Zimovani motoru - jak zazimovat?

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

ditri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Zimovani motoru - jak zazimovat?

Příspěvekod ditri » pon srp 30, 2010 3:49 pm

Jeste se dovolim poradit ohledne zimovani motoru. Vzhledem k tomu ze kdyz jsem dovezl lod z 98roku z UK bylo 90% problemu spjato s korozi motoru a jeho komponent a me dalo hromadu casu vse nejak stabilizovat tak zkusim jake ma kdo zkusenosti. Co vim napisi hned :-) Jeste doplnim ze lod bohuzel parkuji jen pod plachtou takze je to hruza protoze vlhkost se potvora dovnitr dostane vzdy ale pak se tam drzi a vse ma tendenci reznout.

Navic dle meho soudu Mercruiser motory maji dost desnou ochranu proti korozi (preci jen je to obycejny motor z vysokozdvizneho voziku jen nastrikany komaxitem > kdo neveri at se podiva sem
http://www.dlcpower.com/images/2009_3000_Industrial.pdf

nebo sem

** NEPREJE SI BYT ZDE UVEDEN **/store/produc ... 25668.aspx

je to Mercuriser 3.0 jen 5x levnejsi asi kvuli tomu komaxitu :o) a mi prijde ze vyvojari spise spolehaji ze chvilku trva nez motor prorezne...

1) Zimovani zavesneho motoru:
- odsolit nejlepe projetim na sladke vode a wapkou
- nasledne koupit zimovaci sprej tusim ze Quicksilver a strikat do sani podle navodu v podstate tak dlouho dokud motor nezdechne :-)

2) Zimovani vestaveneho motoru:
Zde mirne odbocim. Delal jsem ted pred sezonou GO hlavy a kvuli tomu muselo dost kompoment z motoru ven. Je hruza ze valce motoru a vse ostatni dulezite bylo OK ale hlava byla sezrana prirozenou korozi diky zimni odstavce motoru. Ventilove sedla byla "jen orezla" ale po GO hlavy ma motor uplne jiny chod...proto jsem se rozhodl ze letos to proste nemuze tak byt. Nevim zdali je mozne pouzit zimovaci sprej na zavesne motory a hlavne zdali ten prej opravdu motor (sedla ventilu a valce) ochrani. Mate nekdo zkusenost?
Dedecek co mi delal GO hlavy rikal ze idealni by bylo to jednou za dva mesice nastartovat pripadne jen protocit a opet prostrikat. Podle me je prusvih v tom ze material z ktereho je hlava motoru a valce chyti rez za dva dny tak si nejsem moc jisty co s tim...

Z obecnych tipu doplnim.
- vypustit vodu z lode a postavit tak aby voda ktera se pri stani venku nahodou dostane mela volny odtok
- z venku vsechno na motoru nastrikat silikonovym olejem pripadne zaplacat vazelinou
- pokud stoji lod venku dat si bacha na zmeny klimatu a kontrolovat zakryti lode a pripadne kdyz je hezky vyvetrat :-)

Nejsem si uplne jisty jak na to protoze kdyz bude venku minus cvicit kolem lodi nebude zadna sranda a snazit se to nejak protocit - tedy napojit na vodu - to by byla dost silena operace. Prislo mi realnejsi donest nabitou baterku a jen to pres svicky a pres sani cas od casu poradne prostrikat...

Jak to resite vy?
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » pon srp 30, 2010 4:31 pm

Když se ukládala vojenská technika bez proběhu, tak se do válců (dírou od vstřiku nebo svíčky) vstříklo cca 1 deci oleje do každého a motor se klikou 2x protočil.
Sání za filtrem a výfuk se co netěsněji zadělali mastným papírem. A taky všechny odfuky na motoru aby se tam nedostalo vlhko. Teď již existují různé spreje, které
utvoří na povrchu konzervační povlak proti vlhku. A baterku dát do sucha a tepla a jednou za 3 měsíce dobít. Kabely od svíček s víčkem rozdělovače (pokud tam jsou)
je lépe dát do tepla a sucha aby nestárli.
danda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod danda » pon srp 30, 2010 8:07 pm

