Hledáme instruktora na základy - nejlépe Orlík

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Hledáme instruktora na základy - nejlépe Orlík

Příspěvekod Danar » čtv říj 08, 2009 9:13 am

Ahoj všichni,
chci se zeptat, jak je to ještě letos s plavbou v našich vodách? Ještě se plavíte, nebo už zavíráte?
Jde mi totiž o to, jestli by se našel nějaký dobrodinec, který by za úplatu věnoval 2-3 lidem jeden den a ukázal nám nějaké základy jachtění. Docela rádi bysme se ještě letos alespoň svezli a osahali si to a měli se na co těšit na jaro ;).

Ještě jen tak mimochodem, malé zamyšlení - firma SPORT - ELI nabízí půjčení Štíra, na kterého není potřeba průkaz VMP. Na jejich stránkách je to popsáno skoro tak, že člověk nemusí mít žádnou praxi, oni mu ho půjčí a on se s tím pere rovnou naostro. Trochu bych z toho měl strach. Jak to je? Dá se Štír ovládat po pouhém nastudování nějaké teorie? Asi ne, což? Jejich stránky k tomu ale svádí.. :?

PS: Hledal jsem kategorii, kam to umístím, snad jsem zvolil správně. Pokud ne, vezměte mě klackem po hlavě :smash: a přesuňte to prosím.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv říj 08, 2009 9:19 am

Klacek netřeba, o to se postará ráhno při vhodné konstelaci... ;)
Ještě se plavím, ale na Hartě, pokud to není pro Vás daleko.
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Danar » čtv říj 08, 2009 9:32 am

Libor píše:Klacek netřeba, o to se postará ráhno při vhodné konstelaci... ;)
Ještě se plavím, ale na Hartě, pokud to není pro Vás daleko.

Díky za odpověd. Harta pro nás není daleko, spíš sakra daleko. Bohužel jsme z Plzně a nikdo z nás nemá momentálně tolik času, abychom se přepravili přes půl republiky :( . Zbylo by potom na plavbu opravdu málo času. Ještě se zeptám, do kdy je možné se domluvit (do kdy letos plánuješ plouti), kdyby nám náhodou něco vypadlo a měli jsme víc času..?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv říj 08, 2009 9:33 am

Podle počasí, ještě tak asi dva týdny, pak už také nemám moc času, bude výstava....a jiné.
Rád bych ji měl v listopadu už pod střechou.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 203
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv říj 08, 2009 9:36 am

Já už mám loď v "pelíšku", ale zeptám se kamarádů na Hracholuskách, zda by tě nesvezli o víkendu.
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Danar » čtv říj 08, 2009 9:48 am

geronimo píše:Já už mám loď v "pelíšku", ale zeptám se kamarádů na Hracholuskách, zda by tě nesvezli o víkendu.
To budeš moc hodnej :good: . Jen upřesním - nejlepší by byla neděle.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv říj 08, 2009 9:52 am

Tak by to asi šlo, záleží na počasí, pokud bude kolega na lodi sám. Pošlu Ti SZ kontakt a domluvte se.
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Danar » čtv říj 08, 2009 10:11 am

geronimo píše:Tak by to asi šlo, záleží na počasí, pokud bude kolega na lodi sám. Pošlu Ti SZ kontakt a domluvte se.

Děkuju moc, určitě se mu ozvu :good: :thankyou:
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv říj 08, 2009 10:41 am

Pak sem dej popis, jaké to bylo a nějakou fotku.
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Neny » čtv říj 08, 2009 4:27 pm

