jak na extrémní větry

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Re: jak na extrémní větry

Příspěvekod Omen » pát bře 04, 2016 2:23 pm

windward píše:Pratele, pokracujme prosim k tematu.

Přátelé kamarádi,
myslím, že k uklidnění a ke kroku kupředu by stačilo, jak říkávala moje maminka, slušně odpovídat na otázky.
Myslím, že číst umím, ale furt jsem se ještě nedozvěděl odpověď na zde vznesenou otázku (radu?), kterak (za jakých podmínek a jakým způsobem) za extrémního větru - viz název vlákna, obětovat genu či jinou plachtu. Tedy kromě použití ostře nabroušené sekyry ;)
Kdyby k tomu někdo potřeboval odkazy na konkrétní příspěvky, kde ty otázky padly, mám to připravené.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát bře 04, 2016 3:12 pm

To ti mám jako na plnou hubu říct že to je nebetyčná hovadina? Opravdu? :cry:

Smyšlená konstrukce která nenastává, neděje se a je nesmysl se o ní vůbec bavit. V případě že se gena sama rozhodne mě opustit, nebude se ptát jak a udělá to velmi rychle s grácií jí vlastní. Já si nachystám sto litrů a přestanu přemýšlet kam dalších pár let na dovolenou. Můj názor, bez osobních zkušeností, jenom tak popsaný od stolu.
Jó takhle kdyby se nadhodilo téma jak se zbavit otravné tchýně, nebo dluhů, to prosím. Ale geny se nikdy dobrovolně zbavovat nebudu. Howgh, domluvil jsem.

Je to dostatečně slušné? :P ;)
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » pát bře 04, 2016 3:46 pm

err_

odpovidam ti zde, aby to mohli chapat take i budouci generace, jak si to prejes. :lol: Toto je tvuj prispevek:
err_ píše:Já rovněž nemám problém, co se tónu a stylu diskuse týče. Mám problém s uváděním návodů, které pak nedokážeš odůvodnit s výmluvou na čas, ale přesto jsi stále zde a obratem reaguješ na ostatní podměty.

Mě by skutečně velmi zajímalo, proč a jak bezpečně obětovat genu, jak jsi popsal ve svém návodu. A také bych byl rád, pokud by se to dostalo do toho vlákna, ve kterém jsi to napsal, aby se mohl vzdělat i ten, kdo to bude číst za rok. Jak ty říkáš - načerpat ty znalosti.

Věřím, že jsi zkušeným kapitánem, znalým námořníkem. Ale ani to ti nedává právo psát co tě napadne jako fakt. Navíc, pokud jsi lektorem. Měl bys mít jakousi sociální a morální zodpovědnost. Když napíšeš návod, musíš počítat s tím, že jej někdo provede. Od toho návody jsou.

A je dobré být chlap a mít čest a pokud se spletu, napsat, že jsem se spletl. Nechápu, proč to mnohým dělá problém. Pokud se jeden neplete v každém slově, je to zcela přirozený stav.

A odmlčení myslím ve smyslu, více práce - méně fóra. Za 14 dnů jedu konečně letos poprvé na loď a musím mít vše hotovo. Navíc se opakuju a neseznámený by mohl nabýt i nesprávného dojmu, co do tónu diskuse. Nic takového není a nehledat v tom.

Takže díky za podmětné - ucelené příspěvky.

Vyse uvedeny prispevek vnimam jako tvuj krok smerem ke konstruktivni diskuzi.

err_ píše:Já rovněž nemám problém, co se tónu a stylu diskuse týče.

Ani ja, pokud mluvime obecne. Je to svym zpusobem hrave a vesele. :lol:

Ale takova hravost muze byt nekdy i na zavadu pro konkretni pripady. Jako dva diskuteri jsme si rovni. Ale zcela pratelsky bych chtel poukazat na fakt, ze v obsahu znalosti v oboru rizeni plavidla nejsme si rovni. Takze diskuzi prirozene vnimam i v rovine te, ze se mne ptas o znalosti, ktere potrebujes.

