3D tisk

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

3D tisk

Příspěvekod LadaM » úte led 02, 2018 1:04 pm

Když jsem na podzim odstrojoval stěžeň, zjistil jsem, že jedna půlka plastové objímky držící tyčku anemometru je naprasklá. Jelikož jsem pražák bez dílny a kamarádů se soustruhem apod, oslovil jsem mladšího bráchu, který se nedávno zbláznil do 3D tisku a výsledek je dle mého super:
IMG_2686.jpg
původní objímka

IMG_2687.jpg
vytisknutá náhrada

Samozřejmě má celá tato problematika celou řadu aspektů (hlavně různé materiály), ale na kusovou výrobu něčeho, co už třeba není k dostání, nebo co se nedá úplně upnout do soustruhu a tak, je to myslím dneska docela pěkně použitelná metoda. Samozřejmě mám na mysli domácí / amatérské podmínky a neřeším cenu (mám předplaceno, protože dostal k narozkám sadu cívek s filamenty :) ).
Zatím jsem nezačal pořádně rekonstruovat, ale už teď mě napadají např. různé plastové rámečky kolem přístrojů, ulámané caflíky z kdečeho, podložky, mezikusy na přestavbu světel na LED atd.
Máte s 3D tiskem zkušenosti? Pochlubte se :)
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Re: 3D tisk

Příspěvekod geus » úte led 02, 2018 1:21 pm

Zatim zkusenosti nemam,ale uz mam par veci ktere nejdou opravit a sehnat tak budu muset take vyhledat 3D tiskarnu. Jak je to s pevnosti toho plastu .
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » úte led 02, 2018 1:42 pm

To ukáže tahle sezóna :)
Ono záleží na použitém materiálu a velmi obecně platí, že čím lepší materál, tím blbějc se z něj tiskne :)
Tohle je základní a nejlépe zpracovatelný PLA, dá se použít klasický ABS (to už je prý složitější - jiná teplota tavení, tryska, podložka) a dál jsou možnosti dost široké, vč. průhledných, fosforeskujících, pružných, extra pevných, klouzajících, teplotně odolných, s příměsí karbonu, gumových a bůh ví jakých dalších plastů.
Pocitově (váha, zvuk ťuknutí) to je to PLA dost podobné původnímu kusu, tak uvidíme. Mám jich pár do zásoby :)
Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Mrkva » úte led 02, 2018 4:13 pm

K termoplastum - hodim sem kratsi pro a proti pro bezne pouzivane:

PLA:
+ snadno se z nej tiskne
+ snadno dostupny v hromade ruznych odstinu
+ relativne pevny
+ relativne UV odolny
- biodegradabilni (ale podminky pro degradaci typicky nahodou splneny nebudou)
- mekne uz nekde od 50 stupnu
- krehky
- udajne ho maji kvuli organickemu puvodu tendenci zrat ruzna zviratka.
? otazka je, jak je staly pri styku se slanou vodou

ABS je asi nejstarsi pouzivany termoplast pri 3d tisku.
+ mekne pri vyssi teplote (kolem 100 stupnu)
- pevnostne horsi nez PLA ale je mene krehky
- pri tisku uvolnuje ne uplne zdrave vypary (netisknout v mistnosti s kanarkem!)
- pri dlouhodobe expozici UV zareni krehne

PETG
+ mekne pri vyssi teplote (kolem 80 stupnu)
+ netoxicky
+ docela pevny (na urovni ABS)
- relativne krehky (srovnatelne s PLA, takze zadna hruza)

Nylon:
+ neuveritelne pevny a ohebny
+ existuji (drahe) varianty s uhlikovym/aramidovym prachem, ktere jeste posili pevnost/ohebnost
+ chemicky odolny
- dlouhodobe vystaveni UV mu take nebude delat dobre, v prubehu nekolika let pravdepodobne zkrehne
- hygroskopicky
- vysoka teplota tisku, vyzaduje all-metal hotend

Tak, a vyberte si z toho. Ja bych na venkovni pouziti asi pouzil nylon a pocital s tim ze ho bude potreba za par let vymenit.

Polykarbonat vypada slibne, ale jeste jsem ho nezkousel.

