Upozornění na správné vyplňování oblastí plavby v dokladech o plavební praxi ("napluté míle")
Podrobně na odkazu:
http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/1F3B4D5 ... izkach.pdf
Nějak mi není jasné proč si na nás úředník vymýšlí prvoplánovitě určovat oblast plavby dle:
"§ 2 Vyhlášky, vymezujícím technickou způsobilost jachet k rozsahu plavby, jako oblasti: I, II, III, IV a V"
a teprve jako náhradu:
"nebo alespoň v souladu s rozsahy oprávnění velitelů jachet podle § 10, odst. 1 a), b), c) Vyhlášky: tj. A, B nebo C"
Dodnes jsem si myslel, že když se dokládá uplutá praxe, oblasti se určuji/zapisují logicky v rozsahu dle "kapitánských" oprávnění, tedy A, B, C a ne dle technické způsobilosti lodí. Myslel jsem, že se obhajuje A, B, C a ne I, II, III, .... ?!?!

Přikládám jmenované paragrafy z vyhlášky 315/2000 Sb.
§ 2
Pro námořní jachty (dále jen "jachta") se vymezují tyto oblasti povolené námořní plavby (dále jen "oblast plavby"):
a) oblast plavby I zahrnuje rozsah námořní plavby jachty bez omezení plavby,
b) oblast plavby II zahrnuje námořní plavbu jachty s omezením plavby do vzdálenosti 200 námořních mil od pobřežní linie pevniny nebo pobřeží stanovené střední výškou přílivu (dále jen "pobřežní linie"),
c) oblast plavby III zahrnuje námořní plavbu jachty s omezením plavby do vzdálenosti 20 námořních mil od pobřežní linie,
d) oblast plavby IV zahrnuje námořní plavbu jachty s omezením plavby do 3 námořních mil od pobřežní linie,
e) oblast plavby V zahrnuje námořní plavbu jachty s omezením do 0,75 námořní míle od pobřežní linie.
§ 10
(1) Druhy průkazů způsobilosti k vedení námořní jachty v oblasti plavby (dále jen "průkaz") se rozlišují podle rozsahu oprávnění:
a) průkaz s oprávněním A zahrnuje námořní plavbu jachty bez omezení plavby,
b) průkaz s oprávněním B zahrnuje námořní plavbu jachty s omezením plavby do vzdálenosti 200 námořních mil od pobřežní linie,
c) průkaz s oprávněním C zahrnuje námořní plavbu jachty o maximální délce do 12 m s omezením plavby do 10 námořních mil od pobřežní linie, pokud síla větru nepřesáhne 4 stupně
Oblast C "umí" 10NM v § 10, ale oblasti v § 2, IV jen 3NM a oblast III zase 20 NM. Takže to jaksi k sobě nejde, pokud bychom chtěli být perfektcionalisti do čehož se nás úředník zřejmě snaží vtlačit.
Tak to tak vidím, že vždy plujeme v oblasti "I" vzhledem k tomu, že je stanoveno "do" a ne "od - do" - ať žije "česká cesta"

A nakonec mi přijde takřka tragikomické

SOLAS je zde:
http://www.shmsa.gov.cn/UserFiles/File/ ... on2004.pdf
oblasti jsou vymezeny na straně 254(pdf)/-248-(text).
Takže mi to celé přijde trochu jako kapitolka v knížce od Ondřej Sekory "Kronika města Kocourkova"

Martin