Renovace Fireballu, záhadné předměty, materiály, technologie

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Renovace Fireballu, záhadné předměty, materiály, technologie

Příspěvekod shadow » stř úno 26, 2014 5:40 pm

Ahoj,
pomalu se pouštím do renovace překližkového Fireballu, jenž jsem v zimě pořídil za malý peníz a díky moji nezkušenosti mě napadá spousta otázek, jak co nejlépe udělat. Vezmu to postupně a všechny patrně dost různorodé otázky budu cpát sem do jednoho vlákna.

Než se loď dostala ke mne, putovala mezi více majiteli, poslednímu už jen ležela ve stodole. Na první pohled nevypadá nikde příliš shnile, ale přesto se na ní najdou místa, jenž jsou mi podezřelá, protože mají poměrně zvláštní opravy. Lak vnějšku trupu je v dobrém stavu, vnitřek je poznaní horší, místy už vypadá poměrně "stráveně" a hlavně je každá hrana přelaminována hrubou tkaninou.

Rád bych se zeptal co pod těmi podezřelými místy mohu čekat, jestli je vůbec rozumné do nich sahat, jak je nejlépe opravit a co s těmi přelaminovanými hranami, rád bych dosáhl rovného, hladkého a lesklého povrchu.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

+ bych zde měl první várku pro mne "záhadných předmětů" :-)

Na jedné straně vantů je napínak, na druhé jen hodně spotané REPky, předpokládám, že originálně mají být na obou stranách napínaky?

Obrázek
Obrázek

Kýl, na jeho konci jsou tyhle "cosi", na očko patrně patři kus repky pro ovladání, ovšem k čemu je to "cosi" na straně druhé?
Obrázek
Obrázek
rxd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rxd » čtv úno 27, 2014 9:49 am

Chudak fireball, to je dobastleny. Tedy ne ze by ten nas byl na tom lip, ten uz lezi v propadlisti hniloby a cerviku.

Ja bych postupoval asi takto:

1) odstranit vsechnu tkaninu, at vis co je podtim (zalaminovat to muzes vzdy znova)

2) opravit/vymenit shnile/rozpadle kusy preklizky

3) prebrousit/vykytovat

4) poradne nalakovat

5) koupit nove prislusenstvi kde je treba (utahovaky, kladky, zaseky, apod)

Pokud se o nej budes dobre starat tak laminat nikde nepotrebuje.

Nas fireball docela odepsalo to, ze dostal hrubou tkaninu po celym spodku, ztesknul a uz to nebylo ono. A taky to pod tim jeste vic hnilo. Fireball nesmi byt moc tezky aby jezdil vyborne.

S bratrem uz jsme se naucili dostat do skluzu i 420, ale fireball to byla jina.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv úno 27, 2014 10:01 am

JJ, hrubá tkanina je mor :gun: jedinou laminaci kterou by to sneslo je tenounká tkanina , jednou vrstvou, ale je to myslím zbytečný, jinak postup oprav je přesný ;)
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » čtv úno 27, 2014 10:44 am

Ahoj, díky za odpověď, s tím jak se lepší počasí se na to vrhnu. Postup oprav je zde na více místech popsán poměrně podrobně, ale pro tenhle konkrétní případ bych měl ještě pár otázek:

1. Když budu sundávat laminátové záplaty, existuje jiný rozumný způsob než nahřát? Přeci jen trup je jen něčím přetřená překližka...
2. Sundávání starého nátěru...nahřívání se mi moc nepozdává, tedy zůstává škrabka a spousta broušení. Žádnou brusku nemám, tedy nějakou budu pořizovat, je reálné to celé obrousit vibrační bruskou? Případně máte někdo nějaký dobrý typ jakou konkrétně pořídit?
3. Kromě Avaryachtu, je v Brně, či v blízkém okolí nějaký kamenný obchod, kde bych mohl pořídit chybějící, či poškozené vystrojení a nátěrové hmoty?
4. Jaké nátěrové hmoty zvolit? S jakými konkrétními výrobky máte dobré zkušenosti? Předpokládám že jako základ epoxidový lak a na něj něco co jej zafixuje proti UV záření. Barvu paluby bych zachoval bílou.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » čtv úno 27, 2014 11:20 am

