jak na extrémní větry

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Re: jak na extrémní větry

Příspěvekod err_ » stř bře 02, 2016 6:42 pm

marks:
Koneckonců, proč by se jí chtěl někdo zbavovat? Celou dobu píšete, že flatrující gena netáhne a nemá na loď zas takový vliv. No tak ať si tedy plandá, ne? Buď se sama celá rozerve nebo se ji podaří opravit a bude sloužit dál. A na otěže máme ten nůž, jak zde bylo zmíněno.

Nebo mi něco uteklo? :-)
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » stř bře 02, 2016 7:01 pm

Rychloref a refovací lana svedená do kokpitu je prakticky to stejný,rychloref co já myslím nevede až na vrchol stěžně,jen po některé ref.pásmo,většinou tak aby se schovalo co nejvíc plachty.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » stř bře 02, 2016 7:04 pm

erre prosimtě těch 3.5 tis nm si naplul kde?
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » stř bře 02, 2016 7:25 pm

erre,flatrující gena sice netáhne,ale pokud se bavíme o extremních větrech,tak flatrování spůsobí vibrace,které se přes takeláž přenesou na celou loď,je to velice nepříjemné,nebezpečné vůči lodi,plachtám i posádce.Takže podle mého názoru pokud vítr zesiluje tak že lod se boří do vln,jede ve velkém náklonu,nekontrolovatelně vyostřuje,tak plachty dolů.Samozřejmě je bezpečnější refovat postupně a když už to nejde tak sbalit ty kapesníky co tam zůstaly a to by se mělo jít
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » stř bře 02, 2016 8:13 pm

err_ píše:Koneckonců, proč by se jí chtěl někdo zbavovat?

Naprosto spravne polozena otazka. :good:

kapo píše:flatrující gena sice netáhne,ale pokud se bavíme o extremních větrech,tak flatrování spůsobí vibrace,které se přes takeláž přenesou na celou loď,je to velice nepříjemné,nebezpečné vůči lodi,plachtám i posádce.

A naprosto spravna odpoved. :good:

Presne tak, vibrace muzou prerust prez urcitou mez, kdy vznikaji pochybnosti, zda to stezen vubec unese. Nebylo by treba bezpecnejsi obetovat plachtu drive, nez plavidlo prijde o stezen?

marks píše:Jak obětovat rolovací plachty, začal jsem s otázkou u geny

Navic si myslim (bacha, myslet znamena h..no vedet), ze obetovani rolovaci geny je nebezpecnejsi, nez jak je tomu u rolovaci hlavni. Podle mne je tam nekolik okamziku, kdy je mozne elementarne prijit o stezen. Zda se mi, ze u rolovaci hlavni to neni tak kriticke.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » stř bře 02, 2016 8:40 pm

na to pozor myslet je většinou potřeba, ale mysleti si už nemusí být to samé.
Trošku jsem doufal v nějakou fintu z podstaty bezpečnosti rolfoku, ale vzhledem k tišině v tomto topiku už ani si nemyslím.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř bře 02, 2016 9:40 pm

windward, kapo, marks:
Popsal jsem chování lodi v trochu větším větru naprosto přesně. Včetně onoho trhání a škubání s lodí. A vesměs jste se shodli, že to není možné. Pomalu jste mi nevěřili, že flatrující gena prohne trubky rolfoku na stěhu do luku a nejde s tím nic dělat a dále to klopí loď. Vlastně jste psali, že pokud flatruje, tak o nic nejde. A já stále říkám, že jde o dost a síla flatrující geny je značná, protože nemluvím teoreticky, ale viděl jsem, co to dělá skutečně.

A najednou byste chtěli obětovávat genu. No to mi tedy povězte :-) Že se něco třepe? V tom větru se třepe, škube s sebou a s lodí snad všechno. A mimo to, až se vrátí kýl do vody, rozvibruje celou loď a celá loď začne zpívat. Ale to možná u plasťáku vůvec neplatí, nevím. Takže bych měl po obětování geny dle stejného prototypu řešení obětovat kýl?

