jak se stane ze záchrany záhuba
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
- bobes
- aktívní jachtař
- Reputace: 6
Sakra, škoda ho. Krásný motorsailer, ketch s kutrovým oplachtěním, samopřehazovací kosatka. Přesně takový by se mi líbil. Měli ho podle mě před vytahováním na volné moře zkusit otočit o 180 stupňů. Takhle "pozadu"asi došlo k vylomení zabořeného kýlu. Nebo o 90 a táhnout za vršek stěžně. Snad měl alespoň pojistku.
Po bitvě je ale každý generálem.

Po bitvě je ale každý generálem.
- veselyroman
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
- dan
- s/y Hannah
- Reputace: 2
co dokaze odliv v Bournemouth,jih Anglie.
http://br.youtube.com/watch?v=sC-xNzIg1Lk
- Strycek_Bidlo
- zkušený harcovník
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
- dan
- s/y Hannah
- Reputace: 2
Ona ta uzina ma na sirku asi jen 200 m a spojuje atlantik s jednim z nejvetsich prirodnich pristavu UK,takze kdyz se zacne "vylevat"tak je to frmol.Obcas tim trajektem jezdim, zabira snad ctvrtinu prulivu,a jezdi hodne casto,takze pokud se clovek chce kolem nej protahnout ma na to vetsinou jen tak 15 minut.A k tomu je tam sileny provoz.Pro bezmotorove lode je to o drzku.Kdysi me na Floride podobny proud" vytahl" na 11stopove plachetnicce z chraneneho prulivu dobre 2-3 mile na ocean,ac bylo bezvetri lamaly se tam pekne vlny,proste prestalo foukat a uz jsem se vezl,blbec.Padlovat proti tomu neslo.Zpatky mi to trvalo pres 4 hodiny,to uz zacal priliv a trochu se zvedl vitr.od te doby si davam sakra majzla.
- simon
- aktívní jachtař
- Reputace: 1
dan píše:co dokaze odliv v Bournemouth,jih Anglie.
co to je?

- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
simon píše:dan píše:co dokaze odliv v Bournemouth,jih Anglie.
co to je?
To je masakr

- tatinecek
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 6
captain65 píše:Tak to je tedy hustý. V Chorvatsku jsme všichni namachrovaný ale skutečnej yachting je o zkušenostech.... No a na to žádnej kurz není.
Na to je jediný. Jet si to zkusit s někým kdo to zná. Každá zkušenost z těch vod , kde potřebuješ "B" je dobrá. V Chorvatsku se nezíská.
Letos na Alderney race / tj. Normanské o./ jsme jeli na LOG 5 na SOG 10 a při větru kolem NW 10-12 jsme měli pěkně rozbité moře.
- captain65
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Jo jel bych hned, tedy kdybych nemusel ještě občas do práce a taky kdyby mi do rozvrhu nemluvila žena
Pravda je taková, že valná většina "starejch mořskejch vlků" z Chorvatka, co už tam ani prakticky nepotřebujou mapy, by ráda takovýhle zkušenosti nabrala. Mým záměrem není plachtit nejrychleji, ale umět se plavit a kotvit pokud možno všude. (což vím, že tedy není prakticky možný, to je jasný) Až se bude něco podobnýho chystat, doufám, že o tom budu vědět, a budouli v.u. věci příznivé 

- captain65
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj JirkaM
nepodceňuji Chorvatsko, mám to tam strašně rád. Jenom jsem chtěl říct, že třeba otázky kolem přílivu se tam nemusí "příliš" řešit a na plno nebezpečí se tam nepřipravíš. Jezdíme tam leta prakticky po celý rok i jednou na Silvestra a je to tam čím dál tím hezčí brzo na jaře a pozdě na podzim.
nepodceňuji Chorvatsko, mám to tam strašně rád. Jenom jsem chtěl říct, že třeba otázky kolem přílivu se tam nemusí "příliš" řešit a na plno nebezpečí se tam nepřipravíš. Jezdíme tam leta prakticky po celý rok i jednou na Silvestra a je to tam čím dál tím hezčí brzo na jaře a pozdě na podzim.

- kyknos
- návštěvník fóra
jirkaM píše:To vecny podcenovani Chorvatska vubec nechapu. Jezdim tam uz roky, pravda je ze jen v breznu ci dubnu a musim rict, ze obcas je to slusny:) A verim, ze i pres leto se tam nekdy da zazit krasny adrenalinovy jachting.
Jo jo, a když člověk napíše reportáž o trošku rozhoupané vodě v Chorvatsku, tak to parta všeználků hnedka zpochybní

- Achlamarin
- návštěvník fóra
Jo je to tak Denisi
mala lod je mala lod a na ni se nauci vetru podle mne nejlip. Na more ci na vetsi lodi se nauci strasne spousta jinych veci, a je to uplne jiny zivel naproti prehrade, ale uz neni to tak perfektni pro nauceni cist vetru, protoze vitr na prehrade je tak zradny a nestabilni a lod tak malicka. Mozna se da rict ze more je vzsoka skola ale je dobre predtim prochazet skolku a naucit se cist, nebo neco takoveho.

- Lachtan
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 22
Ty motoráky v příboji...dobrý, ale dovede někdo zhodnotit záchrannou akci malé plachetnice? Každý vodák asi ví, že proudu se vystavuje jen dno, jinak by mohlo být zle. Věřím, že záchrana mohla dopadnout lépe. Pojďme si o tom pohovořit. Samozřejmě, proud je větší živel než trochu větru do kosatky, která loď nahne, trhnutí s lodí o 90 stupňů. Pustím si to ještě několikrát, možná prasklo lano, možná se záchranáři zalekli náklonu a šli od toho. Doufám, že voda měla alespoň 15 stupňů.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Hned na začátku udělali tři zásadní chyby. Táhli na příliš krátkém laně, nevhodně uvázaném ( u záchranářů ) a úplně blbým směrem. Tak jim vrtulový proud šel do boku lodě a celou situaci zhoršoval a díky uvázání za vazák nemohli pořádně manévrovat. Navíc v plachetnici byla voda a to pak stačí k převržení hodně málo. Posádka taky měla být víc vzadu.
Mimo to všechno nechápu, proč si z plachetnice rovnou nevylezli na feru. Madlo na boku měli na dosah ruky
Mimo to všechno nechápu, proč si z plachetnice rovnou nevylezli na feru. Madlo na boku měli na dosah ruky
- Lachtan
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 22
Čumilové z trajektu, nebo přívozní lodě mohli zachytit stěžen. Záchranáři RNLI to neměli vůbec jednoduché. Powerboat nemohl plout s lanem do proudu frekventované trasy. Neustále se vyhýbal špatně ovladatelným plachetnicím spouštějících se po proudu. První pokus pro toto vzdal. Mohl by to být ještě větší karambol. Není mi jasná úloha amatéra s motoráčkem, asi jenom radil a trochu se tam pletl.