Rybaření z kajutovky

Některým z našich uživatelů chybělo spojení jachtingu s rybařením a věcí kolem chytání ryb. Zde mají možnost zveřejnit své názory a postřehy. A také možnost prezentovat svoje úlovky.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Rybaření z kajutovky

Příspěvekod fishmaster » sob úno 26, 2011 5:22 pm

Našel jsem na netu otázku pro ČRS,jestli je možné rybařit z kajutové lodi.Odpověď nedostal vlastně žádnou,neboť právnický pojem obytná loď,který je použit v zákoně o rybolovu vlastně neexistuje.Z toho jsem získal dojem,že z mé lodi chytat můžu. :D
Odkaz http://www.rybsvaz.cz/download/vase_dot ... ha_366.pdf
http://www.rybsvaz.cz/download/vase_dot ... ha_367.pdf
Odkaz na otázku a odpověď svazu: http://www.rybsvaz.cz/?page=vase_dotazy ... z&fromIDS=
Tak mě zajímá co místní rybáři na fóru na to řeknou.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » sob úno 26, 2011 6:08 pm

protoze chystam malej kajutak ze sporta tak jsem to probiral s porybnym ani on nevedel snad to ma platit jen pro hausboty a verejnou lodni dopravu -s otevrenym sportem nikdy problem nebyl ale kdyz natrefiis na v....... to by museli sebrat kazdeho kdo ma na pramicce stan a ze jich na vode obces par videt je
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » sob úno 26, 2011 6:19 pm

Se Sportem jsem loni neměl problém nikde,ale teď mám 6,5m kajutovku s plnou výbavou,takže hledám info.Porybný mi tady hlášil,že to není možné ale po ukázání dotazu a odpovědi znejistěl. :?
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Rybolov

Příspěvekod vasaditkavasa » sob úno 26, 2011 6:55 pm

Ahoj, dle mého názoru obytnou lodi je myšlen hausbot, rozhodně ne kajutová plachetnice. Na Slezské Hartě jsem viděl rybařit rybáře i z kajutové plachetnice délky okolo 7 metrů a nikdy jsem nezaznamenal žádný problém. Co jsem mluvil s porybnými, tak jsou to normální lidi nebo jsem měl na takové štěstí, kdo ví :) Jen je třeba si dát pozor na případné omezení, kdy třeba na Slezské Hartě se chytá jen na hlavní vodní ploše, v zátočinách je zákaz. Z hausbotu bych nechytal, jinak bych se toho nebál. :whist:
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Re: Rybaření z kajutovky

Příspěvekod Felix » sob úno 26, 2011 7:07 pm

fishmaster píše: právnický pojem obytná loď,který je použit v zákoně o rybolovu vlastně neexistuje

Podle vyhlášky 223/1995 Sb., se plavidla dělí na lodě a malá plavidla. Obytná loď patří mezi tzv. "speciální lodě". Ty si s tím nelámej hlavu, protože do 20 metrů délky máš malé plavidlo, nikoliv loď.
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » sob úno 26, 2011 7:17 pm

Teda Felixi to je odpověď,kterou jsem vůbec nečekal.Pokud je to pravda a asi bude,tak mám po problému. :D
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » sob úno 26, 2011 7:32 pm

No, k soudu bych s tím nešel, protože ministerstvo má pravdu v tom výkladu, který poslali jednateli rybářského svazu - oni vykládají předpis z jeho smyslu, já z jeho textu (za to se od zkoušky vyhazujedsnad i v Plzni .-) ale troufám si tvrdit, že na kteréhokoliv porybného to zcela stačí a na jakoukoliv přestupkovou komisi, pokud by porybný byl zatvrzelý a předal to dál, bohatě taky. To bys musel mít jó peška, aby v komisi seděla nějaká zhrzená právnička, co jí vyhodili v posledním semestru a teď dokazuje světu, že je chytrá jako rádio.
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » sob úno 26, 2011 7:42 pm

Ovšem pokud na vyzvání porybného připluji ke břehu a nechám se zkontrolovat,tak vlasně ani smysluplnému výkladu nijak neodporuji.Vlastně tím popírám možnost úniku kontrole za použití zákona o vnitrozemské plavbě.To by mělo být v pořádku nebo ne :? ?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » sob úno 26, 2011 7:43 pm

