teaková paluba

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Re: teaková paluba

Příspěvekod Pavel-Sulc » pon srp 08, 2016 9:35 pm

Ahoj Ondrais, zaprvé opraš Tvojí zlatou kreditní kartu. Teak je dnes děsně drahý. Ceny jsou ve švédských korunách x 3 = CZK. Určitě najdeš levnější.
Teak ribb.jpg
Teak ribb.jpg (39.98 KiB) Zobrazeno 16151 x

My máme 12 x 32mm. Jsou lepené epoxy a šroubované c/c 200mm. 3rouby jsou zapuštěné do poloviny tloušťky lišty uprostřed lišty a zavřené epoxy lepeným kolíkem. Lišta by měla mít svislá leta. Tloušťka 6mm je na lepení bez šroubování.
Počítej se širokým prknem na prostřední vykrajovánky.
L1000631-1.JPG
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » pon srp 08, 2016 11:42 pm

Ahoj Pavle,

tvojí palubu už jsem viděl a moc ji obdivuju. Je to kus nádherný práce, která se jen tak nevidí. Do mých představ o nepálící palubě sice nezapadá, bál bych se že se to musí na jižním slunci ( středozemním ) strašně rozpálit. Proto právě zkouším zjišťovat, jaké jsou vlastně mezi těmi teaky rozdíly. Někdy je světlý, někdy tmavý. Je to jen tím jestli je to jádrový dřevo, nebo závisí i na oblasti původu? Vím co mi udělal naolejovaný mahagon v letních vedrech a ostrém slunci u nás v Brdech na mém finnovi - ruku jsem na tom neudržel a dýha se místy začala trhat. Proto zkouším najít co možná nejsvětlejší dřevoteakovinu. Chci o ní pečovat, dřevo mě baví, takže budu vtírat olej pokaždé když přijedu k lodi, a tím pádem počítám s tím že to určitě ještě ztmavne.

Ceny jsou mi celkem známy. Myslím že se to u nás stále drží cca 150.000,- za kubík. Je to pálka, a tak se přiznám že hledám v levnějších vodách, jen nechci šlápnout / sáhnout ve výběru moc vedle po něčem co by bylo vyloženě nevhodné. Léta ( rozpoložení )jsou mi známy a díky za připomínku, je to určitě podstatná věc.

Našel jsem třeba toto - jedná se o terasová prkna. Nechal bych je říznout po výšce na půl a tím bych dostal svých 8mm.

http://www.kp-terasy.cz/tropicke-dreviny/teak/ - uspořádání letokruhů by šlo snad vybrat. Dostal bych se tak na cenu 1500/m2 bez daně, což už mi nepřijde tak hrozné. Jen nevím, ty maximální délky 2200mm jestli nejsou krátké. Ale v cestě je stejně spousta vantů a překážek, že se bude stejně napojovat.

Ten odkaz na švédské stránky - je to hezké, ale určitě je v tom započítaná strašně drahá švédská práce :-) Já bych si to nechal u truhláře nařezat a vydrážkovat za pakatel.

Teď ještě k té pokládce. Zvolil bych pravděpodobně tento způsob:

ResizedImage400267-11teak.jpg
ResizedImage400267-11teak.jpg (35.74 KiB) Zobrazeno 16130 x

ResizedImage400267-11teak.jpg
ResizedImage400267-11teak.jpg (35.74 KiB) Zobrazeno 16130 x

což znamená udělat si nevratně z paluby cedník a udělat to pořádně aby se to nemuselo předělávat. Mám tady trochu obavu o to abych neprovrtal skrz do kajuty. Není mi známa tloušťka laminátu ale tipuju že to půjde skrz, což by znamenalo to po odstranění vrutů celé přečalounit :-/

Je tedy zdrsnění paluby broušením dostatečná příprava podkladu? Po té zvolit k lepení nějaký epoxy a nebo od sikaflexu k tomu určené lepidlo?

díky ještě za postřehy
Přílohy
ResizedImage194291-06teak.jpg
ResizedImage194291-06teak.jpg (17.94 KiB) Zobrazeno 16130 x
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte srp 09, 2016 5:28 am

