Příčiny převržení malé ploutvové plachetnice?

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příčiny převržení malé ploutvové plachetnice?

Příspěvekod ficcus » stř kvě 20, 2009 8:28 am

Ahoj, tak se pomalu začínám zabývat teorií plavby na malé lodi :D

Při představě "rodinné" mořské veleplavby na ploutvové 5metrovce H16 mám asi největší obavy z převržení. Pominu-li náhlý poryv větru, tak za jakých podmínek, manévrů a chyb k němu může dojít?

Uvítám Vaše teorie a ještě mnohem více Vaše praktické zkušenosti ;) Díky ...
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » stř kvě 20, 2009 9:32 am

Ahoj,
těch možností je jistě víc, ale nic hezkého není, když se dostaneš bokem k zalamujícím se vlnám. Člověk si sice řekne, co bych tam dělal, ale např. při noční plavbě nad mělčinou, silnějším větru a horší viditelnosti je to jako prd. Trochu vím, o čem mluvím. :-(
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » stř kvě 20, 2009 9:46 am

ficcusi, mám lodičku 5,1m /figaro/ a také jsem si pohrával s myšlenkou vyrazit s ní do HR. Zatím to ale není aktuální. Já myslím, že se nenusíš ničeho obávat. Chce to jen dodržet dvě tři zásady.

Vyplouvat do lokalit, kde jsem relativně dobře chráněn před vlanami /Murterské moře, prostor mezi Pašmanem a Dugi otokem případně Splitský záliv. V případě nečekaného zhoršení, máš možnost rychlého návratu nebo se někde schovat.

Sledovat počasí a tudíž by tě nemělo nic převapit. Tvá loď by měla zvládat tak 4 bf /řekněme 20knt./ Dál už to je o zskaných zkušenostech.
Výše uvedené je ti ale dávno jasné a neřekl jsem ti nic nového.

Co bych ti ale poradil, je zhotovit si na lodi dobré trapézy a mít k nim i ostatní výbavu.
Já je tedy zatím nemám, ale ubezpečuji tě, že na lodi této velikosti, bych je efektivně využil i na Slapech, buďto k sportovnějšímu stylu jízdy, výraznější možnosti zvládání poryvů či k obecně vyšší bezpečnosti lodě. Troufnu si hrubě odhadnout, že 80 kg v trapézech nahradí do cca 45 st náklnu 160 avíce kg balastu.
Samozřejmě, musíš mít koho do nich pověsit.

Další věc může být dosti diskutabilní. Uvažoval jsem o zhotovení "mořské plotve". Místo stávající výklopné na jednom čepu dát fix ploutev tak. aby loď měla ponor cca 120 cm a na spodek ploutve mít po kouskách dělené torpédo o celkové hmotnosti cca 250 kg. Vše udělané tak, abych to sám ustrojil na vodě, samozřejmě někde na pláži.
Klady a zápry této varianty jsou asi zřejmé. Toto společně s dobře fungujícím refováním, o hodně posune bezpečnost tvoji lodě.
Pepa
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Neny » stř kvě 20, 2009 11:10 am

Ahoj všetkým. Mám obdobné plány jedného dňa vyraziť dakam na more (najradšej Čierne), ale neviem či to moja Beluga zvládne, teda aj ja s ňou :D . Je tam plutva a nad niečim obdobným, ako je primontovanie torpéda na plutvu, som už uvažoval. Neviem nakolko to je reálne a ešte by som sa chcel spýtať čo znamená toto:

"Co bych ti ale poradil, je zhotovit si na lodi dobré trapézy a mít k nim i ostatní výbavu.
Já je tedy zatím nemám, ale ubezpečuji tě, že na lodi této velikosti, bych je efektivně využil i na Slapech, buďto k sportovnějšímu stylu jízdy, výraznější možnosti zvládání poryvů či k obecně vyšší bezpečnosti lodě. Troufnu si hrubě odhadnout, že 80 kg v trapézech nahradí do cca 45 st náklnu 160 avíce kg balastu. Samozřejmě, musíš mít koho do nich pověsit."
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Neny » stř kvě 20, 2009 11:47 am

Aha,už to chápem.Teda asi,to sú tie popruhy čo v nich visia tý šialenci,že? :mad:
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » stř kvě 20, 2009 12:02 pm

