Udrzba laminatu po sezone - co je to gelcoat, antifouling?

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

ditri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Udrzba laminatu po sezone - co je to gelcoat, antifouling?

Příspěvekod ditri » pon srp 30, 2010 12:59 am

Ahojte omlouvam se za topic ktery tady jiz byl z casti zrejme resen v ruznych tematech ale nejak jsem se tim nemohl prokousat. Zkusim se proto zeptat jeste jednou snad to moc neva.

Mam clunek z 98roku kdyz jsem jej dovezl z UK tak byl laminat naprosto hladky. Hlavne po stani na sladke vode se na laminatu usazuji z boku vrstvy vapence? nebo vodniho kamene ci co to je. Po slane vode zase kapicky vapence co se resily v jinem topicu. Zajimalo by mne zdali je mozno nejak vapenec omyt na puvodni leskly povrch. Napadlo me neco co se pouziva v domacnosti na WC atd kde je vodni kamen. Mate s tim nekdo zkusenost? Ja loni nabehl na ocistec snad se vsim co jsem nasel a vim ze necim to slo Zajimalo by mne jako delali anglicani protoze lod byla opravdu nadherne vypucovana....Samozrejme v desnem stavu motor ale tohle bylo jak nove...vsiml jsem si ze nekteri majitele na ocistec rezignovali a proste pretreli nanosy nejakou barvou ktera udelala leskly povrch ale to mi prijde dost "punk" kdyz vim ze pod nanosem je hezky povrch...

Pri te prilezitosti bych si rad ujasnil jak to vlastne je s povrchem trupu beznych motoraku / jachet. Trosku se v tom ztracim. Predpokladam ze vyrobce laminat vylesti do hladka a pak? Ted se v tom trosku ztracim co to je antifouling a co gelcoat atd :-) prosim muzete mi nekdo poradit.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pon srp 30, 2010 8:11 am

Gelkoat je povrchová vrstva laminátové lodě. Vzniká tím, že do dokonale vyleštěné negativní formy se při výrobě nejprve nastříká tato probarvená pryskyřice. Následně se vyplní hustým tmelem kouty formy (budoucí ostré hrany trupu), kam by dostatečně nedosedla skelná tkanina. Pak se teprve laminuje. Po vyloupnutí z formy má povrch hotové lodě kvalitu „otisku“ formy. Povrch je tak dokonalý, jak je dokonalá forma.
Antifouling je dodatečný nátěr pod čarou ponoru, který zabraňuje živočichům a rostlinám, aby vegetovali na povrchu lodě, čímž by tam vznikaly usazeniny. Antifouling má omezenou životnost, během které se „spotřebovává“. Musí se obnovovat.
Podle mého pozorování ty jak říkáš kapičky vápence ze slané vody jsou schránky korýšů, které v moři ulpívají na všem a rostou. Pokud se to neodstraní hned po vytažení z vody, tak to jde hodně blbě. Nejvíce se mi osvědčilo při dovolené na moři trup pod hladinou minimálně 1x za týden oškrábat plastovou škrabkou. Zkoušel jsem ledacos. Hadr, molitanovou houbičku, podrážku boty. Úplně nejlépe a bez poškození povrchu to jde nehtama. To se ale při té ploše moc nedá. Osvědčila se mi plastová škrabka, kterou měl známý na tkaničce u nějakých kraťasů pro surfaře. Je asi 7cm široká a má plastový břit, kterým to jde velmi dobře. Loď jsem letos takhle očistil před vytažením z moře a byl pokoj. Když jsem to v předchozích letech někdy neudělal, tak to přischlo a doma jsem pak pod tím ležel půl dne.
Letos jsem udělal velmi dobrou zkušenost s obyčejným octem. Po moři tam byly takové bílé přischlé šlemy. Hadřík a ocet byl úžasně účinný! Zkoušel jsem všemožné prostředky na vodní kámen, ale toto jediné fungovalo.
Po sladké vodě je potřeba loď co nejdříve umýt. Dříve, nežli to přischne. Pak je to mnohem obtížnější. Osvědčil se mi přípravek na odstraňování hmyzu z karoserie.
Při mytí lodě mít pak vždy na paměti, že poškození povrchu s sebou přináší větší náchylnost k novému ušpinění a následně pracnější čištění. I obyčejný molitan povrch poškozuje. Vznikají téměř neviditelné rýhy, povrch postupně matní. Tím se poškozuje povrchová vrstva a nátěr pak snadněji degraduje působením povětrnosti.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » pon srp 30, 2010 9:37 am