U nás už dlouhé roky do velkých motorů(3 l fordů a chevrolet) za tepla a zvýšených otáček nalejeme do sání cca
0,2l konkoru a okamžitě zhasnem.Z výfuku by se mělo trochu zakouřit.Když to klapne tak na jaře vyjdou první velký oblaka světlého kouře.Problémy s korozí hlav nemáme.
Danda
ditri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ditri » úte srp 31, 2010 1:11 am

zda se ze pro nektere lidi je jednoduche naplesknout sem smajly ale neznaji inzenyrsky dvouklik > CTRL+V a CTRL+C no nic tak pro poradek zde je primo konkretni topic http://www.plavidla.cz/forum/viewtopic.php?id=118
ditri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ditri » úte srp 31, 2010 3:40 pm

K TEMATU ZIMOVANI:

Info v anglictine
> http://bassreport.com/forum/rec.boats.t657400.htm

Dle toho co jsem dneska tak procetl tak hodne lidi jeste proplachuje motor necim nemrznoucim. Mate s tim nekdo zkusenost? Jen to tam lijete pres hadice nebo nejaky barel a nastartovany motor? Prijde mi ze pro potopeni Z nahonu by to bylo hezkych par litru neceho jako fridex aby clovek motor dukladne proplachnul...

Doplneni: borci ono to neni o tom ze jeden by byl linej se kouknout ale o tom ze kdyz se tady mrskam s textem tak chci at vysledek ma urcitou informacni hodnotu pac do toho davam energii. A tento topic cetlo za den pres 200lidi a ti preci nemuzou tapat nekde na nejakem velkem webu a hledat zastrcenou diskuzi...klid zbranim 8)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte srp 31, 2010 10:33 pm

[quote="ditri"]K TEMATU ZIMOVANI:

Info v anglictine
> http://bassreport.com/forum/rec.boats.t657400.htm

Dle toho co jsem dneska tak procetl tak hodne lidi jeste proplachuje motor necim nemrznoucim. Mate s tim nekdo zkusenost? Jen to tam lijete pres hadice nebo nejaky barel a nastartovany motor? Prijde mi ze pro potopeni Z nahonu by to bylo hezkych par litru neceho jako fridex aby clovek motor dukladne proplachnul...

[quote]

tak na tohle téma jsem, mimo jiné, pusti větu na plavidlech, kam jsem tě poslal. Je to příspěvek se smajlíkama kterejma jsem označil své komentáře.
pro líný to je zde a celý:

Anachy napsal(a):
Našel jsem co se týče zimní údržby ještě tento návod, tak jej dávám "do placu" :
:) ten návod je dost blbej
Zimní údržba lodi se zabudovaným motorem :
ČLUN:
- umytí člunu a odstranění nečistot
- oprava Gelkoatu, přebroušení vyleštění povrchu
:) brousit ne, je to pak ještě rychlejc špinavý a gelcoat taky není centimetr tlustej
- případné natření kýlu člunu antivegetečním nátěrem
:) naprostá většina antifoulingů se dává těsně před spuštěním na vody, tedy na jaře, jinak zaschne a nefunguje
- vyjmutí čalouněných dílců z lodi a uložení do suché a vytápěné místnosti
- očištění a konzervace nerezových částí lodi + zatříkání olejem např.KONKOR 101
- kontrola elektroinstalace a funkčnosti všeho el. zařízení
- odčerpání pitné vody ze systému pořp. desinfekce systému
- odpojení čerpadla a uložení do sucha a tepla
- vyfoukání potrubí od vody, vysušení WC, otevření ventilů
- vyýplach fekální nádrže, odčerpání vody + zalití fridexem a natažení do Macerátoru
- u plachty s patenty tyto promazat a jejich protějšky zakonzervovat, vše řádně upevnit
- zip na plachtě promazat mazacím tukem - olejem
- chladničku otevřít, umýt, vysušit opatřit přípravkem na pohlcování pachů a nechat pootevřenou
- nádrž paliva by měla být na zimu plná
:) jo, ale pouze naftová, ne benzínová
- řetěz u navijáku vymotat ven, umýt, nakozervovat
:) taky promazat hřídel a třecí spojku navijáku
- člun nejlépe zaparkovat pod střechu
- nechat otevřené výpustě z lodi aby případná voda mohla odtékat
- člun je vhodné nechat větrat
:) nutné nechat větrat
MOTOR - ZABUDOVANÝ
- nastartovat motor za použití klapek - vypláchnout a nechat ohřát