Neny, pokud nevíš o co jde, stálo by to o rozvedení, ale nyní jen ve stručnosti. Znáš to z fotek či záběrů okruhového jachtingu. Od sálingu jde podél podsálingového vantu ocelové lanko k boku lodi. Ve výšce asi méně jak 1m od paluby je ukončeno očkem. dále jde z očka gumicuk k plubě, kde je připevněn. Guma udržuje lano napnuté a neplandající. Ty si vezmeš trapézový pás /široký pásek s kouskem lana a karabinou - možnost seřízení dle výšky kosatníka/¨, karabinu cvakneš do oka na lanku a s nohama na "bortové hraně", vyvěsíš tělo do návětří. Na lanku od sálingu mohu být i madla pro držení se rukou. Ten gumicuk dole umožní vysunutí těla a ty na tom lanku za opasek vysíš skoro rovnoběžně s hladinou /přeháním/. Toto zařízení musí být na obou bocích lodě stejné. Návětrné strany se mění. Nutno nesplést stranu návětrnou a závětrnou. Dojde, samozřejmě ve vztahu k velikosti lodi, k velmi účinnému vyvážení tlaku větru. U lodí mezi 5-6 m pouze s ploutví určitě.
Větší zkušenosti by mohli dodat okruhoví jachtaři, např. Jerryx.
Pepa
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » stř kvě 20, 2009 1:18 pm

Pepo, trapézy si při rodinné plavbě tak nějak nedovedu představit :D Ale třeba sportovnější plavba ve 2 lidech ... to by šlo ;)

Výměna ploutve by bylo schůdnější řešení. Bych i mohl vsunout ze zhora do šverkysny takový vymezovací a zvedací mechanizmus ... po spuštění na vodu bych "spustil" nezatíženou ploutev do vody a na nádech nandal balast na vodorovné křídlo (na spodní hraně ploutve)

Neny, proč by Beluga nezvládla mořskou plavbu? Zvládne ji KAŽDÁ loď. Do mezního okamžiku :)
Lodní kostruktér Dudley Dix někde psal, že ani tak nezáleží na lodi, ale na kapitánovi, jeho znalostech a zkušenostech ;)
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř kvě 20, 2009 1:21 pm

pokud jde ficcusovi a rodinné jachtění, tak tam může střídavě zavěšovat děti.. :)
p.s.
nevím ficcusi, kolik jich máš,jestli.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » stř kvě 20, 2009 1:37 pm

designere, má 4členná rodina má dohromady asi 160 kg ... to se těžko vyvažuje :D
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » stř kvě 20, 2009 1:41 pm

Podle Pepova odhadu stačí, když do trapézu(ů) rozvěsíš půlku rodiny (hmotnostně, tedy asi všechny kromě sebe). :lol:
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř kvě 20, 2009 1:42 pm

dovedu si představit takový hrozen:ficcus,ficcusová, ficcusátka..akorát při obratu by to byla mačkanice :lol:
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř kvě 20, 2009 1:55 pm

já bych spíš viděl jako potřebnej samovylejací kokpit. belugy a joláče šly často pod vodu právě zalitím lodě otevřeným kokpitem.
to je ze vzpomínek na závody belug po vyšehradem, kde jsem s motorákem je lovil.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » stř kvě 20, 2009 1:58 pm

Davide, to H16 má. Ale při větším šplouchu to odtéct stejně asi nestihne ...
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » stř kvě 20, 2009 2:03 pm

2 neny:

pepa ma pravdu, ale lepsi jsou obrazky :P
- jen dodam, ze na hrazde je madlo (ci jak tomu nadavat) jen jako pomocne pro rychle vyhoupnuti, za nej se nedrzi. to by mel
kosatnik za chvili ruce jak orangutan. a navic by byl ohnuty a to je hned vaha dole. u toho oka byva (zjednodusene) kladka se
zasekem, pomoci ktere jeste kosatnik meni na hrazde polohu nahoru/dolu - to uz je, ale zavodni ..
- trapezovy pas je spise takova vesta viz. obrazek, aby drzela cele telo
- je to k videni na lodich Fireball, Flying Dutchman, 420, 470, 49', ..

tak ty obrazky pro predstavu:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) jerryx dne stř kvě 20, 2009 2:35 pm, celkem upraveno 1 x.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Murphy

Příspěvekod Renda » stř kvě 20, 2009 2:13 pm

No, nevím, Ficcusi. :? Nenapsal už Murphy ten slavný zákon:
"Když se může něco stát, tak se to stane!"

