Dotaz na vášnivé rybáře

Některým z našich uživatelů chybělo spojení jachtingu s rybařením a věcí kolem chytání ryb. Zde mají možnost zveřejnit své názory a postřehy. A také možnost prezentovat svoje úlovky.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Dotaz na vášnivé rybáře

Příspěvekod Libor » pát črc 10, 2009 10:53 pm

Přátelé,
potřebuji poradit. Jistě jsou mezi jachtaři i rybáři a vášniví.
Mám kamaráda co brzy oslaví významné životní jubilejum.
Je to vášnivý rybář, na stojaté i tekoucí vodě. Jezdí za rybami i po Evropě, norské fjordy apod., nejčasteji španělské Ebro.
Výbavu má perfektní a není nic co by si nemohl dovolit z výbavy pořídit.
Navíc tomu vůbec nerozumím a musím pořídit něco do výbavy.... :hmm:
O to můj úkol je těžší, potřebuji tip na nějaký vhodný zajímavý prezent, něco co si rybář sám nekoupí, nebo považuje poměr cena/výkon za nedostatečný...
Budu vděčný za každou radu, za každý tip ;)
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát črc 10, 2009 11:22 pm

vůbec nejsem rybář a netroufnul bych si někomu kupovat prezent "od fochu". Ale viděl jsem prodávat krásné rybí fosilie. Třeba žraločí zub starej několik set tisíc let.
Viděl jsem prodávat i zkamenělé žraločí h...o :lol: Taky nějakejch půlmilionu let starý. To by ale ocenil jenom hodně tolerantní rybář :lol:
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát črc 10, 2009 11:27 pm

Já také nerybařím, ale tatík ten moc. Před časem k sedmdesátinám jsme mu kupovali jakýsi elektronický hlídač záběrů. Jak se rozjede struna, má to zvukový a světelný alarm.
Jestli to teda už kamarád nemá...

EDIT: http://www.tomi-korda.cz/?page=shop/bro ... _id=001326
Můžeš si vybrat v širokém cenovém rozpětí, nakolik to je dobrý kamarád. :lol:
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » sob črc 11, 2009 2:18 am

Ahoj Libore
Jakožto rybář tak bych tě nechtěl nějak zrazovat od nákupu čistě rybářskýho cajku ale,každej z nás jakmile najde to co se mu pasuje do výbavy tak si to většinou koupí.Jediný co by mělo smysl tak mu kup (kupte) Slušnej nůž.Protože tam není cena výkon 8).A pokud se trefíš na styl kudly která se jemu bude líbit tak to múže bejt srdcovka.Alespoň co já mám mezi známejma tak dobrá kudla se cení minimálně jak dobrej pes. Dneska jsou slušný kudly i v nerezu I já s sebou tahám automat od mikovu, spokojenost na max.Pokud bys chtěl něco tímhle směrem tak to můžem přes SZ doladit můžu pomoct s výběrem.
Šutrák
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Frantisek » sob črc 11, 2009 8:45 am

Ten noz, nieje spatny napad, dobry filetovaci od Rapaly, alebo od Marttini. Z nasich vnutrozemskych rybarov maloktory ma vo vybave surfovaci prut, avsak dobre pruty su drahe, pozri Shimano.
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dfogel » sob črc 11, 2009 9:16 am

ten nuz neni spatnej napad.urcite nakej ma ale kdyz koupis kvalitni hezkej rybarskej nuz urctite tim nic nepokazis.(a bude to darek od kamarada)ja ho koupil memu kamaradovy minuli rok.neco kolem 1300.k tomu jsem mu koupil tabornickej pribor.u vody to pouzije.a od te doby pokazde kdyz jdem spolu k vode ma to sebou a nemuze si to vynachvalit.pokud jezdi na ebro a pises ze casto tak urcite multiplikator.na ebru se vecinou jezdi chytat sumci.a tam jsou teda macani.poridis ho kolem 3000 a vejs.jenze k tomu je potreba dobrej prut.problem je ten ze on sam nejvic vi co prave ted potrebuje.dalsi ceho rybar ma malo jsou kvalitni silony a pevnostni snury.ta cena tam jde taky do par stovek.jenze to ma taky hacek.co silon to na neco jinyho.a jestli ma vice prutu tak je ma urcite rozdeleny na kaprarske,vlaceci,sumci,na tezko,na lehko.je moc zpusobu.nebo mu kup nuz a ktomu poukaz.kamarad to udelal tak ze kdyz se ho ptali co chce tak u nas v trebici v rybarskych potrebach tak ho znali.on si tam rskl co by chtel a pak jsme tam dosli a ten prodavac nam rekl co by si pral.jo a na sumce se tez pouzivaj vabnicky(pukacka).
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob črc 11, 2009 9:27 am