To Danar. Ak si ochotny za kvalitny kurz utratit par korun,tak napis na sport eli, a starsi pan Elias vas zobere na vodu a to uz stoji za to.Robi to strasne dlho. Mam dojem ze on ked zacinal plachtit tak mrtve more bole teprva len tazko chore. inak kurz na stira(pre tich co si ho pozicaju) prebieha spravidla tak ze kim sa vzdialis od mola na dosluch tak ti stihne povedat vsetko podstatne. Viem ze to znie blaznivo ale vazne mu to funguje. Bol som pri tom tak 50 krat,som snim totiz na mole. Toho stira sa neboj ma oplachtenie do 12 m2 tak z tou 500 kg lodou moc paseki nenarobis.Ak budes v sobotu na orliku tak napis sms. Ja vas toho asi vela nenaucim, bo som zacinal toto jaro, ale previest sa mozete.
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Danar » čtv říj 08, 2009 4:52 pm

geronimo: jasný, pokud nezapomenu nebo neutopím foťák ;)

Neny píše:To Danar. Ak si ochotny za kvalitny kurz utratit par korun,tak napis na sport eli, a starsi pan Elias vas zobere na vodu a to uz stoji za to.Robi to strasne dlho. Mam dojem ze on ked zacinal plachtit tak mrtve more bole teprva len tazko chore. inak kurz na stira(pre tich co si ho pozicaju) prebieha spravidla tak ze kim sa vzdialis od mola na dosluch tak ti stihne povedat vsetko podstatne. Viem ze to znie blaznivo ale vazne mu to funguje. Bol som pri tom tak 50 krat,som snim totiz na mole. Toho stira sa neboj ma oplachtenie do 12 m2 tak z tou 500 kg lodou moc paseki nenarobis.Ak budes v sobotu na orliku tak napis sms. Ja vas toho asi vela nenaucim, bo som zacinal toto jaro, ale previest sa mozete.

Díky, tuhle sobotu jsem bohužel mimo, ale pokud tam budeš v neděli a z nějakého důvodu nevyjde kontakt od Geronima, tak bysme mohli zajet tam. Kdyžtak mi pošli mobil do SZ, abych se mohl případně ozvat.
Přiznávám, že jsem se rozhodl pro podzimní plavbu na poslední chvíli a v celkem hektickém období, kdy nemám skoro vůbec čas, ale stejně doufám, že to vyjde. Musí! :gun: :)
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » čtv říj 08, 2009 6:36 pm

Ahoj Danare
Letos jsem měl pújčenýho štíra byl závětrnej jako prase takže jsem se s ním docela trápil.Podle mě byla volná takeláž a chtělo by škubnout s patou stěžně(modrý Theis)doufám že to není antireklama :D.Jinak jsme jí měli vzorně připravenou (dokonce i vařič a nádobí).Z půjčovny jsem měl dobrej pocit ochotný jednání ikdyž jsme to nemohly najít,a po třetím telefonátu bych si dal facku i sám (jenže odbočit za červeným autem když jsou po cestě 3 není tak prostý).Já mám okruhovku a předtím jsem jezdil windsurf takže vím trochu co a jak.Ale nebál bych se toho Eliášovi ochotně poradí co a jak.Pokud by foukalo moc tak refovat dřív než pozdějc ke břehu se vždycky nějak doqrdláš.Hodně štěstí
Šutrák
Marcelita
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Marcelita » čtv říj 08, 2009 8:21 pm

Ahoj,kotvím u mola šikmo nalevo od SPORT ELI, je mi to moc líto, ale letos už vás nesvezu, protože mi minulý týden prasklo lanko od kormidla, ale protože jestli tomu dobře rozumím, budeš na lodi poprve, jen malá rada.Na Orlíku to teď hodně fouká, tak se dobře oblíkněte a vemte si pletený kulichy ( začátečníci většinou nevědí, že se maj až tak dobře oblíknout, prostě nepromokavý a neprofouknutelný věci a toho pletenýho kulicha myslím vážně).Jinak vás všechny můžu povozit kolikrát budete chtít příští rok. :)
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod mkovi » čtv říj 08, 2009 9:02 pm

