Zvednuti boku lodi.
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- MaM32
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 24
Zvednuti boku lodi.
Dobry den,koupil jsem Polskeho Orionka a na psonskem foru jsem kouksl na mozne upravy bo stejne mi do nej tece tak ho budu muset rozhodit.Pri te pilezitosti premyslim,ze ho zvednu ssi cca 250mm,to znamena sundat kabinu ktera je prisroubovana a nadlaminovst telo lodi.Chtel jsem se zeptat,delal jste to iz nekdo a jake muze byt uskali toho co chci udelat,tim nemluvim technologie laminovani a napojovani,ale zmena stability atd.
- karel
- Macher
- Reputace: 14
Kdo nic neudělá nic nezkazí , to je dobré pořekadlo , možná by stálo za to se jím někdy řídit
. Než to zkusíš nastavit , tak si to nakresli na papír jak to bude vypadat , na ten nákres vyznač i vodorysku abys tušil jak to bude vypadat na vodě až to případně nastavíš . Když to na papíru (nebo monitoru ) bude vypadat divně/nepřiměřeně , tak ve skutečnosti to bude ještě horší .

- MaM32
- pravidelný návštěvník
Ano,podobně to chci udělat,ale mám to ještě jednodušší,že to mohu vyzkoušet ve skutečnosti jak to bude vypadat,protože palubu budu šroubovat pryč kvůli opravě.Vložím mustr jak to bude vypadat....no a dál se uvidí....
Tak vypadá rozložený Orion,staženo z http://www.sailforum.pl/

Tak vypadá rozložený Orion,staženo z http://www.sailforum.pl/
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Milane, to je k popukání co?
Ty se zeptáš co to udělá s plavebními vlastnostmi. Místo toho tu všichni řeší hromadu věcí kolem na který ses vůbec neptal.
err_ těžiště to samozřejmě změní! Těžiště se změní i když si do lodě dáš batoh s jídlem.
Otázkou je jak zásadně. Jak zásadně se změní plavební vlastnosti, když tu loď místo 60 kilový jachtařky bude kočírovat 150 kilovej jachtař? Určitě víc, než tahle nástavba. Takže to tu loď zase tak moc nerozhodí. Podobný je to s plochou laterálu o který píšeš. Jestli to chápeme stejně, že je to plocha ponořené části, tak ta bude přece téměř beze změny. O kolik ta loď přibere na váze? O kolik víc se tak zanoří? Kam se posune těžiště laterálu? Asi se nikam zásadně neposune.
Podle mého názoru, jak jsem ti Milane psal, trochu se zvedne těžiště lodě. Patrně zvedneš i stěžeň, takže se zvedne těžiětě plachet. Současně se zvětší boční plocha do který se opírá vítr. Tohle všechno bude zhoršovat plavební vlastnosti. Třeba se tu najde někdo alespoň trochu vzdělanej v týhle oblasti a řekne ti jak moc a případně jak to zase napravit (já to fakt nejsem). Třeba přidáním balastu, zvětšením ploutve atd.
Na lodích je všechno jen řada kompromisů. Jestli máš v plánu s lodí závodit, tak se do toho určitě nepouštěj. Jestli je tvuj cíl rekreační plavba, tak ty změny ani nepoznáš.
Ty se zeptáš co to udělá s plavebními vlastnostmi. Místo toho tu všichni řeší hromadu věcí kolem na který ses vůbec neptal.
err_ těžiště to samozřejmě změní! Těžiště se změní i když si do lodě dáš batoh s jídlem.

Podle mého názoru, jak jsem ti Milane psal, trochu se zvedne těžiště lodě. Patrně zvedneš i stěžeň, takže se zvedne těžiětě plachet. Současně se zvětší boční plocha do který se opírá vítr. Tohle všechno bude zhoršovat plavební vlastnosti. Třeba se tu najde někdo alespoň trochu vzdělanej v týhle oblasti a řekne ti jak moc a případně jak to zase napravit (já to fakt nejsem). Třeba přidáním balastu, zvětšením ploutve atd.
Na lodích je všechno jen řada kompromisů. Jestli máš v plánu s lodí závodit, tak se do toho určitě nepouštěj. Jestli je tvuj cíl rekreační plavba, tak ty změny ani nepoznáš.
- MaM32
- pravidelný návštěvník
Heureka,konecne nejaky pozitivni nazor a ne jen to same,ze to nejde,do toho bych nesel atd.
Ja jsem panove od malicka hracicka,takze kdyz jsem potreboval presne vyprezat napis z plexy tak jsem postavil na cnc plotr,kdyz jsem chtel udelat soucastku z plastu kterou jsem nemoh sehnat tak jsem sestrojil 3d tiskarnu.Me nerikejte,ze neco jde,ja vim,ze jde vsechno,jen male deti se musi ucit chodit
.Chtel jsem si postavit lod sam svou a ke svemu obrazu,nakonec abych sinto osahal,tak jsem koupil starsi a aspon k obrazu ji trosku pretvorim,bo jsem ten pohodlnej co chce mit pohodli a i ten hracicka co porad zjistuje jak co funguje........tak prosim,nejde a nesel bych do toho.....uz tu nepiste,jsem dost stary a i dost alergicky na toto 
Ja jsem panove od malicka hracicka,takze kdyz jsem potreboval presne vyprezat napis z plexy tak jsem postavil na cnc plotr,kdyz jsem chtel udelat soucastku z plastu kterou jsem nemoh sehnat tak jsem sestrojil 3d tiskarnu.Me nerikejte,ze neco jde,ja vim,ze jde vsechno,jen male deti se musi ucit chodit