OK. To je vyborne. Vem ale prosim v potaz, ze nektere veci, ktere se zde rozebiraji, jsou za hranici bezneho standardu. Takrka. :lol: To automaticky vyzaduje dukladnou a rozsahlou odpoved. Za prve, to automaticky ode mne vyzaduje, abych zvazil formu odpovedi. Za druhe, musim treba take pocist neco z ofra/vlakna, abych pochopil souvislosti a neplacal nepotrebne nesmysly. Za treti, zde ja muzu odpovedet pouze v pripade, ze budu presvedcen, ze moje odpoved padne na urodnou pudu. Tvoje hravost a lehka demagogie zrovna nevyvolavaji neprekonatelnou chut odpovedet. :lol: Spise vyvolavaji dojem, ze mne popohanis jako zdutou kozu. :lol: Takhle nefunguje ani forum obecne, ani windward kokretne. ;) Zopakuji, ze s formou ani s tonem diskuze problem nemam. Mluvim konkretne o tom, ze pokud na jednu stranu pomyslne vahy polozim svoje znalosti+zkusenosti+drahoceny cas, pak to, co je na druhe strane musi v mych ocich mit odpovidajici hodnotu (ne stejnou, ale odpoovidajici).
err_ píše:Mám problém s uváděním návodů, které pak nedokážeš odůvodnit s výmluvou na čas, ale přesto jsi stále zde a obratem reaguješ na ostatní podměty.

:lol: Pratelsky zduraznim, ze ja ani nemam v planu cokoliv DODATECNE zduvodnovat. Moje navody jsou naprosto sobestacne, dukladne, detajlni a garantovane spravne. Muzu se zmylit v nejakych nepodstatnych detajlech, pricemz se v tomto mylim velmi zridka. Pripadny adresat muze mi za to leda srdecne podekovat, nikoliv se dozadovat zduvodneni. Delej proste tak, jak je to uvedene. Ovsem, budu-li ve vsi slusnosti pozadan o vysvetleni a budu-li mit cas a naladu, pak velmi rad odpovim. Eventualni pratelske provokace v tomto pripade mne k odpovedi nijak nepopichnou. Bo pubertu mam uz za sebou. ;)

Pocetl jsem neco malo ze tvych poslednich prispevku. Velmi mne zaujalo napriklad to, jak popisujes svou prihodu na lodi, kdyz plachta faltrovala. V jednom momentu rikas, ze jsi byl ve stavu vnitrniho klidu, ktery ti umoznoval soustredit se na pozorovani chovani plavidla a na podnikani postupne pokusy o napravu. :good: Tento pocit vnitrniho klidu v pruseru je mi take znamy :lol: . To je dobre, ze mame takovy vyrazny stycny bod.

Z tvych prispevku jsem vyrozumel, ze jsi zvolil cestu sebevzdelavani. Ok. Gratuluji. V dobrem a pratelsky poznamenam, ze tato cesta je velmi trnita. A je specificka zejmena tim, ze v pocatecni fazi jedinec neni schopen spravne posoudit, zda navody na nejakem foru jsou spravne anebo jsou to totalni bludy. To ale neni problem fora. To je problem zvolene cesty. To vyresi jenom cas straveny na lodi.

Pokud se vratime k samotnemu prubehu diskuze, tak z meho pohledu veci se maji takto. Nadzdvihl jsem tema abych ozivil diskuzi. A nechal jsem prostor, aby ucastnici se mohli vyjadrit. Ja jsem nemohl tusit, ze tebe toto tema zaujme natolik, ze ... jak bych to rekl ... budes se snazit ze mne odpoved vydolovat vsemi dostupnymi prostredky. :lol: Poslys, nech mne vydechnout, kamo. :lol: :lol: :lol:

err_ píše:Za 14 dnů jedu konečně letos poprvé na loď a musím mít vše hotovo.

E-e-e... Takto. Pristi ctvrtek odjizdim na lod na dva tydny do oblasti, kde vitr o rychlosti 40 uzlu je bezny. Pilne pracuji na priprave plavby. Takze budu ti vdecen, pokud mne nepopravis za pripadne zpozdenim v diskuzi.