I já bych se přihlásil jako dobrovolník, ale už jedu v sobotu vzhledem k počasí loď jen vytáhnout. Chtělo se přihlásit trochu dřív. Minulé víkendy bylo pěkné a větrné počasí. Pokud budeš chtít napiš na jaře, ale ještě nevím kde budu mít příští sezonu loď.
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Danar » pát říj 09, 2009 7:34 am

shooter píše:Ahoj Danare
Letos jsem měl pújčenýho štíra byl závětrnej jako prase takže jsem se s ním docela trápil.Podle mě byla volná takeláž a chtělo by škubnout s patou stěžně(modrý Theis)doufám že to není antireklama :D.Jinak jsme jí měli vzorně připravenou (dokonce i vařič a nádobí).Z půjčovny jsem měl dobrej pocit ochotný jednání ikdyž jsme to nemohly najít,a po třetím telefonátu bych si dal facku i sám (jenže odbočit za červeným autem když jsou po cestě 3 není tak prostý).Já mám okruhovku a předtím jsem jezdil windsurf takže vím trochu co a jak.Ale nebál bych se toho Eliášovi ochotně poradí co a jak.Pokud by foukalo moc tak refovat dřív než pozdějc ke břehu se vždycky nějak doqrdláš.Hodně štěstí
Šutrák
Díky za info, jen se přiznám, že ač tady mám přečtenou "větší půlku" fóra (nečetl jsem úplně všechny příběhy) a nějaká další, tak nevím, co znamená, že je loď "závětrná". Můžeš mi to prosím vysvětlit?

Marcelita:Děkuju za radu, s neprofouknutelnýma věcma počítám, i když se přiznám, že kulicha jsem v plánu neměl ;) . Jinak příští rok bysme už rádi byli aktivnější, nicméně svezení a nějaké rady v praxi určitě taky neodmítnem :)

mkovi:Já vím, že to chtělo dřív.. když já si vždycky vzpomenu v tu nejnevhodnější dobu :oops: . Původní plán byl začít na jaře kurzem v HR, ale přehodnotil jsem situaci a začal se příliš těšit na plavbu, abych se teď aspoň nepokusil začít :)

Všem: Potěšilo mě, kolik se tu ozvalo lidí :good: . Když jsem odhadoval, kolik lidí asi jachtá na Orlíku, kolik z nich chodí sem a kolik z nich asi bude ochotných se podělit o místo na palubě a nějaké ty znalosti, tak mi to nevycházelo zrovna optimisticky. A to hádám, že si to ještě někdo přečte o něco později :)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát říj 09, 2009 8:05 am

[quote="Danar, co znamená, že je loď "závětrná"[/quote]

při plavbě na boční vítr se příď stáčí za větrem - závětrná. opak je návětrné, kdy se příď stáčí proti větru
závětrnost je blbá vlastnost, protože při stočení po větru ( za větrem) se plocha plachet víc vystaví větru, zvýší se náklon lodě a je nebezpečí převržení.
opak udělá návětrná - ta tím že se stočí proti větru, tak plocha vystavená větru se zmenší a tím i náklon lodi
oboje by loď udělala kdybys pustil kormidlo. tím, že oba efekty musíš kompenzovat vyložením kormidla ztrácíš na rychlosti.
malá návětrnost je v podstatě kladná věc, protože když všechno pustíš, loď se sama stočí proti větru, plachty vyvlajou a nic zásadního se neděje

způsobený je to polohou těžiště plachet vůči těžišti laterálu. plachty před - závětrná, plachty za - návětrná. změnit se to dá posunutím stěžně, odklonem stěžně, změnou poměru plochy foku a grotu
to je odpověď tak hodně zhruba ;)
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Danar » stř říj 14, 2009 9:33 am

Takže máme to za sebou, v neděli jsme jachtali s Vítkem na Hracholuskách. I pár fotek máme, ale nebyl zatím čas na psaní. Slibuju, že to brzy napravím. Zkrácená verze příběhu zní "SUPER!" :good: :jupi: :thmbup: :clap:
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Danar » pát říj 16, 2009 1:30 am

Takže popis naší plavby je TADY
:)

Zpět na