Boční světla - umístění

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Boční světla - umístění

Příspěvekod Michal123 » ned kvě 04, 2014 12:09 pm

Zdravím
mám tady několik knih a skript. Docela se liší co se týče světel na lodi.
Především jsou namalovaná boční světla červené a zelené pokaždé jinak. Jednou na zádi a jednou na přídi. Jak je to správně?

Podle kterých skript se to mám učit? Nějaké osvědčené stránky. Klidně i anglicky.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » ned kvě 04, 2014 12:31 pm

Sice jsou nepatrné rozdíly v osvětlení lodě na řekách a na moři, ale začal bych na stránkách SPS Praha, oddíl soubor otázek VMP.
A tam je vše.

Zde link: SPS Praha - soubor otázek

Pak Písemný test a pak odkaz "Pro zobrazení souboru otázek klikněte sem" u jednotlivých písmen. Tenhle základ je v M, M100, M20

A pak moře, příbřežní plavba - C
Naposledy upravil(a) err_ dne ned kvě 04, 2014 12:37 pm, celkem upraveno 2 x.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » ned kvě 04, 2014 12:34 pm

je to jedno jestli na přídi a třeba to sdružené a nebo na zádi na bocích dle typu lodi a světel ale přesný popis je v testech SPS
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 34

Příspěvekod Clouseau » ned kvě 04, 2014 8:42 pm

Plachetnice, která je malým plavidlem a jejíž délka je více jak 7m může nést také sdružené světlo ( boční světla, která mohou být obyčejná místo jasných a záďové světlo, soustředěná do jednoho svítidla) na vrcholu, nebo horní části stěžně.
Tak to mám třeba i já na své plachetnici.

Plavidla to skutečně mohou mít různě umístěné... někdy jen boční světla, někdy mohou být sdružená na přídi, nebo poblíž přídě...
Mrkni třeba sem : http://www.jachty-lode.cz/index.php/pra ... vetla-lodi

Každopádně pokud jde o zkoušky, rovněž doporučuji učit se podle testových otázek, které jsou stejné jako ty na stránkách SPS.
( Minulý týden jsem úspěšně složil zkoušky a předtím jsem si dělal zkušebně testy právě na webu SPS )
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 11
Kontaktovat uživatele:

Re: Boční světla - umístění

Příspěvekod Strycek_Bidlo » ned kvě 04, 2014 9:43 pm

Michal123 píše:Zdravím
Především jsou namalovaná boční světla červené a zelené pokaždé jinak. Jednou na zádi a jednou na přídi. Jak je to správně?

Když je tma, vidíš jen ta světla, nevidíš kde na lodi skutečně jsou.
Takže je úplně jedno, kde je mají na obrázku namalovaná. Uč se co znamenají.
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » pon kvě 05, 2014 6:23 pm

Ve výše uvedeném odkazu (http://www.jachty-lode.cz/index.php/pra ... vetla-lodi) píšou něco o světlech do trojúhelníků:
lačná sestava (tři vrcholová světla rozmístěná ve tvaru rovnostranného trojúhelníku, jedno doplňkové vrcholové světlo, boční světla a tři záďová světla na tlačném remorkéru)

O tom se v jiných publikacích nepíše vůbec. A teď kdo se v tom má vyznat. :?

Našel jsem další stránky:
http://www.sailingissues.com/navcourse10.html
http://www.transportsafety.vic.gov.au/m ... ion-lights

Jak moc rybáři v praxi použivají doplňkové signály? Například dvě červené - zachycení sítě o dno.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon kvě 05, 2014 8:19 pm

Hele, co chceš vlastně dělat za papíry?
Je tady určitě spousta zkušenějších lidí než jsem já, ale mě připadá, že řešíš voloviny.
Pokud si chceš udělat VMP, tak klikni na http://www.spspraha.cz/zkousky/zkousky.aspx
- první řádek odshora, jestli chceš VMP jen na motorák
- druhý řádek odshora, jestli chceš VMP na motorák i na plachetnici
- třetí řádek odshora, abys to měl M+S i na příbřežní plavbu (sice naprdlačku, ale předpisy jsou shodné jako u námořníků)
Když si ty testy vyplníš každý den jednou ráno a jednou večer, tak to po měsíci budeš umět tak, že to budeš moct školit.

