Zvednuti boku lodi.

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Zvednuti boku lodi.

Příspěvekod MaM32 » úte zář 30, 2014 12:41 pm

Dobry den,koupil jsem Polskeho Orionka a na psonskem foru jsem kouksl na mozne upravy bo stejne mi do nej tece tak ho budu muset rozhodit.Pri te pilezitosti premyslim,ze ho zvednu ssi cca 250mm,to znamena sundat kabinu ktera je prisroubovana a nadlaminovst telo lodi.Chtel jsem se zeptat,delal jste to iz nekdo a jake muze byt uskali toho co chci udelat,tim nemluvim technologie laminovani a napojovani,ale zmena stability atd.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » úte zář 30, 2014 2:13 pm

Zvedali jsme VB na Gize při laminovaní trupu do nadstavené (20 cm) formy. Ale loď měla rovnou palubu. Zvedl jsem VB na katu při stavbě (10 cm).

Do Tvé varianty bych nešel, protože největší úskalí bude: 1. potkat se s palubou
2. 250
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » stř říj 01, 2014 8:27 am

Jj to za prve chapu,vliv rozdilneho uhlu prilepku se rozmer povysune,ale nejak nechapu to za drue "250" :-)
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » stř říj 01, 2014 2:02 pm

Moc.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » stř říj 01, 2014 5:00 pm

....kdo nic nedělá,nic nezkazí ......a říkat nejde je ošidné,bo vždy se najde nějakej vůl co neví,že to nejde a udělá to :-)
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » stř říj 01, 2014 5:00 pm

....kdo nic nedělá,nic nezkazí ......a říkat nejde je ošidné,bo vždy se najde nějakej vůl co neví,že to nejde a udělá to :-)
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » stř říj 01, 2014 9:25 pm

Kdo nic neudělá nic nezkazí , to je dobré pořekadlo , možná by stálo za to se jím někdy řídit :? . Než to zkusíš nastavit , tak si to nakresli na papír jak to bude vypadat , na ten nákres vyznač i vodorysku abys tušil jak to bude vypadat na vodě až to případně nastavíš . Když to na papíru (nebo monitoru ) bude vypadat divně/nepřiměřeně , tak ve skutečnosti to bude ještě horší .
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » stř říj 01, 2014 9:45 pm

Ano,podobně to chci udělat,ale mám to ještě jednodušší,že to mohu vyzkoušet ve skutečnosti jak to bude vypadat,protože palubu budu šroubovat pryč kvůli opravě.Vložím mustr jak to bude vypadat....no a dál se uvidí....
Tak vypadá rozložený Orion,staženo z http://www.sailforum.pl/
Obrázek
Obrázek
Obrázek
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř říj 01, 2014 10:01 pm

A zmenu teziste nikdo neresite? Dle me to ovlivni i plavebni vlastnosti a asi to bude vice snaset, protoze kyl je projektovan na jinou plochu lateralu.
Takze bych do toho vlastne vubec nesel :-)
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » čtv říj 02, 2014 7:52 am

Ale řešíme,ten co to už dělal dal na dno 50 kg olova.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv říj 02, 2014 8:21 am

Milane, to je k popukání co?
Ty se zeptáš co to udělá s plavebními vlastnostmi. Místo toho tu všichni řeší hromadu věcí kolem na který ses vůbec neptal.

err_ těžiště to samozřejmě změní! Těžiště se změní i když si do lodě dáš batoh s jídlem. :) Otázkou je jak zásadně. Jak zásadně se změní plavební vlastnosti, když tu loď místo 60 kilový jachtařky bude kočírovat 150 kilovej jachtař? Určitě víc, než tahle nástavba. Takže to tu loď zase tak moc nerozhodí. Podobný je to s plochou laterálu o který píšeš. Jestli to chápeme stejně, že je to plocha ponořené části, tak ta bude přece téměř beze změny. O kolik ta loď přibere na váze? O kolik víc se tak zanoří? Kam se posune těžiště laterálu? Asi se nikam zásadně neposune.

Podle mého názoru, jak jsem ti Milane psal, trochu se zvedne těžiště lodě. Patrně zvedneš i stěžeň, takže se zvedne těžiětě plachet. Současně se zvětší boční plocha do který se opírá vítr. Tohle všechno bude zhoršovat plavební vlastnosti. Třeba se tu najde někdo alespoň trochu vzdělanej v týhle oblasti a řekne ti jak moc a případně jak to zase napravit (já to fakt nejsem). Třeba přidáním balastu, zvětšením ploutve atd.

