Čištění nerezové nádrže na vodu

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Re: Čištění nerezové nádrže na vodu

Příspěvekod Richard » čtv čer 09, 2016 9:56 pm

Řešení od err_ považuji za technicky čisté a správné. Silikon je systém "gumka-drátek", je jednoduché a funguje. U svých nádrží skončím u silikonu :D
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv čer 09, 2016 10:04 pm

Zkusim zase něco k tématu. Já to možná dělám blbě.
Já prostě otevřu inspekční víko, který má cca 30x25 cm a drží ho cca 30 šroubů. Nádrž vytřu hadrem, pak tam napustim trochu vody, přidam cca 4 - 5x tolik sava, než je doporučeno pro pitnou vodu. Zapnu čerpadlo a propláchnu tim všechny trubky a baterii. Pak tu vodu vypustim, 2 - 3x to vypláchnu čistou vodou, vytřu do sucha a přes zimu necham otevřený. Těsnění zatím neřeším, protože gumový těsnění, co jsem si na cnc nechal vyříznout zatím drží dobře.

P.S. musim teda ale přiznat, že mám nádrž plastovou.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv čer 09, 2016 10:06 pm

Je ještě jedna nezmíněná možnost, co praktikuji já, při použití tmelů místo orig těsnění. Jednu stranu něčím naseparuju, na protikus nakydám tmel, lehce dotáhnu a nechám kopnout. Po té dotáhnu a případně pak rozeberu kdykoli. Dělám tak mým 6-ti hrnci i ventilovej dekl, nemaje orig dichtung. :whist:
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv čer 09, 2016 10:17 pm

Zdenda12345 píše:Zkusim zase něco k tématu. Já to možná dělám blbě.
. Zapnu čerpadlo a propláchnu tim všechny trubky a baterii..

S rourama mám problém - Savo je dokonale nevyžere a časem - rok - dva, tam táboří nějaké kolonie něčeho. Voda při vypouštění výrazně pění. Pomocí vysavače procucnu hadicí nit, za ní špagát a kus molitanu a opakovaně. Vytečou neuvěřitelný šedobílý sračky.

Délka vedení je kol 5 m a prochází motorraumem, kde se studená lehce ohřívá. To je asi ta chyba, páč v teplé, spíš horké z boileru, se to neděje.
Takovýhle mírný teplo má ráda Legionela, zatím sem ji nechytil. ;)
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv čer 09, 2016 10:29 pm

Jasný, ty to máš v jiných dimenzích, než já. :D Já mám od nádrže k jediné baterii cca metr a vše vyspádováno. :D
To co popisuješ s tím molitanem se nějak dělá i v kravínech na čištění vedení mlíka z dojiček ne?

Ještě mě napadlo, jestli by se nedal použít ozonizér. V číně stojí do pětistovky a asi by nebylo problém ho nainstalovat nastálo. Párkrát do sezóny ho zapnout a pak bude i vedení čistý jak slovo boží. Ozón je několikanásobně účinnější, než chlorový přípravky a hlavně nepoškozuje materiály (těsnění apod.).
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv čer 09, 2016 10:45 pm

jo, tak se to dělá i v pivních trubkách ( to je velmi důležitý, by jsme se z piva neposr...), a o ozonizaci tu už někdo někde psal, ale kde?

btw. na předchozí lodi sem měl jen 20 l kanistr a 1,5m hadice. Kanistr, průhlednej, ale v lavici uloženej, měl taky časem povrch potaženej jakýmsi sajrajtem mazlavým. :hmm:
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » pát čer 10, 2016 10:00 pm

Chlapi, přestaňte blbnout so ozonem, už jsem měl chuť to sem postnout minule, ale nějak jsem to nestihl.

Ozon poškozuje plíce, působí mutagenně a karcinogenně.
Je těžší než vzduch, i když se vám naštěstí nikde v lodi neusadí, protože je reaktivní a dřív se rozloží.
Jeho samodomo výroba je energeticky velmi náročná, resp. neefektivní a probíhí-li z okolníh vzduchu, musí být tento předsušený. V opačném případě současně (byť nechtěně) vyráběná kyselina dusičná za několik dní sežere elektrodu a je po výrobě (spotřeba proudu ovšem zůstane zachována) etc. atc.

Všechno o čem zde diskutujete, včetně likvidace Legionelly a virů, prý pořeší stříbrná lžička po babičce v nádrži. Jestli je to pravda, to nevím, resp. určitě by to v případě odpovídajícího množství Ag pravda byla, protože existuje takovej stříbrnej bazmek, kterej se dává do nádrže a opravdu skvěle funguje.

Omlouvám se, ale jsem momentálně na pomalém připojení a nejsem schopen to vygůglit. Ale vypadá to jako kartáč ze stříbra a prodávat to myslím bude většina jachtařských e-shopů. Určitě Gründl. Má to bohužel dvě vady. Krátkou životnost (1 rok) a cenu.

Wlady
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » pát čer 10, 2016 10:14 pm

Zdenda12345 píše: Ozón je několikanásobně účinnější, než chlorový přípravky a hlavně nepoškozuje materiály (těsnění apod.).

Promiň, ale to není úplně pravda. Běžně používaná těsnění a zde několikrát zmíněný silikon ozon papá. Pokud se v průmyslu nebo čističkách používají rozvody, tak jen nerez s nějak speciálně ošetřenými sváry nebo PVC-U. Ale těsnění musí být PVDF nebo Viton.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pát čer 10, 2016 10:25 pm

Já mám teda s ozónem zkušenosti jen pár let, ale zatím mi to nic nesežralo a elektrody taky překvapivě fungujou. ;) Používám to docela často a elektrárnu k provozu taky nepotřebuju.
Četl jsem nějaký práce od člověka, který s ozónem pracuje v laboratoři. Zmutovanej si asi nepřipadá. Psal, že jedinej účinek, kterej na sobě pozoruje je ten, že mu to vyléčilo chronickou rýmu a že už roky nemarodil.

