oznaceni stredu kormidla

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » ned srp 26, 2012 5:27 pm

Zas jsem byl pár dní pryč, tak se zpožděním: jerryxovo rozbor jsem předtím nějak přehlídl, v podstatě souhlasím, jen považuju za nutné zvýraznit, že na označení provázkem nehledím ani tak očima, ale cítím jej hmatem v ruce ( jerr.: "a jake dalsi vjemy ? ja se staram jen o to kam jedu" )
Vždy s úsměvem. (Motání provázků, lan a pod. mě prostě baví) :)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned zář 02, 2012 2:34 pm

Jo, s tím čtením manuálů máš Martine pravdu. Jenomže stejně se do toho nechce. Až něco hoří / nefunguje, tak se čte.

Šel jsem do garáže a nebudete mě věřit, byl tam! :shock:
No musím přiznat, alespoň pro tuto poslední plavbu, že opravdu odchylku ukazuje. Tak přijměte mou omluvu. Jsem celkem smířen s tím že jsem žil přes deset let v bludu, ale malý červíček přesto vrtá a budu sledovat dál. Ještě pár plaveb letos bude.

Přesto že jsem na ten budík sem tam mrknul, šňůrku jsem opravil a používal častěji. Cítit střed pod rukama je podle mě lepší, než koukat na budík.
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » pon zář 17, 2012 5:37 pm

Odpovidam na vyse polozenou otazku, co ze to vidim ve stredu kormidla. Znacit ci neznacit, to je otazka asi priorit. Jak jsem pohodlny (suchozemske krysy rikaji lenivy), tak oznacuji stred kormidla primarne s tohoto duvodu, aby bylo mene prace. A, prirozene, nehcapu, jak nekdo muze si dobrovolne pridelavat praci.

1. Kdykoliv vizuelne a hmatem lehce registruji polohu kormidla, aniz bych musel spulit oko na pristroj. Je prakticky vylouceno zabloudit.

2. Pod motylem (ci spi) a na vlne byvava nutne casteji prudce prelozit kormidlo, tam-sem vetknout korekci. Nemusim pritom prekladat ho tak, ze se ho drzim. Treba ho mam polozeno nekam vpravo a chci pretocit doleva. Tak ho proste hodim pravou rukou doleva, pricemz leva uz je nachystana v nove poloze, lehce se dotyka beziciho kormidla, jak do dlane "picne" bobule, tak stisknu dlan a je to. Absolutne bez prace.

3. Pri manevrovani ve stisnenem prostoru musi lod cirkulovat velmi presne. Bezne je nutne tocit z mista tak, aby se lod pouze tocila, nikoliv se rozjela. Tak polozime kormidlo o konkretni uhel a hodime do nej kus vody sroubem. Intenzita a zpusob cirkulace pritom je vysledkem sily uhozu vody do kormidla a uhlu jeho polozeni. Stejne tak pri zastavovani cirkulace.

4. Novacci se rychleji uci a maji vetsi radost, kdyz kormidlo vnimaji intujitivne. Mam vypozorovano, ze pro novacky se to uci podstatne rychleji a maji jeste vetsi radost, kdyz kormidlo ma jasne oznaceny stred.

A tak dale, a tak dale, a jeste hodne... :lol:
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon říj 22, 2012 9:58 pm

Tak od posledního příspěvku jsem byl na několika lodích, kde stupnice na spodu autopilota opravdu ukazovala odchylku kormidelního listu od podélné osy lodě.
Ale minulý týden, na poslední plavbě, zase ne. :P
Když byl autopilot vypnutý nebylo tam nic a když zapnutý, byla tam odchylka od požadovaného kurzu. Při každém odhození vlnou se ukázala a jak to pilot srovnával, tak postupně ubývala až zmizela. Hned jsem si vzpomněl na naši diskuzi...