- vypustit u čtyřtaktu olej, vyměnit filtr - provést výměnu oleje a filtru
- vyměnit olej v převodovce po kontrole těsnosti tlakováním
:) proč tlakováním, těsnost ( přítomnost vody ) se pozná na vypouštěném oleji
- kontrola oleje v hydraulickém systému trimu
- kontrola oleje v posilovači řízení
- konzervace šroubení a celého povrchu motoru pod kryty
- rozpojení + konzervace + spojení konektorů elektroinstalace
- povolení, ošetření montáž kabelků uzemnění motoru
- demontáž akumulátorů, dolití nabití a uložení v teple
:) spíš v chladu, ale bez mrazu a aspoň jednou za zimu dobít
- chladicí systém zalít fridexem – DŮKLADNĚ
:) to jde blbě a bez záruky. lepší je přes uši ( kýbl vejš a samospádem ) nebo hadici k čerpadlu natáhnout z kýblu ředěný fridex, nastartovat a počkat až začne fridex lítat z výfuku. pak to je tutáč

:) než motor naposled chcípne, tak nastříkat přes sání do válců trochu konzervačního oleje
- demontáž lodního šroubu, kontrola promazání hřídele
:) taky není marné demontovat impeller, napatlat glycerinem a necht venku – nedeformjí se tolik lopatky, dýl vydrží a stejně je jej potřeba zkontrolovat
- namazání všech částí dle plánu mazání
- odkalení palivového systému, kontrola těsnosti, výměna palivových filtrů - všech!!
- kontrola stavu anod - případná výměna
:) Z náhon spustit dolů, totéž přívěs s trimem
ditri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ditri » stř zář 01, 2010 4:36 am

Jasne to je pomerne vycerpavajici a myslim neni co dodat. No uvidime jsem zvedavy hlavne na ten moment kdy do motoru valim nejaky sprej aby zdechnul a zaroven jej mam napojeny pres barel na nejakou nemrznouci smes...to bude pomerne artisticke cislo :-) nejsem si jisty zdali na to nevymeknu a radeji jen nenaliji z nejvysiho otevreneho bodu chladiciho systemu fridex do co nejvice odvodneneho motoru....
david
moderátor

Příspěvekod david » stř zář 01, 2010 8:40 am

Fór je v tom, že při zalévání fridexem nejde ani tak o motor, jako o sifony na konci sběrného výfuk. potrubí. Motor odvodníš celkem snadno, ale pokud nedostaneš fridex až do dvoupláště výfuku a kolena na konci, tak jistě prdne.
Některá výf. potrubí mají vypoušťák právě na tom koleně, běžně se na něj zapomíná.

Stejně tak se fridex nedostane do vodního čerpadla – pokud je na motoru ( mercruiser ) a ne v noze, a do dvouplášrtě turba – pokud ho někdo máte.
Taky tlačit fridex přes zavřenej termostat není nic moc, nebo musí ven.

Pak ještě, mám-li to pobrat globálně, bývá na motorech a na převodovce chladič oleje, nebo je uvnitř převodovky chladicí šnek. To je nutné odvodnit taky. Rovněž výfukové potrubí za motorem – tlumiče, sběrače vody a labutí krky( zejména u plachetnic ) jsou plné vody.
Pokud se prožene dostatečné množství fridexu přes vodní čerpadlo za chodu motoru, tohle všechno se bezpečně ošetří.

