Utěsnění šroubů závěsu kormidla

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Utěsnění šroubů závěsu kormidla

Příspěvekod LadaM » stř bře 28, 2018 3:09 pm

Přátelé,
poraďte mi prosím, čím nejlépe utěsnit šrouby, co drží spodní závěs kormidla a jdou skrz trup. Závěs je těsně nad vodoryskou, ale při plavbě se to občas pod vodu dostane. Loni jsem objevil, že to prosakuje a jeden ze šroubů byl dokonce úplně volný, ale loď byla na vodě, tak jsem ho jenom vyšrouboval a spolu s dávkou tmelu TEC7 zašrouboval zpátky a dotáhl. Průsak se zmenšil (pobral to položený hadr, který stíhal vysychat), ale úplně se to nevyřešilo. Teď bych to chtěl s lodí na suchu udělat pořádně.

Šrouby už někdo asi měnil, levý horní při pohledu z venku byl ten volný:
IMG_2220.jpg

Co mě zaráží je, že matky jsou zevnitř částečně přelaminované:
IMG_2215.jpg

Asi by to chtělo vybrousit do plochy a dát tam nějaký protikus z plechu, ale je tam naprd přístup (díru budu trochu zvětšovat, ale na obě ruce to asi stejně nebude). Rád bych se vyhnul laminování - existuje nějaký vhodný tmel, který by to dokázal vyplnit a utěsnit?

Díky za rady
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Re: Utěsnění šroubů závěsu kormidla

Příspěvekod Pepa » stř bře 28, 2018 3:59 pm

Přelaminované matky znamenají, že se jedná ještě o původní spoj od výrobce. Já to mám na mé lodičce také tak.
Takto matku zajišťují a brání se průsaku. U starších lodí to může být zdrojem problémů. Laminát kolem matky je namáhán a může dojít k jeho popraskání a následnému, třeba jen velmi malému, zatékání.
K utěsnění takovéto příruby (materiál) zde dostaneš řadu doporučení.
Já jsem s úspěchem převzal velmi dobrou zkušenost Franty Sýkory z jeho cesty kolem světa, který na vše používal něco jako "medvědí h.ovno".
Vyrábí to Lučební závody Kolín a stojí to pár korun. I já mám ty nejlepší zkušenosti. Samozřejmě, k utěsnění je nutní určitá, přiměřená styčná plocha. Já s tím ale těsním i pevná okna kajuty a dokonce i čep, na kterém se točí kačena.
Pozor, tento tmel nelepí, pouze těsní a je kdykoli snadno rozebiratelný ( to ale znamená, že spoj mohu kdykoli snadno rozebrat, přidat trochu nového tmelu, znovu zatáhnout a případný průsak je vyřešen ).
ZDE
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Re: Odstranění laminátu z překližky

Příspěvekod Charlie » stř bře 28, 2018 4:14 pm

Asi bych to povolil, podmazal sikaflexem a utáhl. Nebo to celé rozebrat, zevnitř udělat rovné plochy a dát delší šrouby, zevnitř podložku a matku, opět podmazat sikaflexem.

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » stř bře 28, 2018 5:01 pm

Řešil jsem to kdysi na Tobagu. Vyřešila to až celoplošná deska - podložka pod všechny čtyři šrouby najednou řádně podmazaná sikaflexem. Rozložila i namáhání ze závěsu do širší plochy zrcadla.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » stř bře 28, 2018 5:03 pm

Sikaflex myslíte 291i? Asi to celé provrtám, abych viděl, jestli tam není nějaká kapsa v tom přelaminování. Stejně jsou 3 ze 4 šroubů skrz. Potom by to mohlo jít zarovnat modelářskou bruskou, aby tam pásla nějaká ta deska, nebo alespoň velké podložky.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » stř bře 28, 2018 5:18 pm

Matice by měly být přístupné a otevřené, zalaminování matic zřídka zamezí protáčení. Použij větší podložky. Žádné kování by nemělo být sešroubované bez opory z druhé strany. Pracnější varianta: Delší šrouby, zevnitř kvalitní dřevo /ne pochybná překližka/, lépe kovový plát. Samozřejmě otvory a švíry zasikaflexovat.
Naposledy upravil(a) Lachtan dne stř bře 28, 2018 6:00 pm, celkem upraveno 1 x.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » stř bře 28, 2018 5:37 pm

Ahoj. Ja by som to asi nasledovne spravil. Neviem koľko tam máš miesta na prácu a ako sa Ti tam zmestia ruky pre prípadné brúsenie.

Jednoducho by zostávajúce matice jemne vyrazil von, trochu zväčšil priemer otvoru (záleží či je to nutné), zhotovil si šablonu z otvormi, zo zadu by dal nejaké tvrdé drevo dôkladne impregnované a to by som nalepil príslušným epoxidom na miesto zo zahustenkou dotiahol skrutkami a nechal vytvrdnúť. Drevo prípadne by šlo alternatívne nahradiť aj nejakou epoxidovou hrubšou doskou cca 5mm, ktorú je ale nutné zdrsniť z jednej strany aby bol spoj dostatočný. Potom už len patrične dlhšie skrutky a spätná montáž. Tie zaliate matice môžu byť jednak že vo výrobe je to rýchlejšie a môže byť aj to že je tam blbý prístup nato aby si tam nasadil klúč či račňu, nakoľko doťahovať by si mal po správnosti práve maticu a nie skrutku na ktorej budeš mať zárez pre kržový skrutkovač. Alternatívne by skrutky možno vymenil za také čo majú imbus hlavuk voli možnému lepšiemu dotiahnutiu.