Evidentně existují dva způsoby zapojení
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » úte říj 23, 2012 6:46 am

Ahoj Jirko,
ani nevíš, jak jsi mne potěšil. Já jsem tu odchylku mnohokrát sledoval a když mne přesvědčovali (většina) o tom, že dole stupnice ukazuje odchylku kormidla, tak jsem už přemýšlel, jestli nemám jít někam na vyšetření ... Takže nemusím. Asi jsem se díval dobře a holt jsem byl zrovna na lodích, kde to ukazuje odchylku od požadovaného kurzu.

S pozdravem
Pavel.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod heavy » úte říj 23, 2012 10:31 am

Baharis píše:Tak od posledního příspěvku jsem byl na několika lodích, kde stupnice na spodu autopilota opravdu ukazovala odchylku kormidelního listu od podélné osy lodě.
Ale minulý týden, na poslední plavbě, zase ne. :P
Když byl autopilot vypnutý nebylo tam nic a když zapnutý, byla tam odchylka od požadovaného kurzu. Při každém odhození vlnou se ukázala a jak to pilot srovnával, tak postupně ubývala až zmizela. Hned jsem si vzpomněl na naši diskuzi...

Evidentně existují dva způsoby zapojení

Ahoj, jen dotaz... byla to stejná serie od stejného výrobce?
Třeba systém zná oba údaje a ty si někde můžeš navolit co chceš zobrazovat.. (dohad)
Tomas
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte říj 23, 2012 10:55 am

To ti opravdu neřeknu. Přecházím neustále z lodi na loď, co tam mám, to používám.
Neřeším - nepřepínám... ;)
Zbiry
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod Zbiry » úte říj 23, 2012 10:55 am

Schválně jsem to sledoval nedávno na Ocenis 423 .. Ukazovalo to k mé spokojenosti kormidlo ( jsem typický antimašličkovač kormidelních kol) .... leda snad dozdobit pínu :lol:
MERCHANT
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod MERCHANT » úte říj 23, 2012 3:56 pm

Každému vyhovuje něco jiného.
Já mám radši značku (mašličku) na kormidelním kole.
Když například potřebuješ manévrovat v hodně malém prostoru jako je
městská marina v Zadaru, zdá se mi to výhodnější.
Bez dívání poznám, že kormidlo je rovně.
No a když tam přistáváš se 44-ti stopou lodí a nebo větší, tak je to fakt na centimetry.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » stř říj 24, 2012 12:56 am

Ahoj
Jak jsem psal dříve, není nad to kouknout do manuálu :-)
Stačí jednou nahlédnout a pak se většinou v paměti udrží co lze od daného přístroje očekávat.

Z manuálu, co může autopilot ukazovat, co se týče oné stupnice na spodku diplay onačené nápisem RUDDER:

Například ST6001+ (s velkou pravděpodobností to bude u jiných přístrojů velmi podobné)

Z manuálu:
ST6001+ Autopilot Control Unit
Owner’s Handbook
Raymarine

Obrázek

The bar graph at the bottom of the screen is normally a rudder position indicator. This indicates the current position of the rudder, as measured by the rudder position sensor.
Note: You can change this to a heading/cross track/wind error bar in Display Calibration, see page 79.

----------------------

Chapter 7: Adjusting Autopilot Settings 79

7.2 Display Calibration

Display Calibration allows you to select the type of bar graph and heading shown on the ST6001+ display, and control the information shown on the data pages.

Display Calibration screens

Display bar selection

This screen allows you to select the type of bar graph shown at the bottom of the ST6001+ display.

Options

RUDD BAR Rudder position bar
This is the default setting. It uses the bar graph to show the true rudder angle. Requires rudder position sensor for accurate rudder information.

STEER BAR Steer/error bar
This setting uses the bar graph to indicate different information in different operating modes:
• Standby: rudder position bar
• Auto: heading error bar (in 2° increments)
• Track: cross track error (XTE) bar (in 0.02 nm increments)
• Wind Vane: wind angle error bar (in 2° increments)

BAR OFF No bar displayed.

Zpět na