Preji nam obema hodne vzajemneho obohaceni v prubehu dalsich pratelskych pisemnych "batalii". :good: Pokud nejsi dale od Brna, muzeme se potkat na pive.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » pát bře 04, 2016 4:08 pm

windward:
Srdečně děkuji za rozbor mé osobnosti a mých zkušeností. Jak často uvádím, zkušenosti nejsou velké. Tak máš pravdu, že se pídím po poznání, kde to jen jde. Už jsem se tak narodil, nejde jen o loď. Máš pravdu také v tom, že se velmi často setkávám s názorem zpochybňující můj zdravý úsudek. A to už od základní školy a asi to tak také prostě bude. Jsem za ty desetiletí již smířen a s postupujícím časem to bude horší a horší. Ale demagogie - tedy zavádějícího projevu, tak jak jsi popsal, si nejsem vědom.

Nicméně, jakkoli dlouhá tvá odpověď byla, na otázku proč a jak bezpečně obětovávat genu jsem odpověď stejně nedostal. Ale pomalu začínám chápat, že je rozdíl napsat čtyři věty vecně, než se rozepsat ve stylu zdatného politika :-)

Hele, v pohodě. Již se k tomu vracet nebudu. Je to nedůstojné. Zeptám se svých sousedů v přístavech. Zda při svých plavbách v Severním moři někdy obětovávali genu. Myslím, že pokud budu mít dostatek piva, otázka mi v pozdních večerních hodinách i projde :-)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pát bře 04, 2016 4:55 pm

windwarde nenech se odradit, otázku na rolovací genu jsem vznesl já a na odpověď vůbec nechvátám. Už vůbec ne po tom co tu vidím a čtu. Dokonce bych tu otázku veřejně rád zrušil, je tu spousta lidí, kteří to nepotřebují znát a my to snad jednou proberem u piva. Koneckonců jsi nespecifikoval rolovací a vůbec jsem netušil, že tě otázkou pro široké plénum vtáhnu do poslední dobou obvyklé šaškárny.
Naposledy upravil(a) marks dne pát bře 04, 2016 4:58 pm, celkem upraveno 1 x.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát bře 04, 2016 5:17 pm

err_ píše:Ale demagogie - tedy zavádějícího projevu, tak jak jsi popsal, si nejsem vědom.

Aby nedoslo k nedorozumeni. Vyrazem "lehka demagogie" jsem memel na mysli nic negativniho. Pojmenoval jsem tak poskladani citat a faktu takovym zpusobem, ktere jsem vnimal jako pratelske popichovani a podnecovani. Zavadejici projev jsem na mysli urcite nemel.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pát bře 04, 2016 7:24 pm

Genu obětuješ, když ji spustíš do moře a už ji nataháš na palubu. :hmm:
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » pát bře 04, 2016 8:59 pm

Baharis píše:To ti mám jako na plnou hubu říct že to je nebetyčná hovadina? Opravdu? :cry:
Je to dostatečně slušné? :P ;)

Přátelé, kamarádi, Jirko,
já jako mořskojachtařský zelenáč nevím, jestli je to nebetyčná hovadina. Já jsem se tady ze skutečných zážitků (předpokládám pravdivých) např. dozvědel, že flatrující gena umí urvat přední stěh. A jestliže je jediný, jako na většině lodí, znamená to zřícení stěžně dozadu přece.
Není to zrovna ta situace, kdy je na místě uvažovat o nějakém způsobu "obětování" geny?

Přiznám se, že s Windwardovým sarkasmem (pokud to tak je) mám problém, neumím ho odfiltrovat.

Racku a jak ji vyvlíknu z drážky tyčového rolfoku?
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát bře 04, 2016 9:41 pm

windward píše:
RACEK píše:
1. Zmena kurzu.
1.1 Odpadnuti na zadobok. Zmensuje zdanlivy vitr, umoznuje v klidu ocenit poskozeni. V nekterych pripadech dovoluje temer libovolne menit plochu plachet.
1.2 Vyostreni, nebo vyostreni konkrete na predobok do te miry, aby plachty zacali ztracet tah na predni hrane. Zmensuje tah v plachtach a celkovou dynamiku plavidla, umoznuje v relativnim klidu ocenit poskozeni, slouzi jako priprava pro pripadne stazeni plachet.
2. Spusteni geny na palubu. Nejdostupnejsi a nejefektivnejsi. Resi vetsinu budoucich problemu se zjevnym predstihem.
3. Pokus o stoceni geny ruco.
4. Obetovani geny.