Při vypouštění vody odvodňovacími šrouby/kohouty, se běžně stane, že se dírka ucpe sajrajtem a nevyteče všechno!!!. Doporučuju vždycky proštourat drátem a ne otevřít a odejít.

A nezapomeňte, že v lodi na suchu pomrzne všechno při prvním mrazu. :crazy:
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Sullaco » stř zář 01, 2010 1:06 pm

ditry: řeším ten samý problém. Holt až budeš chtít něco vstříknout do válců, tak k noze motoru budeš mít přes uši a hadici napojenou nádobu s fridexem (ta nádoba bude ve výšce aby to teklo samospádem pokud motor nepoběží aby se to nezavdušnilo). Pak jen startérem převalíš párkrát motor a fertig. Nebo to vidím špatně?

Jinak co se týká samotného odvodnění a napuštění fridexem. Zaručeně nejspolehlivější a nejjednodušší se mi zdá napojit to na fridey a počkat za běhu motoru, dokud se to pořádně nevypláchne a nezačne fridex vytékat ven.
;)
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř zář 01, 2010 7:24 pm

Nechápu proč neftová nádrž má být plná a benzínová ne když u motorek píší v návodu benzínovou nádrž na zimu naplnit. Ještě,že loď z vody nevyndavám nemusím nic hlídat
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » stř zář 01, 2010 8:23 pm

Dostalo se mi poučení, že u motorek to je proto, že mají plechové nádrže a lodě nikoliv. Takže u lodí se plná benzínu nedává, páč benzín vodnatí atd. Nicméně já tam stejně lil fuel stabilizer, takže benzín byl ok. Sakra a já si myslel, že mám nádrž kovovou. Schválně hodim voko. :mad:
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř zář 01, 2010 8:40 pm

S tím zase tak souhlasit nemůžu i lodě mají železné nádrže měl jsem dvě kajutovky na benzín měli obě železné další dvě naftové zase kovové tak zas to není tak neobvyklé.
ditri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ditri » čtv zář 02, 2010 12:28 am

Baylinery maji plastovou nadrz alespon model 175...

No s tim fridexem to bude boj...se mi do toho vubec nechce...protoze to nebude zadna sranda vykoumat nejaky barel na ten fridex liti z hora je sice doporucovano ale asi radeji zvolim cestu kdy to flaknu do neceho podobneho jako je tady http://www.youtube.com/watch?v=K5Lh_MX2Op4 do toho namastim fridex a mezi tim tam budu valit do karbecu dusici sprej :-) U zavesnych motoru byl problem ze kdyz jsem strikal do karbecu onen konzervant co jej mel zadusit > tak stary Mercury 50 ne a ne zdechnout takze spolehat na to ze tenhle motor z vysokozdvihu zdechne po nejakem sprejicku a behem chvilky se mi moc nechce. boze to bude zaverecna jizda sezony :good: No nic myslim ze jsme to probrali dokonale panove :-) diky!

Jo k tem usim - nevim jedny jsem mel a dobrou zkusenost s tim nemam. Byl to totalni ausus protoze to nechtelo poradne drzet a voda tekla vsude mozne kolem. Mozna bad kauf ale podruhe se mi do nich jit nechce...
Naposledy upravil(a) ditri dne čtv zář 02, 2010 1:01 am, celkem upraveno 2 x.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » čtv zář 02, 2010 12:46 am