V praxi na moři stejně zjistíš, že to poslední, co vidíš na osobní lodi, je boční barevné světlo, takže směr plavby zjistíš tak nejspíš podle bílých světel na stěžních, protože ta bílá jsou nejvýš a to z nich, co je nižší, tak tam to jede.
Že když se začneš na moři cpát moc blízko k lodi s vlekem, tak na tebe z remorkéru houknou a posvítěj reflektorem, abys viděl do čeho se narveš, když si z testů nepamatuješ, jak svítí vlečná sestava.
A že každej rybář svítí jak vánoční stromeček a je potřeba se mu uklidit z cesty vždycky, ať má světla jakákoliv.
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » pon kvě 05, 2014 10:17 pm

Žádný voloviny neřeším.
Jen mne zajímá osvědčený zdroj, který to má správně. Bohužel co stránky nebo skripta, to jsou tam drobné rozdíly.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte kvě 06, 2014 8:28 am

Nic si z toho nedělej, co loď, to drobné, až velké rozdíly ;)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte kvě 06, 2014 10:07 am

Michal123 píše:1. Žádný voloviny neřeším.
2. Jen mne zajímá osvědčený zdroj, který to má správně.
3. Jak moc rybáři v praxi použivají doplňkové signály? Například dvě červené - zachycení sítě o dno
4. Podle kterých skript se to mám učit?

2. Osvědčený zdroj je pouze COLREG. Přečti si jej a věř mu. Všechny ostatní stránky a publikace pouze vycházejí z něj. Nemohou ani jinak.

1. Při vší úctě, řešíš. O vysvětlení se naprosto správně snažili Stýček, Geus aj Michal, já k tomu jenom přidám něco, co by ještě mohlo pomoci.
Barva pozičního světla kterou ve tmě uvidíš ti říká, kterým směrem se sledovaná loď (pokud to není maják) pohybuje. Od tebe, k tobě, doleva, doprava. A z toho pak určuješ, jestli může být váš kurz kolizní či nikoliv. Umístnění světel je irelevantní. To zajímá pouze projektanty a stavitele.
(samozřejmě že z ostatních světel se poznává druh plavidla a tím pádem, jestli toto má před lodí na plachty přednost nebo ne)

3. Vždycky když zachytnou sítí za dno. (ještě jsem neviděl)

4. Učit se to nemusíš. Nikdo to po tobě nebude chtít a ty to nikdy nebudeš potřebovat.
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod rb » úte kvě 06, 2014 11:42 am

4. Učit se to nemusíš. Nikdo to po tobě nebude chtít a ty to nikdy nebudeš potřebovat.

Tedy pokud si nebudeš chtít udělat doklady na moře (Colreg). Při zkoušce budou po tobě chtít, aby jsi určil podle světel co je to za loď a jak pluje vzhledem k tobě. Ale pokud tě skutečně zajímá umístění světel na lodi, tak to jestli má být světlo xy cm nad vodní hladinou a jakou má mít intenzitu apod. tak to vskutku po tobě nikdo chtít nebude. Leda bys chtěl nějakou loďku vyprojektovat (nebo jsi montoval světla na loď na které ještě nebyly) a budeš vést diskuzi proč jsi umístil světlo tam kam jsi ho dal.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte kvě 06, 2014 11:53 am

Výborně "rb" !!! :thmbup:
Cítil jsi potřebu, takové to vnitřní nutkání, něco moudrého napsat a šlo to ven. Ovšem stále platí že nejprve je dobré pořádně číst a pak až psát.