Dalsi otazkou je odoslnost v nizkych teplotach, kterou jsem nikde rozumne sepsanou nenasel. Nylon by mohl byt relativne OK, u ABS/PLA bych se bal ze moc zkrehnou.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » úte led 02, 2018 5:13 pm

A nebo si koupíš plátek na železo, dva pilníky, akuvrtacku s vrtáky a součástku z plastu vyrobis i tak. Svěrák výhodou.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » úte led 02, 2018 5:49 pm

Přesně tak, takovéto výrobky jsme kdysi dělali v šesté třídě ZDŠ v pracovní výchově.
Pravda byli jsme zaostalí a neměli jsme tehdy inkluzi a multikulturní výuku.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » úte led 02, 2018 8:28 pm

Pánové, zdržte se prosím podobných OT komentářů. Kouzlo 3D tisku je především v možnosti relativně podomácku vyrobit předměty, které opravdu pilkou a vrtákem nevypižláte, bez ohledu na to, jak zruční jste byli v 6. třídě ZŠ. :hmm: Součástka, kterou jsem sem dal, je jenom příklad.

Mrkvo: Díky za pěkný přehled. Sám se v tom takhle nevyznám.
Ještě bych dodal, že to asi není cíleno na pevnostní součástky vystavené vlivům mořského prostředí, i když i takové materiály asi existují. Uvidím, co udělá po roce ta objímka na stěžni (je tam ještě jedna, takže i kdyby se to rozpustilo, nejspíš to vydrží do konce sezony)
Já vidím smysl spíš v náhradě různých rozbitých věcí v interieru, nebo nějaké estetické prvky a tak.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod pan.fotograf » úte led 02, 2018 10:37 pm

Zdravím, technologie 3D tisku může absolutně změnit právě i takovéto domácí opravy, hobbysty, modeláře. Pro nás jachtaře bude spíš problém s: 1) odolností materiálů 2) vymodelováním v CAD/CAM (znamená to rozměřit vzorek - to ostatně dělám i pro klasické zpracování). Nepoužiju-li přímo 3D skener.

Zde na fóru je podle mne i problém psychologický - starší generace prostě má ráda poctivé nářadí do ruky a pohrát si se zámečničinou, truhlařinou.. je to pro ně součást projektu (nic proti tomu nemám, i já rád zalezu do dílny).
Přístup se bude měnit s rozšířením služeb 3D, kdy si budeme moci nechat vyrobit za rozumný peníz co potřebujeme (bez nutnosti vybavení domácí tiskárnou). U nás v práci již tiskneme 3D i kovové prototypy. Pak svůj ušetřený čas budeme moci věnovat třeba... plachtění :)

Ke Tvému kusu: jestli se jedná o pohledový kus, ještě bych ho trochu povrchově opracoval (začistit jemnějším smirkem).

BTW: Jak dlouho se rozměřoval/modeloval/tisknul ? Pro porovnání s "klasikou"
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » stř led 03, 2018 12:00 pm

Pokud myslíš kvůli estetice, tak vidět to nebude. Nechám to jak to je, abych ověřil vlivy prostředí.
Jinak nakreslení bylo cca 15 min. a tisklo se to asi 20 min (2 kousky). U toho návrhu dost záleží na složitosti vs. šikovnosti a jestli se to kreslí, nebo skenuje. Velká výhoda je, že jakmile je to jednou nakreslené, může se to už bez další práce vyrobit pro víc lidí, nebo třeba experimentovat s materiály a tak. A rozhodně je to pro jednotlivce dostupnější, než různé CNC frézy apod, které jsou většinou ve firmách, kde jedou plně vytížené svoje zakázky a nějaká kusovka nebo malosérie se jim nevyplatí.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » stř led 03, 2018 3:06 pm

Jsem off topic, když napíšu, že celá technologie 3d tisku je zájmová aktivita. Asi něco jako modelářeni. Samo o sobě pěkný, ale přitom taková blbost.

