Velikost fendrů

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Velikost fendrů

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » ned lis 07, 2010 11:16 pm

Zdravím a táži se, jak určit velikost fendrů. Budu potřebovat vybavit svou loď a podle rozměru fendrů v nabídce eshopu si dost dobře nedovedu představit poměr k lodi. Všichni (resp. skoro všichni) už maj lodě zazimovaný, abych to poměřil a před tím mě nikdy nenapadlo to řešit. Prostě na lodi byly, tak jsem je uvázal nebo odvázal a schoval a bylo. Babo, raď.
Ahoj a díky, Jirka
Hovez
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hovez » pon lis 08, 2010 3:30 pm

V e-shopu bývají rozměry fendrů dány průměrem a délkou. Ta délka je ale uvedena od oka k oku, ne délka toho ochranného těla fendru.
Já kupoval na dvakrát :) Poprvé jsem po dodání zjistil, že jsou menší než jsem myslel :D naštěstí se ale hodily na tátovu loď :)
Být tebou, tak koupím tak velký jak jen je to možný, raději velkej fendr než podřený gelcoat...
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » pon lis 08, 2010 5:52 pm

Souhlasím, čím větší tím lepší. Určitě se mi osvědčili mít min. dva kulaté. Dokonce si myslím, že na to, kde na Labi kotvím, by stačili jenom kulaté. Na 6m motoráku mám průměr asi 30-40 cm. Na moři jsou válce důležité vzhledem k přílivu a pevných většinou neplovoucích mol. Tam to ale neřeším jsou vždy ve výbavě charterové lodi Teď stavím 9,5 m motorák a tam budou jenom kulatý+tam budu mít masívní gumový fendry po celé délce lodi. Nechával jsem je dělat na zakázku. Mají průřez cca 150x100 mm.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon lis 08, 2010 6:24 pm

Kulatý nemám rád, jsou těžce neskladný, teda pokud se s nimi nechceš chlubit za plavby. :hmm:

Já spíš čím delší, tím lepší. Průměr je dost odvislý od tvaru lodě. Na obdélníkovej prám stačí dva tenký - příď / záď. Na hodně oblém tvaru jich musí být víc, nebo dva patřičně široké, aby vykryly střed obliny. Samo taky záleží na délce lodi.
Délka fendru je důležitá pro případ když kolem projede nějaký prase a není jich málo. Krátký fendry vyskáčou. Navíc nemusíš tolik přesně ladit jejich výšku při přistávání.

Guma není žádné štěstí. Krom toho, že maluje černý šmouhy na sousedy, když si škrtneš u přídě, tak tě vlivem velkého tření otočí napříč. To je třeba v komoře žrádlo. :lol:
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » pon lis 08, 2010 6:48 pm

nedovedu si představit, že by mě gumový fendry otočili v komoře. I kdybych byl totálně zhulenej, tak jak se to nahne směrem ke zdi tak to samo samozřejmě bez odření lodě odjede. No a co se týče nechtěného "ogumování" souseda, tak musím říct že je to 100 x lepší a řešitelnější než jakékoliv nechtěné odření. Otázka je jiná co se týče vkusu, pro mě jsou klasické lodní tvary krásné a nemůžu až na pár vyjímek přijít na chuť některým moc vysokým "moderním" laminátovým hladkým lodím.
Všem co si protahujou motory u přivázaných lodí vzkazuju, že to jsou duševní chudáci, který dost často mají loď jenom z důvodu toho, aby to měli v životopise a ne kvůli celoživotní lásce. Naopak velmi pomalé přejíždění okolo ostatních lodí je efektní a svědčí o určité vyspělosti. Problém je trochu u těch mořských, vyšších než delších, plastových "baylinerů" (rozuměj lodě které jsou určené do vysokých vln a vzhledem k ostré "V" zádi musí mít silné motory aby klouzali) který i když jedou krokem, tak zdvihají vodu jako kdyby za sebou táhli přivázanou krávu.
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » pon lis 08, 2010 6:53 pm

Davide promiň nedostatečně jsem si přečetl tvojí poznámku ohledně gum podélných fendrů. :whist: To s tou přídí se skutečně může stát. Ovšem co je to oproti odření laku :mad:
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon lis 08, 2010 7:02 pm

Gumu si posoudíš v komoře ( zvlášť dobrá je z kyklopského zdiva ) sám a pogumování souseda je sice lepší než odření, ale ty tu čenou šmouhu dolů dostávat nebudeš ty, ale soused. Nadšenej. Už jsem doufal, že doba eskalátorových madel coby oděrky už minula a vono hov.. .