nejdřív tu barvu musíš,, načnout,,-ohřát horkovzdusnou pistolí nebo zvednout chemií-mozna by stacil kousek skla a seškrabat-potom teprve brousit-jinak na tom nechas ruce a hodne penez za brusne platno
s barvama ti poradí v kazdé lepší speciálce-ja mam na preklizce epoxi zaklad a nahore Krasten-bava na bazeny-ale jestli je to pravé?
to ostatní-porovnej ceny v e-shopech a uvidís
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod Corwin » čtv úno 27, 2014 11:42 am

add4. - nátěry - už se tu řešily. Doporučoval se tu epoxidový základ a dvousložková polyuretanová barva jako vrchní nátěr (odolná UV) (já dal Pragopur).
Udělal jsem to takhle při renovaci "krokodýla" (moje kánoe) a super. Je se mi při nanášení válečkem udělal "pomeranč".
rxd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rxd » čtv úno 27, 2014 12:42 pm

Urcite nejdriv necim fakt nahrubo: nahrat, seskrabat, ohoblit. Tkaninu nahrej a pude dolu, staci skrabka.

Pak bych to vzal brutalne hrubym smirglem (40-80) az na preklizku. Vybracni brusku mam ale moc se mi na tohle neosvedcila, lepsi je excentricka. Pak je jeste dobra pasova na takhle hrubou praci, tu teda nemam ale mel jsem ji pujcenou. Mnody jsem si ale udelal na smirgl presnej rucni drzak a mel osmirglovano rychlejc nez nejakou bruskou.

Na barvu ted asi kasli, myslim ze mas dost prace:) Ja treba na renovaci 50 let stareho laminatoveho kajaku pouzil International TOPLAC a je fakt uzasnej, ale taky drahej.
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » čtv úno 27, 2014 12:57 pm

Díky za tipy...ty kousky laminátu jinak než nahřátím asi dolů nepůjdou, tam se tomu nevyhnu, ale jinak na překližku mám s pistolí strach...moje představa by byla následující:

1. rád bych zkusil nějaký ten odstraňovač nátěrů, jenže jaký? nemám ponětí co za barvu je použito...
2. snad dostatečně změklý lak bych vzal škrabkou
3. "zbytek" dobrousil vibračkou...brusný papír 60, na plátně, pozdává se mi tahle vibračka - http://www.mall.cz/vibracni-brusky/blackdecker-ka274eka

zkusím si to na menších plochách, nejdříve na kýlu a kormidle, tedy rovnou bych pořešil i nátěr
1. nejdříve epoxidový lak, stačilo by něco takového? http://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/ak ... 7300-400-g, nebo je potřeba něco lepšího, jako: http://www.avaryacht.cz/lak-perfection-plus.p.aspx je dobré již lak tonovát? nanášet budu válečkem...
2. vrchní barva: http://www.ebarvylaky.cz/telpur-t-300/1 ... 75-kg.html či by se vyplatilo zainvestovat do: http://www.avaryacht.cz/barva-vrchni-in ... lac.p.aspx, či http://www.multihulls.cz/polyuretanovy-topcoat-barva/ opět nanášeno válečkem...
rxd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rxd » čtv úno 27, 2014 1:41 pm

s odstranovacema nateru nemam moc zkusenosti, tak snad nekdo poradi, aspon se priucim.

Co se tyce ty brusky, tak mam nejaky predchozi model tohodle B&D doma a zrovna dvakrat mi neprislo ze by to i s 60 smirglem nejak moc bralo. Ono ty vybrace jsou pomerne jemny a tam ti nepomuze ani drsny smirgl (jen mas pak vyklepanou ruku). Na druhou stranu lepsi nez nic. Ale jeste bych kouk po nejake excentrice.

S tim opalovanim samozrejme musis opatrneji. Ja mam od B&D horkovzdusnou pistoli co ma regulaci a to se mi celkem osvedcilo.