Jako tu plastovou škrabku používám škrabku z mrazáku na led. Je taky široká cca 7-8cm a má rukojeť. Tkaničku s nějakým plovákem (molitan. míčkem) jsem přidal,
když mě první zmizela v hlubině. Je dobré jich koupit více, protože u rukojeti při silném tlaku a tím ohybu praskají. U gumáku používám silonový hrubší kartáč s rukojetí.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » pon srp 30, 2010 2:01 pm

Každopádně funguje ocet nebo kyselina (na skořápky). Letos mám nějaký nový nátěr na šroubech, hřídelích, kormidlech a klapkách a neobjevila se mi jediná skořápka, na běžném antifoulingu rostou celkem běžně, hlavně v průběhu července a srpna, kdy je voda nejteplejší. Loď vytahuju z vody jednou ročně v březnu, na většinu svinstva na antifoulingu stačí vapka a pak brousit a nový antifouling.
Pokud se rozhodneš pro antifouling, vyber takový, který je určený pro motoráky, abys nebyl překvapen úbytkem rychlosti a nárůstem spotřeby. Mně kdysi antifouling na člunu 6,6 m dlouhém udělal 5 uzlů dolů při nárůstu spotřeby o 5 litrů na hodinu.
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod sedivak » pon srp 30, 2010 2:12 pm

Ahoj, mám na lodi starý antifouling, na kterém jsou právě zbytky různých nárostů a je celkově již ve špatném stavu. Budu muset nárosty oškrábat. Jak postupovat dál? Musí se odstranit celý starý nátěr, nebo lze nový antifouling aplikovat i na zbytky starého?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon srp 30, 2010 3:10 pm

Na 100% lze aplikovat pokud to bude ten samý a ten původní nebude příliš starý. Jinak od jiné značky nemusí dobře držet, se snášet s novým.

Ale hlavně oškábej co půjde, při natírání ten starý už moc nedrží a bude se ti lepit na váleček, štětec...
Já jsem po léta jen přetíral a teď už to musí jít razantně dolů, poslední nátěr válečkem den před odjezdem do Chorvatska byl....opruz
a nakonec to byla jen kosmetická záležitost. Stále větší části se uvolňovaly a zalepily váleček k nepoužitelnosti.

Můj odhad, poslední nátěr do cca 4 let a pak obnova. Po 4 - 5 letech už to moc nedrží. Mluvím o základním antifoulingu (Plastimo, Seatec...), nic speciálního.
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » pon srp 30, 2010 3:20 pm

Dík za radu a ještě mám dotaz čím nejlépe oškrábat starý antifouling, abych neporušil a moc nepoškrábal gelcoat pod nátěrem? Nevím zda kovová špachtle bude to nejlepší.
ditri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ditri » pon srp 30, 2010 3:28 pm

Panove diky moc za rady tipy zkusim z toho udelat nejakou sumarizaci.

INFO o povrchu:
Hladka vrstva laminatu je tzv "gelcoat" tedy puvodni vrstva od vyroby. Na tu se lepi ruzne vodni vapencove usazeniny a tak je dobre je odstranit NECIM CO NEPOSKODI POVRCH (plastove karticky atd.) a potom osetrit antifoulingem.

