Lifting keel na kajutové plachetnici
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
- RadekS
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
K tomu komfortu bych si dovolil pohled z druhé strany. Když má loď kýl hodně hluboko, nebo velký balast, chová se ve vlnách trochu "tvrdě". Trpí nárazy vln a plavba je nepohodlná. Naopak loď s "měkčí" stabilitou se zhoupne, více se naklání, ale pohyby jsou plynulé a pohodlnější. Byl tady o tom článek někde, kde se probírala stabilita. Takže pokud by loď měla liftkýl a trochu se přizvedl (samozřejmě s adekvátním refem) je to proti logice, ale ten článek psali zkušenější, třeba na tom něco je.
Ještě jedna poznámka:
Pokud na plachetnici zvedneš kýl, motorák z toho neuděláš. Omočenou plochu zmenšíš minimálně, balastu se nezbavíš a takovej motor, abys to dostal do skluzu.... leda u motor-saileru s vodním balastem.
Ještě jedna poznámka:
Pokud na plachetnici zvedneš kýl, motorák z toho neuděláš. Omočenou plochu zmenšíš minimálně, balastu se nezbavíš a takovej motor, abys to dostal do skluzu.... leda u motor-saileru s vodním balastem.

- tatinecek
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 6
To Hanes
Tu za 110 jsem tam strčil jako příklad, ale jsou tam i jiný, dražší a s kýlem. Zatím jsem se tím zaobíral jen teoreticky, proptože přemýšlím o nákupu lodě a hliník mě bere. Ostatní parametry jsou v nedohlednu, Ale chtěl bych něco okolo 40 stop pro 6 lidí.
Jinak mám vybráno, jen ty peníze ze sportky zatím nejdou.
Tu za 110 jsem tam strčil jako příklad, ale jsou tam i jiný, dražší a s kýlem. Zatím jsem se tím zaobíral jen teoreticky, proptože přemýšlím o nákupu lodě a hliník mě bere. Ostatní parametry jsou v nedohlednu, Ale chtěl bych něco okolo 40 stop pro 6 lidí.
Jinak mám vybráno, jen ty peníze ze sportky zatím nejdou.