Ahoj, máš hodně nastudováno. já pokládal před 35 lety jen jednu palubu a nejsem truhlář. Ptal jsem se renomovaných stavitelů lodí jak to udělat.
Nevím co máš za loď, ale paluby jsou pokud vím vždy sendvič, balza nebo dyvinicel. Balsa je lepší. Pak se šroubky dostaneš jen do vrchní vrstvy laminátu. Po šroubkách v drážce Ti zůstanou díry do paluby, neodvážil bych si doufat, že mi někde ve spáře nebude pronikat voda do paluby. Tuhle metodu bych nevolil.
Palubu jsem obrousil hrubým kotoučem a sbrousil protiskluzový vzor aby byla plochá.
Když jsem pokládal tak Sicaflex nebyl. Kdybych jí pokládal dnes asi bych znovu volil epoxy. Dobře se s ním dělá a je celo lepená. Epoxy jsem roztíral plátkem pilky na železo a to mi dalo správné množství epoxy. Nanesl jsem na palubu epoxy v šířce asi 10 cm a pokládal vždy lištu po celé délce a pak další celou délku.
Celou plubu jsem kompletně položil včetně všech šroubků. Je jich tuším 2500. Pak jsem vše sundal, každou lištu označil a pak lepil. Šroubky zůstali v palubě a jsou zalepené. Nemám nikde na palubě dutinu pod teakem a žádnou vodu v sendviči.
Tvá obava z horké paluby je správná. Ale teak je tmavý a olej barvu uchová. Nenatíraná paluba je šedivá ale mokrá je černá. A když Ti spadne chleba máslem dolů, jak jinak, tak máš flek na rok. Bílá paluba bije ve slunci do očí. No a co teď??
Neudržovaná paluba Ti vydrží 15 až 25 let podle kvality dřeva. pak je to na sekeru a začít znova.
Světlý teak je nekvalitní ekologicky rychle pěstovaný. Počítej s ještě kratší životností.
Oregon pine je světlejší než teak, ale ten se lakuje lesklým lakem.
Tady je neudržovaná paluba po 20 letech. Představ si že v drážce máš czela otevřenou díru do paluby:
L1000638-1.JPG

L1000637-1.JPG
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte srp 09, 2016 9:03 am

Tedy máš alternativu k teaku - Flexiteek - docela se tu dost používá.
http://www.flexiteek.se/?gclid=CjwKEAjw ... oCEfjw_wcB
Pokud tě něco zajímá tak Ti přeložím. Dodává se i v různých odstínech tedy i světlé barvě.
Flexiteek.jpg
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ondrais » úte srp 09, 2016 11:26 am

díky.

Ty díry po vrutech bych samozřejmě zalil epoxydem. Tím bych je doufám dostatečně utěsnil a pak teprv nanesl sikaflex na spáry. O tom flexiteaku vím, ale je na můj vkus moc sterilní a asi se mi nechce, vzhledem k tomu jak moc mám dřevo rád, mít na lodi linoleum. Navíc si myslím, že bych to mohl i tím teakem udělat za stejnou cenu jako flexiteak.

Teď ještě sehnat levně ten teak :-) A pokud možno nějakej světlej.

takto bych chtěl aby to vypadalo

stock-photo-yacht-teak-deck-background-109023221.jpg

6a010536216f64970b010536cb1db2970b-800wi.jpg
6a010536216f64970b010536cb1db2970b-800wi.jpg (258.39 KiB) Zobrazeno 16074 x

a takto si myslím že to bude vypadat s tím co vidím k dostání za odstín

Teak-Decking-Marine-Carpentry-Boat-flooringYacht-Carpentry.jpg

3.3.jpg

Né že by se mi to nelíbilo, ale dokážu si představit tu teplotu na slunci. O mě ani tak nejde, ale občas se mi po palubě mihne něžný tvor, kterého pálí i světle modrá neklouzavka.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » stř srp 10, 2016 11:29 am

Mohu li ti trochu pomoci.....v sekci "ke stažení" najdeš celou knihu o postupu pokládání teaku na lodi. Je v nějakém méně frekventovaném jazyce, ale přesto má dobrou vypovídací hodnotu. Dával jsem ji tam před několika lety, tak pokud ji nenajdeš, nebo nepůjde stáhnout, dej vědět, vyřeším to.
x15th
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod x15th » stř srp 10, 2016 12:49 pm

Co se týče dostupného teaku, existují firmy která dováží teakový nábytek z Indonésie. Mají tam místního kvalitáře, který jim vždy vybere zboží, zajistí naložení do kontejneru a ten pak lodí putuje do Evropy a k nám. Třeba by se dalo domluvit, že by ti do toho kontejneru za rozumný peníz přihodili nějaké řezivo....
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » stř srp 10, 2016 1:25 pm

Koupil jsem tu levně 3 m3 zbytků teaku z dýhárny a z toho jsem postavil celý vnitřek lodě. Je to nejkvalitnější teak ale je třeba z fošen vybírat co kde vyříznout.
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ondrais » pon srp 15, 2016 8:11 pm

Dám jsem ještě odkaz na takový stručný návod jako jeden ze způsobů jak se to dá dělat, kdyby někdo taky uvažoval udělat si sám :-)

http://theboatbuildingsite.com.au/teak-decks.html
Miras_silic
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Miras_silic » sob zář 30, 2017 1:01 pm

Krásný den, nevíte kde prosím sehnat Timberguard (5l na teak)? Moc rád bych ho koupil, ale nejblíže lze sehnat v AT. Díky Mirek
Pantanal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod Pantanal » pon říj 02, 2017 8:18 am

Ondrais píše:Chtěl bych využít tohoto vlákna a zeptat se znalých dané problematiky.

