Neznámá bójka?

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Neznámá bójka?

Příspěvekod Michal123 » úte črc 23, 2013 8:40 pm

Zajímavý článek na téma znalostí jedné z hlavních bóji:
Lidové noviny
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte črc 23, 2013 9:03 pm

Následující video mluví za vše :crazy:

Lidovky zase potřebovaly senzaci. "Včetně Čechů!!!" Kterých Čechů? Jména Čechů, kteří za poslední léta ohrožovali potápěče bych chtěl vědět.

To video je také pěkná blbost. Když šnorchluji, slyším motor na stovky metrů a kontroluji kde je a kam pluje. Tady je vidět jen nějaké předvádění a "tanečky". A to vůbec nemluvím o tom, že ten figurant nemá přivázanou žádnou bójku. Píši figurant, protože mě to trochu připadá nahrané...
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod lebon » úte črc 23, 2013 9:33 pm

Samozřejmě jsou to opičárny,opruzujou s tím akorát Balkánci z Chorvatska.Téměř všichni,kteří řídí čluny v této destinaci mají nějaký průkaz,tudíž tento symbol znají.Zase se co chcete........... snaží být zajímaví Čmoudi.V Itálii,Řecku,i když balkán na to nenarazíš .Ale i tak bacha,mezi každou komunitou se najdou kokoti,a pod vodou nelze rozeznat z kterého směru přichází zvuk.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte črc 23, 2013 9:49 pm

Co jste tak rozčilení? Pravda je, že dnes už většina „kapitánů“, a je jedno jestli maj nebo nemaj papíry, jezdí jako čůráci, bez ohledu na okolí, z plavebních řádů a zvyklostí znají "censored", a to co náhodou znaj, stejně nedodržujou. Ostatně i tady a na Plavidlech se někteří objevují. Kdyby byl někdo z vás pod vodu a jeden takovej vám projel nad hlavou, tak se bezpochyby poserete.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte črc 23, 2013 10:01 pm

Ale já nejsem vůbec rozčilený. :D
Jen v tom, než solidní článek, vidím hledání senzace tam kde není. Myslím že kdyby se něco takového z "naší" strany stalo, určitě by se to vědělo.

A Davide, kolik jsi viděl šnorchlařů s bójkou? :mad:
Když řeknu jeden ze sta, tak silně přeháním. Je jich míň. Naštěstí se většinou pohybují dost blízko břehu a tam si už člověk dává pozor.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte črc 23, 2013 10:07 pm

Taky bych nepředpokládal šnorchlaře 500m – 1 Km od břehu bez lodě, zato jsem viděl jak klidně plavou lodě kolem bójky profi potápěčů
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » úte črc 23, 2013 10:09 pm

Vždycky mě učili, že když je potápěč pod vodou, má být vyvěšena vlajka „A“ mezinárodního vlajkového kódu.
O téhle bóji resp. vlajce jsem nikdy neslyšel a tak jsem začal hledat. Dalo to fušku, ale nakonec jsem na stránce jednoho potápěče našel informaci, že: „Na některých bójích můžete vidět vlaječku červenou s bílým šikmým pruhem (z rohu do rohu). Tato vlaječka je vlajkou potápěčskou a vůdce plavidla není povinen ji znát. Naproti tomu vlajku Alpha (na obrázku) je povinen znát každý vůdce plavidla. Je to vlajka mezinárodního vlajkového kódu.“
Zdroj: http://www.jarduvsvet.cz/boje.htm
Pokud je ta vlajka z článku skutečně upravena nějakým mezinárodním předpisem, který bych měl až budu kapitán znát, prosím o odkaz na ten předpis.
lebon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod lebon » úte črc 23, 2013 10:11 pm

Pasuje,s přístrojem máme bojku zakotvenou a spoléháme n tzv ochranné pásmo a z vlastních zkušeností můžu říct,že na označený prostor serou akorát Chorvati s rybářskýma pramicemi (ti netuší o co se jedná a jezdí tudy furt a turisti z 5 Hp,který vidíš dřív než tě dojede a neohrozí.Nejhorší jsou skútry.
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Fitor » stř črc 24, 2013 8:11 am