A.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » stř bře 28, 2018 8:02 pm

Ahoj
už jsem to to jednou psal na 30 let starý lodi bylo šechno těsněný butylovou páskou.Krásně se to rozebíralo a ani to nekáplo i po těch letech
Šutrák
tady
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » stř bře 28, 2018 8:24 pm

Jo, na ten butyl jsem taky koukal, možná je to lepší varianta než ten sikaflex, protože to nemusí tvrdnout.
Každopádně to ale bude chtít vybrousit ty matky ven a udělat tam dosedací plochu pro podložky nebo celý obdélník, podle toho, jak to půjde srovnat.
Díky za tipy.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » stř bře 28, 2018 9:16 pm

No zevnitř určitě řádnou plotnu (kus nerezu třeba ze šrotu) a svrtat. Jinak toho butylu klidně víc aby se vymácknul kolem to se pak odřízne pokud to nebude zvětrávat tak je to na dlouhý léta.
Ať se dílo daří,sezóna je za rohem.
Šutrák
sawfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod sawfish » čtv bře 29, 2018 12:18 am

Ahoj, butylových pásek je víc druhů. Můžeš mě prosím nasměrovat, kterou koupit? Chystám se přetěsnit patku stěžně. Dříve jsem používal Sikaflex, ale už několik roků těsním lepidlem v kartuši Soudal Fix all turbo. Ten butyl mě ale zaujal. Dík.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv bře 29, 2018 6:37 am

Na tvém místě bych udělal obdélníkovou vnitřní podložku. Do té bych podle tloušťky buď udělal závity, nebo navařil matky. Jestli je k tomu špatnej přístup, tak ti to pomůže při montáži. Alespoň já to tak dělám, kde to jde.
Na svý lodi mám průchodku hřídele kormidla pod čarou ponoru. Přivařil jsem na trubku velkoplošnou silnostěnnou podložku, poctivě namazal mamutem a vmáčknul do otvoru v trupu. Drží to léta i bez šroubů a nezatéká tam.
Snažil bych se to těsnit jen z venku. Kdybys to těsnil zevnitř, tak by mohl laminát cucat vodu dírama kolem šroubů.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv bře 29, 2018 9:23 am

Protože butyl tmel i páska jsou trvale plastické, nehodí se na namáhané spoje. Pouze na statické, což není zrovna tenhle případ.

Btw. To zalaminované dřevo ještě drží, nebo už shnilo??
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » čtv bře 29, 2018 9:44 am

Davide, a co bys teda doporučoval místo trvale plastického tmelu, když už jsi si dal práci to zmínit?

Dřevo použít neplánuji, nejlepší mi přijde ta nerezová deska jako protikus. Ostatně u všech dalších kování (něco je vidět i na té fotce) to tak je, ale je to vždy na rovné ploše. Takže jako největší problém vidím srovnat ten zvlněný pás laminátu, co jde přes ty matky. Zkusím to zbrousit a potom napustit nějakou pryskyřicí, aby se ten narušený povrch zase uzavřel. Pokud se mi povede šrouby stáhnout dva silné plechy proti sobě, mělo by to být dostatečně pevné i pro pružný tmel. Tohle drželo 20 let. Jestli to vydrží dalších 20, budu spokojený :)
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv bře 29, 2018 10:33 am

Trvale elastický, pokud možno i současně lepicí. To dřevo jsem nemyslel přidávat. To, alespoň podle fotky, tam už máš, a po tom zatékání asi i v super stavu.
PS. Pružný není plastický a to butyl je.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » čtv bře 29, 2018 2:10 pm

Čéče, doufám, že tam žádné dřevo nemám :) Ta zateklá voda byla na tom laminátu, kdyby toho bylo víc, tak to odteče kolem stevenky až do studánky. Ta boule je laminovaná podélná výztuha v ose lodi a končí před ukotvením "držáku hřídele šroubu" - nevím, jak se tomu správně říká. Takže to má asi půl metru. Že by do toho ve fabrice zalaminovali kus dřeva se mi moc nezdá.
S tím tmelem to chápu tak, že se ten butyl jenom stlačí, ale už se nenatáhne, kdyby to časem povolilo. Čemuž by asi pružný a navíc přilepený tmel ještě chvíli odolával. To máš asi pravdu. No, stejně budu zvětšovat tu "inspekční díru", abych mohl kontrolovat dotažení těch matic, tak to snad zůstane těsné. Je to malá loďka a jestli tam dostanu ten protiplech, mělo by to držet lépe než originál.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv bře 29, 2018 3:06 pm

Jenže já nemyslím tu středovou bouli, ale svislý hrb, na fotce je vlevo. To mi připadá jako začátek přelaminování překližky, co se běžně do zrcadla vkládá. Pokud je to tak i na druhé straně, je to jasný. Taky jaká byla délka šroubu, co jsi měnil? Pokud víc než tak 2cm, třeba něco kolem 4-5cm, tak je tam dříví.

