Jachtařská etiketa, obyčeje a jiné zvyklosti slušňáků
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Úlitba - nejdříve představím Neptunovi celou posádku, každého zvlášť. Poprosím jej, aby nad námi držel ochranou ruku, abychom se všichni živy a ve zdraví směli vrátit a také, aby nám přál dobrý vítr a ...... Jako první pije Neptun, je to pro něho dar, tedy nečeká co na něho zbyde, nešidím vždy mu náleží polovina lahve. Potom postupně celá posádka, každý jednotlivě, samozřejmě včetně dětí, ještě neptuna pzdraví a poprosí o shovívavost za troufalost vstoupit do jeho království a slíbí, že jeho moře podle svých sil budou ochraňovat a snažit se, aby bylo stále krásné.
Určitě není vůbec důležité nějaké přadí, či postup při tomto obřadu, ale to, že tato nádherná zvyklost neupadá v zapomnění, ale naopak, je důstojně prováděna. Mohu dodat, že na tento obřed se zkušenější těší a nováčkové si jej přpomínají celou plavbu.
Pepa
Určitě není vůbec důležité nějaké přadí, či postup při tomto obřadu, ale to, že tato nádherná zvyklost neupadá v zapomnění, ale naopak, je důstojně prováděna. Mohu dodat, že na tento obřed se zkušenější těší a nováčkové si jej přpomínají celou plavbu.
Pepa
to president: nejsem si jist co znamená zkopitovat, proti určitě nejsem, počkal bych až toho bude víc
To lakomec, baharis: Jde o oddělená pravidla, samozřejmě je dobré sem psát o každém sou legendu
To baharis: to Tvý tam teď aśi nedokážu přehodit, nešlo by to nějak kloudně zabalit
To vilma: dokud to zvládnu můžu dopisovat a pak uděláme nějakej zásah, podle datumu úpravy se dá poznat co tam je
To lakomec, baharis: Jde o oddělená pravidla, samozřejmě je dobré sem psát o každém sou legendu
To baharis: to Tvý tam teď aśi nedokážu přehodit, nešlo by to nějak kloudně zabalit
To vilma: dokud to zvládnu můžu dopisovat a pak uděláme nějakej zásah, podle datumu úpravy se dá poznat co tam je
- Terra
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Chtěla bych poprosit o dodržení určitých pravidel. Hlavně co se týká tématu. Viz např. refování, vytažení plachet zpět aj. již patří do jiné sekce. Jedná se pouze o pravidla, které Vám pravděpodobně neřekne Váš instruktor, pokud jej patřičně neopijete večer v baru. Jinka se je pravděpodobně nikdy nemusíte dozvědět. Mně instruktor neřekl vůbec nic z toho co je zažité, pouze časem jsem některé věci zjistila...
Vím, že je těžké někdy nereagovat a neříct svůj názor atp, ale můžeme to řešit formou odkazů? Myslela jsem, že toto téma bude přesně jak psal prezident možné kopírovat, aby si lidé, kteří chtějí, mohli toto využít pro vlastní potřebu a mít to klidně jako lodního otčenáše.
Pokud je něco potřeba škatulkovat jsem pro názor, aby se to udělalo teď. Práce, která bude obsahovat rozškatulkování v případě 4 - 5 stránek do dalších 2 témat - děkuju pěkně...

Vím, že je těžké někdy nereagovat a neříct svůj názor atp, ale můžeme to řešit formou odkazů? Myslela jsem, že toto téma bude přesně jak psal prezident možné kopírovat, aby si lidé, kteří chtějí, mohli toto využít pro vlastní potřebu a mít to klidně jako lodního otčenáše.

Pokud je něco potřeba škatulkovat jsem pro názor, aby se to udělalo teď. Práce, která bude obsahovat rozškatulkování v případě 4 - 5 stránek do dalších 2 témat - děkuju pěkně...