Neboj nebude. Když to zvládnou tihle:
Za pomocí čerpadla http://www.youtube.com/watch?v=vbyJ1eX0 ... re=related
Za pomocí nasátí od motoru: http://www.youtube.com/watch?v=ISxiqtj3 ... re=related (dle mě musí mít nějaké spešl uši aby to nepřisálo vzduch
Za pomocí samospádu: nemůžu to najít sakra :)
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv zář 02, 2010 12:52 am

trochu vzduchu nevadí, jen nesmí běžet na sucho

kýbl o metr vejš, nacucnout a už to jede ;)

pokud nemáš pumpu v noze, ale na motoru, rozpoj a nasaj tam. z nohy voda vyteče sama.
ditri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ditri » čtv zář 02, 2010 1:06 am

Jo a mimochodem - vsem Vam tedy preji uspesne zimovani :-) kdyz nekdo natoci video plesknete to sem bude sranda - ten typek s tim modrym bazenkem na videu vyse nema chybu :-) predpokladam ze zazimuje lod a na jaro do nej hodi dite...
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod knoki » čtv zář 23, 2010 4:44 pm

Sullaco píše:Neboj nebude. Když to zvládnou tihle:
Za pomocí nasátí od motoru: http://www.youtube.com/watch?v=ISxiqtj3 ... re=related (dle mě musí mít nějaké spešl uši aby to nepřisálo vzduch

Je ten druhý odkaz fakt : Za pomocí nasátí od motoru? Pořád na to čučím a zdá se mi, že mu vedou káble do kbelíku, jako by k ponornému čerpadlu.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » pát zář 24, 2010 8:21 am

David napsal:

než motor naposled chcípne, tak nastříkat přes sání do válců trochu konzervačního oleje

a já se ptám: stačí konkor 101 ,nebo musí být něco speciálního?
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod knoki » pát zář 24, 2010 10:42 am

Myslím, že nejlepší je používat orig. zazimovací pro lodní motory. Asi jich existuje více, ale já znám: Evinrude Johnson - Storage fogging oil, pro 2-takt i 4-takt.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » pát zář 24, 2010 12:36 pm

knoki píše:
Sullaco píše:Neboj nebude. Když to zvládnou tihle:

Je ten druhý odkaz fakt : Za pomocí nasátí od motoru? Pořád na to čučím a zdá se mi, že mu vedou káble do kbelíku, jako by k ponornému čerpadlu.

Podle mě by mu ta kapalina tekla už před nastartováním, kdyby to tlačilo extra čerpadlo. Ve vodě si to ten motor taky saje sám ne? Až to budu dělat já tak to prdnu ale navíc samospádem.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pon lis 15, 2010 12:56 pm

mozna hloupa otazka ale zajimalo by me, jestli u motoru s dvouokruhovym chlazenim se do toho druheho okruhu musi lit fridex ?

Jestli by nestacila treba nemrznouci smes do ostrikovacu ?

Me to totiz kdosi rikal ze to tak dela - ze staci ta smes do ostrikovacu. Nemrznouci je, pokud unikne tak nehrozi zadna ekologicka katastrofa jako u fridexu :-), to ze neobsahuje protikorozni prisady jako fridex by snad nemuselo vadit protoze ten druhej okruh je stejne delanej tak aby snesl i morskou slanou vodu takze by tam teoreticky nemelo nic reznout. A navic je levnejsi ? :-)

Co vy na to ?

existuje nejakej duvodu proc to nedelat ?

diky
dodo
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » úte lis 16, 2010 10:06 pm

Presne tak jsem to myslel jen na proplachnuti vnejsiho otevreneho okruhu jako ochrana pred poskozenim mrazem pres zimni odstavku - ne na provoz. Do vnitrniho uzavreneho okruhu samozrejme patri fridex.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » čtv lis 18, 2010 1:26 pm

Nevim, nejsem nějakej odborník. 1) těch pár litrů Fridexu nestojí majland (když se navíc ředí vodou), navíc mám jistotu, že není agresivní na nějaká těsnění atd 2) v mém případě nezpůsobím eko katastrofu žádnou, páč z motoru ten fridex vytáhnu před sezonou průplachem v garáži nehledě na to, že se dělá i Fridex EKO, který je absolutně neškodný vůči přírodě.

Zpět na