Přémo v tomhle ale přeci není ani náznak ironie. Pokud se dopracuješ, tedy spíše nedopracuješ, k bodu 4, vítr nejeví známky polevování a nejsi v dozahu úkrytu, nezbyvá ti než přistoupit ke kroku 4. Už to psal Kapo, plachta se stává nebezpečnou sama o sobě, vibrace a rázy jsou nevhodným zatížením pro přepnuté kovové spoje. Rozhodování musí být poměrně rychlé, hrozí další rozvíjení vlnění a vítr může zesílit. Selhat může cokoliv i za menšího větru, v extrémních už je potřeba pracovat bezchybně a efektivně, proto jsem se ptal na bezpečně a rychle. Ono i jen natáčet zbytek geny, otáčením lodě na motor, není ve velkém větru tak jednoduché, jak by se mohlo zdát, v extrémních už to nemusí jít vůbec.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát bře 04, 2016 9:53 pm

RACEK píše:Genu obětuješ, když ji spustíš do moře a už ji nataháš na palubu. :hmm:

Predeslu, ze u tahaci geny to nebude, podle meho SOUKROMEHO nazoru, tak nebezpecne. Protoze tahaci gena jde lehce na palubu. Takze doporucuji se bavit o ROLOVACI gene.

RACEK,

to, co jsi rekl, je skvela myslenka. Mysilim si, ze to muze byt spravna cesta.

Abych byl vuci tobe poctivy, podotknu, ze hotovy navod nemam. Ale take bych se priklanel k ODHOZENI geny do vody. A pak muze nasledovat vyzvednuti na palubu anebo jeji uplne odhozeni do more.

V tomto konkretim miste bych se ubiral timto smerem:

- za jakych podminek by bylo mozne odhozeni geny do vody povazovat za bezpecne (jinymi slovy, co v tomto okamziku se musi urcite dit s lodi)
- jake prusvihy muzou nastat po ceste mezi zacatkem odhozeni a uplnym spustenim geny, respektive jejim spadnutim do vody
- jake prusvihy muzou hrozit po jejim spadnuti a jak jim predejiz

Panstvo, nezastavujte se. Jdete dopredu. Navrhujte a diskutujte.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát bře 04, 2016 10:01 pm

err_ píše:RACEK:
RACEK píše:Sundání geny. Vrátím se o pár let zpátky, ono rolfok není odjakživa.

Díky za reakci, ale tohle je úplně jiné. Kosatka na stěhu je v okách háčků volná a má prostor pro pohodové klouzání po stěhu. Tam se nemá příliš co zaseknout, vyvléci. Návíc, pokud je zrefovaná, stahuješ už jen tu část nad refem a ten posun dolů je přirozený. U geny na rolfoku ji před stažením musíš celou vymotat. Musíš natočit drážku po větru, aby s tím šlo alespoň něco dělat. A teď nevím, zda se mi to v té drážce při tom škubání někde nezasekne nebo naopak nevyvlíkne a velmi to nezkomplikuje její sundání.

Genu měním poměrně často. Několikrát za sezónu. Zatím tedy vždy v maríně ale dělám to i za slabšího větru bez zohledňování jeho směru. I za těchto ideálních podmínek se musím soustředit, abych udžel plachtu tak, aby padala na loď.

Ale to už jsme zde měli. Opakuji tedy otázku z výše uvedeného, na kterou upozornil i Omen.

A teď nevím, zda se mi to v té drážce při tom škubání někde nezasekne nebo naopak nevyvlíkne a velmi to nezkomplikuje její sundání. Co s tim?
Naposledy upravil(a) err_ dne pát bře 04, 2016 10:02 pm, celkem upraveno 1 x.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát bře 04, 2016 10:02 pm

Omen píše:Přiznám se, že s Windwardovým sarkasmem (pokud to tak je) mám problém, neumím ho odfiltrovat.

Dovolim si na obe dve myslenky reagovat pozitivne.

