Teda Ante

... ale nabudúce už LOB riešiť nemusíš.
Poplávem(/e ?) nenápadne za tebou, a všetky LOB ochotne udatne zachránim/e !!!
Mne sa zatiaľ MOB ani LOB naštastie nestal, ale
FOB áno, na rodinnej plavbe mekáčom (macgregor26).
Bolo to nedaleko Baharisovho hrdinského boja na rahne, z Hvarskeho kanálu mierime pod plnými plachtami hnaní podvečerným svižným vetríkom zo zadoboku do Hvaru, dávame možno 5 čvorov ... kormidlujem nohou, prijemne opretý s fendrom pod hlavou ... klídek, pohodička. Trochu upravím kurz, uvolním stŕpnutú ruku ... pozorujem zapadajúce slniečko, krásne sa odráža od vlniek, až to oslepuje viac ako slnko. Zatváram na chvíľu oči ...

ALE čo to - do hlavy zozadu tlačí kompas, napravím si fender ... ale kde ten zrazu je? Po minútke je jasné, že na palube nie. Proti lesknúcemu slnku zozadu nič nevidno ani keby to bol byboat. A kedy asi vypadol - 3 až 4 minúty, možno aj viac? Ani nebol môj, zabudol si ho u mňa v lodi kamoš, keď sme súlodili na Dunaji, bude mu chýbať v novučičkej súprave!
Rozhodujem sa to skúsiť bez motora (veď neide o život, snáď ma za FOBnutie svôjho fendra kamoš nezabije)
- obraciam doľava o 140° a tasím fajnový zoomový daľekohlad z LIDLA. Priťahujem oťaže, mekáč sa rozbieha ostro na vietor, rýchlosť výrazne narástla, náklon tiež. Zoomujem s triedrom na hrane plochy od ktorej sa už slnko neodráža ... a ... mám ho! Istý si nie som, je to diaľka! Ešte chvíľu ... potom znovu obrat vľavo nech nestratíme kvalt, rahno preletí, mekáč sa kladie na opačný bok (v kuchynke sa čosi sype, kto nezavrel dvierka?)

a pod rovnakým uhlom, s vetrom sprava smerujem trochu vyššie, ako tuším náš FOB.
- A zrazu mám istotu - chorvátska rybárska bárka v pozadí ostro mení kurz na náš FOB !!!
Začína závod, priťahujem, povolujem, tlakovo umývam ochytané zábradlie a okienka na ľavoboku, vyvažujeme mekáča sediac na pravej hrane. Už vidno aj bez optiky rybára v bárke s našim FOBom tvoríme trojuholník - nám sa ušla bohužiaľ o hodne dlhšia odvesna, rybár štartoval na kratšej dráhe ... mávame nervózne naňho,

nech na to kašle, FOB je náš, on priateľsky odmáva, ale kurz na fender drží a vyťahuje lodný hák.
No, chýbalo málo ale počuť nás ešte nemôže. Vyloví náš FOB a otáča priamo proti vetru. Ešte sa obzrie dozadu na nás,

čo to tam blbneme ... vtedy zúfalo rýchlo chmatnem druhý fender a balancujúc na hrane lode mávam s ním vo vzduchu - vtedy to celé ten dobrý človek pochopil - siahol dolu do lode a hodil - z (už) jeho fajného nového fendra bol znovu FOB. Mávame znovu, ale už trochu ináč tomu dobrákovi a o chvíľku už lovíme fender našim akciovým teleskopickým háčikom z výstavy v Tullne.
Neviem prečo niektorí nemáte chorvátov radi, ja mám, tak ako Baharis, na nich na 99% pozitívny názor. Podľa mňa sa príliš štatisticky nelíšia od nás ani od iných, nájdu sa aj krajnosti. ... no a, boli ste niekto v posledných rokoch v Tatrách?