Jinak butyl pod tlakem stále teče, až vyteče. Proto jde dávat jen do statických spojů, třeba mezi panely. Ostatně to bys jistě našel v produktovým listu.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » čtv bře 29, 2018 8:06 pm

Já dělám následovně.
Butylkaučuková páska myslím dek trade stavebniny.Na šroub udělám bambuli a kolem napatlám stavební tmel butylovej u mne bílej(medvědí "censored")
stáhnu a je.
Šutrák
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv bře 29, 2018 9:41 pm

Já zase tak, že obě díry lehce zahloubim, asi jako na zapuštěnou hlavu, opatlám šroub, napatlám do zahloubeni a celou plochou okolo. Prostrčit šroub, očistím čouhajicí závit, podložka, matka a zlehka dotáhnu, až kyt všude vyleze. Pak nechám kyt tak den tuhnout a potom dotáhnu. Šroubem se nesmí točit. Tak sem dělal třeba vnější dubovej kýl na olaminovanou osmimetrovku. Neteklo to15 let, pak sem ji prodal.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » čtv bře 29, 2018 10:11 pm

Tak nám ještě prozraď, co za kyt používáš a bude to super :) Dík.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv bře 29, 2018 11:16 pm

Noo, když jsem s tím kdysi začal, byl jen kyselej Lukopren. Teď se mi jeví jako nejlepší MS polymer, pak polyuretanový a letos jsem dělal s kytem na lepení autoskel, včetně primeru. Ten teda opravdu drží a navíc rychle vytvrdne.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » pát bře 30, 2018 2:57 pm

Tak jsi měl Davide pravdu a utěsnění šroubů bude to nejmenší :(
Že mezi tím rovným a zvlněným laminátem byly kolem šroubů dutiny vyplněné nějakým silikonem nebo čím, to by ještě šlo.
Ale ta překližka pod další vrstvou laminátu je nacucaná vodou a kolem šroubů shnilá úplně :(
Sundal jsem laminát kam jsem se dostal, ale dál to pokračuje nahoru do úzkého komínku a tam už s tím zevnitř nic neudělám. Je to malý kousek, zrcadlo se tomu ani říkat nedá, takže to podle mě bude vyvzlínané až nahoru.
Co teď s tím? Asi by šel ten obnažený kus překližky vyndat až na vnější laminát. Ale čím to potom nahradit? Zase dřevem?
Nebo to tam nechat vyschnout, vyštárat to nejhorší kolem děr a zase přelaminovat a potom vyvrtat nové díry? Asi by to chtělo se toho dřeva zbavit alespoň kolem těch děr...
Navrtám do té horní části kam strčím aku aspoň malé dírky až do dřeva, aby to mohlo vysychat a dál to nehnilo.
Fotky dodám večer až budu u počítače.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » pát bře 30, 2018 8:13 pm

Ještě pár fotek.
Díry po matkách:
IMG_2781.jpg

Odkrytá překližka:
IMG_2785.jpg

Přibližné umístění překližkové výztuhy:
IMG_2787.jpg

Vyndat to celé je nereálné, tak asi vysekám tu odkrytou část a protože je jedna díra ve vnějším laminátu vykotlaná, přilepil bych tam nový kus překližky tak, aby to lepení zalilo i stávající díry a potom tam vyvrtám nové a už to nebudu zevnitř zavírat.
Otázka je, jestli tu novou překližku napustit pryskyřicí, nebo naopak ne, aby mohla dýchat.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » sob bře 31, 2018 9:32 am

Pokud překližka jenom trochu drží pohromadě tak bych do ní nešťoural, pustil bych na ní topení a vysušil jí. Pak vše dobře přelaminoval, aby překližka měla funkci distančního materiálu v sendviči. Tam se používá balsa nebo divinicell a ty mají určitě menší pevnost než Tvoje shnilá překližka. Venku bych díry přelepil lepenkou, abys je mohl vyplnit laminátem, ale ten netekl ven. Laminování na fotkách není vůbec hezký, určitě ho uděláš líp. Na těsnění používám jen dva materiály:
Sicaflex - na namáhané spoje, silně lepí a rozebrání může být problematické. Sicaflex jde přetřít lakem nebo barvou.
Sicasil – Na těsnění rozebíratelných spojů. Je transparentní a jako silikon nelze přetřít lakem nebo barvou
Pod matky uvnitř lodi bych dal standartní VELKÉ nerezové podložky.
Přeji Ti hodně zdaru
david
moderátor

Příspěvekod david » sob bře 31, 2018 11:27 am

V tom, co jsi podle fotky v laminátu vykutal, odstraň původní dříví a vsaď kus dobré překližky. Namáčkni ji tam na polyester kyt. Pěkně to přelaminuj a hotovo. Dál to už je jasné.

Zpět na