Odstranovani usazenin:

SLANA voda: obvykle se usazuji kapicky vapence ktere je dobre odstranit umelohmotnou spachtli tak aby nedoslo k poskozeni povrchu idealne hned ve vode nebo pred zaschnutim. Pomahaji kysele roztoky - ocet a kyseliny

SLADKA voda: opet omyt co nejdrive po vytazeni rostlinnou vrstvu. Kurna jen nevim jak ny ty bocni plochy z "vapence / vodniho kamene" co se usadili na bocich lodi pod carou ponoru ? Nekdo zde radi to co se pouziva proti hmyzu na karoserii. Uvidime zkusim se s tim porvat rozhodne to nechci pretirat a dolu to musi. Ja prave loni vytahoval lod dost ve stresu a zkousel jsem ruzne pripravky tusim z kuchyne a vim ze necim to slo dolu ale uz nevim cim :-(

V obou pripadech je dobre dat usazeniny pryc jeste pred oschnutim a hlavne nic nebrousit a snazit se jen dostat na puvodni povrch lodi. Pak nastava cas na Antifouling - ochranu proti usazeninam. Zde si nejsem uplne jisty. Protoze mi subjektivne prijde ze puvodni povrch je hladky dostatecne a neco na to patlat barvou a stetkou ? Nastrik mozna ale to je mimo me moznosti...Jen pro srhnuti doplnim ze antifouling se opotrebovava (asi jako vosk na skluznici lyzi) a je treba spravne volit kvuli naslednemu odporu vody.

No uvidime zatim jeste lodka kotvi na rece ale pak to bude rehole.
Naposledy upravil(a) ditri dne úte srp 31, 2010 1:27 am, celkem upraveno 1 x.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pon srp 30, 2010 3:32 pm

Ještě k tomu antifoulingu. Je dobrý, když je loď stále ve vodě. Pokud jí parkuješ na přívěsu a do vody spouštíš jen pro ježdění, tak to asi velmi rychle setřeš. To nemám z vlastní zkušenosti, ale v hlavě to má asi působením nějakých předchozích diskusí na toto téma. :?
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » pon srp 30, 2010 3:43 pm

Lubor píše:Ještě k tomu antifoulingu. Je dobrý, když je loď stále ve vodě. Pokud jí parkuješ na přívěsu a do vody spouštíš jen pro ježdění, tak to asi velmi rychle setřeš. To nemám z vlastní zkušenosti, ale v hlavě to má asi působením nějakých předchozích diskusí na toto téma. :?

nevim jestli je to tento pripad, ale tipl bych ze ano - a tedy dodam - Antifouling se stira nejen na suchu ale i ve vode - pred par lety jsem zamotal propeler do mooring lana - vyrezaval jsem to asi 40 minut. Strasny .... na nadech .. lod mela modry trup i pod vodou - tedy modry antifoul (???) ... nicmene po 40 minutach potapeni na nadech sem a tam jsem se o trup pod vodoryskou otrel asi milionkrat a hlavne jsem se o nej pri rezani zapiral hlavou ....

vysledek - lod byla volna, ja za blbce a hlavne .. mel jsem modry vlasy - ale echt modry ... a to je mam docela dlouhy - skoro jak kdybych hral na kytaru v nejaky punk kapele. Kdyz rikam modry, myslim VAZNE modry ... Byl jsem tak vyrizenej ze mi to ani nevadilo - az druhy den jsem to postupne dostaval dolu - zbytek na konci tydne musel samponem ..
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » pon srp 30, 2010 9:46 pm

[quote="Libor"]Na 100% lze aplikovat pokud to bude ten samý a ten původní nebude příliš starý. Jinak od jiné značky nemusí dobře držet, se snášet s novým.