1. windwarduv sarkazmus neni osobni. Muj sarkazmus vnimam jako odborny. :lol: A to neni osobni, ze?
2. Filtr pro windwarduv sarkazmums je jednoduchy:

- nikdy vecna otazka nebude windwardem zanedbana
- kdykoliv uprimna zadost o znalost bude vzdy opetovana (podle miry pripravenosti tazatele)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát bře 04, 2016 10:07 pm

No já bych se rád zabýval variantou bezpečného odhození do moře, předpokládejme situaci v které odpadnu na zadoboční kurzy a stav moře už mi nedovolí s přední plachtou v tahu, bez možnosti zmenšení, bezpečně přecházet do bočních až předobočních kuzů. Motor bych rád zcela vynechal, předpokládám že plachtu nechám vyvlát po větru, tedy pokud už se do toho stavu sama nedostala a řeším situaci již v tomto bodě.
Pokusím se pro jedndoušší odpověď uvést krátký nástin, snad to ještě nezesožitím. U klasiky bych stáhl plachtu a uvolňoval či odřezával úchyty ke stěchu od shora. U rolu budu muset držet podstatně přesněji kurz, drážku si velmi těžko budu moci dotáčet ručně, plachtu budu stahovat nejspíše v nějakých časových periodách podle flatrování. To co mě asi nejvíc trápí co s uvolněným přední líkem, do moře se mi sním tak postupně nechce, asi bych se ho měl snažit držet na palubě, za lodí by mohl být úplav vlnění a větru, snad by se mi ho podařilo nějak pacifikovat, ale ve velkém větru a u velké plachty o tom dost pochybuji.
Naposledy upravil(a) marks dne pát bře 04, 2016 10:23 pm, celkem upraveno 1 x.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát bře 04, 2016 10:15 pm

marks píše:No já bych se rád zabýval variantou bezpečného odhození do moře, předpokládejme situaci v které odpadnu na zadoboční kurzy a stav moře už mi nedovolí s přední plachtou v tahu, bez možnosti zmenšení, bezpečně přecházet do bočních až předobočních kuzů. Motor bych rád zcela vynechal, předpokládám že plachtu nechám vyvlát po větru, tedy pokud už se do toho stavu sama nedostala a řeším situaci již v tomto bodě.

A neni to jedina varianta. A neodpovida na otazku, co udelat s tim, aby se nestal pruser AZ BUDE GENA VE VODE.

V cem budeme zajedno asi bezvyhrad: hridel behem tohoto manevru musi stat. Takze, bud bych nekomu zadal osobni ulohu hlidat neutral (musim zvolit nekoho dukladneho az pedantickeho), anebo bych stroj uplne vypnul. Uprimne, druha varianta se mi libi nejmene, protoze ...

... a proc?
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát bře 04, 2016 10:19 pm

err_ píše:A teď nevím, zda se mi to v té drážce při tom škubání někde nezasekne nebo naopak nevyvlíkne a velmi to nezkomplikuje její sundání. Co s tim?

Muj soukromy nazor je, ze to je velice dulezita myslenka. Urcite je to jenda z prekazek. Je to urcite dulezity stripek do celkove mozaiky. Bravo! :good:
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát bře 04, 2016 10:27 pm

pokusil jsem se ještě doplnit příspěvek, ale už jsem to nestihl, proto raději docituji
marks píše: Pokusím se pro jedndoušší odpověď uvést krátký nástin, snad to ještě nezesožitím. U klasiky bych stáhl plachtu a uvolňoval či odřezával úchyty ke stěchu od shora. U rolu budu muset držet podstatně přesněji kurz, drážku si velmi těžko budu moci dotáčet ručně, plachtu budu stahovat nejspíše v nějakých časových periodách podle flatrování. To co mě asi nejvíc trápí co s uvolněným přední líkem, do moře se mi sním tak postupně nechce, asi bych se ho měl snažit držet na palubě, za lodí by mohl být úplav vlnění a větru, snad by se mi ho podařilo nějak pacifikovat, ale ve velkém větru a u velké plachty o tom dost pochybuji.

Otázka plachty ve vodě a flatrující již stažené části mě trápí v podstatě nejvíc.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát bře 04, 2016 10:31 pm

Předpokládám že motor chceš mít připraven k případné nutné rychlé reakci a za kormidlem bude nejskušenější a nejspolehlivější kormidelník, podotýkám použitelný ;). Situaci že nemám motor tedy ze studijních důvodů raději vynecháme :lol:
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát bře 04, 2016 10:39 pm

marks píše:Otázka plachty ve vodě a flatrující již stažené části mě trápí v podstatě nejvíc.