POkud já vím tak chytat ryby je možné jen z lodí k tomu určených. třeby z gumáku se chytat nesmí musí to být gumák na to určený pramice je také k tomu určená. ani sport 25 a jiné také nejsou určeny na rybolov. ale pokud to je taková ta loďka s přední kajutkou hodně v severních zemí nebo i dolu středozemní moře tak ty jsou k tomu určené a neměli by na to mít kecy plachetnice také není k tomu určená. aspoň tak to říkají tady v Ústí je možná ,že někdo se na to vykašle to kontrolovat někdo hold kledně zavolá benga :gun:
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » sob úno 26, 2011 7:50 pm

Tak to není taky pravda.Zkus si projít ty dotazy na ČRS co jsou v odkazu.Myslím,že jde o dotaz číslo 44.Navíc z gumáku je to povolené ale nepraktické.On takový trojháček gumě krapet nechutná. :lol:
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » sob úno 26, 2011 7:59 pm

geus píše:POkud já vím tak chytat ryby je možné jen z lodí k tomu určených. .....

Stejný názor mám i bohužel já. Dle vyjádření svazu není plachetnice (v mém dotazu) plavidlem z kterého mohu provádět lov ryb :hmm: .
A to nemluvím o tom, že jsem nestačil ještě odevzdat úlovkáč. To zas bude keců :mad: :D
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » sob úno 26, 2011 9:29 pm

Je to tak. Také jsem to kdysi zjišťoval a jediná uznávaná loď pro rybáře je pramice a gumák( kulatej kolem dokola). Dokonce ani prodávané otevřené motorové čluny vybavené držáky prutů a prodejci inzerované jako" rybářské" jsou rybářské asi jen mimo naší republiku. :)
Naposledy upravil(a) bobes dne sob úno 26, 2011 9:36 pm, celkem upraveno 1 x.
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » sob úno 26, 2011 9:32 pm

No jo,ale vyjádření z rybářského svazu vlastně není odpověď.Asi se budu muset zeptat ve smyslu Ano Ne.Problém je asi v tom,že sami nevědí. :(
opraven překlep.
Naposledy upravil(a) fishmaster dne sob úno 26, 2011 9:36 pm, celkem upraveno 1 x.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » sob úno 26, 2011 9:34 pm

Tak u nás je všechno jinak.

Na orlíku u Zvíkova pravidelně pokud něco podobné prutu čouhá přes loď tak ke mě rybářská stráž připluje blíž a nahlížejí, ale já ryby nechytám. Ale kdykoliv se tam objevím, tak je potkávám, mám na ně asi štěstí :-)

Jinak gumák je asi v pohodě, páč tam jednoho rybáře na gumáku kontrolovali na vodě a chtěli vidět jen potřebné dokumenty.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » sob úno 26, 2011 10:17 pm

on si to každý vyklídá po svém ,protože ta vyhláška či zákon se dá vysvětlit různě teď mi říkal bengo že se nesmí chytat z rekreačních lodí plavidel. asi teda na koho narazíte. :mad:
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » sob úno 26, 2011 11:53 pm

Kdyz jsem se chystal koupit lod, poslal jsem jednoduse na rybsvaz dotaz s fotkama, zda tuto lod povazuji za obytnou ci nikoliv.

Chvili si mail posilali mezi sebou, taky si vsichni nebyli jisty a nakonec se mi nekdo od nich (asi dulezitej) vyjadril, ze takovou lod za obytnou nepovazuji. Zrejme (a pochopitelne) je pro ne jednodussi odpovedet na konkretni dotaz nez na nejaky obecny otazky.

Poslal jsem jim tenkrat fotky Seemaster 430 a Seemaster 510 Rodeo (polokabrio).

Nakonec jsem stejne skoncil u jiny lode, stary R-430, ale trup je stejny se Seemasterem 430, ryby se z toho ovsem chytat nechystam (nemel jsem ji puvodne kupovat sam, ale nevyslo to).
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » ned úno 27, 2011 5:11 pm

Tak jsem se na to podíval pořádně:

zákon o vnitrozemské plavbě: malé plavidlo JE loď o délce nejvýše 20 metrů

příloha 2 k vyhlášce o technické způsobilosti plavidel vnitrozemské plavby: kajutové plavidlo je kajutový motorový člun, kajutová plachetnice, hausbót nebo jiné plavidlo vybavené nástavbou nebo prostory určenými pro obývání

Kajuta je tudíž považována za prostor určený k obývání a kajutové plavidlo může být považováno za "obytnou loď".
maximilian
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod maximilian » ned úno 27, 2011 5:55 pm

Aj keď ide o pripravenú scénu, niekedy je lepšie chytať ryby z brehu.
dedko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod dedko » ned úno 27, 2011 6:22 pm

Felix

Je to tak ako píšeš, aj ja som sa pozrel.