A na otázku místa plavby:
IJsselmeer, Waddenzee, North sea - zatím v rozsahu: NL - Helgoland.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » stř bře 02, 2016 10:19 pm

Romko nemohl by jsi alespoň ty obětování přenést do jiného topicu, nebo mám založit nový?
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř bře 02, 2016 10:39 pm

err_ píše:windward, kapo, marks:
Popsal jsem chování lodi v trochu větším větru naprosto přesně. Včetně onoho trhání a škubání s lodí. A vesměs jste se shodli, že to není možné.

Nevim, co kolegove, ale Windwarda z toho vyhech. Windward tvoje prispevky prozatim nerozebiral, nema sajnu, co tam jakoze popisujes, a proto nemohl se k obsahu tvych prispevku vyjadrovat. :lol:

Chtel bych te poprosit, mluvis-li o komkoliv, priklon se spise k citaci. Pak se vyhnes ruznym nevhodnym nepresnostem. OK? ;)

err_ píše:A najednou byste chtěli obětovávat genu. No to mi tedy povězte :-) Že se něco třepe? V tom větru se třepe, škube s sebou a s lodí snad všechno. A mimo to, až se vrátí kýl do vody, rozvibruje celou loď a celá loď začne zpívat. Ale to možná u plasťáku vůvec neplatí, nevím. Takže bych měl po obětování geny dle stejného prototypu řešení obětovat kýl?

Sarkazmus mam rad nesmirne :good: , ale tak nejak nerozumim tomu, co presne ti neni jasne. Upresni, co potrebujes vedet.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř bře 02, 2016 10:40 pm

marks píše:Romko nemohl by jsi alespoň ty obětování přenést do jiného topicu, nebo mám založit nový?

Maro, pokud budu vedet, cemu to pomuze, pokusim se vyhovet.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř bře 02, 2016 10:57 pm

windward píše:Upresni, co potrebujes vedet.

Neni mi jasny duvod, proč obětovávat genu. Obzvláště na rolfoku. Přestože gena se stěhem škube a třepe se a pokud i připustim frekvenční vazby a rezonanci, ale neumím si představit, že by to zbořilo takeláž. Normálně se gena roztrhá a ty cáry už pak stěžeň nezboří. Myslím si, že pokud by bylo už velmi ouvej, servou se ty hliníkové trubky rolfoku, ale stěh zůstane. Znovu opakuji, že jsem zelenáč a samouk, ale zažil jste někdo zboření takeláže flatrující genou? Viděl jste to někdo? Zažil to někdo z vašich znamých nebo zámí těch známých? Případně, obětoval jste někdo za ty tisíce a desetitisíce naplutých mil alespoň jednou genu ve smyslu jejího úmyslného zničení blíže nepopsaným postupem, případně rovnou sekerou?

Jo jo, raději připíšu, že si dělám legraci (v té druhé části, otázka platí), ať je to jednoznačné, ale pokud jste to někdo zažil, rozhodně to mění situaci.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř bře 02, 2016 11:22 pm

No ale já jak to čtu jsem také neskutečný zelenáč. Velká škola toto fórum. Spousty otázek které mě v mé naivitě ještě nikdy ani nenapadly, natož abych na ně hledal odpověď.
Moc by mě ale zajímalo toto:

Co dělat, pokud sekera kalená, svědomitě kamínkem ostřená, posádkou vpřed vržená, potvůrka zasáhne genu topůrkem a sklouzne do chladných vod Baltského moře. :shock:
No a teď babo raď..... :hmm:
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř bře 02, 2016 11:45 pm