Co se tyce laku, tak ten International perfection plus bych daval jedine pokud bych to pak nebarvil, je to fakt kvalitni lak a drahy. Uprime receno jsem ho nedal ani na drevenej kajak co jsem delal. Pokud to chces barvit, tak pod to musis dat epoxy zakladovku. A na ni bych dal Toplack, ten je sice taky drahej ale myslim ze by na to nemuselo padnout ani moc plechovek, fakt dobre kryje a vyborne vypada. Vyhoda Toplacku je taky ta, ze tim ze ti na to nepadne tolik barvy i fireball nebude tak tezky.
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » čtv úno 27, 2014 2:19 pm

Ok, ty brusky ještě zvážím, ale s excentrikou mám obavy abych někde nezajel moc hluboko + předpokládám, že s vibračkou bych se mohl dostat na více míst...
btw rozumím dobře, že mezi epoxy lak a international toplack musí dát ještě nějakou epoxy základovku? proč vlastně? v čem se bude lišit podklad epoxy základovky od epoxy laku?

při lehkém pátrání na webu jsem objevil tyhle odstraňovače barev, máte s nimi někdo zkušenosti? je mi jasné, že na překližku je s nimi potřeba dát pozor, aby nenarušily i lepidlo v překližce...
http://pemi.cz/cs/detail-zbozi/vysledky ... 26454.html
http://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/co ... -p07-0-6-l
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv úno 27, 2014 3:14 pm

Co se týká vybračky, jezdím si ji ,,půjčovat,,do OBI, koupil jsem 2 v akci po 399,-, nalepil jsem si na ně suchý zip (smirky jsou sice dražší, ale vydržej podstatné víc) no a když se jedna podělá, odvezu ji na reklamaci, a pracuji druhou, než se tamta vrátí. Kamarád si koupil BDčlo, a je na tom s výdrží úplně stejně, jenže čeká, než mu ji opavěj :?
rxd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rxd » čtv úno 27, 2014 3:22 pm

To si spatne pochopil, mas na vyber. Bud budes mit cisty drevo a das tam epoxy lak (ciry). Nebo to budes barvit a das tam zakladovku a pres to treba Toplack. Zakladovka je tam od toho ze dobre chytne na podklad a da se dale vybrousit do hladka/srovna drobne nerovnosti. Zato toplack je drahy a staci ho jen mala vrstvicka aby vytvoril dobry vysledek (takovy lak na nehty). Ale klidne tam muze byt misto zakladovky i epoxy lak, proste neco co dobre chytne a nepropusti nic.
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » čtv úno 27, 2014 3:31 pm

Aha, díkes za osvětlení... vezmu tedy nějaký "obyč" dvousložkový lak, patrně tu zmiňovanou S1300 a jako vrchní vrstvu onen Toplack....

A brusky, zajímavé, čekal bych že ty kvalitnější vydrží více...
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod Corwin » čtv úno 27, 2014 3:46 pm

Po zkušenostech s opravou krokodýla nedám na excentrickou brusku dopustit. Bez ní by chudák loď asi zkončila na smeťáku ;) Vibrační bruska je proti ní jen takové šmrdlátko - barvu z laminátu to téměř nebralo!
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » čtv úno 27, 2014 4:03 pm

btw s multifunkčními zařízeními stylu: http://www.mall.cz/vibracni-brusky/skil ... fox-3-in-1 zkušenost nemáte?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv úno 27, 2014 6:07 pm

Exentr mám taky, taky No Name, už 6let, a drží :roll: Mám obrácenou zkušenost, dělá lepší povrch, ale jde to s ním pomaleji, teda dřevo, laminát jsem nezkoušel :( Vlastně značkový( B+D) používám pouze akuvrtačky, měl jsem Narex, ale po 10ti letech odešla baterka :mad: , a za novou chtějí to samé co za vrtačku :cry:
rxd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rxd » čtv úno 27, 2014 8:38 pm

Ja mam tohle: http://www.kasa.cz/bruska-excentricka-g ... tAodTlgAFg

Nevim jak je to mozny ale koupil jsem to za 550 v Bauhausu, je to cely z kovu a uz 2 roky bez problemu. Jen jsem si poridil na kompresor lepsi filtr, protoze driv filtroval blbe a obcas mi z toho vykaplo a to se mi nelibilo (kor kdyz clovek dela drevo). Ma to excentricitu myslim 5mm coz uz je sakra rozdil nez kdyz to clovek smidla vybrackou.
taag
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod taag » čtv úno 27, 2014 10:08 pm

shadow píše:btw s multifunkčními zařízeními stylu: http://www.mall.cz/vibracni-brusky/skil ... fox-3-in-1 zkušenost nemáte?

