Mám za sebou okruh Lodě a vše kolem nich a tu je co jsem zaznamenal.
V ryhlosti upravuji: nejde o moje znalosti je to co jsem sebral ve výše uvedeném okruhu co jste psali vy, nadále připisuji Vaše připomínky.
Ne/ťukání na lodi skleničkami - probouzí mrtvé námořníky kteří pak budou posádku strašit
Ne/pískání na lodi - přínáší špatný vítr
Ne/prádlo na lodi - zahání dobré větry
Ne/zelené oblečení - splývá s mořem, při MOB (muž přes palubu) je špatně rozeznatelná
- pripomínala námořníkům pevninu, čímž stesk po domově a narušovala morálku mužstva
Ne/používat záchod když se stojí - neplatí při holding tank
Ne/stát na schodech mezi kokpitem a salonem - volný průchod, výhled kormidelníka
Ne/vyplouvat v pátek 13.
Ne/přejmenovávat loď - přináší smůlu (možnost s rituálním obřadem)
Ne/vstoupit na cizí loď bez povolení jejího kapitána, o vstup nežádej, pokud bude
chtí pozve tě sám
Přípitek při vyplutí, úlitba
moře - jedna sklenička a to první jako dar pro Poseydona(Neptuna) se obětuje do moře viz pepa,maris
- po přípitku všech členů posádky se odleje do moře viz lakomec,baharis
české vody - připíjí se příslušnému vodníkovi (nutno zjistit katastr, starousedlíci, literatura) odlití z každého panáka
Kapitán je na lodi hned druhý po Bohu (Neptunovi,Poseydonovi)
Kapitán přednostně ( asi před vyplutím) poučí posádku o vybavě (včetně použití) pro krizově situace
Kormidelník má přednostní servis -aby nemusel opustit kormidlo
Jedna ruka je pro Tebe, jedna pro loď, potřebuji li obě pracuji v sedě, nebo tak abych rukama objímal stěžeň nebo want.
Při plavbě pozoruj chování ostatních lodí obzvláště těch proti větru - jejich vítr tě dohoní
Refuj hned jak tě to napadne
Když tě napadne něco udělat tak to udělej
Pomoc s kotvením(vyvázáním) podej nezjištně a bezvyzvání
Co není na palubě přivázané, jako by nebylo.
Záchranou vestu musíš umět řádně zapnout
Neoficiální pozdrav mýjejících se lodí provádí na moři pokynutím rukou a to oba při míjení na traverzu. Současný stějný pozdrav posádky není na závadu a obvykle bývá opětován. Ahooj přidávají posádky které se znají.
Zvracení a ostatní potřeby směřující přes palubu konej na závětrné straně a pokud možno na zádi
Zlaté pravidlo zelenáče - když nevíš zeptej se kapitána
Ženy - jsou li v posádce musí být usměvavé,nekonfliktní, poddajné , pokud není kapitán
- na lodi nesmí nikdy bejt ženský, jen ženská a buď bude tahat jako ostatní nebo dá všem.
Kuřáci si zjistí směr větru před zapálením a běda při popelu na palubě, v podpalubí se nekouří.
Během plavby dělej vše proto aby jsi zústala co nejsušší a podle toho vol i oblečení.
Povinosti na lodi nevykonávej v plavkách - nebezpečí spálení (sluncem)
První činnost po zakotvení je úklid (jedinou možnou vyjímkou je odbavení)
Pokud fouká i v kotvišti upevní se všechno co může dělat hluk.
Při kotvení vyvázáním k jiným lodím, přecházíme tyto přez příď (soukromý v kokpitu) a zdravíme aby kapitán nemusel kontrolovat proč se loď houpe.
Na loď se přezouváme, boty nesmí špinit loď (bílá podrážka nic nezkazí),
pokud už nedodržíš přezutí aspoň řádně zkontroluj podvozek od kamínků a ostatníc hrubých nečistot
Na kotvišti dodržuj klid a čistotou - ohleduplnost k ostatním posádám, obsluze a moři(matičce zemi)
Hena(dočasné tetování se před vstupem smeje - zanechává špatně smývatelné skrvny
Nikdy nezapomeň poděkovat, či obdarovat toho kdo se ti především v kritické chvíli postaral o loď v době nepřítomnosti.
Speciálitkou je vyvěšení vlajky české posádky v cizí zemi na lodi registrované v cizím státě.
Pravděpodobný závěr: podporuje nepřeargumentovaný výklad dle R. Konkolski
- pravý saling,
- při proplouvání v cizích vodách česká vlajka vlevo vedle vlajky státu v jehož vodách se proplouvá, nebo přesun na levý saling
Tato vaše debata byla dlouhá a zde jsou zásady které Konkolski využil
pořadí čestnosti míst podle rozmístění na lodi
umístěním vlajky pod vlajku jiného státu vyznačuje jeho podřazenost
pravý saling vlajka vyznačuje vstup do vod jiného státu než je loď registrovaná
levý saling vlajka vyznačuje návštěvu hodnostáře na lodi (možno doprovodit vyvěšení píštalkou)
Můj soukromý názor je, že je v této otázce stále chaos a myslím že se to týká i cizí posádky na půjčené lodi v čechách. Nebude nás tak znevažovat to že vozíme vlajku jinde, ale každý někde jinde. Možná forma praporku(ne praporu), trikolory s jednotlivými barvami všech členů posádky, je to jen momentální nápad a už vůbec to tady nechci rozvádět jako diskusi.
to Terra: nevím jestli si chtěla do topicu i ty nezákazová pravidla, ono se asi zvětšiny dá vhodnou formulací zákaz udělat, když tak to umažu.
Ostatní bych rád poprosil o doplnění těch popisů, ta přídavná historka je to co jsem z Vás nevhodně zkoušel vypáčit v jiném topicu. Pro mě omáčka dělá z knedlíků věc po který bych se utlouk a kapitán s průpovídkama to je dovolená od ucha k uchu.
Chci poděkovat všem za vedení stránek a odpovědi, neb jsem dík pročítání hodnotně strávil dobu marodění mezi vánočními svátky a přeji Všem dobrý vítr, zdraví a štěstí v novém roce. mára