Baharis:
Předpokládám, že se sekera uváže za topůrko na lano. Nejlépe lněné, o průměru minimálně 16mm. Tak aby jeho váha urychlila roztržení geny. Sekera se jen tak neháže, nýbrž metá ze sekerometu. Ten musí být povinně vybaven chráničem a uzeměn na nohu navigátora, který se pro tyto účely spouští bez vesty do vody a táhne minimálně ve vzdálenosti 200m za lodí. Ze sekerometu střílí výhradně kapitán a pro přesnější zaměření má klapku na jednom oku. Je samozřejmostí, že před výstřelem přizpůsobí směr metu sekery dle výpočtu snosu větrem na základě odvození jeho působení, které odvodí z aktuální synoptické mapy. V případě nezdaru, se za lano sekera stáhne i se zasaženým tuňákem. Tím ve vyřešeno doplňování kalorií pro posádku, resp. jejího fyzické vyčerpání z opětovného nabíjení sekerometu.

Výše uvedený postup je realizovatelný výhradně při rychlostech větru 84uzlů a při náklonech 90°. Jinak nelze zásah tuňáka zaručit.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv bře 03, 2016 8:18 am

windward píše:
marks píše:Romko nemohl by jsi alespoň ty obětování přenést do jiného topicu, nebo mám založit nový?

Maro, pokud budu vedet, cemu to pomuze, pokusim se vyhovet.

Pomůže to mě, rád bych ten postup znal, nemám na moři napluto 3.5 tis nm, ale měl jsem zřejmě jako jeden z mála to štěstí, zažít situace které mě k tomu vedou. Víc bych se k založenému tématu už raději nevyjadřoval, snad jen že ani já jsem nepsal co uvádí err a o poučování od lidí jenž nevědí, myslí si a nepotřebují znát, nestojím.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » čtv bře 03, 2016 8:54 am

Ve Scandinavii plachtíme 45 let. Na plachty jsme ujely 22 916 Nm, na motor 9 168 Nm, celkem 32 084 Nm. To je 1,483 krát rovník.
Stěžeň je mast head, což je považované jako nestabilnější.
Na lodi máme rull genua 40m2, rulle Harken, hliníkový profil. Vždy jsme bez problémů narolovali úplně nebo jako ref.
Velká 25m2 má rull ref na rahně. Refovali jsme jen jednou u Dánska bez problémů.
Asi tu je stabilnější počasí.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv bře 03, 2016 8:57 am

marks:
Mohl bys tu situaci prosím trochu popsat? Svou otázku, že bych rád znal situaci, kdy je nutné obětovat genu a zda to někdo udělal jsem myslel naprosto vážně. Napadá mě snad pouze situace, kdy se flatrující gena zamotá do takeláže druhé lodě, na bóji apod. třeba při regatě.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » čtv bře 03, 2016 11:54 am

err_ píše:windward, kapo, marks:
pPopsal jsem chování lodi v trochu větším větru naprosto přesně. Včetně onoho trhání a škubání s lodí. A vesměs jste se shodli, že to není možné. Pomalu jste mi nevěřili, že flatrující gena prohne trubky rolfoku na stěhu do luku a nejde s tím nic dělat a dále to klopí loď. Vlastně jste psali, že okud flatruje, tak o nic nejde.

nikdy jsem nenapsal ,že to co popisuješ není možné,že se prohne lišta rollrefu je v silném větru naprosto běžné a trochu se to dá kompenzovat dotažením zadního stěhu ale v opravdu silným větru tam nějaký průhyb bude a pozor na bezpečnou mez při šponování,dále jsem napsal že flatrování v extr.větrech je nebezpečné a v silném větru klopí loď i stěžeň bez plachet natož vymotaná celá gena....ty ty příspěvky nečteš ??? :shock: :? 8) :rofl:
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv bře 03, 2016 12:19 pm

Příspěvky čtu. Ale naházel jsem vás do jednoho pytle. Za to se omlouvám.
ivan20
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 36