Pokud si myslíš že bych nabádal členy fóra aby se neučili poznávat lodě podle světel, to mě musíš mít za velkého dementa.
Pokud si ale přečteš nadpis vlákna, první příspěvek a duch v kterém se vlákno nese, zajisté pochopíš že jsem reagoval na touhu zakladatele, zjistit přesně kde mají správně být umístěná poziční světla.
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Klidek :)

Příspěvekod FordPerfect » úte kvě 06, 2014 4:38 pm

Nechapem, preco na teba (niektori) stekaju. Obvykle to byva preto ze odpoved netusia. :) Ako ti povedal Baharis, vsetky informaci najdes v COLREG. Pozicne a technicke detaily svetiel a znakov su v prilohe 1. (ANNEX I: POSITIONING AND TECHNICAL DETAILS OF LIGHTS AND SHAPES).

Kedze si sa pytal na bocne svetla tak:
(b) On a vessel of 20 metres or more in length the sidelights shall not be placed in front of the forward masthead lights. They shall be placed at or near the side of the vessel.

Zaroven plati pravidlo 21 COLREG:
In a vessel of less than 20 m in length the sidelights may be combined in one lantern carried on the fore-and-aft centreline of the vessel.

PS: Niektore ceske a slovenske preklady COLREG obsahuju chyby, takze je lepsie konzultovat original.
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » úte kvě 06, 2014 7:20 pm

To je zase guláš.
Takže popořádku. První otázka dávno ztratila význam - na to odpovědělo spousta lidí, nevím co řešíte. Boční světla mohou být v podstatě kdekoliv mezi přídí a zádi. To je jasné.

Další otázka jestli někdo používá doplňkové světla. To jsem se ptal jen tak na okraj. A není to podstatné.

Ale pořád tady zůstává nezodpovězená které stránky to mají dobře namalované podle Colregu. Na těch českých jsou u remorkéru světla do trojúhelníku, ale ne žádných jiných stránkách to není,

No nic jdu si najít origoš Colreg.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte kvě 06, 2014 7:58 pm

Říkáš gulaš, jo? :lol:

Tak mě/nám prosím vysvětli, které tam jsou že světla do trojúhelníku. To by mě zajímalo. Poziční, nebo ta rozlišovací, která určují druh plavidla?

Nápověda: Ty první mají určené sektory 112,5°/112,5°/135°, motorové světlo dopředu 225°. Ty druhé by měly svítit 360°.

COLREG si stáhneš (mimo jiné) u mě na stránkách. Je to přesný přepis originál vydání. Sám jsem dělal.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » úte kvě 06, 2014 8:36 pm

Tak už si udělejte pohodu. Remorkérové se myslí žluté zádové, které musí být nad bílým v jedné lajně. /obě 135 st. Pravidlo 21d, 24a iv
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte kvě 06, 2014 8:41 pm

Tlačné sestavy musí nést:
a) i) tři vrcholová světla v přední části plavidla v čele sestavy, kterým
prochází její podélná osa anebo plavidla v čele sestavy, které je z
levé strany nejblíže této ose. Tato světla musí být rozmístěna ve
tvaru rovnostranného trojúhelníku s vodorovnou základnou v rovině
kolmé na podélnou osu sestavy.
Horní světlo musí být umístěno ve
výšce minimálně 4 m. Dvě spodní světla musí být ve vzdálenosti
1,25 m od sebe a ve vzdálenosti 1,10 m pod horním světlem.
ii) vrcholové světlo v přední části každého dalšího plavidla, jehož celá
šířka je zpředu viditelná. Toto světlo musí být podle možnosti
umístěno 2 m pod horním vrcholovým světlem uvedeným pod písm.
i). Stožáry nesoucí tato světla musí být umístěny vždy v podélné ose
plavidla,
b) boční světla, předepsaná v čl. 3.08 odst. 1 písm. b) umístěna v nejširší
části sestavy, pokud možno co nejblíže k tlačnému remorkéru, ve
vzdálenosti maximálně 1 m od boků sestavy a ve výšce minimálně 2 m,
c) i) tři záďová světla na tlačném remorkéru předepsaná v čl. 3.08 odst. 1
písm. c) umístěná v rovině kolmé na podélnou osu remorkéru ve
vzdálenosti 1,25 m od sebe v dostatečné výši, aby nemohla být
zacloněna některým z plavidel sestavy,
ii) záďové světlo na každém plavidle, jehož celá šířka je zezadu
viditelná; jsou-li však kromě tlačného remorkéru vidět zezadu více
než dvě plavidla, nesou toto záďové světlo pouze dvě krajní plavidla
sestavy.

