Rezani preklizky
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Rezani preklizky
Ahoj,
delal jsem si nove postele do pride. Zvolil jsem na to certifikovanou marine preklizku 15mm okume, 8vrstev. Celkem mi vadilo, ze se u rezani vylamuni kousky vrchni dyhy. Zkusil jsem nekolik kotoucu, ruzne pily a ruzne platky. Nakonec po strzeni hran to bylo az na par malickosti, dobre. Ale jsem na sebe pedant a chtel bych se pustit i do sedacek v salonu, kde uz bude po cele delce videt hrana. Tak bych to rad perfekni.
Poradite prosim, cim to rezete aby se to neotrepilo? Diky.
delal jsem si nove postele do pride. Zvolil jsem na to certifikovanou marine preklizku 15mm okume, 8vrstev. Celkem mi vadilo, ze se u rezani vylamuni kousky vrchni dyhy. Zkusil jsem nekolik kotoucu, ruzne pily a ruzne platky. Nakonec po strzeni hran to bylo az na par malickosti, dobre. Ale jsem na sebe pedant a chtel bych se pustit i do sedacek v salonu, kde uz bude po cele delce videt hrana. Tak bych to rad perfekni.
Poradite prosim, cim to rezete aby se to neotrepilo? Diky.
Re: Rezani preklizky
Pod tu řezanou překližku podložíš nějaký méně ceněný materiál.
V Dřevodílně používají spešl stroje s tzv. předřezem. Jestli to říkám dobře. Hlavně na dýhované desky.
V Dřevodílně používají spešl stroje s tzv. předřezem. Jestli to říkám dobře. Hlavně na dýhované desky.
O vysokootackovych pilach, rezani laserem apod. vim. To je pro mne neschudne. Ale takova vec, jako na to neco polozit, to mne nenapadlo. Dekuji. A asi se to musi stahnout?
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna jsem o laseru měl rozepsáno, ale jestli myslíš otřepy na dolní straně materiálu, tak potvrzuji Baharisovu zkušenost a dodávám, že někdy stačí spodní stranu polepit papírovou malířskou páskou.
Naposledy upravil(a) Felix dne úte kvě 30, 2017 7:19 pm, celkem upraveno 1 x.
Ne na to, ale pod to.
Ne nestahuje se to. Položím, stačí poměrně úzký pás před pilový kotouč a na to již ustavenou ve směru řezu tu "mou" překližku. Zapnu pilu a lehce tlačím. Zuby vytrhávají vlákna dolů a pokut tam je překážka - laciná překližka, tak se vytrhávání omezí téměř na minimum.
EDIT: To s tou páskou je výborná vychytávka, to neznám
Ne nestahuje se to. Položím, stačí poměrně úzký pás před pilový kotouč a na to již ustavenou ve směru řezu tu "mou" překližku. Zapnu pilu a lehce tlačím. Zuby vytrhávají vlákna dolů a pokut tam je překážka - laciná překližka, tak se vytrhávání omezí téměř na minimum.
EDIT: To s tou páskou je výborná vychytávka, to neznám

- Felix
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Jinak tedy lupenková pilka při jemné práci taky vlákna nevytrhává, ale to je zase program na dlouhé zimní večery 

Dekuju za rady. Vyzkousim. Tu pasku taky. Mozna zkusim i tu kryci na epoxy. Ta trochu lepe drzi. Ale to uz je radost testovani. Jeste jednou diky.
S lupenkovou pilkou mam narezano mnoho hodin pri staveni modelu lodi. Pubertou to ale skoncilo a zrovna nedavno jsem uvazoval, ze si postavim model sve lode a budu si ho poustet v CR, kdyz na ni zrovna nebudu
S lupenkovou pilkou mam narezano mnoho hodin pri staveni modelu lodi. Pubertou to ale skoncilo a zrovna nedavno jsem uvazoval, ze si postavim model sve lode a budu si ho poustet v CR, kdyz na ni zrovna nebudu

Při řeči o lupénkové pile mě napadla ještě jedna věc. Zde platí že čím více tím lépe.
Mám takovou hobby stolní pilu a na fajnovější práce mám kotouč o průměru 210mm a 64 zubech. Samozřejmě řádně profesionálně broušené.
Mám takovou hobby stolní pilu a na fajnovější práce mám kotouč o průměru 210mm a 64 zubech. Samozřejmě řádně profesionálně broušené.
Touhle cestou jsem sel nejprve taky. Vzal jsem na to vibracni pilu s jemnymi zoubky. Vytrhavani nebylo, ale kotouc se zacal palit
Jde asi o skutecne tvrde drevo. I kdyz je to jen dyha. Asi neco jako teak. Byla to jedna z mnoha mych slepych cest.

- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
Je důležité volit směr řezu - po létech. A také pomůže řez buď na lícové či rubové straně (i podle orientace zubů plátku) přelepit malířskou krycí páskou, která se pak bez problémů a následků sejme. Při vrtání otvorů upni vrtaný díl mezi dvě překližky (stačí odřezky) - souosost zajisti vodícím menším vrtem s trnem či vrtáčkem na který spodní dolní a vrtanou část vycentruješ (ať je díra v požadovaném místě. Vrt je pak čistý a bez otřepů. Ostré nástroje jsou podmínkou ...
Dovětek ... teď vidím, že Felix už pásku zmínil ...
Dovětek ... teď vidím, že Felix už pásku zmínil ...
Diky Richarde. Po letech nemuzu rezat vzdy - to je jasne. Ta paska se ale jevi jako skutecne dobra, uz jste dva, co to doporucuji.
Co se tyce der, od tech jsem zatim upustil, mam rost, tak bude na te preklizce. Ale nejake diry pozdeji stejne udelat musim, abych se pod postele k nadrzi lepe dostaval. Dirky na prst. Puvodne tam take byly.
U nich jsem to mel vymyslene tak, ze bych je vykruzil nejprve z jedne strany a pak otocit a vykruzit z druhe. Vykruzovaci pilky maji vodici vrtak.Souosost a soustrednost je tak zajistena. Frezovaci vrtak do dreva jsem zamitl, asi by to okrajovy hrot pekne potrhal.
Co se tyce der, od tech jsem zatim upustil, mam rost, tak bude na te preklizce. Ale nejake diry pozdeji stejne udelat musim, abych se pod postele k nadrzi lepe dostaval. Dirky na prst. Puvodne tam take byly.
U nich jsem to mel vymyslene tak, ze bych je vykruzil nejprve z jedne strany a pak otocit a vykruzit z druhe. Vykruzovaci pilky maji vodici vrtak.Souosost a soustrednost je tak zajistena. Frezovaci vrtak do dreva jsem zamitl, asi by to okrajovy hrot pekne potrhal.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
Na díry do překližky se neboj sukováku. Navrtáš vodící díru o malém průměru a pak z jedné strany do poloviny tloušťky a z druhé taky. Budeš mít krásně ostré okraje
sukováky

sukováky
Diky. Zkusim.
- Felix
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Pokud díra nemusí mít přesný průměr, dá se také navrtat a něco menší a z obou stran s citem dobrousit kuželovým vrtákem. Jinak ale obvykle stačí při vrtání podložit dolní stranu, horní se skoro netrhá - tedy vrtákem na dřevo, samozřejmě.
Ta lepenka je stary trik ale neni to zadny zazrak. Doporucuje se podlozit rezany material necim lacinym ale co to je to fakt nemam tuchy pri dnesnich cenach. (Drevo triska, osb, preklizka)