Příspěvekod TashonkaWitko » sob lis 17, 2012 9:35 am
Brnie .. co je to Dead Man Switch pochopitelne vim. A souhlasim .. pouziva se k zastaveni stroje, kdyz obsluha odpadne (z ruznych duvodu). Povez mi prosim, co si predstavujes pod pojmem "zastavit stroj" v pripade plujici plachetnice ?? Vypnout autopilota ? A pak se jako bude dit co ? Pak ta lod pojede proste jen jinam nez jela predtim - nic vic se nestane. Nebo vypnout motor ? A co kdyz motor vubec nejel ? A co kdyz se jelo na plachty ? Nebo co se ma jako stat ? Obecny problem je, ze lod (podobne jako letadlo) se, na rozdil od jinych stroju a dopravnich prostredku, proste neda jen tak zastavit ...
Je potreba vratit se na zacatek. Ja jsem moc nepochopil CO se snazite vyresit ....
1) Je to nebezpeci MOB ? Existuje rada vyzkousenych a doporucenych zpusobu jak se teto situaci HLAVNE vyhnout a az potom jak ji resit - vicepocetna hlidka, uvazy. A pokud k nemu uz dojde, je podstatne, aby o situaci zbytek posadky vedel a zacal spravne reagovat.
2) Je to nebezpeci usnuti na hlidce ? Existuji vyzkousene postupy - vicepocetne hlidky, kdy maji byt vsichni vzhuru a treba si povidat a hlidat se navzajem. Ze se tak mnohdy nedeje, to uz je vec jina.
3) Co kdyz jsem/musim byt na hlidce sam ?
- Co se MOBU tyka - pak staly uvaz, uvaz, v nepriznivejsich podminkach vubec nechodit mocit pres palubu nebo na zad. K autopilotum Raymarine se dodava dalkove ovladani - pouzitelne snad i pro pripad padu do vody ... otazka je, jaky realny dosah ten vysilac ma ... nikdy jsem nad tim nebadal.
A ted to hlavni - pokud spadnu do vody, stale musim mit na pameti, ze lod se nezastavi. I kdyby se nakrasne vypnul autopilot. Proste jen pojede jinam. I kdyby se vypnul motor budu mit zasadni problem se k lodi vubec dostat ... vlny, vitr, pripadny proud to vse ovlivnuje lod jinak nez me. O plachtach nemluvim - ty nikdo neskasa a jak na svinu si lod sama najde kurs, kterym se krasne rozjede pryc.
Predstava ze k odplouvajici nebo i rychleji splouvajici lodi doplavu je skoro nerealna ... zkus si nekdy k lodi doplavat - ale ne v lete v CHorvatsku na hladine jako zrcadlo a v plavkach, ale ve vlnach a v "plne polni"... spodky, tlusty ponozky, mikina, treba svetr, k tomu komplet zlutaky, holinky, a nafouknuta vesta ... plavat se v tom skoro neda. Zkus si kurz preziti ISAF abys mel predstavu co "by vas cekalo" - jsem docela dobry plavec ale po 40m v bazenu jsem mel dost a hlavne .. ty v tom vsem jsem jak nafouklej balon a skoro neplaves - ty se posunujes jak pidalka jablecna.
A co se usnuti tyka - staci obycejnej budicek, tzv "kuchynka minutka" ktera te za chvili prozvoni ... jinak, kdyz jsme se s kamosem pluli ve dvou, problem nocnich hlidek a unavy jsme resili tim, ze jsme meli sluzby vyrazne kratsi nez je beznym zvykem. Treba jen dve hodky, nebo dokonce jen jednu ... To se da ustat v pohode. A kdyz ne, neni problem kamose vzbudit o neco driv, ze to "nedavam". Naopak, byly nadherny noci a ja se citil tak dobre, ze jsem dal treba i 5 hodin a kamose nechal spat.
Proste chci rict, ze reseni jiz existuje - vyzkousene a doporucene postupy. A ruzny hejblatka jsou sice fajn, ale jsou to jen pomucky. Nic zsadniho neresi.