Hluboké V krokem vlnu nedělá, ale nikdo z nich krokem přeci nepojede, to je pod úroveň.

edit: jsme se nějak s odpověděmi sešli

a: preferuju a doporučuju oděrku z PE. Já konkrétně z PE trubek velkého průměru - 315mm, podélně rozřezanejch, svařenejch do jedné délky kolem celé lodi, po 30 cm přišroubovanejch. Snadno opravitelný škrábance, nezničitelný. 10 let, 12m, 8t.
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » pon lis 08, 2010 7:16 pm

To že bude kolem oděrná guma neznamená, že nebudu důsledně používat fendry. (kulatý) Nejsem magor. Guma bude jenom jako pojistka proti odření sebe a kohokoliv jiného. Typově stavím něco jako pracovní loď a to k tomu, stejně jako k lodím patřící capitanii třeba v Chorvatsku prostě patří. Několikrát mě dokonce za jízdy kontrolovali a nikdy jsem neměl ani malou čmouhu. Je to o slušnosti nebo naopak o neomalenosti. Ale nelze se hádat, názorů na funkčnost je prostě hodně. U mě se nejedná přímo o gumu ale o materiál tvrdostí trochu podobný plastu který se používá třeba na černý trubky na vodu, Chtěl jsem to nechat vyrobit z plastu, gumy jiné než černé barvy ale nikde jsem to nesehnal.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

fendry

Příspěvekod kanic » pon lis 08, 2010 7:17 pm

Na námořní plachetnici 7,7m dlouhé a 3 T těžké mám válcové o průměru 15 a 18 cm. I když mě hodila vlna o molo, nikdy to nebylo na tvrdo a fendry stačily náraz zbrzdit. k.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pon lis 08, 2010 7:40 pm

A co takhle kolem lodi silné lano tím se nic nezničí a vypadá to velmi elegantně. A než gumové fendry jsou hezčí ty pletené hadrové.
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » pon lis 08, 2010 7:56 pm

Ano proti silnému lanu a pleteným fendrům nic nemám apsolutně, jenom cena pletených fendrů, je podle mých informací dost závratná a lano silné 100 mm které bych potřeboval jsem prostě nenašel. Uvažoval jsem i o dřevě ale nakonec jsem skončil u gumových nebo spíš plastových "D" fendrů. Ještě jsem je tam nenamontoval, ale bude to krásná moc stylová loď. Tedy alespoň pro mě. Ne každému se to musí líbit:-)
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » pon lis 08, 2010 8:08 pm

takový lano musí bejt krásná věc, a možná i funkční .... ale předpokládá to okolí - třebas molo, které je tzv . "civilizované". Je spousta míst, kde zub času a nezájem majitele vytvořil doslova past. Například taková městská marína na Korfu, obzvláště ve své první části je čirá hrůza - vysoké betonové molo, vyhlodaný beton plný extra ostrých kamínků, nepravidelného tvaru (nahoře taková ostrá kosa, směrem k vodě je to podemletý - vyhlodaný do hloubky) ... tady žádný provaz nepomůže. Zde se, kromě klasických fendrů setsakra hodí cokoliv většího ... kdykoliv jsem zde stál, vždy jsem si říkal, že někdy na své lodi budu mít (třebas po většinu roku vyfouknutý) jako fendry aspoň dva metrový balóny ...

takže za mě - 6 klasických válcovitých fendrů a to co největších - prostě co se vleze a k tomu ještě nějaký extra obludy pro mimorádný situace
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » pon lis 08, 2010 8:18 pm

Máš pravdu lano se používá s úspěchem především na kanálech kde je jasná hladina, prvotřídní mola, břehy atd. Moře a naše rádoby některé mola asi skutečně nevhodné. Ale lano a pletené fendry KRÁSNÉ :good: :good: :good:
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » pon lis 08, 2010 10:39 pm

nevím co je drahé,ale nové platené bumle stojí okolo 2200 prúměr 22 dlouhé 70cm a to lano se sehnad dá to vychází asi na 1000 za metr jí mám těch bumlů 6 a teď si nechám dělat nové dělají je v Klecanech možná by tam udělali i to lano mám ještě ty velké kulaté bumle a oni mi je také opletou jo jsou krásné já má klasiku tak se tam hoděj,ale nevýhoda je u nich ,že se v komoře zabahněj nebo vozeleněj a musí se čistit a to je práce já je mám spíš na vozdobu do komory spíš používám umělé
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Sullaco » stř lis 10, 2010 2:56 pm

