Vnitřní skořepina - zacpání děr po opravách

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Vnitřní skořepina - zacpání děr po opravách

Příspěvekod LadaM » čtv dub 08, 2021 1:49 pm

Ahoj,
prosím o rady a zkušenosti s následujícím:
Ve větší části salonu mám laminátovou vnitřní skořepinu s gelcoatem. Kromě přídě a prostoru pod kokpitem se tedy nedostanu až na vnější trup / nástavbu. Někde nástavbou mi tam zatéká, takže voda teče po té vnitřní skořepině a opouští jí na k tomu vhodných místech. Už jsem se vzdal naděje, že zevnitř zjistím, kudy tam teče, takže budu systematicky přetěsňovat všechna vnější kování a prvky, upevněné do nástavby. Co je vruty z venku je OK, ale minimálně sloupky relingu, které budou vzhledem k volnosti a místy i prasklinkám asi nejpravděpodobnějšími adepty, mají matky zevnitř. Dostat se k nim půjde pouze vrtačkou, čímž vyvstává otázka, co potom s tou dírou. Na několika místech už tam díry mám, vytmelené celkem pevným pružným tmelem. Nevím, jestli je to sika, na silikon to nevypadá, ale je to pěkně udělané a podle míst bych řekl, že min. některé tam možná jsou už od výroby, kvůli konstrukčnímu postupu. Nejradši bych tam vykroužil díry na prostrčení ořechu goly a potom do nich dal nějaké demontovatelné záslepky, ale je to samý záhyb a kulatá hrana, asi to úplně nepůjde trefit se někde do plochy. Jde samozřejmě i o estetiku. Do dřeva bych vlepil zátku, přebrousil, naolejoval a bylo by. Ale v tom lesklém gelcoatu cokoli vypadá, jako následek pohromy. :) Potom je ještě možnost mít z nějakého pěkného plastu, nebo dřeva placičku a tu lípnout na silikon přes tu díru, ale zase to vyžaduje rovnou plochu.
Tak mě napadlo, jestli to už někdo neřešil a případně jak.

Díky,
Láďa
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Re: Vnitřní skořepina - zacpání děr po opravách

Příspěvekod pan.fotograf » pát dub 09, 2021 11:27 am

Láďo, s pravděpodobností rovnající se téměř jistotě to poteče u šroubů od reilinku. Jdou skrz palubu a to zábradlí se vždycky trochu hýbe. Já měl ten samý problém už u 2 lodí. Jenže nejsem estét. Takže jsem se dost obtížně dostával na to to povolit - musel jsem si nechat svařit delší tenkostěnný gola ořech. A normálka jsem to přelaminoval a pak sika.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » stř dub 14, 2021 9:09 am

Mám stejnou zkušenost, po skořepině mi stékala dešťová voda až k přední přepážce a tam to prosakovalo na postel, jen při silným dešti. Jeden sloupek zábradlí byl nad kuchyňským koutem, tak jsem tam udělal otvor, přetěsnil a protože tam je dřevěnej obklad tak jsem to olištoval.Když jsem přidával na loď záseky, většinou to bylo někde v rohu, udělal jsem tam přiznaný dřevěný záslepky.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » stř dub 14, 2021 9:25 am

Včera jsem na to ještě koukal. Ten vnitřní laminát má po okraji, než přilehne na trup, takovou bouli o průřezu cca 3 x 3 cm, což vpodstatě tvoří z pohledu shora okap. V nejnižším místě na kraji to asi plandalo, tak to někdo v tom rohu přivrutoval a tou dírkou to vytéká ven. Baj voko ty šrouby od sloupků vycházejí přesně do té boule, takže pevná záslepka nepůjde. Vyřeším to nejspíš nějakou pevnější samolepkou. V případě nutnosti utáhnout sloupek se do toho snadno dostanu (nebudu muset dloubat nějaký tmel) a náklady na opětovné přelepení nula nic. Většina toho je nad poličkou, jeden i v kuch. skřínce a lesklá bílá na bílém gelcoatu nebude skoro patrná. Jenom asi budu nutně potřebovat úhlový nástavec na dremelku... :D
Dík za tipy.

Zpět na