Cvičiště - tipy na místa, kde lze nacvičovat různé manévry

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Cvičiště - tipy na místa, kde lze nacvičovat různé manévry

Příspěvekod Danar » čtv led 23, 2014 1:12 pm

Ahoj, v souvislosti s jiným tématem mě napadlo založit vlákno, kam by se soustředily tipy na různá vhodná místa pro nacvičování manévrů s lodí, jako např. mola pro trénování přistávání, případně bójky, mezi které se dá trefovat a podobně. Jak z našich vod, tak v zahraničí.
Někdo může namítnout, že vhodná místa se najdou všude a netřeba je vypisovat, ale jistě jsou taková, která k tomu přímo vybízí a člověk tam svými manévry nebude budit zbytečný rozruch. Také ubyde ztraceného času jejich hledáním.
Jde samozřejmě hlavně o tipy pro začátečníky. Staří mazáci to jistě nepotřebují, zato budou mít jistě spoustu cenných informací pro nás novice :)
Takže se nestyďte a podělte se, kde jste trénovali, nebo viděli vhodné místo :)

.....a možná je toto téma úplně zbytečné :exclaim:

PS: Pokud jde o mě, tak by mě zajímalo, kde bych našel vhodné molo na Orlíku. Sice většinou je k dispozici stání u mola v půjčovně, ale tak nějak mi na klidu nepřidá, když mě bude sledovat majitel lodě, co mu to s jeho majetkem provádím.. ;) A nemusí tam být zrovna místo pro trénink přistávání bokem atd..
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » čtv led 23, 2014 3:33 pm

špatné by na toto nebyly přistávací můstky lodní dopravy, jen je potřeba pohlídat jízdní řád, aby jim člověk nepřekážel.
To by byli hodně nervózní.. :)
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv led 23, 2014 5:18 pm

Tak to bys v ústí byl spíš brzo bez paliva než bys potkal výletní loď. Ale to je dobrej nápad ty mola jsou bytelná. Nebo před Smíchovskou komorou tam se naučíte nejlépe manévrovat a naučíte se i znakovou řeč :mad:
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv led 23, 2014 5:35 pm

Vyrobit si cvičiště ze čtyř zakotvených bójek (fendrů, polystyrenu) může každý skoro kdekoliv. Nacvičí si mezi nimi přesné kormidlování a zastavování na určeném místě. S kotevní bójkou (s okem nahoře) si zase skoro kdekoliv může zkoušet najetí přídí/zádí k určenému místu, případně i zachycení bójky - připlout k bóji tak blízko, abych na ni dosáhl rukou a přitom se jí nedotkl lodí je dovednost, která se při přistávání u mola bude dost hodit :-)

K manévrům prováděným u zařízení, které mi, na rozdíl od bójky, odmítá uhnout, bych přistoupil až později ;)

Zpět na