Doktorq10 tu už na podobné téma založil dvě vlákna, ale snažím se to pojat poněkud komplexněji. Takový manuál pro kapitána, který se chystá na jednu ze svých prvních plaveb.
Nemusí to být na 100% správně, není to dogma, je to souhrn toho, co a jak by se podle mě mělo či mohlo provádět.
Některé věci se budou bohužel opakovat. Některé úkony různí lidé provádí různě. Někoho to už ani nebude bavit číst (ALT+F4). Každý jsme jiný. Já se to snažím napsat dle svého nejlepšího svědomí, jak to dělám a jak to předávám dál.
1. Příjezd.
Příjezd do maríny a ohlášení se charterové společnosti volím před polednem. I když v každé smlouvě je psané předání lodi v SO v 17:00, je velmi vhodné aby lidé ze společnosti o nás věděli a pokud to je možné, dostáváme loď i kolem 13:00. Chce to slušně, s úsměvem, ale opakovaně a neodbytně se vyptávat, kdy už ta naše loď bude připravená. Na mole si odchytnout base-skippera, pokecat, nabídnout pivo... (neplatí pro GR a IT. Tam je loď většinou až v těch 17:00)
2. Doklady
Do kanceláře jdu s boarding passem, s kopií crewlistu, se svým oprávněním, s pasy členů posádky. Mám jasno, jak budeme hradit kauci (hotovost/karta), jestli pojištění kauce, co budeme připlácet navíc, co budeme půjčovat navíc. Většinou motor na dingi, někdy spinnaker. U karty nesmím zapomenout na výši zůstatku a hlavně denní limit výběru! U on-line ověřování to jinak neprojde.
3. Check-In
Většinou dostávám formulář Check-In s tím, ať si to projdu a pak zavolám base-skippera k podpisu. Tak co kontroluji, na co si dávám pozor.
- Již při čekání si obejdu loď a dívám se na poškození klounovce, trupu, relingu, hliníkové bortlajsny a lemu zrcadla. Následky různých střetů našich předchůdců.
- Do podpisu předání lodě, nikoho z posádky, natož pak bagáž, na loď nepouštím. Nanejvýš jednoho z posádky k pomoci při kontrole.
- První jdu na záchod/y a kontroluji jeho funkčnost. Někdy mě připadá, že to je nejdůležitější část lodi. I při Check-Outu jdou většinou první kontrolovat záchod. Při opravě většinou ve vzduchu visí hrozba platba 100 €.
- Co nejdříve zapínám lednici, aby se co nejvíce nachladila, dokud jsme připojeni na síť. Také je možné ještě před vyplutím odhalit její nefunkčnost.
- Kontroluji ukazatel paliva. Loď musím (nebo měl bych) dostat plně natankovanou. Pokud není a je to možné (blízká benzinka), trvám na tom, že se mnou technik pojede natankovat.
- Kontroluji panty a zámky všech skříněk. Někdy bývají nešetrným zacházením vylomené a když na to nedojdu, dojde na to base-skipper při Check-Out. Taktéž lukny a boční okýnka. Panty, zámky, praskliny.
- Dále pak podle seznamu vše co tam je na kusy. Počítat vesty, harnesy, fendry, hasičáky, světlice, bocmanská sedačka, lana, atd, atd. Jediné co se nepočítá je kuchyňské a stolovací nádobí.
- Je dobré zkontrolovat i věci které nebývají v check listu, ale měly by na lodi být. Hlavně náhradní impeler, klínový řemen, náhradní žárovky a silová-nožová pojistka. Také ověřit jestli v base s nářadím je alespoň něco.
- Ověřím si funkčnost kotvy, čerpadel, nastartuju motor a vyzkouším zařazení vpřed a vzad.
- Položky OK si zafajfknu, položky kterým nerozumím, nenajdu, nebo se nedopočítám, udělám tečku.
- Projdu si všechny výtahy, vyzkoumám odkud kam vede které lano, abych to později mohl osvětlit posádce. Pokud to je potřeba, nalepím na stopery pásky a popíšu. Alespoň ty základní.