Do toho bych tedy rozhodně nešel, Měl jsem Einthel a ten se poroučel po 2letech a koupil jsem si B&D a taky je to pěkný krám, stále pokukuji po něčem spolehlivém a důležitá je i dostupnost měkkých podložek a opravdu účinná regulace otáček. Jinak Delta bruska stačí i levná třeba z Tesca- tolik toho s ní asi dělat nebudeš, Multifunkční TI mohu doporučit jedině Bosch PMF 190, to je nástroj k nezaplacení.Ale to se dostávám trochu mimo Topic
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát úno 28, 2014 8:55 am

Jako šťastný majitel brusek všeho druhu včetně ruční pásovky zn. Bosch (nezničitelná), jsem po letech marných bojů přišel na to, že nejrychlejší, nejklidnější a nejčistší je sundání barvy letlampou a dobrou špachtlí. :whist:

Jedinou výjimkou mezi bruskama je ruční hrncovka na parkety, šmirgl posypanej šutrama cca 2,5mm. Ty se nezalepí. Jen tím nejde dělat 5mm překližka. :hmm:

Na šmirglování „pod vodou“ letos vyhrála úhlová leštička 1200W s reg. ot., akorát to chce trochu elektrický odvahy :lol:
Naposledy upravil(a) david dne pát úno 28, 2014 6:24 pm, celkem upraveno 1 x.
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » pát úno 28, 2014 10:10 am

Na tu Bosch PMF 190 jsem již také koukal, ale ta moc na broušení toho co chci není (i když pružná škrabka?) brusný plat z tvrdokovu by vzal asi úplně všechno :-)
taag
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod taag » pát úno 28, 2014 5:26 pm

Spíš jako pilka a má i delta nástavec. Já tu špachtli nepoužívám, ale na prořezávání nebo šetrné přibroušení je dobrá.Jinak si kup excentrt třeba i levný stejně ho na laminátu utavíš, a dobrá je i pásová bruska taky se s ní dělají velké plochy lépe.
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » sob bře 01, 2014 8:05 pm

Tak nakonec vyhrál levný 450W excentr, brusné papíry 40 / 80 / 120, plechovka barvožrouta, malá škrabka s výměnnými čepelemi a díky dnešnímu dobrému počasí jsem začal...

Barvožrout opravdu většinu barvy krásně změkčí, jde pak dobře šekrábnout, jenže, aby fungoval je potřeba ho nanést docela dost a při jeho ceně to není příliš ekonomické řešení, lepší je místo něj koupit 20-30 brusných kotoučů do brusky. Dál, než po seškrábání barvoužrout dokonale vyschne, místo je nebrousitelné. Malá škrabka s výměnnými čepelemi v blistru vypadala velice použitelně, nakonec k ničemu. Přiostřil jsem větší pružnou špachtli, se kterou se pracovalo v pohodě... Pro odstranění těch jakýs nalaminovaných výztuh ideální, jinak se barvoužrout neosvědčil... dělat to vše excentr bruskou vyjde levněji a rychleji. Druhá rukojeť je velice příjemná. Jen budu muset ještě pořídit nějakou deltu abych se dostal do rohu a jinak nepřístupných míst kolem kýlové skříně...

Chtěl bych se zeptat, někde je překližka povrchově poškozená - jsou v ní 0,1-0,3mm "důlky", co nejlépe s nimi? brousit dokud nezmizí, nebo je zatmelit? Jaký tmel je případně vhodný?

Btw "to víko" v přídě lodi, viděl jsem na více fotkách Fireballů, že tam býval "prostor", k čemu měl sloužit?

Pro ilustraci, po nějakých 4-5hodinách práce jsem pokročil takto:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » sob bře 01, 2014 8:24 pm

Když to nebude transparentní, tak použij polyesterový tmel na auta, je osvědčený :)
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » sob bře 01, 2014 8:43 pm

chci bílou :-) a toho by doma byl kýbl :-) jde to přímo na obroušenou překližku, nebo je to lepší předem nějak napenetrovat?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » sob bře 01, 2014 8:48 pm

Přímo na překližku..........

Zpět na