Trapi te to opravnene. Moje domnenka je, ze tomu muzeme predejit. Nakolik efektivne - je otazka jina a samostatna. Ale predejit tomu je asi mozne.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát bře 04, 2016 10:41 pm

windward píše:
marks píše:No já bych se rád zabýval variantou bezpečného odhození do moře, předpokládejme situaci v které odpadnu na zadoboční kurzy a stav moře už mi nedovolí s přední plachtou v tahu, bez možnosti zmenšení, bezpečně přecházet do bočních až předobočních kuzů. Motor bych rád zcela vynechal, předpokládám že plachtu nechám vyvlát po větru, tedy pokud už se do toho stavu sama nedostala a řeším situaci již v tomto bodě.

A neni to jedina varianta. A neodpovida na otazku, co udelat s tim, aby se nestal pruser AZ BUDE GENA VE VODE.
... a proc?

není to jediná varianta myslíš nechat plachtu vyvlát před loď?
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát bře 04, 2016 10:47 pm

windward píše:
marks píše:Otázka plachty ve vodě a flatrující již stažené části mě trápí v podstatě nejvíc.

Trapi te to opravnene. Moje domnenka je, ze tomu muzeme predejit. Nakolik efektivne - je otazka jina a samostatna. Ale predejit tomu je asi mozne.

napadá mě jen si jí přitáhnout za spodní lík, nebo nějak přes otěže, ale ani jedno si neumím představit v rozumném provedením, obzvláště u větších plachet. Navíc přitom stále musím udržovat vytahovanou část s minimálním tahem. Samozřejmě myslím musíme, o tomhle snad ani v jednom uvažovat nelze, což už mě zase trápí ;) :lol:
Omen
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod Omen » pát bře 04, 2016 10:49 pm

To je onóóó chlapci :good:
Konečně pořádná nalejvárna :cheers:
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát bře 04, 2016 10:55 pm

david píše:na starejch plachetnicích, když bylo už na jiný všechno pozdě, prej do plachty hodili ostrou sekeru.

Ona nakonec ta sekera, jak uvedl david, bude nejlepším řešením. Je těžká, plachta se kolem ní obalí a sekera ji prorve. Protržená plachta se rychle roztrhá. Zbytek cárů už nebude mít takovou sílu na rolfok, potažmo stěh. Bylo by to asi velmi rychlé. Trochu problém může být, pokud má gena UV lem, který je tužší a mohl by i mrcha držet.

Dle mého názoru, je stahování mlátící a praskající geny, která má sílu pro urvání celého předního stěhu - nereálné. Tohle si už tedy představit nedokážu.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát bře 04, 2016 11:17 pm

A vo tom to je, david jediný přišel s nějakou informací a doplnil i prý dříve používali. Místo zamyšlení a otázek se to tu akorát zesměšňovalo. Důvody popsal už kapo a stále to bylo málo. Teď se to snažíme s romanem rozebrat, ale to že to nebude snadné bylo jasné od začátku, proto také někteří budou tvrdit že je to zbytečné, ale hlavně proto že nevědí odpověď. Pro majitelské lodi je řešení jednoznačné, druhý stěh už uváděl ivan. U chartrových lodí ta možnost není a v těch nejhorších podmínkách se z početné posádky stane málopočetná velmi snadno, což samozřejmě přináší krizovým situacím ještě větší prostor.
Přémo onóó to ještě není vůbec, já se dostávám do úzkých. Každopádně vše co tu tak lechce píšu, předpokládá umět se pohybovat bezpečně po lodi, mít jí obšláplou, vědět kde se zachyti opřít a cvaknout. Každý ze zúčastněných musí být bezpečný sám pro sebe a to tak aby se na sebe mohli spolehnout, hlídá a hlásí už se jenom náhlé výchylky lodi, vlny a fázuje předem domluvený postup, povely se řvou aby byli vůbec slyšet.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát bře 04, 2016 11:26 pm

marks:
Já se domnívám, že pokud už někdo velmi chce, má možnost si natáhnout dynema lano jako baby stay.
Problém je v tom, že se zde předkládalo tvrzení o existenci řešení, které ale ve skutečnosti v tom momentě nikdo neznal.

Další problém, mám s tím, že jsi to přenesl do osobní roviny.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát bře 04, 2016 11:34 pm

Tak se domnívej a neruš nesmyslama.

Zpět na