Oprava kýlu
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Oprava kýlu
Ahoj,až počasí dovolí,chci se pustit do opravy kýlu,se kterou nemám nejmenší zkušenost.Loď je laminátová.
Díky za každou radu- seemann
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 4
Re: Oprava kýlu
Pane kolego, odpovědi se asi nedočkáte, protože z Vaší otázky a fota není patrné vo co GO. Podle spáry bych odhadoval, že se jedná o spojení kýlu s trupem. Pokud do lodi neteče, tak jenom přetmelit. Pokud teče a kýl je na šroubech, tak demontovat, očistit, zatmelit, přitáhnout kýl a začistit spáru. Při lepší specifikaci závady je jistě dočkáte odpovědí.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Mně to přijde jako dno nějaké laminátové pramice nebo motoráčku a že se nejedná o kýl plachetnice, už podle toho, jak se dodrbaná.....takže se asi jedná o opravu laminátového dna .....

také nechápu Kanicovo kladné hodnocení příspěvku...
že by ironie ? 

také nechápu Kanicovo kladné hodnocení příspěvku...

- ferdas
- aktívní jachtař
- Reputace: 36
Pavle - pokud je to laminátová pramice Monika (nebo podobná), dělal jsem to. Ten kýl ke tvořen svisle vlaminovaným prknem, přibližně od poloviny délky trupu až k zrcadlu (zadní čelo). Časem se ten laminát prodře a rozestoupí.
Nechal jsem tu prkennou výztuhu dobře vysušit, epoxidem jsem to celé zalil a ještě do toho zamáčkl proužek skelné tkaniny. Z boku stažené několika stolařskými svorkami. Až to vytvrdne, přebrousit a ještě celé přelaminovat.
Nechal jsem tu prkennou výztuhu dobře vysušit, epoxidem jsem to celé zalil a ještě do toho zamáčkl proužek skelné tkaniny. Z boku stažené několika stolařskými svorkami. Až to vytvrdne, přebrousit a ještě celé přelaminovat.
žádné šrouby jsem na kýlu ani jinde na dně nenašel,ale jestli je dřevěný,tak už byl asi něčím tmelený.do lodi teče.jaký máte názor na zalaminování nerezové popř. hliníkové lišty na kýl?
ano je,a první fotky jsou ten přechod jako do stracena zhruba v polovině dna
Přijde mi to, jako by tam dříve byla zalaminovaná dřevěná lať, která vyhnila a pak to místo někdo něčím zaplác. Nejprv bych asi vyrubal ten rozpraskynej tmel, či co to je. Pak bych vzniklou drážku opravil laminátem a znovu vlepil kýlovou lať, kterou bych následně olaminoval. Ve finále by asi bylo dobré na nový kýl přišroubovat kovovej plocháč, nebo lať z tvrdého dřeva (po čase se může snadno vyměnit). Tato ochrana kýlu se musí dobře podmazat tmelem, aby se voda nedostala do kýlu (hlavně kolem vrutů).
Stačí sebemenší náraz na kámen a může dojít k poškození laminátu.
Další možnost, kterou bych asi nedoporučoval, je pouze tuto drážku znovu přetmelit a přetáhnout páskou. V tomto případě ale dno zůstane rovné a lodička stratí směrovou stabilitu. Pak se bude na vodě točit jako káča.
Na takovémto trupu je ideální výška kýlu cca 2cm, zvětšující se směrem k zrcadlu, pod kterým bude mít cca 5cm.
Pokud se dřevo na kýlu pouze olaminuje a nedá se ochraná lišta, tak se pod poškozenej laminát dostane vlhkost, která už blbě vysychá a dojde opět k vyhnití.
Podlaha se musí samozřejmě opravit také, aby se vlhkost nedostala dovnitř ani vrchem (tam kudy dovnitř zatejká).
Toto je pouze můj osobní názor, jak bych asi postupoval. Trup jsem ale neviděl, jak vypadá zespod, takže možná by vše bylo jinak. Jsou tu však zkušenější, kteří dokáží poradit lépe.
Stačí sebemenší náraz na kámen a může dojít k poškození laminátu.
Další možnost, kterou bych asi nedoporučoval, je pouze tuto drážku znovu přetmelit a přetáhnout páskou. V tomto případě ale dno zůstane rovné a lodička stratí směrovou stabilitu. Pak se bude na vodě točit jako káča.
Na takovémto trupu je ideální výška kýlu cca 2cm, zvětšující se směrem k zrcadlu, pod kterým bude mít cca 5cm.
Pokud se dřevo na kýlu pouze olaminuje a nedá se ochraná lišta, tak se pod poškozenej laminát dostane vlhkost, která už blbě vysychá a dojde opět k vyhnití.
Podlaha se musí samozřejmě opravit také, aby se vlhkost nedostala dovnitř ani vrchem (tam kudy dovnitř zatejká).
Toto je pouze můj osobní názor, jak bych asi postupoval. Trup jsem ale neviděl, jak vypadá zespod, takže možná by vše bylo jinak. Jsou tu však zkušenější, kteří dokáží poradit lépe.
Tak podle této fotky bych vyrubal ten tmel, a místo něj vlepil lať z tvrdého dřeva. Pak bych to přelaminoval a hotovo. Zda dát ještě nějakou ochranou lištu nebo lať přez, je už na tobě...
-
- moderátor
- Reputace: 234
Máš evidentně prodřený, možná i popraskaný, laminát kýlu, i na fotce je vidět, že už někdo opravoval. Zvenku to přebruš na sklo a přelaminuj. Předem to nech vyschnout. Prkno vložené zevnitř do kýlu, co je přetmelené krytem na obrázku, ti nejspíš půjde vyndat velmi špatně a asi bych se na něj vyprd. V pokud chceš kýl zvenku navíc chránit, namačkáni na něj do PU kytu nějaký U-profil. Určitě to nešroubuj, zas by to teklo.
takže jestli tomu dobře rozumím,vybrousit,přelaminovat skelnou tkaninou+pryskyřice,3-4 vrstvy.pak PU tmel=polyesterový tmel?,na to lištu hliníkový plech 1mm a přes to už nic?
Naposledy upravil(a) Pavel 76 dne čtv bře 22, 2018 5:58 pm, celkem upraveno 1 x.
Jinak díky všem za reakce 

