Vteřinové lepidlo

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Vteřinové lepidlo

Příspěvekod pan.fotograf » stř led 22, 2020 5:06 pm

Zdravím, při opravě mé expediční dodávky jsem použil vteřinové epoxidové lepidlo (s aktivátorem). Lepen byl plast na kov a zdá se, že to drží velmi dobře. Můj dotaz zní, zda jste použili vteřiňák na nějaké lepení na lodi ? A když, jak se vám osvědčilo, jaký druh, apod. ?
Protože mi ještě dost zbylo, chtěl bych s ním přilepit zvýšené zrcadlo pro motor - stavební překližka na natřenou obalovou překližku.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Re: Vteřinové lepidlo

Příspěvekod geronimo » stř led 22, 2020 5:47 pm

Já jsem si na lodi lepil vteřinovým lepidlem sluneční brýle, ale nedrželo to ! :? :whist: :hmm: :D
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » stř led 22, 2020 6:27 pm

:) Zapomněl jsem dodat, že jde o lepidlo Kyanoakrylát. Podle toho co píše výrobce, drží téměř na všem a je odolné vodě, olejům, benzínu, UV záření.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř led 22, 2020 7:02 pm

Pokud se nepletu, nesnáší vlhko. A už vůbec nerozumím "epoxidové" a že to je kyanoakrylát. To mi nejde dohromady.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » stř led 22, 2020 10:31 pm

Tady někdo chce utopit motor... :crazy:
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv led 23, 2020 8:07 am

Už to, že Fotograf chce na lepení zrcadla použít lepidlo a dokonce dvousložkové je velký pokrok. Čekal jsem, že to zrcadlo bude lepit stříbřenkou :D Každopádně kromě lepidla by tomu slušelo i pár nerezových šroubů :)

Tak sem dej fotografe nějaký odkaz na ten dvousložkový kyanoakrylátoepozidový zázrak, rád se podívám.

Lepidla se vyrábějí různé, majitelské lodě často vozí "podvodní epoxy - underwater epoxy", tedy lepidlo, které používají k lepení a laminování při opravách pod vodou. Odřené kormidlo, zatékání kolem kýlu po najetí na břeh, atd.

Máte někdo podvodní epoxy?
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » čtv led 23, 2020 8:55 am

To David: Máš pravdu, popletl jsem to já. Chlapi na dílně mi nejdřív dávali to epoxidové a pak to přehodnotili na ten vteřiňák.

To Racek: Jasňačka - ta páska mi skutečně odpovídá. Nejsem tak mimo, že mne vruty nenapadly, ale je to destruktivní metoda. Na PDRku mám vzduchové komory zboku a bohužel inspekční otvory jsou vpředu = žádným způsobem nejde se dozadu dostat na stažení metrickými. A chytat to zrcadlo vruty jen do 3mm překližky je také nahouby.

Zopakuji dotaz: Na jaké lepení se používá vteřinák třeba ten z Lidla ? Nebo Hornbach "Lepidlo speciální BISON Epoxy Metal dvousložkové" ? A nebo to prostě všechno přilaminujete 1200kou ?
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » čtv led 23, 2020 9:10 am

Sekunďák na lodi moc nevyužiješ teda priamo pri použití na loď. lepený spoj je tuhý nie pružný, a vzhľadom na jeho vlastnosti, skôr vsiakne ako niečo zlepí pri porezných materiáloch.

Jedine čo som riešil sekunďákom bola skrinka na vypínače, aby som si ju nastehoval a nemusel čakať kým zaschne epoxyd (rýchlejeiš som to zlepil dohromady), v zásade všetko lepím 1200.
A zvýšené zrkadlo aj tak musíš preskrutkovať, ináč hrozí, že sa spoj unavý a povolí.

A.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » čtv led 23, 2020 9:11 am

Na tom PDR máš zrcadlo z 9mm překližky a na jedný straně je v boxu přidáno zesílení pro držák motoru z 12mm překližky. Takže se nemusíš bát, že ty vruty se nemaj v čem udržet. Když se pořádně podíváš, tak uvidíš, že tam už byla přišroubovaná deska na uchycení motoru. Jen byla kolmá a tím pádem noha trčela dozadu. Až tam budeš šroubovat držák, tak je potřeba pod něj dát nějaký klínový podložky, aby jsi dosáhl správného trimu.
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13

Příspěvekod Marigold » čtv led 23, 2020 9:42 am

Máte někdo podvodní epoxy?[/quote]

Predminulou sezonu jsem podvodnim epoxidem (pohotovostni tycinkou, co se promicha hnetenim) “preplacal” diru na dne kylu v Albinu. Vydrzelo to asi tech 14dni nez sla lod z vody na opravu. Asi dva dny po vytazeni z vody se tmel sam odseparoval. Patrne zmenou teploty. (Byl kveten voda cca 15st ale pres den na slunci 30) zkousel jsem to i na jine veci a vzdy to v dany okamzik poslouzilo, ale vydrzelo max do pristi sezony. Takze pro me, skvela vec na rychlou opravu ano, ale nikoliv na trvalo. Jeste podotykam, ze nemam zkusenost s chovanim ve slane vode.

Sent from my iPhone using Tapatalk
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » čtv led 23, 2020 7:46 pm

Ahoj. Vteřinovým lepidlem se dobře lepí těsnění z EPDM (i dutinkové plné i částečně mikroporézní) - řez na řez - například k vytvoření kruhového těsnění. Překvapivě dobře to drží - roztrhne se to většinou jinde, než ve spoji.
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13

Příspěvekod Marigold » pát led 24, 2020 9:30 am

Jeste takova pomucka- napriklad na lepeni bakelitu, nebo jineho plastu jde pro zpevneni spoje vterinovym lepidlem pouzit ono lepidlo posipane jedlou sodou. Timto zpusobem jde take trochu modelovat “ulomene” rohy, panty, vycnelky. Vznikly material je prekvepive pevny a brousitelny. Staci kapnou lepidlo a zasipat sodou, nebo na hrotu kapnout a ponorit do prasku...

Sent from my iPhone using Tapatalk
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát led 24, 2020 1:26 pm

Andrejjeep píše:nemusel čakať kým zaschne epoxyd (rýchlejeiš som to zlepil dohromady), v zásade všetko lepím 1200.

Dobrý tip, díky. Rychle to fixovat vteřiňákem a solidně to pak vzít epoxidem.

olin píše:máš zrcadlo z 9mm překližky a přidáno zesílení pro držák motoru z 12mm překližky

Kdo jiný by měl lépe znát loď než stavitel ? :D Díky za uklidnění, vezmu to vruty a hotovo.

Marigold píše:podvodnim epoxidem (pohotovostni tycinkou, co se promicha hnetenim)

To jsou věci a technologie ! ;) Doposud jsem neměl ponětí o této vychtávce, díky.

vojtaharok píše:roztrhne se to většinou jinde, než ve spoji

Přéésně ! na tohle mne upozorňoval i svářeč při vyvařování prahů na Boxeru.

Marigold píše:Staci kapnou lepidlo a zasipat sodou

Fakt sorry, ale pokusy s výbušnou směsí dělat nebudu ! Sice se Ti to asi osvědčilo, ale já jak něco není napsané v návodu, tak si na to netroufnu !!! Jsem cimprdlína a chemie není moje hobby.

Zpět na