- Kontrola lahví plynu, ověření umístnění jeho uzavírání v lodi, nalezení odpojovačů baterie, uzávěr přívodu nafty.
- Kontrola pozičních světel. Už se mě stalo, že jsme dostali loď s obrácenou červenou a zelenou.
- Zavolám base-skippera a projdu nejasnosti. Vždy mě ochotně vše dohledá a vysvětlí. Když nerozumím, nestydím se ptát znovu a znovu. Co podepíšu a není, to pak platím.
- Zeptám se na hloubku kýlu, odkud měří log hloubku (kýl/hladina), délku řetězu kotvy a na systém nádrží na vodu. Pokud jsou dvě, jestli se přepínají ventily a kde tyto jsou.
- Pokud to počasí dovoluje, je součástí check-in i předvedení a kontrola plachet. Ve vyjmečných případech se mohu s base-skipperem domluvit na tom, že je vytáhnu až před marínou a kdyby něco bylo špatně, zavolám mu.
- Pokud vidím na palubě otvor Waste zeptám se, jestli je funkční fekální tank. Většinou ni.
- Co nejsem schopen zkontrolovat, je stav spodku lodi. Musím věřit tomu, že loď dostávám zespodu nepoškozenou. Nestalo se mě, a ani nevím od přímého účastníka, že by na někoho majitelé udělali podraz.
4. Nalodění
Jakmile podepíšeme, může posádka na loď. Neznalé členy nejprve seznámím se záchodem, jak je loď zařízená, jak funguje rozvodná deska, čerpadla apod. Rozhodí se kajuty, ukážu kde jsou záchranné vesty. Ty by měly být rozdány, vyzkoušeny a uloženy u každého v kajutě. Ale ...
Zakážu používat navigační stolek k odkládání věcí a otvírat okýnko nad ním!!!
Bagáž na loď. Doporučuji nejdříve vybalit proviant, svou bagáž pouze do kajut na postele. Vše směřuji k tomu, aby se co nejdříve vypadlo z maríny. Třeba na krátko, ale ven. Vybalování zabere trochu času, který využiji k vyvěšení vlajky posádky a JI, a nachystání si svých nautických pomůcek. Osmičky, dalekohled, anenometr, GPS u kormidla, klika na vinchnu stěžně, expresku coby spring otěže (kontra otěž).
5. Příprava před vyplutím
- Jako skipper jsem odpovědný i za zásoby. Ověřím, jak posádka myslela na pitnou – balenou vodu. Mám informace o stavu potravin a podle toho plánuji možnosti nákupu během nadcházejícího týdne.
- Doplní se voda do lodních tanků. Promluvím o nutnosti šetření vodou (přehnané sprchování) a finančních následcích při nutnosti častého doplňování.
- Musím být obeznámený s počasím, resp. jeho vývojem. Týden dopředu sleduji předpovědi v dané oblasti. Vím, jestli třeba Bora/Jugo je na ústupu, nebo teprve začíná. To je velký rozdíl, vzhledem k plánování trasy.
- Lehká navigační příprava. Měl bych znát situaci před marínou. Navigační znaky, mělčiny, nebezpečí (izolované). A pokračuji i dál. Měl bych vědět kam chci ten den doplout a uložit si do paměti, co mě asi cestou čeká.
- Plavba nemusí probíhat podle mých představ. Mít v záloze náhradní - kratší řešení po cestě je velmi vhodné. Taktéž musím počítat s tím, že mnou vybrané kotviště může být plné. Opět mít v záloze náhradní variantu v blízkém okolí. Nutnost vybírat kotviště chráněné s ohledem na směr větru je snad samozřejmé.
- Zaznačím si pozici našeho stání (hlavně ve velké maríně) do GPS.
- Někdo si kalibruje hloubkoměr, resp. ověřuje údaje na logu se skutečností.