Nevím proč, ale vždycky, když jedu na ploutvovce, tak se mi to nějak vtírá na mysl. :whist:
Jo a taky vzpomínky, jak je to blbý, když se tam přes bok začně valit voda...

Ale jinak - když je hezky, jde na moři jezdit i na Vaurienu nebo na nafukovačce... ;)
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » stř kvě 20, 2009 2:14 pm

;) jerryxi, jak je tam řešené rychlo vyháknutí? Nějaký hák? S pojistkou či bez?

Každopádně představa pohodového jachtingu na 5ti metrovce, kdy já trimuju, děti vlají na hrazdě a ficcusová mi po obědě vaří kafe se mi líbí :mad:

Mimochodem, toto je můj 800. příspěvek, tak Vás všechny virtuálně zvu na skleničku. V 8:00 PM si nalejte něčeho dobrého ...
Naposledy upravil(a) ficcus dne stř kvě 20, 2009 2:58 pm, celkem upraveno 1 x.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

hrazda

Příspěvekod Renda » stř kvě 20, 2009 2:32 pm

Na vyháknutí je ten hák, co máš někde mezi pupíkem a sternem...

Ale ta Tvoje úvaha je chybná, protože nejúčinnější je, když je v trapézu nejtěžší člen.
To budeš asi Ty...
Tak už abys začal Ficcusovou učit kormidlovat. ;)
Děti Ti budou ve vestičkách fandit.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » stř kvě 20, 2009 2:34 pm

na trapezu je hak, na hrazde oko ... a pak uz jen rychly ruce :rofl:
zadna pojistka tam neni je to dobre videt na 3 obrazku a na obrazku s vestou,
ten jeden obrazek mezi mazu, je spise matouci ..
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř kvě 20, 2009 2:40 pm

přesně takhle si představuji rodinný jachting
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » stř kvě 20, 2009 2:41 pm

Vyháknutí samo je legrace, ale vyháknout se při obratu, obsloužit otěže kosatky, nedostat ráhnem do palice, v pravou chvíli přelézt na druhý bok, tam se zaháknout a v pravou chvíli vystrčit zadek (a vše ostatní) z lodi, to je někdy pěkný fofr.
Zdravím Fireballisty a ostatní havěť. :D
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » stř kvě 20, 2009 3:17 pm

jóó, zlatej finn. Tam se ti nemotá žádnej nemotora, kterýho musíš vázat na lanko abys ho udržel na lodi :D :lol:

jinak k ficcusovi: největší šance na převrhnutí je při jízdě se spinakrem (budeš mít, nee..)
El
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod El » stř kvě 20, 2009 3:49 pm

Právě nastrojuji FD a chci jej používat na rodinnou plavbu (Orlík. Lipno). O trapézu jsem přemýšlel, ale nevěděl jsem též jak to vypadá. Z obrázků je mi už jasné, jak to vypadá dole, ale ještě nevím, kde to přesně má být uchyceno nahoře a kudy to má jít dolů. Nemohli by jste to rozvést? Dík. El
smike
moderátor

Příspěvekod smike » stř kvě 20, 2009 4:08 pm

nahoře na stěžni je to připevněno v místě uchycení bočních vantů. Ne výš, protože by sis ohýbal špičku stěžně.
A lanko jde souběžně s vantem dolů k boku lodi (volně, bez jakéhokoliv jiného uchycení)..
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 20, 2009 5:26 pm

Zajímavé :?

Balastu vozím dost, zrovna uvažuji nad nějakým spinakrem, nebo alespoň genakrem, Fif mi furt ujíždí ;)
Ale vidím, že napřed musím pořídit trapez :D No ten by se pak mohl hodit i na kite, nebo nějaký tažný drak místo spinakru :lol:

Jen aby mi ten můj stěžeň všechno pak udržel... :hmm:

Jinak dobrý tip na letní rodinnou plavbu, to bude to pravé... :D :good:
smike
moderátor

Příspěvekod smike » stř kvě 20, 2009 5:37 pm

Libor píše:.. spinakrem, nebo alespoň genakrem..

já bych se přimlouval za genakr - jednodušší ovládání (i halsa), odpadá spinakrový peň, jízda na zadobok je stabilnější...

Zpět na