Oprava fendru

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte čer 26, 2012 9:36 am

Samozřejmě se přikláním k názorům, že loď je drahá věc než aby se riskovalo poškození opravovaným fendrem. Ale co čím slepit je zajímavá a poučná diskuze... :D

Pokud by to bylo opravdu PVC, mám v dílně lepidlo Cepex, kterým se lepí trubky, tvarovky a flexibilní hadice pro bazénovou technologii. A má psané, že to je na PVC-U. Na tomto ODKAZU to je to Adhesivo Bondtite. Prodává to většina bazénářských obchodů.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte čer 26, 2012 11:25 am

Vážení, svařovat a lepit plasty lze pouze a jen kompatibilními materiály a lepidly.
Tedy složení stejného, jako je základní materiál. Pokud někdo lepí PVC lepidlem na polypropylen, tak je to kravina.
A pozor, stejným složením se myslí i obsah změkčovadel. Takže nejde lepidlem na tvrdé PVC trubky lepit měkčené PVC. Tedy jede, ale spoj prdne.

Lepidlo na PVC –U, tj. neměkčené PVC, se tedy nehodí. :hmm:

Nevím, z čeho máte fendry vy, já z PVC. Podle smradu, když vybaluju nový, podle degradace povrchu UV zářením, když je starý a podle toho, že ho rozpouští tetrahydrofuran.

Zaručeně nejsou ze silikonu – to pro Arkastana
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » úte čer 26, 2012 11:38 am

me by jen zajimalo, proc se toliko lidi brani poskozeny fendr vystrikat penou (jak zde jiz bylo uvedeno) ? Chapu, ze takovy fendr bude tezsi (no a co?), ze nepujde vyfouknout (no a co?), ale kde jinde je problem ? Pro slozite lepit kdyz to jde jednoduse naplnit penou ?
Jen me to zajima ...
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ave » úte čer 26, 2012 11:51 am

Nechapu, proc vyrobci k tomu nedavaji nejake opravne sady. No jo, takhle se vydelava...stary za novy :hmm:
david
moderátor

Příspěvekod david » úte čer 26, 2012 12:06 pm

TashonkaWitko píše:me by jen zajimalo, proc se toliko lidi brani poskozeny fendr vystrikat penou (jak zde jiz bylo uvedeno) ? Chapu, ze takovy fendr bude tezsi (no a co?), ze nepujde vyfouknout (no a co?), ale kde jinde je problem ? Pro slozite lepit kdyz to jde jednoduse naplnit penou ?
Jen me to zajima ...

stavební pěna je trvale pružná? ( no a co?)
na tlačáku taky používaj fošnu pověšenou na špagátě ( no a nic )
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » úte čer 26, 2012 12:15 pm

Davide .. omlouvam se, pokud Ti muj dotaz pripadal jak od blbce ..
.. videl jsem fendry delane z prouti .. v muzeu .. videl jsem cosi, co urcite nebylo tak pruzne, jak jsme dneska zvykli .. taky v muzeu .. vsechno to byvaly fendry, ktere slouzily svemu ucelu ... dobre ... tady na foru jsem videl navod, jak spravit zniceny fendr. Penou. Navod, ktery mi prisel docela dobry, tak jem se optal. Slusne a myslim i pkorne ...

Dopredu jsem avizoval, ze tomu nerozumim a rad bych jen vysvetleni ... z tveho prispevku jsem to vysvetleni sice vydoloval, ale musel jsem se prohrabat hromadou arogance. Je to nutny ?
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ave » úte čer 26, 2012 12:54 pm

Tak mi to prece jen nedalo a nasla jsem sadu na opravu fendru. Jmenuje se Polyform - obsahuje tubu a zaplatu. Bohuzel jsem zatim nenasla jeji cenu...

...aha, tak cena je kolem 200,-

Bohuzel v CR se tohle sehnat neda...
david
moderátor

Příspěvekod david » úte čer 26, 2012 2:05 pm

TashonkaWitko píše:Davide .. omlouvam se, pokud Ti muj dotaz pripadal jak od blbce ..
.. videl jsem fendry delane z prouti .. v muzeu .. videl jsem cosi, co urcite nebylo tak pruzne, jak jsme dneska zvykli .. taky v muzeu .. vsechno to byvaly fendry, ktere slouzily svemu ucelu ... dobre ... tady na foru jsem videl navod, jak spravit zniceny fendr. Penou. Navod, ktery mi prisel docela dobry, tak jem se optal. Slusne a myslim i pkorne ...

