vlnobití a rychlost plavby
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
-
- moderátor
- Reputace: 234
vlnobití a rychlost plavby
Mohl by mi někdo vysvětlit, proč 9 z 10 rychlíků naprosto sere na § 74 Pravidel plavebního provozu, konkrétně na odst. b), c)
§ 74
Zabezpecení ochrany před vlnobitím a sáním
(1) Plavidlo upraví rychlost plavby tak, aby nevznikalo nadměrné vlnobití nebo sání, které by
mohlo způsobit škodu na stojících nebo plujících plavidlech nebo stavbách na vodní cestě. Plavidlo
sníží včas rychlost plavby tak, aby byla dostatečná k bezpečnému ovládání plavidla
a) před vjezdem do přístavu,
b) v blízkosti plavidel vyvázaných ke břehu nebo k přístavním můstkům a v blízkosti plavidel,
které se nakládají nebo vykládají,
c) v blízkosti plavidel, které stojí na obvyklých stanovištích,
d) v blízkosti prevozních lodí, které neplují volně, nebo
e) v úsecích vodních cest označených signálním znakem A.9 uvedeným v příloze č. 7 k této
vyhlášce.
(2) V blízkosti plavidla, které nese signalizaci uvedenou v § 34 odst. 2 nebo v § 38, sníží plavidlo
rychlost plavby v souladu s ustanovením odstavce 1 a pluje od něj co nejdále.
Mimo to, že obvykle umí kulový a plavou v tom nejdebilnějším režimu tipu - hrnu vlnu, přes příď nevidím a rozhlížím se, jak mi okolí moji yachtu závidí, pak skučím, co mi to pod ty Slapy sežralo, se taky najde debil, co do zblbnutí krouží na 200 metrech u zakotvených lodí, místo aby popojel o kilák dál, kde není nikdo. Tam ať se třeba posere.
§ 74
Zabezpecení ochrany před vlnobitím a sáním
(1) Plavidlo upraví rychlost plavby tak, aby nevznikalo nadměrné vlnobití nebo sání, které by
mohlo způsobit škodu na stojících nebo plujících plavidlech nebo stavbách na vodní cestě. Plavidlo
sníží včas rychlost plavby tak, aby byla dostatečná k bezpečnému ovládání plavidla
a) před vjezdem do přístavu,
b) v blízkosti plavidel vyvázaných ke břehu nebo k přístavním můstkům a v blízkosti plavidel,
které se nakládají nebo vykládají,
c) v blízkosti plavidel, které stojí na obvyklých stanovištích,
d) v blízkosti prevozních lodí, které neplují volně, nebo
e) v úsecích vodních cest označených signálním znakem A.9 uvedeným v příloze č. 7 k této
vyhlášce.
(2) V blízkosti plavidla, které nese signalizaci uvedenou v § 34 odst. 2 nebo v § 38, sníží plavidlo
rychlost plavby v souladu s ustanovením odstavce 1 a pluje od něj co nejdále.
Mimo to, že obvykle umí kulový a plavou v tom nejdebilnějším režimu tipu - hrnu vlnu, přes příď nevidím a rozhlížím se, jak mi okolí moji yachtu závidí, pak skučím, co mi to pod ty Slapy sežralo, se taky najde debil, co do zblbnutí krouží na 200 metrech u zakotvených lodí, místo aby popojel o kilák dál, kde není nikdo. Tam ať se třeba posere.
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
Re: vlnobití a rychlost plavby
U nas delaji to same vlna jak krava napul zvedla prid a cumi z leva do prava jestli na nej nekdo kouka prostne normalni ko_kot
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Odpověď je asi v neurčitosti předpisu, který si každý blb (pokud ho vůbec zná) rád vyloží po svém.
Čo je to hen také oné "nadměrné"?
-
- moderátor
- Reputace: 234
kdyby se onen blb ohlíd za sebe, aby viděl co se děje na břehu, molech, lodích, tak by asi pochopil. Nebo, až bude u břehu, okolo něj projet stejným způsobem
Omen píše:Odpověď je asi v neurčitosti předpisu, který si každý blb (pokud ho vůbec zná) rád vyloží po svém.
A čo presně si Kefalín predstavujětě pod hentým oným slovom - ohleduplnost?
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Ale Jardo, David se neptal proč nejsou lidé ohleduplní, ptal se, proč se.rou na dodržování předpisů.
Na to abych byl ohleduplný, na to žádný předpis přece nepotřebuju, stačí slušné vychování.
Na to abych byl ohleduplný, na to žádný předpis přece nepotřebuju, stačí slušné vychování.
David si odpovedal vo svojej otazke sam - lebo na to se-ru.
Aj v tomto krasnom svete na vode existuje 20% odpadu, ktory zneprijemni zivot zvysnym 80%.
Ako vsade - na horach, na dialnici, v panelaku, na ulici, ....
Aj v tomto krasnom svete na vode existuje 20% odpadu, ktory zneprijemni zivot zvysnym 80%.
Ako vsade - na horach, na dialnici, v panelaku, na ulici, ....
- pepabagi
- návštěvník fóra
- Reputace: 14
obávám se (a je mě z toho smutno) že pouhých 20% (těch co na všechno se-rou a nad ně není) je bohužel hodně optimistické číslo. Vždyť dneska většina lidí na vodě už neumí ani mávnout rukou na pozdrav.
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
To samé se děje na moři, na mírný vítr v poklidui plují plachetnice, je třeba čas oběda a nějaký debil (nejčastěji Ital nebo Němec) si to musí prohasit na plný knedlík mezi dvěma plachetnicemi (od každé tak do 15 m), přesto že nejbližší pevnina je kilometry daleko ... Ai proberu se synem rychlost letu kuličky z kuličkovky v porovnání s takovým motorákem ... Taky mne napadlo, jestli by se nedala použít paintbolová pistole, ale s nějakou náplní třeba z WC a podobně ... Někteří by prostě potřebovali "vysvětlit", že některé věci se nedělají.
Pavel.
Pavel.
- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
jo-paintballova kulicka naplnena kyselinou maselnou nebo v nouzi čpavkem dokaže nekdy divy 

- shooter
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
Já mám z predloňska prima zkušenost z Orlíka.Jedu si v klidu po obědě na plachty Manželka s dcerou 6 let spí v kajutě. Plachetnička 5.5m.Najednou se odněkud zpoza mě vyloup kretén s kajutovym motorákem jako kráva (hluboký mořský véčko) v přechodovým režimu. Tak jsem na něj mávnul aby jel do díry pod zádama, ale on si to vyložil tak že se mi ta vlna jak kráva asi líbí tak kolem mě udělal ještě 2 kolečka a naložil tomu když odfrčel.Takže výsledek ten že bábovky v kajutě potlučený, propadlo se mi to dobře o 1.5 metru, voda nacákaná luknou vevnitř a já měl plný ruce pazourů abych to natočil tak aby to co nejmíň bolelo .Plachetnici tohle nejak neublíží ale až tohle to hovado předvede nejakej pramičce tak ji pošle ke dnu. Myslím že by u neomezenýho výkonu motoru měly bejt povinný psychotesty.
Šutrák
Šutrák
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Mám plovoucí házečku, mám na ní 15 metrů tenké, umělohmotné, plovoucí a dobře tavitelné šňůry... Za ten pohled, jak ji vyřezává z vrtule, ji klidně obětuji.