- vilma
- moderátor
- Reputace: 46
Terra píše:Chtěla bych poprosit o dodržení určitých pravidel. Hlavně co se týká tématu. ......Pokud je něco potřeba škatulkovat jsem pro názor, aby se to udělalo teď. Práce, která bude obsahovat rozškatulkování v případě 4 - 5 stránek do dalších 2 témat - děkuju pěkně...
Ahoj Terko, Tvé přání je rozkazem, už jsem to rozdělila. Dovolila jsem si mírně změnit název, aby se více odlišily "obyčeje" a "bezpečnost". Pokud by sis výslovně přála jiný název, nebude to problém. Vše je v pohybu stálém.
Nyní tedy existují dva topiky :
Jachtařská etiketa, obyčeje a zvyklosti slušných
Osvědčená moudra ohledně vedení plavby a bezpečnosti.
Naposledy upravil(a) vilma dne čtv led 03, 2008 7:24 pm, celkem upraveno 1 x.
- MARIS
- moderátor
- Reputace: 5
- Kontaktovat uživatele:
jachting
Marks napsal:kapitán je hned druhý za Neptunem.
Budu trochu polemizovat.Kdo je tedy první za Neptunem?Já vždy říkám,že kapitán je na lodi první po Bohu.A koho si za Boha určím,je moje věc,ať je to Neptun,Poseidon či úplně jiný Bůh.
Tak jsem se to v mládí naučil,a tak to dodržuji.A co se týká přípitku,tak to praktikuji jako Pepa,a věřte,že to někdy někoho dovede až k slzám.
Budu trochu polemizovat.Kdo je tedy první za Neptunem?Já vždy říkám,že kapitán je na lodi první po Bohu.A koho si za Boha určím,je moje věc,ať je to Neptun,Poseidon či úplně jiný Bůh.
Tak jsem se to v mládí naučil,a tak to dodržuji.A co se týká přípitku,tak to praktikuji jako Pepa,a věřte,že to někdy někoho dovede až k slzám.

- bobes
- aktívní jachtař
- Reputace: 6
Na českých vodách je to ale o hodně složitější. Nejprve si musíš zjistit, který vodník působil na katastrálním území kterým právě pluješ. Hledá se to většinou v literatuře, případně u místních starousedlíků. Na Slapech v zájmu zjednodušení odléváme vodníkovi , který je jmenoval Kabourek a doufáme, že už si to s těmi ostatními slapskými vodníky nějak vyřeší. Z každého panáku vždy ukápneme do vody. Jen jednou jsme to neudělali a musel jsem maličko laminovat kajutu.
to prezident: promiň ty, já v tom hledal nějaký speciální výraz ve slovenštině a přitom to bylo tak jednoduché
to maris: trošku moje chyba neopsal jsem to přesně, už jsem napravil
to vilma: já to průběžně zapisoval a ulítli mi k sousedům i věci který jsem už přepsal, ze dvou topiců to asi nezvládnu.
to maris: trošku moje chyba neopsal jsem to přesně, už jsem napravil
to vilma: já to průběžně zapisoval a ulítli mi k sousedům i věci který jsem už přepsal, ze dvou topiců to asi nezvládnu.
marks píše: Teď mám třeba v hlavě pána co hlídá v noci loď, a v nepřítomnosti udržuje v pořádku lana, plachty a ostatní. Vilma chtěla ještě nějaké návrhy tak bych řek, že je v oddílu pár výpočtu, který by se hodily ke stavbě plachetnice, jeden je taky pětistránkovej tak nevím. Jen abych se moch vůbec připojovat, já pak nic neudělám
Pokud si vzpmínám, tak o tom pánovi se mluvilo jako o "muži lodním". Bylo to v tématu, v kterém se rozebíralo poškození kosatky při jejím samovolným uvolněním z rolfoku v silném větru. Onen "muž lodní" ji zase nvinul.
Autor tím chtěl říci :
Nikdy bychom něměly zapomenout poděkovat, či dát drobný dárek tomu, kdo se nám, především v kritické chvíli, postaral o loď v době naší nepřítomnosti.
Ještě si dovolím, osobní a subjektivní postřeh k zdravení lodí na moři.
Pominu li teoretické nauky - stahování vlajek a pod., rozhodně jej nečiní kapitán z titulu své funkce a nebývá zvláním ahóój, to snad jen v případě, kdy se na krátkou vzdálenost míjí lodě znajících se posádek, nebo posádek, mající k sobě nějaký vztah.
Na moři vzájemný pozdrav dvou míjejících se plachetnic i motorových člunů provádí kormidelníci pokynutím ruky a to oba v té chvíli, kdy se vzájemně míjí v traverzu. Současný, stejný pozdrav dalšími členy posádky není na závadu a obvykle bývá opětován.
Pepa
- Terra
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
vilma píše:
Ahoj Terko, Tvé přání je rozkazem, už jsem to rozdělila. Dovolila jsem si mírně změnit název, aby se více odlišily "obyčeje" a "bezpečnost". Pokud by sis výslovně přála jiný název, nebude to problém. Vše je v pohybu stálém.
Nyní tedy existují dva topiky :
Jachtařská etiketa, obyčeje a zvyklosti slušných
Osvědčená moudra ohledně vedení plavby a bezpečnosti.
Ahoj Vilmo,
moc moc díky za rozdělení.

Každopádně ještě jednou chci všem poděkovat, že přispíváte. Mně už dovča bohužel skončila, tak nemám tolik času, i když se snažím tu být denně, většinou né na dlouho....