Díky za tipy, asi se poohlédnu po nějakém noži.
Hlídače záběrů má, prutů několik a v ostatním se nevyznám. :?
Ano, na Ebru sumce a i jiné co se podaří chytit
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned črc 12, 2009 3:14 pm

A který ten nůž je nej....?
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dfogel » ned črc 12, 2009 3:42 pm

neco jako filetovaci.uzkej,dlouhej,dobry je na druhe strane mit jemnou pilku.a taky otvyrak :D
vecinou tam byva.a hlave plavaci.ja ho kupoval byl zkladaci a mnel gumove pouzdro za opasek.ta rukojed by mnela byt taky pogumovana.neni nic horsiho nez kdyz nuz klouze v ruce pri kuchani.
Naposledy upravil(a) dfogel dne ned črc 12, 2009 4:10 pm, celkem upraveno 1 x.
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Frantisek » ned črc 12, 2009 4:04 pm

Libor píše:A který ten nůž je nej....?

Ťažko povedať, keďže je to pre rybára loviaceho aj v slanej vode kládol by som dôraz na kvalitu ocele napr 420j, 440-kové ocele sú tvrdšie, ale máloktorý výrobca má aj rozšírenú odolnosť. Napr. nože Magnum veľmi skoro chytajú hrdzu. Asi by som išiel do tých čo som už spomínal, nepoznám celú kolekciu tychto dvoch výrobcov, ale robia aj pekné darčekové nože v dreve a koži. Ďalšia možnosť by bola zohnať nôž z danscénskej ocele, ale to by bola na ryby škoda a treba si dať pozor na falzifikáty.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned črc 12, 2009 5:37 pm

Díky za pomoc.
Ta slaná voda je spíše vyjímka.

Tady si už snad nějaký nůž vyberu:
http://www.tomi-korda.cz/rybarske/dopln ... _id=001315

Pilku má jen Rapala, tak alespoň nemusím dlouho přemýšlet který...
Jen ještě přemýšlím co je lepší, dřevo, nebo guma na rukojeť...
Jako dárek to dřevo a kožené pouzdro vypadá lépe... :?
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Frantisek » ned črc 12, 2009 5:47 pm

co je lepší, dřevo, nebo guma na rukojeť...
Jako dárek to dřevo a kožené pouzdro vypadá lépe... :?[/quote]
Opisuješ ho ako vášnivého rybára, predpokladám, že fileťák s gumenou rukoväťou už má, takže asi darčekovú verziu s pevnou čepeľou. Vymeniťeľné čepele neber, je to hlúposť.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » ned črc 12, 2009 8:02 pm

Já bych pilku nepreferoval ale určitě bych šel do martiinni rapalu mám uhlíkovku a celkem prží ostří ale finka je finka navíc rukovítko z březový suvele má svoje kouzlo :D
lubo52
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lubo52 » pon črc 13, 2009 4:36 pm

Jesli je tak vášnivej rybář tak možná preferuje CHYT A PUST, tak pro jistotu né filetovací nůž, v rybářství jsem viděl pekné zapalovače s rybářsou tématikou, nebo kvalitní termohrnek
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dfogel » pon črc 13, 2009 5:19 pm

nuz a termohrnek :) nuz se vzdycky hodi.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon črc 13, 2009 7:34 pm

Situace se má takto. Dříve pouštěl a často rozdával, protože ryby vůbec nejedl.
Teď už jim přišel na chuť tak chytá...
Hrnek asi ano, ale něco k tomu.
Zapalovač ne, už delší dobu nekouří.....
Oklikou jsem zjistil, že nějaký nuž Rapala asi má.
Ale dnes jsem mluvil s paní Barešovou http://www.nozirstvibares.cz/ a doporučuje mi kvalitní filetovací núž z ocele RWL 34.
Je to sice ranec, ale prý hodně vydrží. A budu rád když u dlouho dárek vydrží.
Má někdo praktickou zkušenost s damascénskou ocelí od švédské firmy Damasteel AB ?
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pon črc 13, 2009 8:38 pm

Libore zde základní informace o daném materiálu.