Chci si sám položit teakovou palubu na svou 30stopou laminátovou plachetnici. Jenže úplně nevím, jaký zvolit postup. Mohl by mi s tím někdo trochu poradit?

V první řadě jde o samotný výběr teaku. Nevím zda je to tak odlišný, ale slyšel jsem o marine teaku a pak něčím co se na loď moc nehodí. Co jsem jen vyčetl je že je trochu rozdíl třeba mezi Jávským a Barmským. Ale i tak záleží u obou jestli je to jádrový dřevo nebo ne. Barvu dřeva bych chtěl mít ideálně co nejsvětleji žlutou, zlatou, aby až to budu olejovat to moc neztmavlo a nepálilo pod jadranskym sluncem do nohou.

Takže otázka první. Kde koupit co nejlíp co se týče kvality, nebo vhodnosti k danému použití a samozřejmě za co nejnižší cenu?

Dále by mě zajímalo, jakou tloušťku planěk zvolit, popřípadě i šířku? Mám představu planěk tloušťky 8mm ( napadlo mě i 6 ale nevím jestli už to není slabý ) a šíři cca 4cm + 0,5cm drážka.

No a asi nejpodstatnější je způsob položení. Přikláním se k lepení nějakým epoxy a nebo je vhodnější něco od Siky? Přípravu podkladu si představuji ve zbroušení ( zdrsnění ) paluby a důkladném odmaštění. Stačí to?

No a teď při té pokládce jako přítlak bych navrtal vruty do míst drážky s podložkou ( hranolkem ), což by snad mělo udržet plaňky v ohybu a dostačujícím přítlaku. Jen se bojím, jestli neni moc drastický takhle provrtat celou palubu. Nevím přesně jak je silná a jestli bych pak nemusel přečalouňit celou kajutu.

díky za názory.

Ahoj, dělal jsem teakovou palubu do kokpitu a řešil podobné otázky.

Nakonec jsem zvolil 8mm silné plaňky, šířka 5 cm, bez vyfrézované drážka, tj. čistý obdelníkový průřez = jdou dorazit k sobě. Materiál 2 m2 vyjde na cca. 6tisíc. Kupoval jsem zde: http://www.drevonalode.cz/index.php/cs/ ... nky-marine Jsou to ještě skladové zásoby pravého teaku, tj. z přirozeně rostoucích stromů. Důležitá jsou léta měla by běžet po celé plaňce, z čelního pohledu by měla být maximálně kolmá. Dřevo je tmavé, zesvětlá až na slunci, když se neolejuje. Dnes se prodává hodně plantážový teak, je světlejší a méně kvalitní.

Pokud jde o lepidlo a tmel na mezery doporučuji určitě používat k tomu určené Sika tmely s marine certifikací a koupit je v Polsku za rozumnější ceny:

- podkladové lepidlo: https://www.szopeneria.pl/pl/p/Klej-Sik ... rewna/5459
- tmel na mezery: https://www.szopeneria.pl/pl/p/Klej-Sik ... zarny/5453
- primer, kterým se týkové části napenetrují před lepením https://www.szopeneria.pl/pl/p/Sika-Pri ... 50ml./5462

Kokpit je jednoduší než boční ochozy, ale jít by to mělo taky, lze udělat papírové šablony tvaru paluby, dát na ně folii a v klidu na stole slepit laťky k sobě tmelem na mezery. Začal jsem tím, že jsem udělal obvodový rámeček. Abych šetřil materiál na oblouky, obvodovou plaňku jsem příčně v největším rádiusu nařízl, pak jde lépe ohnout. Když byl tvar rámečku hotový, řezy jsem vyplnil epoxidem. Distanc udržet pomocí dřevěných kolíčků nebo hřebíků. Dělal jsem to na dvakrát, nejdříve jsem dal sika 290DC všude, mimo místa s kolíčky, po cca. dvou dnech, kdy už to drží, jsem zatmelil díry po vyndaných kolíčcích. Pak nechat vytuhnout požadovaných 7 dní při pokojové teplotě. Následně odbrousit nahrubo přebývající tmel, je pružný a přitom brusitelný. Následně je možné celou plochu zvednout, třeba i stočit do válce a odvézt na loď, kde se přilepí pomocí Sika 298.

Výhoda je, že do lodi (epoxidový sendvič, jsem nemusel udělat žádnou díru kvůli šroubům atd.). Laminát stačí zdrsnit broušením a pořádně odmatit. Mám to nafocený, ale nemám fotky to po ruce, zkusím něco nahrát.