snad ti to stačí. D[b]
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod rb » úte kvě 06, 2014 9:17 pm

Baharis :lol:

Michal: Můžeš zkusit v Google play, jestli vlastníš nějaký Android přívětivý přístroj, tydydlencto: Vessel lights
výhoda té aplikace je že můžeš otáčet lodí a světla se ti ukazují z různých úhlů, dojde tedy i na trojúhelníky i "vánoční stromečky", drobná nevýhoda je, že je v english. Nejde ani tak o to se to naučit na zkoušky, ale umět v praxi použít.

Sakra, zase jsem měl potřebu, takové to vnitřní nutkání, něco moudrého napsat a šlo to ven.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte kvě 06, 2014 10:31 pm

rb píše:Nejde ani tak o to se to naučit na zkoušky, ale umět v praxi použít.

Sakra, zase jsem měl potřebu, takové to vnitřní nutkání...

Asi tak nějak. :)
Já se to učil na dvoje zkoušky a stejně se mě to vždy po roce vykouřilo z hlavy. Jakési moudro říkalo že není potřeba všechno znát, ale vědět kde to najdu. A být připraven. Vozím v navigačním stole brožurku "Příručka kapitána plavidla" a když je něco, skočím dolů, vytáhnu ji a porovnávám. No koho by třeba napadlo že nad ránem, při plavbě na Palagružu, potkáme na otevřeném moři pracující bagr.
A to je teprve vánoční stromeček! :lol:

EDIT: Já osobně proti tvému vnitřnímu nutkání vůbec nic nemám, ba právě naopak. Jen nutkej. Jen když mě nebudeš podsouvat věci které neřeknu, budu raději.
Vše dobré? ;)
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Michal123 » úte kvě 06, 2014 10:49 pm

Ty světla do trojúhelníků vychází z Řádu plavební bezpečnosti.
Takže asi zase nějaká česká specialita?
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=& ... 1022,d.ZGU

COLREG platí jenom na moři a ve vnitrozemí je to jinak?
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod rb » úte kvě 06, 2014 11:32 pm

Baharis: jsem dalek toho abych něco někomu podsouval, aspoň ne vědomě. Vše dobré :)

Michal: ŘPB vychází primárně z Colregu, nicméně úpravu pro vnitrozemskou plavbu si může každý stát upravit dle svého. Možná to tak nevypadá, ale činí tak. Tedy i ŘPB se liší v jednotlivých detailech od colregu. Pokud nemáš VMP, začni ŘPB, pokud si se nerozhodl plavit pouze po moři nebo spíš mimo vnitrozemské vody ČR na lodi ke které potřebuješ oprávnění. Ovšem i tedy platí, že předpis musíš znát a řídit se jím i když oprávnění na dané plavidlo nepotřebuješ. Vono ty semafory na zdymadlech asi na moři běžně nepotkáš, naopak blikající kardinální znak na Vltavě asi taky ne. Čímž je vysvětlena legislativní příčina rozdílnosti obou předpisů a vopruz učit se dvoje předpisy. Nicméně pozitivní zpráva je, že ty papíry má kde kdo, taky já, tedy pravděpodobnost, že bys zkoušky neudělal je vskutku nízká. Hlavně v tom nehledej vědu, žádná tam není. ;) (trochu logiky, to jo)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte kvě 06, 2014 11:43 pm

je potřeba jasně dodat, že papíry na moře neplatí na vnitrozemí. přinejmenším neplatí v ČR

Zpět na