Příspěvekod ivan20 » čtv bře 03, 2016 3:34 pm

Zničení rolfoku flatrující genou jsem zažil. Byla to Elanka 40, ve výbavě na volné moře, tyčové vanty , silný stěžeň a naštěstí pomocné jištění, kterému říkám baby stěh (asi majitelská loď).
Fičelo 8,9 přesto jsme si vzhledem ke kvalitě lodi dovolovali dost. Museli jsme přes to refovat. Aby šla gena zrefovat, musela se hodně vypustit. Jak začala flatrovat (spíše práskat), utrhl se dole celý rolfok a začalo představení. Otěže od geny očesaly dokonale reling na obou bocích lodi, stěžeň nespadl díky baby stěhu. Aby jsme zlikvidovali škody, museli jsme mazat na hlavní a motor po větru, rolfok jsme uvázali k palubě a genu namotali okolo, jak to šlo a ovázali lanem.
Po této zkušenosti jsem na své lodi okamžitě pořizoval pojistný stěh na čelen před kosatku.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv bře 03, 2016 5:30 pm

ivan20:
No tedy. Pokud se to servalo celé, tak to snad již musí být hrubá výrobní chyba. Kdysi se zde probíralo ukotvení předního stěhu. Já tam mám 8mm železo, protažený a zavařený až do půlky přídě. Jinak jsem viděl i na plasťákách a jednom dřevě pásovinu, také až do poloviny přídě. A většinou buď jak píšeš, baby stěh nebo druhý stěh na bouřkovku, ale to asi nemusí být vždy.

Nicméně tenhle případ asi až tak o obětování geny není. Navíc jste ji asi stejně neobětovali, ale zachránili. Skutečně bych rád věděl, co se může stát, abych ji chtěl obětovat a tedy i ten vhodný způsob. Je fajn, že se to zde dva, tři dny naznačuje, ale řešení stále nikde :-)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv bře 03, 2016 5:52 pm

Jde mi o to, zda tady ty návody někdo pere od compu, jak si asi myslí, že to je a má být nebo zda to jsou rady na základě zažitých událostí. Velmi mě to drdí a vadí mi to, protože to není tak dávno, co jsem se chystal vyplout prvně a načítal jsem zkušené rady od zkušených harcovníků a vše patřičně prožíval, protože jsem si plnil životní sen. A ve své naivitě, bych si býval tu sekeru třeba i byl schopen na loď vézt (ona je vlastně stejně v povinné výbavě dle MDČR). Jen si vzpomeňte na své začátky a ta očekávání a přípravy. Lituju úplné nováčky, kteří to zde čtou. Pokud se někdo z nich ale bude zabývat výrobou sekerometu, jsem ochoten se na tom podílet. Tak se případně neváhejte ozvat.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » čtv bře 03, 2016 8:48 pm

err_ píše:Jde mi o to, zda tady ty návody někdo pere od compu, jak si asi myslí, že to je a má být nebo zda to jsou rady na základě zažitých událostí. Velmi mě to drdí a vadí mi to, protože to není tak dávno, co jsem se chystal vyplout prvně a načítal jsem zkušené rady od zkušených harcovníků a vše patřičně prožíval, protože jsem si plnil životní sen. A ve své naivitě, bych si býval tu sekeru třeba i byl schopen na loď vézt (ona je vlastně stejně v povinné výbavě dle MDČR). Jen si vzpomeňte na své začátky a ta očekávání a přípravy. Lituju úplné nováčky, kteří to zde čtou. Pokud se někdo z nich ale bude zabývat výrobou sekerometu, jsem ochoten se na tom podílet. Tak se případně neváhejte ozvat.

err_

nikdo ti tu nic nedluzi. Odpoved mozna obdrzis, az nekdo tu bude mit cas a naladu. Nu a potom, samozrejme, budes muset jeste nejak pro sebe vyresit zivotne dulezitou otazku

err_ píše:zda tady ty návody někdo pere od compu

K tomuto se da poradit snad pouze toto: musis se pidit po znalostech, nikoliv po cizich zkusenostech. Rozuměli? ;)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv bře 03, 2016 9:08 pm

windward píše:Chtel bych te poprosit, mluvis-li o komkoliv, priklon se spise k citaci. Pak se vyhnes ruznym nevhodnym nepresnostem. OK?

windward píše:nikdo ti tu nic nedluzi. Odpoved mozna obdrzis, az nekdo tu bude mit cas a naladu.

