Ona marinizácia čohokoľvek vyžaduje predovšetkým trpezlivosť. Šokové postupy nemusia byť úspešné.
Ja som marinizoval seba aj rodinu postupne v drobných krokoch s nasledovnými prostriedkam;
- nafukovacie loďstvo nemotorizované, typ Gumotex/Helios a podobné. Cieľ - dostupnosť bežne nedostupných častí pobrežia - sa začal plniť
- motorizácia vyššie uvedených plavidiel sovietskym dvojtaktným motorčekom VETEROK. Mierne sa zväčšil akčný rádius plavieb, pribudlo dobrodružnosti a riešenia častých opráv a vysušovania občas štrajkujúceho pohonného agregátu (ten zdatne marinizácii odolával). Zážitky popisované jankomz, boli bežným a očakávaným spestrením plavieb. Keď sa podvečer dvihli vlny, tak medzi povinnosti kormidelníka pribudlo chrániť veslom karburátor a zapalovaciu sviečku pred zaliatím.
- zodiak 3,4m s 6HP Johnsonom napriek muzeálnemu veku, umožnil novú kvalitu. Začali sme vyhľadávať lokality s ostrovmi a ostrovčekmi na dohľad ... Taktiež sa začalo viac plaviť na úkor opráv.
- k flotile pribudol nafukovací plachetník METZELER. Na mori sa však ukázalo, že neide o rodinné plachtidlo - jeden dospelý + jedno dieťa je maximálna posádka ak sa to má trochu pod plachtami hýbať a predbiehať za dobrého vetra aspoň trajekty.
- týždňový charter Bavarie 44 "Twist" zo Sukošanu minulý august zase priniesol pokrok v marinizácii; plávali sme aj so spriateľenou rodinou. Avšak po vyplávaní na voľné more spoza severozápadného okraja Dugeho Otoku sme museli nabratý kurz na Vis v príjemnom náklone s 8kn opustiť, a vrátiť sa do závetria Dugeho Otoku - kvoli vzbure manželiek. Keď sme potom o týždeň v sobotu vo fajnej bore fujazdili vrátiť loď, tak už sme sa chlapi ku kormidlam nedostali - marinizácia pokročila (až moc) a manželky obidve - každá pri "svojom" kormidle si užívali skvelú záverečnú adrenalínovú jazdu na silný bočný vietor s občasnými nárazmi.

).

na lod vleze pojede ale rika ze B36 je strasne mala, poprve byla na B50 ale jinak se zda ze je smirena stim ze na more se bude jezdit 

Takze zadne mazleni ja jsem pro marinizaci trochu sokujici ale rychlou...