jak převážet přívěsný motor

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

tove
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

jak převážet přívěsný motor

Příspěvekod tove » pon kvě 21, 2012 10:38 pm

V jaké poloze nejlépe převážet přívěsný motor cca 150kg pevně uchycený na zrcadle ? Vyklopený a podepřený v horní poloze, nebo spíš spuštěný ?
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » úte kvě 22, 2012 7:20 am

Prevážajú sa väčšinou naležato na palete. Opýtaj sa predávájúceho na ktorú stranu môžeš položiť. Keď k tomu motoru je manuál, tam to nájdeš. Nezabudni riadne priviazať, zabezpečiť! 150 kg už je slušná váha.O aký motor ide?
david
moderátor
Reputace: 234

Re: jak převážet přívěsný motor

Příspěvekod david » úte kvě 22, 2012 7:31 am

spuštěný dolů, to riskuješ, že si drcneš nohou o silnici. Vyklopený a PODLOŽENÝ v závěsu, aby to nedržely pístnice trim/tilt
tove
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod tove » úte kvě 22, 2012 11:04 am

motor je pevně uchycen na zrcadle, sundavat na paletu je nesmysl, nevozím sebou jeřáb, šlo mě o polohu vyklopeny a podložený nebo spuštěný dolů
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod mirus » úte kvě 22, 2012 11:31 am

Nevím co máš za motor ,ale můj Evinrude 60 má "packy" o které se při převozu lodě opře.Motor trimem zvednu,vyklopím packy,pustím pomalu dolů,až se packy opřou o pevnou část a hotovo.Motor je vyklopen asi 35-40 stupňů.Před spuštěním na vodu zase zvednu motor,packy zaklapnu do držáků,a spouštím nebo zvedám podle potřeby trimu.Takže převoz motoru(lodi) -částečně spuštěný ,podložený.Nevím přesně kolik váží ,cca 120 kg.
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod lebon » úte kvě 22, 2012 10:02 pm

A to je ten problém.Celou dobu vozím motor zacvaknutý na packách a volant zaaretovaný gumicukem k zábradlí a teď,když jsem koupil nový motor,tak mi servisák řek,že jsem debil a motor se vozí jinak.Jedinný argument byl přetěžování zrcadla a že mám podložit motor špalkem a spustit co nejníž.Právě teď se mi zdá,že je motor mimo osu a těžiště mi láme zrcadlo.Podle servisáka jsou ty packy pouze pro manipulaci.Myslím ,že to tak není a rád se přiučím.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte kvě 22, 2012 10:33 pm

Jestli myslel podložit špalkem proti vleku, tak to je taky kravina, vlek se kroutí, loď se na něm mele a hydraulika dostává kouř. Za plavby je zrcadlo namáhaný víc a tak taky musí být nadimenzovaný. Jinak prdne tak jak tak.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř kvě 23, 2012 7:38 am

Co jsem se bavil se servisákem, tak mi říkal, že při převozu nejsou na zrcadlo vyvýjeny takové síly, jako při plavbě, říkal, že daleko větší rázy jsou na zrcedle když loď na vlně vyskočí z vody a znovu se ponoří, než když je na zrcadle pověšenej motor při převozu i nezajištěnej proti pohybu od volantu.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » stř kvě 23, 2012 7:56 am

Jaký je rozdíl v tom ,že motor je opřený o packy nebo o špalek.Pokud ten špalek nemáš opřený někde o vozík,tak je to jedno.A pokud je opřený o vozík,tak ti bude přes motor a zrcadlo zvedat celou loď.Muselo by to být velice dobře vyvážený(podepřený),aby ležela loď i motor v ideál rovině a nebylo jedno nebo druhé namáhané jinak.Při jízdě na vodě je zrcadlo taky namáhané a řekl bych ,že víc jak při převozu.Stáří lodě i motoru je už 18 let a zatím nepozoruju nějaký změny na uchycení ,ani na zrcadle a vozím to pořád stejně.Snažím se ,abych měl vozík za sebou vyvážený,aby neskákal na každé díře jak koza a to na dálnici Brno-V.Bíteš dostane sakra na frak.
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod lebon » stř kvě 23, 2012 9:12 am

Trámek mám mezi nohou a tím forichtungem,který se šroubuje na loď(nevím jak se to jmenuje,snad konzole či co),aby se docílila co největší svislost motoru,aniž by na nerovnostech brnknul o silnici.Celou dobu jsem ho vozil zacvaknutý na prackách,protože jsem si myslel že tam jsou od toho.Teď jsem byl u nového motoru zjebán,tak to vozím takto.Musel jsem upravit čelo na vozíku,aby motor neschovával spz a podobné ptákoviny,tak jenom doufám ,že to má nějaký smysl.
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod knoki » stř kvě 23, 2012 9:31 am

to Lebon:
myslím, že ten tvůj servisák má pravdu (pochybuji, že by myslel to, co píše David: podložit motor x přívěs): tady např. od Hondy:

Pojistka vyklopení motoru
Pomocí této pojistky motor zajistěte v jeho vyklopené poloze – používá se jen při dlouhodobém kotvení, respektive vytažení na břeh.

Transport motoru namontovaného na člunu
Při převozu člunu včetně motoru doporučujeme, aby motor byl v běžné provozní poloze
Motor převážejte v běžné provozní poloze.
! POZOR
Nepřevážejte člun s motorem ve vyklopené poloze – při pádu by člun byl poškozen, respektive motor vážně poškozen.
Pokud by nebylo dost místa na přepravu s motorem v provozní poloze, pak lze motor převážet ve vyklopené poloze za předpokladu zajištění motoru v této poloze pomocí podpěrného závěsného nosníku nebo je možno motor z člunu demontovat.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř kvě 23, 2012 7:17 pm

No ještě jsem neviděl že by někdo vozil přívěsnej motor sklopenej dolu, natož aby ho při převozu demontoval z lodi (myslím tedy větší motory). Jasné je, že je potřeba ho ve vyklopené poloze zajistit, aby se nemohl sám sklopit dolů.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » stř kvě 23, 2012 7:54 pm

Byl jsem se schválně podívat na motor,kam bych mohl umístit ten "podpůrný trámek",kdybych to chtěl vozit jak popisujete.Pokud nechci poničit trimování motoru,tak jsem žádný místo nenašel.Pokud ho pustím dolů,tak abych tam mohl něco dát,tak mám motor 5-7 cm od podlahy a to je mě ta podpěra potom na .....Možná je to u jiných motorů jinak,ale pokud tam mám zařízení k tomu určené,způsob převozu měnit nebudu a to stím jezdím na dovču 1450 km.

Zpět na