-
- moderátor
Jo, ale ne lištu, ale U profil a do kytu ho zamáčknout tak, aby držel i na bocích kýlu. Na to už nic. Lištu bys sloupnul.
u profil, tomu rozumím,a ten PU tmel je polyesterový tmel?nějaká konkrétní vyzkoušená značka?
-
- moderátor
Ne, polyuretanový lepící tmel. Elastický. Dělá ti Sika, Den Braven a další.
ten pu tmel dělá nejlevnější značka EMFI, EMFI MASTIC 50, kolem 130 káčé za tubu....
ale větší problém, po opravě pár podobně poškoz. lodí, vidím v tom, že tím poškoz. kýlem dovnitř zatéká a většina takových člunů má dvojité, vypěněné dno - to znamená, že to bez pořádného otevření v podstatě NIKDY nevyschne, taková oprava pouze z venku znamená lepit do mokrého s odpovídajícím výsledkem........ loď bude těžká a stejně blbě zalepená. smysl v tomto případě má pouze oddělení podlážky ode dna , následné vysušení a kvalitní slepení zpět. rozhodně bych U- lištu nelepil na díru, tu bych přelaminoval a pak teprve přilepit PU tmelem lištu......
všechny ty rady tady mají dobrý základ, týkají se však jen jednoho kroku, já ale nevěřím, že je problém jen v prodřeném kýlu.......
sek
ale větší problém, po opravě pár podobně poškoz. lodí, vidím v tom, že tím poškoz. kýlem dovnitř zatéká a většina takových člunů má dvojité, vypěněné dno - to znamená, že to bez pořádného otevření v podstatě NIKDY nevyschne, taková oprava pouze z venku znamená lepit do mokrého s odpovídajícím výsledkem........ loď bude těžká a stejně blbě zalepená. smysl v tomto případě má pouze oddělení podlážky ode dna , následné vysušení a kvalitní slepení zpět. rozhodně bych U- lištu nelepil na díru, tu bych přelaminoval a pak teprve přilepit PU tmelem lištu......
všechny ty rady tady mají dobrý základ, týkají se však jen jednoho kroku, já ale nevěřím, že je problém jen v prodřeném kýlu.......
sek