Rád bych věděl aspoň o jednom využití 3d tisku, ktery je skutečně k něčemu. Živým se jako řemeslník, takže mám k nářadí blíž než někdo z kanceláře. Ale myslím si, že je snazší věci vyrábět konvenčně, než věnovat úsilí na učení prototypování v 3d tisku. To že si to necháš vyrobit na zakázku, za cenu která není tržní není příspěvek k 3d tisku ale k tomu, že máš štěstí. Já bych tu součástku musel vzít někam na 3d tisk, tam by to někdo překreslil a vytiskl. Neznám kolik to stojí, ale myslím, že by to mohlo kolem 2000kc být hotový. Nebo to zanesu zamecnikovi a za 200kc mi to udělá i s materiálem, kterej vyhrabe zapadenej za ponkem. Nebo to za 20 minut vyrobím svépomocí s nářadím co už mám. Za hodinu to vyrobím s nářadím do 100kc.

Takže bych chtěl vědět, v jaké aplikaci se tyhle misky aspoň vyrovnají, nebo dokonce překlopí do 3d tisku. Pokud nikdy, tak bych řekl, že je ta technologie pro někoho jinýho, než pro lidi, co se jim občas něco rozbije.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » stř led 03, 2018 3:37 pm

No, spíš jsi dost (a zbytečně) anti-topic. Rozhodně není ničí úmysl popírat šikovnost řemeslníků a to, že se pohybujeme v oblasti zájmových aktivit (což je i jachting), je snad nad slunce jasné, ne? Namátkou:
- vytisknout se dají i součástky, které konvenčně prostě nevyrobíš
- můžeš tím zachránit funkčnost něčeho, co se třeba už nedá ani koupit
- vyrábět může i někdo, kdo bydlí v bytě, nemá dílnu ani dědečka se soustruhem, ale zase je třeba šikovnej na počítače. Investice v řádu hodnoty top modelu telefonu.
- s rozšiřováním a tím pádem snižováním cen technologií bude klesat i cena za komerční zakázkovou výrobu. Ale já se pořád bavím o nadšeneckém amatérském přístupu.
Je jasné, že se asi nevyplatí tisknout čtvereček s dírkou uprostřed. I když, pokud máš tiskárnu doma a čas, proč ne? Ale když najednou potřebuješ přesné ozubené kolo, které Ti třeba prasklo, nebo něco takového, tak se situace pomalu mění.

Tohle téma jsem rozhodně nemyslel jako 3D tisk - ANO/NE, ale jako 3D tisk - CO a JAK.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » stř led 03, 2018 5:17 pm

Ozubené kolo je dobrý příklad. Na klasické frézce se nechytáš, dělaly se na to speciální odvalovací frézky. 3-osou CNC frézku doma nemá nikdo. V práci jako hračičku pro návštěvy tisknou kolegové celé soukolí, převody - funkční, v kovu !

CO A JAK:
1) Mít 3D tiskárnu, tak bych si třeba vytiskl 4x vnitřek k vinšnám (už ožvýkané zuby). Tzn. jen 1x nakreslil podle poškozeného vzoru a pak tisknul podle libosti. Kdežto klasicky TOTÁLNĚ BEZ ŠANCE i v mé slušně vybavené dílně. Přitom na této jediné zakázce bych ušetřil cca. 12.000,-Kč.
2) Vůbec hodně z kování bych nešel do drahého M4 chromu, ale do tisku 3D.
3) Držáky - kompasu, navigace, kelímků, čehokoli - další obnlíbená aplikace domácích 3D. Navrhneš si přesně do svého prosotoru v kopkpitu, přesně svůj dekor a přesně pro svůj typ přístroje
4) Lampičky, svítidla, stínítka - na mé lodi mne rozčiluje, jak mi svíti přímo proti vstupu do očí a stínítko je velmi nehezké z ohýbaného plechu. Naopak stínohry, co vykouzkí tiskaři mne velmi baví.