Zjistil jsem, že se mi oznámení poslední úpravy maže, tak zaznamenávám tímto.Připsal jsem i baharisovu zkrácenou verzi a podotýkám, že nejsem oprávněn určovat co se hodí a nehodí. Osobně si myslím, že nejde o druh činnosti ale jak uvedla Terra o věci které se nedozvíte, když to nevytáhnete z instruktora při vaření krocana na whisky.
S úpravami bych rovněž nečekal, některé věci se tuplují jiné by se dali sloučit, některé se běžně vyučijí, rozsáhlé se dají zjednodušit a přepisem může vzniknout jiná vypovídající hodnota.Společně s výběrem toho opravdu základního může později může vzniknout velký chaoz v diskuzi kdo na čem trvá a co je nebo není opravdu jen tradice. Zvažoval jsem zvýraznění a očíslování, ale bylo by to složité pro upravování.
to terra: otčenáš dobrý, co desaterro(padesáterro) vydávané společně k vlajce
S úpravami bych rovněž nečekal, některé věci se tuplují jiné by se dali sloučit, některé se běžně vyučijí, rozsáhlé se dají zjednodušit a přepisem může vzniknout jiná vypovídající hodnota.Společně s výběrem toho opravdu základního může později může vzniknout velký chaoz v diskuzi kdo na čem trvá a co je nebo není opravdu jen tradice. Zvažoval jsem zvýraznění a očíslování, ale bylo by to složité pro upravování.
to terra: otčenáš dobrý, co desaterro(padesáterro) vydávané společně k vlajce
- vilma
- moderátor
- Reputace: 46
marks píše:to vilma: já to průběžně zapisoval a ulítli mi k sousedům i věci který jsem už přepsal, ze dvou topiců to asi nezvládnu.
to marks :
Nevím, jestli Ti dobře rozumím, 1/ že sbíráš podněty od přispěvatelů v topicu a sespisuješ to ve svém příspěvku do nějaké konečnější podoby. A 2/ že nyní se to rozprchlo do dvou topiců ??? Jestli je to tak, tak Ti navrhuju, pokud můžu, aby ses teď soustředil na jedno téma ve zdejším topicu Etiketa. Nebo jsi měl na mysli něco jiného ? Potom prosím napiš mi konkrétněji, co máš na mysli.
To vilma: Nakonec sleduju i ten druhej, já si to stejně musí nejdřív přepsat na papír, jen přesně nevím tu hranici. Chtěl jsem pak ten dotaz smáznout ale už jsem nestih. Je to tak, že tenhle topic je tam zatím celej a ten vedle se uvidí. Myslím, že pak proztřídit jeden příspěvěk bude jednodušší. Ona se ta smršť taky trošku uklidňuje tak udvíme,
Vidím, že jdu s příspěvkem o pár let pozdě, ale přece..
Na lodi se nekonverzuje a nehecuje větami typu
"Pojďte si povídat o mořské nemoci!"
"Už je vám někomu taky blbě?"
".. tak z toho bych blil"
(a že to některé lidi napadne)
a pak také platí, že
vojenské lodě a jiné vojenské funkční objekty nefotíme, nefotíme se ani před nimi a ani na ně nemíříme objektivem
...obzvlášť v Řecku....

Na lodi se nekonverzuje a nehecuje větami typu
"Pojďte si povídat o mořské nemoci!"
"Už je vám někomu taky blbě?"
".. tak z toho bych blil"
(a že to některé lidi napadne)
a pak také platí, že
vojenské lodě a jiné vojenské funkční objekty nefotíme, nefotíme se ani před nimi a ani na ně nemíříme objektivem
...obzvlášť v Řecku....
Etiketa na lodi
také jedna opožděná poznámka : nepískání na lodi/plachetnici/ má svůj původ-na starých plachetnicích se vydávaly povely píšťalkou.Poto měla posádka pod trestem zákaz pískání aby nedošlo ke zmatení povelů.
- Danar
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
Re: Etiketa na lodi
Na druhou stranu v knihách A. Ransoma pískáním přivolávali vítr.. Nevím, jak moc se to zakládá na skutečnosti, ale vzhledem k tomu, že A.R. měl k lodím víc než blízko, tak asi vychází z nějakého zvyku/pověry.. A teď babo raďorion píše:také jedna opožděná poznámka : nepískání na lodi/plachetnici/ má svůj původ-na starých plachetnicích se vydávaly povely píšťalkou.Poto měla posádka pod trestem zákaz pískání aby nedošlo ke zmatení povelů.

- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Reputace: 110
- Kontaktovat uživatele:
Nepřipalovat si cigaretu od svíčky, zemře námořník.
Krásné legendy a pověry jsou v této knize: Legends and Superstitions of the Sea and of Sailors - k volnému stažení zde: https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... 7555,d.bGg
H.
Krásné legendy a pověry jsou v této knize: Legends and Superstitions of the Sea and of Sailors - k volnému stažení zde: https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... 7555,d.bGg
H.