- Elektrický kabel odpojujeme cca ½ hodiny před startem motoru. Tím se prověří, jestli není startovací baterie úplně v čudu. Nejdříve odpojujeme ze sloupku, pak z lodi.
- Dingi dobře uvázána před nebo za stěžněm.
- Dávám povel k uzavření okýnek a luken. S přihlédnutí k počasí.
- Salon musí být prázdný. Nic na stole, na sedačkách a policích, co by mohlo v náklonu spadnout a rozbít se.
- Ventily WC, samostatná kapitola. Zažil jsem loď, kdy mísa přetékala i při plavbě rovně na motor a lodě kdy nepřetekla ani při 30% náklonu. Důležité je na to myslet a při očekávání bouřlivého počasí, raději zavírat vždy.
- Reling před vyplutím zbaven všech sušících se věcí. Ručníky, osušky, plavky atd.
- Pasarela na lodi na svém místě. Většinou přivázána k relingu, u AC zvedlá na kloubu na zadním zrcadle.
- Poslední kontrola, zda máme odpojené a smotané el. kábl a hadici na vodu. Hadici na vodu je vhodné při motání zbavit vody. Pokud má redukci na kohoutek, nezapomenout ji vzít s sebou.
- Motor se startuje tak, aby byl při vyplouvání alespoň trochu ohřátý.
- Před prvním vyplutím vzdáváme hold Neptunovi a úlitbou žádáme o jeho shovívavost. Přitom si hned zkraje ujasníme, že na lodi se neťuká.
- Sprayhood a nakonec i biminy překážejí v pohybu i ve výhledu. A pokud se budou venku vytahovat plachty, stejně se budou balit. Nechám tedy zabalit už před vyplutím.
- Je potřeba se podívat na vějičku a zvážit vzhledem k větru, jak budu vyplouvat. Třeba odhadnout, jestli jsem schopen přetlačit příď proti případnému větru. Pokud ne, naplánuji vyplutí po větru a z ježka vycouvám.
- Zběžná kontrola před vyplutím, jestli nám náhodou nějaké lano nevisí přes bord do vody. Pozor na propeller!
- Kormidelní kolo po otočení nadoraz vlevo/vpravo nastavím na prostředek. Abych vyplouval s kormidlem v pozici rovně. Většinou bývá střed označený.
- Posádce rozdělím jmenovitě přesně úkoly. Každý, i když vyplouvá poprvé, musí vědět co má dělat, jak to dělat, co se může stát a jak na to reagovat.
- Nachystají se záďové lana na odvázání. V případě potřeby se zkrátí úvaz, zkontroluje se zda nejsou na volném konci nějaké nepříjemné smyčky a obě lana se drží „zaseklé“.
- Obhlídnu okolí, jestli zrovna nechce vyplouvat některá z okolních lodí. Nebo jestli nějaká do ježka nezaplouvá.
- Nechávám odvázat mooringové lano a počkám, až se položí na dno. Namotání na propeller by nebylo příjemným úvodem plavby. Loď držím od mola na přiměřené otáčky motoru. Povolováním levého či pravého zadního lana a přidáváním motoru natočím příď proti větru, resp. do směru pohybu kam chci vyplout. Jakmile je loď jak chci, nechávám pustit zadní lana a vyplouvám. Lana co nejrychleji zpět naloď.
- V maríně se stísněnými prostory je potřeba loď dostat přesně doprostřed ježka. S vědomím, že zleva i zprava jdou do vody pode mě mooringová lana ostatních lodí. Loď s kýlem kolem 2 m je na nich zachytlá coby dup.
- Jakmile vyplujeme z bazénu maríny, nechám zvednout fendry. Podle délky a charakteru plavby a podle množství úložných míst, buď se jen uváží na krátko na reling, nebo se schovají do batist či předního WC.
- Jsme před marínou a můžeme jít na to. Loď proti větru a plné plachty!!! Nebo že by druhý ref?
Šťastnou plavbu

EDIT: Doplnění na základě připomínek čtenářů a vlastního rozpomenutí se, je od původního textu odlišeno barevně.