Tiskárnu zatím bohužel nemám = vysoké pořizovací náklady. Uvažoval jsem o typu Prusa Open Source.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř led 03, 2018 6:22 pm

3D tisk je hodně blízká budoucnost. Tahle technologie poletí dopředu rychlostí asi jako se kdysi vyvíjely počítače. Než to člověk sešrouboval, tak to bylo zastaralý. :D
Už teď se tiskne nejen z plastů, ale i z kovů a slitin.
Teď to sice občas vypadá krkolomně a neefektivně, ale je potřeba brát to jako novou technologii.
Samozřejmě vždycky zůstane něco, co bude lepší vyrobit poctivym kusem nářadí v ruce.... nebo na běžnym stroji. Viz třeba CNC obrábění. Jsou věci, kdy klasickej soustruh v rukou fachmana prostě nenahradíš.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » stř led 03, 2018 6:24 pm

Brácha má čínskou kopii prusa i3. Spolu s nějakými "zkvalitňovacími" součástkami ho zatím vyšla asi na 5,5 tis. To už na hraní docela jde. Já je zatím viděl tak za 30.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř led 03, 2018 6:28 pm

Ještě bych podotkl, ze se da 3D tisk provozovat i "korespondencne". Nedavno jsme s kolegou v praci delali pokus, jestli je 3D tiskárna schopna zpracovat podklady vytvorene v 18 let starem programu na 3D modelovani, co mi zbyl po skole. Udelal jsem si model, poslal mu ho přes Skype a svete div se, druhej den donesl výrobek (Ta tiskárna ho mimochodem stala asi 5000, ma ji z Ciny).

Staci investovat svůj cas a naucit se s nejakym rozumnym programem, po vecerech si clovek muze místo koukani na televizi pripravit modely a na tisk uz se někdo sezene, ma s tim minimum práce.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv led 04, 2018 8:16 am

martinptacek píše:Jsem off topic, když napíšu, že celá technologie 3d tisku je zájmová aktivita. Asi něco jako modelářeni. Samo o sobě pěkný, ale přitom taková blbost.

Rád bych věděl aspoň o jednom využití 3d tisku, ktery je skutečně k něčemu. ....

Zubní protézy jsou k něčemu?
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » čtv led 04, 2018 8:54 am

Blbosť to nie je. Využíva sa napr. vo vývoji, na výrobu modelov súčiastok, ktorých výroba by žiadala odlievacie formy, alebo ťažné matrice za státisíce.
Využiteľnosť v jachtingu neviem posúdiť, ale obávam sa, že sa ozaj hodnotné a odolné veci zatiaľ nedajú vytlačiť. Na amatérskej úrovni je to hračka pre počítačových maniakov a tu na fóre ďalšia téma o ničom.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Re: RE: Re: 3D tisk

Příspěvekod Charlie » čtv led 04, 2018 9:31 am

pan.fotograf píše:Ozubené kolo je dobrý příklad. Na klasické frézce se nechytáš, dělaly se na to speciální odvalovací frézky. 3-osou CNC frézku doma nemá nikdo. V práci jako hračičku pro návštěvy tisknou kolegové celé soukolí, převody - funkční, v kovu !

CO A JAK:
1) Mít 3D tiskárnu, tak bych si třeba vytiskl 4x vnitřek k vinšnám (už ožvýkané zuby). Tzn. jen 1x nakreslil podle poškozeného vzoru a pak tisknul podle libosti. Kdežto klasicky TOTÁLNĚ BEZ ŠANCE i v mé slušně vybavené dílně. Přitom na této jediné zakázce bych ušetřil cca. 12.000,-Kč.
2) Vůbec hodně z kování bych nešel do drahého M4 chromu, ale do tisku 3D.
3) Držáky - kompasu, navigace, kelímků, čehokoli - další obnlíbená aplikace domácích 3D. Navrhneš si přesně do svého prosotoru v kopkpitu, přesně svůj dekor a přesně pro svůj typ přístroje
4) Lampičky, svítidla, stínítka - na mé lodi mne rozčiluje, jak mi svíti přímo proti vstupu do očí a stínítko je velmi nehezké z ohýbaného plechu. Naopak stínohry, co vykouzkí tiskaři mne velmi baví.

Tiskárnu zatím bohužel nemám = vysoké pořizovací náklady. Uvažoval jsem o typu Prusa Open Source.
I na klasické frézce uděláš bez problému ozubené kolo s přímým ozubením, jen to trvá déle než na odvalu.