Mohl bys mi prosím tedy ocitovat, kde uvádím, že mi někdo něco dluží?

Já jsem pouze na základě tvého vybídnutí:
windward píše:Upresni, co potrebujes vedet.

vznesl otázku. Jelikož mi není tebou doporučený postup jasný. Pokud tedy někomu něco doporučuji, tak bych snad měl vědět důvod, proč to dělám a patřičně to odůvodnit. Jinak jen tak plácám. A to je tedy dobré také uvést.

windward píše:K tomuto se da poradit snad pouze toto: musis se pidit po znalostech, nikoliv po cizich zkusenostech. Rozuměli?

Což o to, znalosti se dají naučit, ale zkušenosti jsou dané praxí. Takže rozhodně rád budu přebírat zažité zkušenosti, než se pouze opírat o teoretickou možnost, že se něco stane tak, jak se předpokládá.

Diskusi jsem začal zcela seriózně na základě skutečně prožitých událostí a protože jsem jako zelenáč hledal odůvodnění, proč se události seběhly právě tímto způsobem. Abych se mohl poučit a připravit na příště. Ale už se příliš opakuji.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát bře 04, 2016 1:01 am

err_

rozhodne se da pochopit tvuj zapal pro vec a zaujeti takovym krasnym oborem, jako je rizeni plavidla. Z tebe to primo cisi. Vsichni to tu chapeme a soucitime s tebou. :lol: Myslim si, ze ve svem pozitivnim zapalu pro vec ti nejak unika, ze ne vsichni lide funguje stejnym zpusobem, jako ty sam. Je zrejme, ze jsi na sebe velmi tvrdy, protoze v tom vidis prvky zodpovedneho pristupu. Je tobe vlastni resit veci dukladne a dusledne. Ale nekdo jiny treba potrebuje na odpoved vice casu. Nekdo zas najednou uz nema zajem. Jiny napise svuj nazor, ktery nikoho k nicemu nezavazuje. Nekdo, zas, chce jen tak poklabosit. Bo vono je tu forum. ;) Jinymi slovy, chce to velikou shovivavost k lidem.

Nekdo, kdo ocekava moudra na jkymkoliv foru, bude jednoznacne a zakonite, bude zcela nevhyhnutelne jednou stat tvari v tvar tomuto vnitrnimu konfliktu, ktery jsi definoval zcela jasne a jednoznacne:

err_ píše:jsem jako zelenáč hledal odůvodnění, proč se události seběhly právě tímto způsobem

err_ píše:Jde mi o to, zda tady ty návody někdo pere od compu

Dovolil jsem is pratelskou radu, kteru pro jistotu zopakuji:

prestan se štárat v cizich zkusenostech a zacni ziskavat znalosti, jak delat veci spravne

Zkusenosti - jsou proste zkusenosti. Nic v tom neni. Nekdo ma zkusenost takovou, nekdo zas onakou. Nekomu z ni vlasy padaji hruzou, jiny zas mel stesti a buh mu jeho namorni ledabylost shovivave prominul. Ty ale zkusenosti nepotrebujes. Ty potrebujes jasne, presne, lakonicke jednoznacne, univerzalni znalosti.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát bře 04, 2016 1:40 pm

Dekuji kolegum za drobny uklid vlakna. Omlouvam se, pokud by se to mohlo nekoho nechte dotknout.

Pratele, pokracujme prosim k tematu.

Zpět na