Ale malé plavidlo s kajutou aby mohla splňať " obytnú loď " musí byť vybavené , priestorom na spanie,kuchynkou na prípravu jedla a minimálne chemické VC, atď....

Lenže keď to neni vybavené, tak to nemôžu považovať za obytnú loď !
Kajuta slúži na odloženie vecí v prípade nepriazňa počasia :?
V legislatýve je ďalšia diera a je ztoho horúcí gulaš.....

Rybarská stráž nesmie zastavovať, kontrolovať a vstupovať na obytné loďe,
a preto neni povolený lov rýb z obytných lodí. V prípade podozrenia z pytliactva musia zavolať štatnú alebo mestkú políciu. :gun:
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » ned úno 27, 2011 6:28 pm

Podle toho vyjádření Ministerstva zenmědělství, které má rybaření v správě, pokud máš kabinu s místem na spaní, nějakej vařič a nějakej hajzlík, jde o obytnou loď,Ovšemk rybářská stráž neníoprávněna loďě kontrolovat sama, musí si zavolat na pomoc policajty.

Ovšem - navíc jednotlivé revíry si mohou podmínky rybaření upravit samy nadstandartně, takže je třeba se informovat, co platí v místě.
Např.
zde http://www.mrk.cz/rybarske-reviry.php?id=1809 jsou uvedeny další podmínky :
Zákaz lovu ze sportovních plavidel včetně plachetnic. Zákaz vstupu na pozemky územních obvodů vyznačených tabulemi. Místní povolenky se na tento revír nevydávají.
burjar
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod burjar » ned úno 27, 2011 6:39 pm

Bavil jsem se se známým co dělá porybného na Slezské Hartě a ten mě upozorňoval abych nechytal z kajutové plachetnice, že za to berou povolenky, tak budu muset tahat gumák a když budu chtít chytat tak si sednu do gumáku uvázaného k plachetnici a můžou mi........
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » ned úno 27, 2011 7:19 pm

:cry: To by mě zajímalo co by řekli na toto.Je to klasická rybářská loď 17 metrů. Asi by měli smůlu.Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Gargi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gargi » ned úno 27, 2011 7:36 pm

Nejsem rybář, ale jak sem si koupil lod, tak od té doby často usínám s představou jak v létě zakotvím v nějaké klidné zátoce, nahodim prut... no to by byla nádhera ať už něco chytím nebo ne... 8)
Už sem začal tím podle mne nejduležitjším - sháněním výbavy. Také sem zjistil, že potřebuju cosi jako rybářský lístek a pak nějaké povolení na konkretní místo, což by prý ale neměl být většinou problem.
A ted toto. No jestli se mam někde hádat s policií, jestli je moje lodka obytná nebo ne a čekat jestli mne potrestají - zavřou za pytláctví, to se na to můžu vykašlat :gun:
Achjo, Teeeda to sou věci, to jste mne zase dostali. Omlouvam se za gramatiku, ale takhle mne rozčílit a zkazit neděli neděli se mi dlouho nepovedlo.
Nebo mi poradíte jak na to ??? Třeba že zakotvim u břehu a budu chytat z nějakého šutru na břehu?? Nebo z gumáku jak píše burjar ?? Stupidní zákony stupidního státu... :x :x
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » ned úno 27, 2011 7:48 pm

Můžeš chytat v klidu ze břehu, ale lístek stejnak bys měl mít, když nebude lístek, tak pak je už jedno, jestli chytáš z lodi z které se to nesmí.

Jinak jsem na Radavě zažil slováky co chytali ze zakotvenýho tobaga snad celou noc a svítili si na to ještě petrolejkou (poměrně výkonou) - stáli těsně vedle nás, takže nám svítili až do kajuty, ale byli klidní. No beztak nic nechytli.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » ned úno 27, 2011 7:58 pm

rybarsky listek neni problem ale budes potrebovat taky povolenku a udelat zkousky........jeste ti chutna vecere???????

Zpět na