Pantanal
Brubbel
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Brubbel » pon říj 02, 2017 9:06 am

Miras_silic píše:Krásný den, nevíte kde prosím sehnat Timberguard (5l na teak)? Moc rád bych ho koupil, ale nejblíže lze sehnat v AT. Díky Mirek

nechces zkusit tungovy olej?
https://www.cestadreva.cz/page/obchod/p ... e-na-drevo
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 34

Příspěvekod Clouseau » pon říj 02, 2017 12:50 pm

Miras_silic píše:Krásný den, nevíte kde prosím sehnat Timberguard (5l na teak)? Moc rád bych ho koupil, ale nejblíže lze sehnat v AT. Díky Mirek

Psal jsem do jedné firmy na slovensku, ale už ho nepoužívají ani neprodávají :-(

Podařilo se ti ho někde sehnat?
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pon říj 02, 2017 8:34 pm

Ahoj, ujel Ti vlak, tedy já. Jsem teď v Praze a mohl jsem Ti ho přivézt.
Pokus se kontaktovat importéra ve Švédsku http://www.welinoco.com/produkt/timberex-timberguard třeba Ti ho pošle. Jinak mi napiš.
Zkoušel jsem řadu produktů, ale Timberguar je úžasnej. Nedoporučuji Ti experimentovat. Odstranění omylu je děsná práce.
Miras_silic
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Miras_silic » sob dub 28, 2018 6:52 pm

Tak jsem dle vašich rád zkusil tungový olej a takto to vypadá po první vrstvě, na jedné fotce je vidět u původní stav před broušením

Obrázek

Obrázek
Brubbel
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Brubbel » stř kvě 02, 2018 10:02 am

hele, nemelo by se to roztirarat hadrem? Ja to tak delam, aby se to lip vsakovalo. Ale mozna se s tim zbytecne patlam:
download/file.php?id=1092
Miras_silic
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Miras_silic » pon kvě 07, 2018 10:50 pm

Nevím jestli to dělám dobře, ale teak i thermowood borovicí, kterou vidíte na obrázku (oboje po broušení) a ze které jsem udělal dostatečně velké koupací plato vezmu štětcem, nesmí být moc nacucaný olejem jen lehce a natírám, dřevo saje úplně šílené. Je to dost náročné na čas což se mi beru jako nevýhodu, každou vrstvu chce nechat tak 4 dny na sluníčku. Mám palubu cca 16m2 což je dost náročný než se to obrousilo a naolejovalo.

Obrázek
MartinzTrampa
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod MartinzTrampa » pát kvě 03, 2019 5:35 pm

Ahoj!
Sháním lepící pásku, která se dává do spár paluby před sikováním. Jedná se o mechanickou zábranu aby nedošlo ke spojení lepící siky pod lajsnama a spárovací siky a zajistila se tak hladší dilatace tmelu.
Poradíte mi někdo kde a jakou pásku bych mohl sehnat?
Děkuji
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát kvě 03, 2019 7:11 pm

Ahoj, pásku nesháněj, to už se tady dávno nedělá.
Spáry natři Sika Multiprimer 30ml a pak vyspáruj Sika 290dc Nåtmassa 300ml.
Brousi pásovou bruskou.
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » pát kvě 03, 2019 8:44 pm

caves, ked si prestudujes tento link budes mudrejsi https://www.sika.com/dms/getdocument... ... ecking.pdf
Moja rada, po tom ako som musel koli odlepujucej sa teakovej palube celu teakovu palubu strhat znie, ze je velmi dolezita priprava povrchu pod buducou teakovou palubou. Myslim tym napr uz existujuce natery, typ laminatu a pod...
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » čtv kvě 23, 2019 7:53 am

Ahoj MartinzTrampa, na šroubování jsem použil seřizovací vrtáky Stanley, frézku na kolíky a zapuštěné šroubky.
Borr.jpg

Dnes existují šroubky s plochou hlavou. Zapuštěná konická hlava má tendenci dřevo rozštípnout.
Skruv.jpg

Avalon, je známé, že pevnost řetězu je taková, jak pevný je jeho nejslabší článek
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ondrais » sob črc 03, 2021 11:29 am

MartinzTrampa píše:Ahoj!
Sháním lepící pásku, která se dává do spár paluby před sikováním. Jedná se o mechanickou zábranu aby nedošlo ke spojení lepící siky pod lajsnama a spárovací siky a zajistila se tak hladší dilatace tmelu.
Poradíte mi někdo kde a jakou pásku bych mohl sehnat?
Děkuji

použil bych "maskovací" pásku kterou používají lakýrníci například při tvorbě linek na nádržích motorek atp. V kvalitních autolaky potřebách je mívají.

Zpět na