Strycek_Bidlo

já mám jenom VMP+C a jsem proti vám o hodně nezkušenější, ale na zkouškách byla v testech vlajka s bílým pruhem

Obrázek

Každopádně já mám zkušenost s českými "námořníky" na rychlých člunech, kteří jsou schopní mě na katamaranu minout tak na dva metry pod plynem a ještě si jednou rukou dělat fotky nebo video mobilem.
Přitom jsem byl sám na trapézu HC16 a v jednom loď není nejstabilnější.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » stř črc 24, 2013 9:12 am

Pokud se nemýlím, COLREG tuto bójku vůbec nezmiňuje, ŘPB ano.
Jisté je, že v Polsku, Německu, Švédsku, Dánsku, Norsku, Turecku, Řecku, Skotsku, Francii ani Anglii jsem ji nikdy neviděl.
kolovratek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kolovratek » stř črc 24, 2013 9:29 am

Letos v červnu jsme tyto bojky vyděli u Cresu. Nejdříve jsme si mysleli , že jde o šnorchlaře, ale byly v řadě a a šli napříč až do půlky zálivu. Pak jsme zjistili, že si tak označili koše.
david
moderátor

Příspěvekod david » stř črc 24, 2013 11:30 am

pokud by jste se chtěli povzdělat, jak to s potápěčskejma vlakama je a kde platí, je to zde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Diver_down_flag

dalších komentářů se zdržím,už jsem se vybil někde vejš
MIREK470
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MIREK470 » stř črc 24, 2013 5:15 pm

Ahoj, jsem potápěčem docela dost dlouho a odpotápěno už pár desítek ponorů mám a je fakt že jsem se všude setkával s červenou vlaječkou s pruhem.

To co tady zmiňuje "david" tak je svatá pravda. Když jste pod vodu a přejede nad váma loď i když víte, že je nad vámi 20 metrů tak se krčíte a tisknete ke dnu jako kdyby to byla vaše poslední hodinka.

Opravdu voda ty zvuky ohromě přenáší a hlavně vám přijde jak když je ta loď půl metru nad vámi i když je těch 20.

Byli jsme onehdá na Slapech a jezdil nad námi parník za parníkem a žádná slast to nebyla.

Každému vůdci plavidla co lítá kolem těch bójek jak trotl bych přál být v tu chvíli pod vodou a vyměnit si s tím co je dole.

Nejhorší je ale to, že v 5 metrech pod hladinou děláme 5 min bezpečnostní přestávku a kolikrát se stane , že ti nezkušení se nechají vytáhnout na hladinu aniž by chtěli a to je pak malér.

Já sice sebou tahám vystřelovací bójku které se pak držím aby mne to nevytáhlo ale většině lidí to po dobu ponoru překáží a neberou si ji.

Je fakt, že jsem začínal s potápěním v CZ pak Chorvatsko a teď už jen Egypt a potápíme se z lodě která je vždy blízko kolem nás a nebo nás gumáčem někam odvezou a jsme na vyloženě " potápěčských lokalitách" ,

ale kolikrát se stalo, že nás proud odnesl jinam než bylo naplánováno, museli jsme jít nahoru a zrovna vítr foukal od lodi k nám, pískali jsme na píšťalky jak o život a na lodi nás stejně neslyšeli.

proto i za nás potápěče prosím VŠECHNY VŮDCE PLAVIDEL " RESPEKTUJTE TUTO ZNAČKU"

Díky Mirek470
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » pon zář 02, 2013 4:20 pm

Myslím že znak je bežne používaný, príklady z praxe:
Obrázek
Južné pobrežie ostrova Vis
Obrázek
Komiža
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » pon zář 02, 2013 7:19 pm

To se pomalu nechce věřit, že toto někdo nezná...

Zpět na