Otázka pak je když to kolo tisknout, vytiskne se to z materiálu co půjde tepelně zpracovat? Ozubení se většinou kalí, aby vydrželo.

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv led 04, 2018 10:09 am

Všechno nové má nějaký progres a toto je ještě tak trochu v plenkách.

Ale je to budoucnost z mnoha důvodů....např.čas a cena práce...

Ne bo věci co jinak ani nepůjdou vyrobit.

Nedávno dávali zajímavý dokument a konstrukcích letadel a dnešních možnostech..
A zadání pro nějaký spešl soft bylo navrhnout konstrukci křídel která bude pevnější a a hlavně lehčí než stávající.

Vyšlo z toho něco jako jako prostorově vyztužená konstrukce (něco jako v kostech...), klasickým způsobem nevyrobitelná, jedině tisk.

Nebo už proběhl tisk baráku, technologie velice drahá, ale rychlost a přesnost neskutečná proti konvečním technikám. Počítali při kolika opakováních se to vyplatí....s tím jak poroste cena práce, nahradí tyto technologie to co doposud známe.

Nehledě na variabilitu, všude se prosazuje just in time...a pořád jsou fabriky co musí z technologických důvodů dělat součástky na sklad...

Není nic jednoduššího než tisknout dle zadání přímo pro expedici...něco jako dnešní linka na výrobu aut.

A nové využití ještě jistě přijde, co si teď ani neumíme představit. Např. náhradní díly pro lidi přesně na míru pro každého pacienta ...atd.

Já tomu fandím a věřím že to jednou nahradí v převážné většině stávající techniku.
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mozeg » čtv led 04, 2018 12:16 pm

Ja som si 3D tlaciaren postavil pred 1 1/5 rokom. Ak potrebujem tak si aj nieco navrhnem a nasledne vytlacim. Vzhladom na ekologiu tlacim hlavne z PLA-za mna super material.

Ako hlavnu nevyhodu vidim to ze stale to nie je ready to use ako klasicka tlaciaren. Treba vela nastavovat a ovladat niekolko SW, potom spravne nastavit dosku a teplotu, vysku tlacovej hlavy od podlozky a pod. (uz je aj automaticke).

Pre mna to je hlavne o tlaceny suciastok na dalsie projekty ako CNC frezka, rozne roboty a pod. No zabavka ako sa patri. Nechcelo sa mi platit za 3D tlac tak so si ju postavil.
AlDente
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod AlDente » čtv led 04, 2018 6:04 pm

dnes sa uz da tlacit takmer cokolvek. od biomaterialov az po rozne kovy a ich zliatiny. pravda, su to trochu ine tlaciarne ako tie hobby. a niektore produkty sa ani inak vyrobit nedaju, pretoze to co dokaze 3D tlac, ine techniky nedokazu. napr. kostne nahrady s poreznou strukturou, ktore organizmus ovela lepsie znasa. je to buducnost. bez debaty. a takmer ziadny odpad. to je krasa.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod martinptacek » pát led 05, 2018 1:06 pm

ficcus píše:
martinptacek píše:Jsem off topic, když napíšu, že celá technologie 3d tisku je zájmová aktivita. Asi něco jako modelářeni. Samo o sobě pěkný, ale přitom taková blbost.

Rád bych věděl aspoň o jednom využití 3d tisku, ktery je skutečně k něčemu. ....

Zubní protézy jsou k něčemu?

Se zubnima protezama se v jachtingu moc často nesetkavam.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát led 05, 2018 1:15 pm

až ostaneš řádně ráhnem, tak třeba jo. :lol:
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » pát led 05, 2018 2:30 pm

Vždyť třeba takový vazáky a podobné blbosti se taky dají tisknout. Výhoda je v tom, že výběr barev a tvarů v prodeji je omezenej, zatím co při tisku se meze fantazii nekladou. Počkejte, během patnácti let se budou věžně tisknout i trupy...
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod MaM32 » ned led 07, 2018 9:06 pm

3D tisk je pole neorané....lze tisknout od plastu,přes beton až po práškové kovy co se posléze jako ve formě spečou....

Zpět na