Ozón se používá i pro dezinfekci vody v bazénech. Prodávaji se malý ozonizéry pro dezinfekci kartáčků na zuby atd, atd.
Ozónu se prý není potřeba bát. Je vysoce nestabilní, takže se rychle rozpadá na kyslík.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pát čer 10, 2016 10:28 pm

Wlady píše:
Zdenda12345 píše: Ozón je několikanásobně účinnější, než chlorový přípravky a hlavně nepoškozuje materiály (těsnění apod.).

Promiň, ale to není úplně pravda. Běžně používaná těsnění a zde několikrát zmíněný silikon ozon papá. Pokud se v průmyslu nebo čističkách používají rozvody, tak jen nerez s nějak speciálně ošetřenými sváry nebo PVC-U. Ale těsnění musí být PVDF nebo Viton.

Silikon nepovažuju za těsnění. :hmm:
Měl jsem na mysli spíš různý O kroužky apod.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » pát čer 10, 2016 11:45 pm

No, co k tomu říct :?

Mutagenní účinek lze pozorovat jen na rychle se dělících buňkách. To jest například na těch bakteriích či virech, které nějakým zázrakem přežily náš pokus o likvidaci. V případě onoho laboranta pouze např. na jeho spermiích :-)

Karcinogenní účinek je klinicky prokazatelný a možná ho pozná časem (ne že bych mu to přál). Naopak devastace plic probíhá takřka v přímém přenosu, takže pokud v jeho případě absentuje, je to důkazem pouze toho, že je exponován jen minimálními koncentracemi. Totéž může při troše štěstí způsobovat i permanentní úklid sliznic jeho nosohltanu, který ho zbavil chronické rýmy.

Ale nic z toho mě nijak nepřekvapuje, právě proto, že vyrobit takřka podomácku nějaké větší množství ozonu prakticky nelze. Nevím, jakou máš u svého výrobního zařízení zpětnou vazbu (indikaci vyrobeného množství). Takže je otázka, zda do značné míry jen nepodléháš iluzi, protože vše běží a proud se spotřebovává.

Dezinfekce bazénů je trochu jiný příběh, probíhá mimo vlastní bazén, v synergii s chlórem (= ještě rychlejší degradace O3) etc.

Průmyslově se ozon nevyrábí ze vzduchu, ale z kyslíku. Jedním z důvodů (kromě samozřejmě vyšší efektivity) je právě vzdušná vlhkost, protože závislosti množství nechtěně vyrobené kyseliny dusičné s jejími devastačními účinky na množství vyrobeného ozonu a vlhkosti vzduchu se prakticky nelze vyhnout. Pořešit to lze pouze předsušeným vzduchem. Jako lodní zařízení je to tedy "velmi vhodné".

A máš samozřejmě pravdu, vyrobené se velmi rychle rozloží. Takže i kdyby se vyrobit zadařilo, velké škody nevzniknou. Jenže to je právě další aspekt věci, na který jsem v původním příspěvku bohužel zapoměl a editovat už se mi nechtělo.

Vzhledem k výše uvedenému, by byl téměř neřešitelný problém docílit kýženého dezinfekčního efektu = účinné koncentrace O3 ve vodě, už v místě jeho výroby, resp. smíchávání s vodou. O všech zákoutích rozvodu vůbec nemluvě.

Pokud se týká těsnění, nejsem technolog. Jen vím, co a proč se průmyslově používá a měl jsem upřímnou snahu poradit. Nikoli vyvolávat konfrontaci.

Odpověď na otázku, že tobě ozon nic nesežral a vše již léta drží, je nasnadě. Záleží na tom, jak to kdo chce vidět.

Nicméně opakuji. Byl jsem veden pouze snahou pomoci. Zda a kým budu vyslyšen, je zcela na úvaze jednotlivých čtenářů. Já tímto k danému tématu končím.

Ty si na svou loď instaluj cokoli, co je tvému srdci blízké a milé, protože o to přeci jde především! A já ti upřímně přeji, nechť ti to přináší jen radost a potěšení.

Wlady
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » sob čer 11, 2016 9:18 am

Máš pravdu, že průmyslově se ozón vyrábí z kyslíku. Ze samotnýho vzduchu se kyslík rychle spotřebuje a není tak možný dosáhnout větších koncentrací. Asi díky tomu tato technologie není nijak nebezpečná. Nebezpečí je dáno koncentrací a dobou expozice. Čim složitější organizmus, tím vyšší koncentrace a delší expozice je potřeba. Asi proto to jako první hubí plísně, ale třeba pavouky to jen vyžene.

Já o tom vim kulový. Jediný co vim je to, že když mi v autě smrdí klima, že se mi z ní zvedá kufr, tak tam na půl hodinky pustim ozonizér. V autě je okýnkama vidět namodralý kouř a všude kolem je cítit charakteristický zápach ozónu. No ale hlavní je, že zápach klimy zmizí a je pokoj. V lodi je účinek i vidět. Letos v zimě mi do ní napršelo pootevřenou luknou. :oops: Dokonce se mi vytvořil povlak šedé plísně na stole. Dal jsem tam ozonizér na celý dopoledne. Zápach plísně je pryč. Co bylo na stole šedý, to zhnědlo. Otřel jsem to vlhkym hadrem a je pokoj.
Tak nějak mi to asi stačí. Víc, než že zmizí zápach a že se plíseň zlikviduje od toho neočekávám. Jo a samozřejmě, že mi to v lodi nic nepoškodí. ;)

Zpět na