Nastavení Z nohy
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
Nastavení Z nohy
Zdravím zkušenější kolegy a prosím o radu jak nastavit náklon Z nohy k zrcadlu. Je to motorová kajutová loď Cardinal 8.5 m. Zatím je v provozu jen jeden motor a jezdím do 15 km/h podle silniční GPS (omlouvám se za tyto suchozemské termíny). Na Z noze jsou 4 možnosti nastavení náklonu a tak nevím co je výhodnější pro tuto rychlost a jestli to má vůbec nějaký vliv v této rychlosti. Dík Vales
-
- Reputace: 0
Já mám člun na vodorysce cca 4m a když dám nohu co nejvíce k zrcadlu, tak mi to při plavbě ve výtlaku méně zvedá špičku, čímž to prodlužuje délku na vodorysce a tím umožňuje nepatrně vyšší rychlost v rozumně ekonomickém režimu, a dělá to menší vlnu. Na noze motoru mám křídlo, které přizvedává zadek lodě a efektu pomáha.
Dříve s motorem bez trimování seřízeným na cestovní rychlost v kluzu (u mne třetí díra opěrné tyčky) a bez křídla to v režimu výtlaku dělalo podstatně větší vlnu a předpokládám, že byla i vyšší spotřeba.
Tento efekt bude u krátké lodě asi výraznější, u lodě 8,5m už tak výrazný asi nebude.
Dříve s motorem bez trimování seřízeným na cestovní rychlost v kluzu (u mne třetí díra opěrné tyčky) a bez křídla to v režimu výtlaku dělalo podstatně větší vlnu a předpokládám, že byla i vyšší spotřeba.
Tento efekt bude u krátké lodě asi výraznější, u lodě 8,5m už tak výrazný asi nebude.