Jak se otočit na místě - pro začátečníky

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pát úno 04, 2011 11:19 am

capo píše:Ale narazil jsem na tuhle stránku, kde rozdělují reakci propelleru na dva jevy, které tady asi mícháme dohromady.
http://www.fastelectrics.net/prop_effects.php
Názorné i s obrázky. Sice je to pro motoráky, ale to snad nevadí.
Ten první je reakce na točivý moment - ve fóru JI zastoupeno výpočty.
Druhý popisují jako "propwalk"
Dále jsou možnosti, jak tyto jevy eliminovat.

Mně se to zdá logické.
Jo a bavarie mají saildrive

Z toho druhého obrázku mi příjde logický pohyb do strany (ve směru otáčení) způsobený "odháněnou vodou" a její reakcí. Voda odchází na všechny strany po tečnách ke kružnici kolem konců lopatek. Složka síly působící ke dnu je v rovnováze s váhou lodě (kdyby nebyla, loď by se začala zvedat k hladině), opačně působící by ohýbala hřídel propeleru (kdyby se dal) zbývá jen složka působící do strany otáčení a ta je větší než boční odpor lodě daný plochou laterálu. Tak vítězí tato síla a záď sune na stranu, jako by se odvalovala po propeleru. Loď špičkou uvázaná k bojce by na zpětný chod opisovala kružnici ve směru otáčení motoru, bez ohledu na kormidlo. Tak si to představuji já.
Všechny zdrávím a fakt ať už je to jaro :D . Jirka
Naposledy upravil(a) Jirka_TEC_Tce dne sob úno 05, 2011 2:21 pm, celkem upraveno 1 x.
Tibor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Tibor » pát úno 04, 2011 12:42 pm

To: Capo
Tí lodní modelári na www.fastelectrics.com popisujú propwalk veľmi podobne, ako v mojej hydrodynamickej teórii - horný prúd interagujúci (rušený) trupom (červené šípky), dolný ničím nerušený (modré šípky).

Ich kompenzácie sú ale pre nás nepoužiteľné - pri cúvaní by nám propwalk nekompenzovali, práve naopak, ešte by ho zvýraznili. Predpokladám, že modelári so svojimi hračkami nepotrebujú cúvať, takže sú happy.

Lietadlá detto. Ale aj tak si myslím, že u lietadiel nejde o propwalk, ale jednoducho o náklon, ktorý u nich úzko súvisí so zatáčaním. A tým skôr u vrtulníkov, tam malá vrtuľka kompenzuje otáčanie celého vrtuľníka proti smeru otáčania hlavnej vrtule, ale stále ide o otáčanie okolo osi totožnej s osou vrtule, ale nie o lineárny posun do strany, ako je to u propwalku.

Nás otáčanie okolo osi vrtule, teda náklon, moc netrápi, nech už je veľký alebo malý, pretože ten sa na otáčaní lode podiela, len pri nejakej pomerne veľkej rýchlosti. A vtedy sa nám chytá už aj kormidlo. Náš propwalk znamená, že rýchlosť posunu zadnej časti lode do strany je obvykle väčšia, ako predo-zadná rýchlosť.

Ešte šťastie, že fyzikálne chápanie princípov prowalku pre jeho zvládanie nijako nepotrebujeme a môžeme sa mu venovať ako nezáväznej intelektuálnej zábavke, keď sme na suchu :)

Zpět na