Ano, v zasade to chapeme stejne. Zanorena cast se zmenou teziste bude pri jizde menit. Bude to mit vliv na stoupavost, snos a trup bude zatizen vice, nez dle konstrukce.
Snos take ovlivni celkova bozni plocha, ktera bude + tech 250 mm. Pridanim zateze zase dojde ke zmene na vodorysce a rovnez to ovlivni vykon lode. Porad tedy plati, ze bych do toho nesel. Nejsem ale zadny expert ani lodni projektant, tak mi asi sousta veci nedochazi.
Snos take ovlivni celkova bozni plocha, ktera bude + tech 250 mm. Pridanim zateze zase dojde ke zmene na vodorysce a rovnez to ovlivni vykon lode. Porad tedy plati, ze bych do toho nesel. Nejsem ale zadny expert ani lodni projektant, tak mi asi sousta veci nedochazi.
- MaM32
- pravidelný návštěvník
Jj....loďku mám na relax,jsem celkem zaměstnaný a tak se potřebuji odreagovat,ostatně jako většina z nás.Na nějaké závodění nejsem,takže tak na to moje pojezděníčko
.Chápu,že to je zásah do určitých vlastností této konstrukce,ale myslím,že ne natolik výrazný a můj dobrý pocit převýší před možnými negativy .

- kanic
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Když jsi hračička a slovo nejít Tě tak prudí, zkus se zamyslet, zda je to ta nejlepší cesta.
Koukal jsem na fotky a pro zvětšení vnitř. prostoru bych vypustil celou vnitřní sekci. Pro vnitrozemskou plavbu by stačily 1-2 překližkové přepážky a 1 polopřepážka.
Dále bych šel cestou vícestupňové nástavby, jako u motorsaileru. Tj. zachovat ochozy (min.15 cm), vyřezat zbylou nástavbu a tam vyrobit 1. stupeň (do 20 cm), který by začínal blíž k přídi.
Na to pak vymyslet dle potřeby vyšší (prosklený) 2. stupeň. Třeba.
P.S. : Ještě mě napadlo položit vyřezaný díl paluby na vyrobený 1. stupeň. Ona ta nástavba vypadá docela povedená. Navíc se to zjednoduší.
Dělat do hotového trupu je pakárna. Jednak pracnost, pevnost (vanty, boční namáhaní), estetika. Rekonstrukce je zlepšení. Nebo zmršení ? k.
Koukal jsem na fotky a pro zvětšení vnitř. prostoru bych vypustil celou vnitřní sekci. Pro vnitrozemskou plavbu by stačily 1-2 překližkové přepážky a 1 polopřepážka.
Dále bych šel cestou vícestupňové nástavby, jako u motorsaileru. Tj. zachovat ochozy (min.15 cm), vyřezat zbylou nástavbu a tam vyrobit 1. stupeň (do 20 cm), který by začínal blíž k přídi.
Na to pak vymyslet dle potřeby vyšší (prosklený) 2. stupeň. Třeba.
P.S. : Ještě mě napadlo položit vyřezaný díl paluby na vyrobený 1. stupeň. Ona ta nástavba vypadá docela povedená. Navíc se to zjednoduší.
Dělat do hotového trupu je pakárna. Jednak pracnost, pevnost (vanty, boční namáhaní), estetika. Rekonstrukce je zlepšení. Nebo zmršení ? k.
Naposledy upravil(a) kanic dne ned říj 05, 2014 1:09 pm, celkem upraveno 1 x.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Původně jsem toto vlákno ani nečetl, přišlo mi zbytečné a pracné takhle loď přestavovat, Orion se mi nikdy nelíbil, ale teď musím uznat, že vypadá lépe, než před rekonstrukcí, dobře, že ses nenechal odradit !
Bočního snosu bych se nebál, mám taky loď s hodně vysokou nástavbu i bokem a i na stoupačku dokáže držet krok s ostatními....

Bočního snosu bych se nebál, mám taky loď s hodně vysokou nástavbu i bokem a i na stoupačku dokáže držet krok s ostatními....