Dopredu jsem avizoval, ze tomu nerozumim a rad bych jen vysvetleni ... z tveho prispevku jsem to vysvetleni sice vydoloval, ale musel jsem se prohrabat hromadou arogance. Je to nutny ?

jak ve tvém příspěvku nevidím pokoru, tak se mi nezdá můj arogantní. kdybys ses všiml, kdo a na jako těžkou loď doporučuje vypěnění, a kdo a na jak těžkou loď se ptá po opravě, možná si nemusel ani přispívat

to není arogance, jen suché konstatování
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » úte čer 26, 2012 2:10 pm

Davide styď se....jseš arogantní,až hrůza....bude baci baci...

howk
Monty
janekz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod janekz » úte čer 26, 2012 9:50 pm

Možná by stálo za úvahu, optat se přímo výrobce onoho konkrétního fendru. Mám skvělou zkušenost s norským Polyformem: u jednoho fendru byl poškozený ventilek, resp. uzávěr ventilku (prostě takový ten čudlík, co se zašroubuje dovnitř do díry ventilu). Snažil jsem se tuto drobnost zakoupit, ale marně. Googlil jsem, googlil, ale žádného prodejce v Evropě jsem nenašel. Jen opakovaně dobrou radu: kup nový fendr, což tady v Řecku obnáší cca 250,-€ (velikost fendru A5).

Tož jsem napsal maila přímo výrobci: že jejich fendry jsou nejsupr, že je osobně miluju a že Ålesund (kde firma sídlí) je nádherné městečko, kde má dcerka oslavila třetí narozeniny během našeho norského putování... A obratem přišla odpověď, že jsou moc rádi, že se mi u nich líbilo a že posílají pár ventilků poštou zdarma, jen je prý mám nadále vychvalovat, což tímto rád činím.

Kdyby někdo potřeboval ventilek do norských Polyformů, mám jich teď asi 20 navíc. Pozor: ventilky nejsou kompatibilní s Polyform U.S. (USA), byť fendry jsou si podobné jako vejce vejci - není divu, Polyform U.S. byla původně pobočka norského výrobce, avšak časem se jaksi rozkmotřili. Polyform Norway je vynálezcem moderního plastového fendru - do té doby se opravdu používalo kdeco, ale žádná sláva to nebyla.
tronic24
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Oprava fendru

Příspěvekod tronic24 » sob lis 24, 2012 9:44 pm

A jak je to vlastně s opravou ventilku fendru.
Pro nafouknutí staršího fendru jsem nejdříve vytáhl červenou zátku a pak kompresorem fendr nafoukal.
Jenže ventilek nedrží a když ho zašpuntuji onou zátkou,tak kolem ní vzduch z fendru uniká.
Co s tím?Jak to opravit?
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » úte bře 26, 2013 7:38 pm

To AVE,
ale dá i v ČR. Tady je odkaz na lepidlo. Snd to někomu pomůže.

http://www.gimishop.cz/cz/e-shop/1-lodn ... zniky.html
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ave » čtv bře 28, 2013 7:38 am

No nakonec se mi to lepidlo povedlo sehnat tady u nas v CR, mam ho doma jiz delsi dobu, ale zatim jsem se k tomu nedostala to opravit...az to zalepim, napisu jak to dopadlo - zda drzi
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod DonEmilio » pát bře 29, 2013 11:42 pm

Když si představím, jak je fendr namáhán, žvýkán, stlačován a již nafouknutý znova presován, tak si nedovedu představit lepidlo, které by na několika čtverečních milimetrech spoje dokázalo takové namáhání vydržet.
Vezmu-li v úvahu svařování teplem, tak i při správné teplotě a velkém přítlačném tlaku ( o čemž v případě fendru pochybuju) nemůže dojít k obnovení mechanických vlastností struktury polymeru, protože ta je průrazem nevratně přerušena. Pevnost těch materiálů je dána právě molekulární strukturou polymeru - sítí vzájemně propletených makromolekul.
I v případě, že lepidlo (nebo svar) zdánlivě přilne a drží, ve skutečnosti tam má jiné fyzikální vlastnosti (pružnost, tvrdost atd.).
Tím pádem je to pořád nejslabší článek, krerý při první větší námaze ( a to je každé žvýkání mezi loděmi nebo lodí a molem) povolí.
Takže tady je z logiky věci jasná koupě nového. Proražený a lepený tak maximálně na výzdobu do klubovny.
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » sob bře 30, 2013 9:19 pm

Done, tady bych se hádal, dnešní profi lepidla často vydrží mnohonásobně více, než původní materiál. Sice nebude mít opravené místo (několik milimetrů) stejné vlastnosti jako původní materiál, ale v tomto rozsahu to nevadí.
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod DonEmilio » ned bře 31, 2013 1:12 pm

Brine, s těmi lepidly máš jednoznačně pravdu, ale tady jde o extrémní namáhání na tah, střih a krut současně. A lepená plocha je extrémně malá. Navíc jsem o polymerech ve škole něco malinko slyšel. Pokud je struktura původní a celistvá, vlastnosti vynikající. Jednou narušená struktura je loterie s neznámou dobou slosování....Já bych (a to jsem šetřivej) nahradil novým. Ale to je samozřejmě můj názor. :)

Zpět na