Na lodích je všechno jen řada kompromisů. Jestli máš v plánu s lodí závodit, tak se do toho určitě nepouštěj. Jestli je tvuj cíl rekreační plavba, tak ty změny ani nepoznáš.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » čtv říj 02, 2014 8:45 am

Heureka,konecne nejaky pozitivni nazor a ne jen to same,ze to nejde,do toho bych nesel atd.
Ja jsem panove od malicka hracicka,takze kdyz jsem potreboval presne vyprezat napis z plexy tak jsem postavil na cnc plotr,kdyz jsem chtel udelat soucastku z plastu kterou jsem nemoh sehnat tak jsem sestrojil 3d tiskarnu.Me nerikejte,ze neco jde,ja vim,ze jde vsechno,jen male deti se musi ucit chodit :D .Chtel jsem si postavit lod sam svou a ke svemu obrazu,nakonec abych sinto osahal,tak jsem koupil starsi a aspon k obrazu ji trosku pretvorim,bo jsem ten pohodlnej co chce mit pohodli a i ten hracicka co porad zjistuje jak co funguje........tak prosim,nejde a nesel bych do toho.....uz tu nepiste,jsem dost stary a i dost alergicky na toto :-)
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » čtv říj 02, 2014 1:07 pm

Ano, v zasade to chapeme stejne. Zanorena cast se zmenou teziste bude pri jizde menit. Bude to mit vliv na stoupavost, snos a trup bude zatizen vice, nez dle konstrukce.
Snos take ovlivni celkova bozni plocha, ktera bude + tech 250 mm. Pridanim zateze zase dojde ke zmene na vodorysce a rovnez to ovlivni vykon lode. Porad tedy plati, ze bych do toho nesel. Nejsem ale zadny expert ani lodni projektant, tak mi asi sousta veci nedochazi.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » čtv říj 02, 2014 5:34 pm

Jj....loďku mám na relax,jsem celkem zaměstnaný a tak se potřebuji odreagovat,ostatně jako většina z nás.Na nějaké závodění nejsem,takže tak na to moje pojezděníčko :-) .Chápu,že to je zásah do určitých vlastností této konstrukce,ale myslím,že ne natolik výrazný a můj dobrý pocit převýší před možnými negativy .
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » pát říj 03, 2014 3:02 pm

Když jsi hračička a slovo nejít Tě tak prudí, zkus se zamyslet, zda je to ta nejlepší cesta.
Koukal jsem na fotky a pro zvětšení vnitř. prostoru bych vypustil celou vnitřní sekci. Pro vnitrozemskou plavbu by stačily 1-2 překližkové přepážky a 1 polopřepážka.
Dále bych šel cestou vícestupňové nástavby, jako u motorsaileru. Tj. zachovat ochozy (min.15 cm), vyřezat zbylou nástavbu a tam vyrobit 1. stupeň (do 20 cm), který by začínal blíž k přídi.
Na to pak vymyslet dle potřeby vyšší (prosklený) 2. stupeň. Třeba.

P.S. : Ještě mě napadlo položit vyřezaný díl paluby na vyrobený 1. stupeň. Ona ta nástavba vypadá docela povedená. Navíc se to zjednoduší.
Dělat do hotového trupu je pakárna. Jednak pracnost, pevnost (vanty, boční namáhaní), estetika. Rekonstrukce je zlepšení. Nebo zmršení ? k.
Naposledy upravil(a) kanic dne ned říj 05, 2014 1:09 pm, celkem upraveno 1 x.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » pát říj 03, 2014 10:26 pm

Právě proto jsem to dal sem bo víc hlav více rozumu.Taky přemýšlím nad tím,že zvednu nádstavdu.Ta vnitřní sekce je zároveň i zesilující prvek mimo toho,že to jsou hermetické komory...uvidím přesně co s tím až to rozhodím,ale dík za názory.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » sob říj 04, 2014 9:39 am

v kajute potrebuješ taku výsku, aby si si mohol pohodlne sadnuť. Ak bok navýšiš zvislo, nemal by byť problem.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » sob říj 04, 2014 10:38 am

Myslím si to taky.
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » úte lis 25, 2014 6:47 pm

Tak jsem začal....Orion před úpravou
Obrázek

A po napasování.
Obrázek
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » pát kvě 22, 2015 9:43 pm

Ahoj,tak tady je výsledek ....Počáteční stav..
Obrázek
Po odřezání a namontování překližky.
Obrázek
Interiér před rekonstrukcí.
Obrázek
Interiér po rekonstrukci.
Obrázek
Obrázek
A výsledek.
Obrázek
Ještě chybí menší nedodělky,ale snad se bude spouštět příští víkend na Hartu :)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » sob kvě 23, 2015 12:23 am

jak tak koukám, povedlo se :good:
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » sob kvě 23, 2015 9:32 am

Pěkné a účelné
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » sob kvě 23, 2015 1:07 pm

Dobře jsi se s tím popasoval :D , řekl bych že vypadá líp nežli původní verze , barevné provedení pro mě taky super .
Přeju spoustu hezkých chvil s lodí :good: .
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod MaM32 » sob kvě 23, 2015 6:26 pm

Děkuji za pochvalu,cením si toho.Na barevné provedení a typ barvy mě inspiroval kolega hood při stavbě Pocket shipu,čímž děkuji mu.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » ned kvě 24, 2015 10:15 am

Původně jsem toto vlákno ani nečetl, přišlo mi zbytečné a pracné takhle loď přestavovat, Orion se mi nikdy nelíbil, ale teď musím uznat, že vypadá lépe, než před rekonstrukcí, dobře, že ses nenechal odradit ! :good:

Bočního snosu bych se nebál, mám taky loď s hodně vysokou nástavbu i bokem a i na stoupačku dokáže držet krok s ostatními....

Zpět na