Už bohužel nejsem schopen zjistit jakým antifoulingem to je natřeno, tak asi zbývá jen možnost starý nátěr odstranit. Musí se odstraňovat jen mechanicky, nebo by to šlo i nějakým chemickým přípravkem - něco jako ředidlo, nebo barvožrout?
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » úte srp 31, 2010 1:06 pm

To Ditri - povrch lodě je sice hladký dostatečně, ale to je ten problém. Při nanášení antifoulingu jej pod primer musíš zbrousit, jinak Ti to sleze po prvním přidání plynu. Takže pod vodou hladkou vrstvu stejně neuchráníš. Pamatuju někdy kolem revoluce - byli jsme na závodech ve slovinském Koperu, spali jsme v autě přímo v marině. Jednoho dne dovezli nádhernou novou plachetnici kolem 12 m délky (značku už nepamatuju) a první co bylo, začali brousit dno docela drsným způsobem. Ptali jsme se na to proč to brousí, když je to krásně lesklé, tak se na nás čučeli jak na blbce, jak že chceme nanášet antifouling přímo na hladký gelcoat. Vzpomněl jsem si na to, když mi na novou loď udělali antifouling - vydržel půl roku, podklad byl netknutý - asi se chorvatům nechtělo moc ohýbat :(
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » úte srp 31, 2010 1:10 pm

Ještě k tomu co píšeš:
Hladka vrstva laminatu je tzv "gelcoat" tedy puvodni vrstva od vyroby. Na tu se lepi ruzne vodni vapencove usazeniny a tak je dobre je odstranit NECIM CO NEPOSKODI POVRCH (plastove karticky atd.) a potom osetrit antifoulingem.

Tím antifoulingem ošetřuješ proto, abys neměl usazeniny, takže jej nanášíš dříve než se vytvoří. Antifouling je prevence, ne "krém po opalování"!!
Naposledy upravil(a) Macek0585 dne úte srp 31, 2010 1:12 pm, celkem upraveno 1 x.
Hovez
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hovez » úte srp 31, 2010 1:11 pm

Antifouling který se nesmývá a nevadí mu skladování lodě v suchém doku - Coppercoat ;)
ditri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ditri » úte srp 31, 2010 3:04 pm

Macku diky za info! Me to prave nebylo uplne jasne - jestli ta puvodni hladka vrstva na cele lodi je proste jen laminat (tedy gelcoat) nebo je to jiz necim osetreno a proto je to takove leskle. Jasne mohlo mi to byt zrejme ale pro sichra jsem se zeptal. Nikdy jsem nevidel novou lod :-) jen ty moje stare herky co mi prosly rukama. A ta posledni byla po dovozu fakt hezky cista takze anglicani to meli nejak dobre zmaknute. A po par letech na ruznych vodach vypada jak vypada.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » úte srp 31, 2010 3:29 pm

ditri píše:...A ta posledni byla po dovozu fakt hezky cista takze anglicani to meli nejak dobre zmaknute. A po par letech na ruznych vodach vypada jak vypada.

Možná to přebrousili a navoskovali, ale to je cesta do pekel. Je to vlastně renovace laku, kdy se malinká vrstvička obrousí a vyleští se to. Jenže aby byl povrch sám dále odolný povětrnosti, muselo by se to leštit nekonečně dlouho a dokonale jemně. Takže se to ve fázi velmi jemně poškrábaného laku doleští voskem a vypadá to chvíli jako nové. Pak ale vosk odejde a matový, poškrábaný povrch špínu doslova vtahuje. Nic už pak nepomůže. Jen znovu a znovu agresivně obrušovat a leštit, nebo nově nastříkat.
Proto jsem tady varoval před "řádným přitlačením" při mytí zatím dobrého povrchu a použitím nevhodného mateiálu (např. molitanová houbička na nádobí).
Moje žena dokázala při honbě za čistotou molitanovou houbičkou na nádobí probrousit i smaltovanou sprchovou vaničku až na železo! :D
ditri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ditri » úte srp 31, 2010 3:49 pm

Jasnacka to ma hlavu a patu. Letos na lod nabehnu s deseti testovacimi prostredky z kuchyne a dam vedet. to by mohlo klapnout pokud nezabere ocet :-) protoze je to delane na vodni kamen a melo by to byt alespon trosku EKO preci jen toho clovek dost vypatla nez to umyje...no uvidi se zatim by mohlo pocasi jeste dat babi leto protoze loni jeste zari bylo na jezdeni dost suprove..

Zpět na