RWL 34 – je martenzitická nerezová ocel vyráběná technologií rychle ochlazovaných práškových ocelí. Austenitizační teplota a tvářecí teplota je v rozmezí 1160ºC a 1050°C. Ocel je citlivá na přehřátí. Při dlouhých výdržích na kovací teplotě dochází k oduhličení. Rychlé ochlazení vede k přítomnosti až nadkritických trhlin v materiálu. Důvod pro vysokou dynamickou houževnatost - odolnost oceli RWL-34 (kvalitně tepelně zpracované!) spočívá v jemnější disperzi karbidů, které se nestávají v okamžiku impaktu iniciátorem trhliny v materiálu, jak je tomu u materiálů s velkými shluky karbidů. Z tohoto důvodu má tato ocel vyšší (až dvojnásobně!) hodnoty dynamické lomové houževnatosti v porovnání s ostatnímu martenzitickými kalitelnými ocelemi. Ocel má 1,05% uhlíku, 0,5% křemíku a manganu, 14% chrómu, 4% molybdenu a 0,2 vanadu. Je vhodná pro tvorbu damaškových struktur.

názor: Perfektně drží ostří ale bude mít značně menší odolonost vůči reznutí .
Volil bych pro rybáře jinou ocel "nerez" a je otázka, zda by nebyl vhodnější zavírací.

Vše potřebné najdeš zde:/včetně výše uvedeného hodnocení materiálu/
http://www.noze-nuz.com/
Pepa
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » pon črc 13, 2009 8:50 pm

Libore
Kvalitní damast jedině v uhlíkovce (bude bez údržby reznout)Ale Vlastnosti a řezivost tohoto materiálu je naprosto nedostižná páč svojí nesourodostí tvoří "mikro pilku" Jinak pro inspiraci zkoukni tyto stránky Dohnalovci jinak damasteel co jsi popisoval je strojně vyráběný.Takže parametry ohlídaný nebál bych se ho.
Šutrák
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pon črc 13, 2009 9:09 pm

Na základě osobní zkušenosti mohu doporučit OCEL VG-10. Nůž zu tohoto materiálu od fi Spyderco mám. Ani po 14 dení používání na moři sebemenší náznak rzi.
http://www.noze-nuz.com/nozirske_oceli/VG-10.php

Je toho na trhu hodně a i ve vysoké kvalitě a tak přeji šťastnou ruku při volbě.
Pepa
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon črc 13, 2009 10:00 pm

O té RWL 34 jsem se právě dočetl už předtím:

Kalitelná martenzitová nerezová ocel pro čepele nožů vyráběná rychle ztužitelnou práškovou technologií.
Práškové oceli mají téměř dvojnásobnou pevnost v lomu než běžné oceli.

Testy na nožích jsem studoval zde: http://www.knife.cz/Knifecz/tabid/36/ct ... fault.aspx

A také že na rozdíl od "kovářsky svařené" nerezne, nebo ne tolik.

A nyní již žhavá současnost. Určitě jste již slyšeli o takzvané “práškové oceli”. Nemnoho lovců však ví co si pod tímto pojmem představit. Jedná se o moderní nerezový materiál, zhotovený z práškové oceli a přísad určujících jeho finální vlastnosti. Vše je spojeno ve vakuu za vysokých teplot a tlaku 1000 atmosfér...

Tímto způsobem vytvořila firma DAMASTEEL AB ze Švédska ocel RWL-34 - ocel, dosahující velmi vysoké tvrdosti při extrémní pevnosti a houževnatosti - vlastností, které spolu s kvalitou práce nožíře určují kvalitu ostří nože (vlastnosti oceli o polovinu převyšují vlastnosti oceli stejného složení vyrobené klasickým způsobem!!!). To ovšem vyžaduje dodržet poctivě poměrně složitý způsob kalení zahrnující i finální chlazení v parách tekutého dusíku (-80 oC). Tatáž firma nacházející se v oblasti s tisíciletou tradicí výroby damascenské oceli v roce 1993 vyrobila první nerezovou damascenskou ocel opět práškovou metalurgií. Od roku 1996 je způsob výroby chráněn patentem. Jedná se o spojení již zmíněné oceli RWL-34 s ocelí s méně přísadami. Dalším zpracováním polotovaru firma dnes dosahuje osmi standardních vzorů. Polotovar lze dále tvarovat kováním a dosáhnout tak skutečně originálních vzorů, které se na povrchu hotové vyleštěné čepele zvýrazní chemicky.

Tato švédská nerezová damascenská ocel nejen, že je krásná, tvrdá, pevná a houževnatá, pochopitelně nerezne, ale vždy má vysokou kvalitu a standardní vlastnosti. Na rozdíl od ostatních ocelí (i ty nejlepší jsou vždy “jen” stříbrné), nůž z damascenské oceli poznáte na první pohled. Dá se říci, že tyto nože jsou určeny pro lovce, kteří dokáží ocenit nejen vynikající řezné vlastnosti a trvanlivost ostří, ale i jedinečnost každého nože.

Tož jak? Rezne, nebo ne?
dfogel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dfogel » pon črc 13, 2009 11:34 pm

koukam ze ten darek beres hodne precizne.od filetovaciho noze po DAMASTEEL.urcite se najde hodne krasnejch nozu a verim ze i kvalitnich.

Zpět na