Noční plavba na přehradě nebo na řece

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Noční plavba na přehradě nebo na řece

Příspěvekod jakubsipek » pon srp 23, 2010 11:58 pm

Ahoj,
nemáte někdo zkušenosti s noční plavbou (na plachty i na motor) na řekách a přehradách (Orlík, Slapy atd.)?
Zajímalo by mě cokoliv: navigace, vybavení, na co si dát pozor atd.

Dík.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » úte srp 24, 2010 9:20 am

Na Slapech a Orlíku vídávám opozdilce, kteří plují po setmění. Zatím to byla vždy plachetnice na motor, nebo hausbót. Měli jen poziční osvětlení a jinak si na cestu nesvítili. Zřejmě jeli na světlo hvězd a měsíce.
Podle mé vlastní zkušenosti se voda před lodí moc nasvítit nedá. Zdroj světla rozhodně musí být umístěný tak, aby neosvětloval ani kousek Tvé lodě, protože z toho co vysvítíš do dálky se Ti z hladiny odrazí minimum, ale stačí kousek světla na lodi ve směru jízdy a už to oslňuje a snižuje schopnost vnímat prostor před lodí. Podobně může rušit i poziční osvětlení.
Světlo potřebuješ mít možnost směřovat, což se ale zase tluče s předchozím požadavkem.
Podle mne stejně ale nezajistíš moc bezpečnou plavbu. Neosvětleného rybáře uvidíš možná pozdě, kládu plující za rovno s hladinou zřejmě vůbec.
A není vlastně kam jet. Zdymadla jsou zavřená a na přehradách budeš akorát vlanama otravovat ty, co zakotvili u břehu.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte srp 24, 2010 11:16 am

Jezdíme potmě na Labi běžně, s hledáčkem,i bez,bez je to lepší,neideálnější verze je hlídka s ručním hledáčkem na přídi!
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte srp 24, 2010 12:19 pm

Mi párkrát za tmy na orlíku pluli, není moc oco stát, ale dá se. Vždy to bylo na plachetnici a pluli jsme na motor. Břehy jsou vidět celkem slušně, pokud je jasná obloha, když je zataženo, je to horší.

Neosvětleného rybáře neuvidíš, to je pravda, ale ten nemá na vodě co dělat, pokud nemá osvětlení.
mycroft
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mycroft » úte srp 24, 2010 1:52 pm

Mám opakovanou zkušenost s nočním plachtěním na Lipně (loďka 3,7m, bez motoru, bez pozičních světel). Dle mého skromného soudu je to za hvězdnaté noci, popř. při Měsíci či za svítání jeden z nejkrásnějších zážitků dosažitelných na českých vodách. "Navigace" dle světel na souši (vysílače, celonočně rozsvícené záchody v kempech, chaty a přehradní haciendy, kravíny, ...).

Nedovedu si představit, že bych svou plavbou kohokoliv rušil ze spánku v zátoce.

Na palici mívám čelovku abych si posvítil na frklík a kolem lodi. Občasným nasvícením plachet jsem viditelný i já. Naopak zhasnu-li, není problém se rozkoukat/rozposlouchat.

Na co bych upozornil jsou plechové bóje vyznačující plavební dráhu pro parníky. Nasvícené nejsou a slyšet je moc není. Z hlediska suché pravděpodobnosti by kolize s omezeným počtem tak malých těles na tak velké ploše neměla být častá, z hlediska pravidla "trucu, justu a naschválu" je však téměř nevyhnutelná. Je dobré vědět kde jsou a hlídat si je.

Zpět na