Táhne mi řízení doleva (mot. člun)

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Táhne mi řízení doleva (mot. člun)

Příspěvekod Sullaco » úte čer 17, 2008 12:55 pm

Ahoj,

na mém motoráčku mi táhne doleva řízení. Zkusil jsem to vyštelovat tou ploutvičkou (anoda) co je za vrtulí na noze zadního náhonu (Alpha One), zlepšilo se to v nižších rychlostech, ale při vyšších rychlostech mě to furt táhne nalevo. Nevíte co s tím? Ještě mne napadlo, zda to nemůže být tím, že je ta ploutvička už trochu sežraná.

Díky! :hmm:
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod Macek0585 » úte čer 17, 2008 2:01 pm

Ploutvička by měla být asi vyměněná. Když jsem měl menší motorák s Optimaxem taky jsem se s tím pořád pral, 100 % pomohly trimovací klapky. Pokud nemáš, celkem dobré elektrické se dají pořídit za pár set Euro, jednoduchá instalace, dobrá účinnost.
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Táhne mi řízení doleva (mot. člun)

Příspěvekod david » úte čer 17, 2008 9:39 pm

Sullaco píše:Ahoj,

na mém motoráčku mi táhne doleva řízení. Zkusil jsem to vyštelovat tou ploutvičkou (anoda) co je za vrtulí na noze zadního náhonu (Alpha One), zlepšilo se to v nižších rychlostech, ale při vyšších rychlostech mě to furt táhne nalevo. Nevíte co s tím? Ještě mne napadlo, zda to nemůže být tím, že je ta ploutvička už trochu sežraná.

Díky! :hmm:

Nemáš náhodou nakopnutou ostruhu ?? Dělá to odjakživa nebo najednou??
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » úte čer 17, 2008 11:00 pm

Marek: ta anoda se dá samozřejmě vyměnit. Trimm klapky nejsou problém, myslím, že by ale loď měla plout rovně sama od sebe.

David: nejsem první majitel (druhý), nicméně loď je v perfektním stavu, nevykazuje žádné známky poškození (noha i trup), ani při výměně olejů a preventivní kontrole (Imramovský) neshledali nic v nepořádku, spíše naopak. Tak nevím. Jsi mne docela vyděsil :shock:
david
moderátor

Příspěvekod david » stř čer 18, 2008 9:43 pm

Sullaco píše:Marek: ta anoda se dá samozřejmě vyměnit. Trimm klapky nejsou problém, myslím, že by ale loď měla plout rovně sama od sebe.

David: nejsem první majitel (druhý), nicméně loď je v perfektním stavu, nevykazuje žádné známky poškození (noha i trup), ani při výměně olejů a preventivní kontrole (Imramovský) neshledali nic v nepořádku, spíše naopak. Tak nevím. Jsi mne docela vyděsil :shock:

Vůbec tě nechci strašit a Afa One znám jen zvenku, tak že neznám. Vyklop nohu a koukni, zda není ostruha ( to úplně na konci nohy,pod obalem převodovky ) ohnutá, stačilo by je trochu. Zacloumej homokineťákem ( mezi motorem a nohou ), jestli nemá vůli. Ten by to totiž mohl způsobovat taky.
Když nic nenajdeš, dej větší trimovací kormidýlko. Třeba na to stávající kousek přidej. Bacha, je to zinkový odlitek.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » stř čer 18, 2008 11:56 pm

Ahoj Davide,

co jsem pročítal na amerických forech, tak se u některých lodí běžný jev. Koukám na to jak blázen. V Beatě SK (dovozce Baylinera) mi tvrdí taktéž, že ta ploutvička by měla být nová ale taky mi řekli, že když nemám servo tak se toho nikdy nezbavím, což mi přijde nesmysl. Servo jedině k tomu abych nemusel použít tolik síly ale že by díky tomu loď jela rovně?
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv čer 19, 2008 12:17 am

Sullaco píše:Ahoj Davide,

co jsem pročítal na amerických forech, tak se u některých lodí běžný jev. Koukám na to jak blázen. V Beatě SK (dovozce Baylinera) mi tvrdí taktéž, že ta ploutvička by měla být nová ale taky mi řekli, že když nemám servo tak se toho nikdy nezbavím, což mi přijde nesmysl. Servo jedině k tomu abych nemusel použít tolik síly ale že by díky tomu loď jela rovně?

fór je v tom, že každá motorová loď táhne ke straně. kompenzuje se to vyosením kormidla proti ose hřídele, nebo vyosením nohy u přívěšáku nebo Z-náhonu. je to jen o malý kousek a pokud to neudělali ve výrobě, tak to táhne.
Nevím jak serva, ale hydraulický lodní řízení na kormidlo má blok, kde ho pustíš, tam zůstane i když by se kormidlo chtělo stočit. Tedy na jednu stranu jde volnějc, druhou tíž, ale netáhne.
Jinak třeba některý bajláky a jedna loď od Vetuse při nějaký rychlosti kličkujou, jedou po nějaký sinusovce, ale to je daný trupem lodě.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » čtv čer 19, 2008 12:19 pm

Aha. Zkusím koupit tu novou ploutvičku a uvidíme. Zatim díky moc Dejve ;)
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod knoki » čtv čer 19, 2008 2:47 pm

Ta anoda (kterou se dá natáčet) by se sice měla dle dovozců měnit tehdy, když se opotřebuje cca ze 2/3, ale je to asi myšleno kvůli ochraně před elektrolytickou korozí.
Když píšeš, že je již dost sežraná, tak bych ji nejdřív vyměnil (stojí asi 900,-). Až pak bych špekuloval, co dál, protože nejde koupit nový obal převodovky (kvůli ostruze), jen celou: cca 120.000,-.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » čtv čer 19, 2008 11:34 pm

Ostruha je v poho. Koukal jsem na to. Dám tam novou ploutvičku a uvidíme.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte zář 02, 2008 9:33 pm

Sullaco píše:Ostruha je v poho. Koukal jsem na to. Dám tam novou ploutvičku a uvidíme.

minulý týden jsem to ladil kamarádovi na Mercruiseru 3,0l. ploutvičku někdo asi pokrátil na výšku jen cca 3cm, přesto se to povedlo a řízení drží dvěma prsty, netáhne ani při plným plynu - 68 km/h. nesmí ale přehnat odklon nohy, pak to začne mírně táhnout. nemáš přetrimováno?
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » sob zář 13, 2008 10:21 am

Ahoj, už jsem to vyřešil novou ploutvičkou, chce si to jen pořádně pohrát s její vyladění a je to v pohodě.

Zpět na