Já mám na fendry ušité takové potahy z omyvatelného matroše, takže nejen že sousedovi nepogumuji trup ale i můj trup je lépe chráněn. Navíc nezadrhávají v komoře, u lodi, páč ta látka dalece líp klouže. Potahy se dají i koupit, ale šikovná ženská to za pár hodin spíchne z nějakého šusťáku a podobně. ;)
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř lis 10, 2010 6:35 pm

Mám na lodi (Delphia 22) asi 10 fendrů různých velikostí, ale nejraději a nejčastěji používám fendry prům. 30 cm délky asi 70cm, které jsem před pár lety vylovil z kanálu Du Midi (opravdu vylovil, žádná čorka :D ). Jsou dostatečně dlouhé, takže chrání bok lodi od hladiny až k oděrce a velký průměr zaručuje dostatečný odstup od sousední lodi. Jediná nevýhoda je neskladnost .
Takže doporučuji raději větší !!!
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » stř lis 10, 2010 7:56 pm

No dávat na fendry ještě pytle to není zrovna moc estetické navíc z gumovýho bumlu čmouhu jen tak neudělám. A co velice oblíbené pneumatiky ty jsou nejlepší jsou zadarmo a jen tak se nezničí je pravda někdy je taky používáááám.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » stř lis 10, 2010 8:27 pm

Mě osobně se "ponožky" - obaly (naschvál neříkám "pytle") na fendry líbí ... pokud jsem je někde na lodi viděl, byly většinou sladěny s lodí, lany atd ... vím, že z praktického hlediska je to blbost, ale mě se to líbí - na svoji loď a na své fendry bych "ponožky" určitě dal. Asi bych si je ale nevyráběl sám z nějakého hadru, ale koupil je. Objevil jsem na netu firmu co nabízí 5m roli - nastříháte si to sami ... http://www.fender-socks.co.uk/
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř lis 10, 2010 8:37 pm

"ponožky" - obaly : používají hodně lidé co si váží svého majetku. Obzvlášť větší lodě disponují celkem dost drahou sadou fendrů.
A fendry v obalech nejenom že jsou hezké (jak Tashonka píše když jsou sladěné), ale především obaly za pár babek se prodlouží jejich životnost a jsou stále hezké - jako nové.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř lis 10, 2010 9:21 pm

Pletené fendry se vyplatí koupit nebo nechat si poslat z Anglie, ceny se pohybují kolem 10 - 15 liber za kus. Při googlení se hodí heslo "rope fender black pig".
captain65
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod captain65 » stř lis 10, 2010 9:34 pm

Díky Felixi, co já se toho nahledal :good:
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř lis 10, 2010 9:39 pm

a jakékoli lano ti vyrobí na objednávku firma Provaznictví, např. v Praze na Újezdě. S tlouštkou nemají problém.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » stř lis 10, 2010 9:54 pm

To jistě s tlouškou nemají problém je to otázka peněz ono to docela závratně roste a ty pletené bumle někdy dělají z tech kokosových vláken,ale ty nejsou zase tak pěkné a jsou takové více chlupaté. Jinak co já se těch bumlů nasháněl nakonec jsem koupil náhodně takové úloženky a dva takové nic moc a po roce jsem našel to provaznictví na smíchově s pobočkou v Klecanech a tam udělají snad vše je pravda levné to není
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » stř lis 10, 2010 10:03 pm

tak jsem to také našel v Anglii tam teda mají výběr a neni to fakt drahé taky díky ségra tam bydlí tak mi to přiveze aspoň to nevyjde tak draho. Tak to se zase neudržím a volepím celou loď
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř lis 10, 2010 10:05 pm

Bumly vyráběl - a možná ještě vyrábí - pan Ringel, autor knížky "Uzel pro štěstí". Pracoval v provaznictví Viking v holešovickém přístavu, teď už je v důchodu, ale v provaznictví ho vystřídal synovec, takže kontakt stále existuje. Při troše trpělivosti se to dá zvládnout i vlastnoručně, největší poblém je správně odhadnout spotřebu lana - buď se člověk pere se zbytečnými metry, nebo musí kousek před koncem práce lano nastavovat. Obě varianty už jsem vyzkoušel, jenom tu optimální délku se mi zatím trefit nepodařilo :-)

Zpět na