SRC (Short Range Certificate) priebeh skusky v Nemecku

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

fusakel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

SRC (Short Range Certificate) priebeh skusky v Nemecku

Příspěvekod fusakel » pát čer 06, 2014 9:36 am

Zdravim vsetkych,

Napadlo ma podelit sa s vami o skusenost, ako prebiehali skusky na "Radiotelephone Service on Inland Waterway" a "SRC (Short Range Certificate)" v Nemecku, ktore som pred dvoma tyzdnami uspesne absolvoval.

Takze 1. skuska SRC moria
Teoria:
1. cas 15 minut: diktat v anglictine, skusajuci nadiktuje nejaku nudzovu spravu a vy to musite bezchybne napisat, potom tu spravu musite prelozit do nemciny (nemusi to byt doslovny preklad, ale pointa musi byt presne zachovana, je tam definovanych dost vela vyrazov, ktore sa treba naucit). Potom dostanete na papiery nejaku spravu v nemcine a musite ju prelozit do nemciny..

2. cas 30 minuit: Dalsim bodom teoretickej casti je test. Dostanete 24 otazok z cca 200, multiple choice 1 of 4. Tieto otazky su na internete volne pristupne, da sa stiahnut aj celkom fajn app, takze priprava nie je vobec problematicka. za 5 minuit som nemal co robit.

Teotericka a prakticka cast su dva oddelene celky, a tak hned po odovzdani testu sa presuvate na prakticku cast...
Do miestnost vchadzate po styroch, a kazdy si sadne k jednej radiostanici. Na vas tam cakaju dvaja skusajuci, jeden sa pyta a naznacuje situacie, na ktore vy na vyzvanie musite reagovat. Druhy skusajuci peclivo pocuva a zapisuje...

Skuska v skupina v ktorej som bol ja prebiehala asi takto...
1. nastavte radiostanicu... (musite zadat GPS suradnice)
2. "Predstavte si, ze mate poziar na palube... co a ako budete postupovat (distress)?"....
3. ste lod nablizku, kedy a ako zareagujete...
4. ste lod ktora zachytila 2x hlasenie MAYDAY, co urobite..
5. pocas MAYDAY na 16tke nejaka lod stale pomimo keca, co urobite
6. Vasa lod uz nie je v nebezpeci a musite ukoncit MAYDAY...

pomimo este vselijake ine otazky ohladom kanalov (06, 13, 16, 69, 72 aky kedy a naco ), sedeli sme tam asi pol hodinu... bolo to dost stresujuce, a (viem ze samochvala smrdi) z tejto skupiny som prsiel iba ja...

Kto uspesne prakciku skusku zvladol, siel sa pozriet, ci uz ma vyhodnotenu aj teoriu... Ako som pisal, teoria a prax su nezavisle na sebe a tak, ak si nejaku neurobil, tak najskor o dva tyzdne sa mozes prihlasit na opravy termin z tej ktoru si neurobil...

Ti (ako aj ja) ktori sa rozhodli urobit si Radiooperatora aj na vnutrostatne cesty, tak mohli pokracovat, len ak uspesne zvladli teoriu a a j prax z SRC.

Skuska zacala tak isto teoriou ale iba 10timi otazkami, zo cca 100 (specialne pre vnutrostatne cesty) a potom sa slo zasa k radiostaniciam... a zasa to zacalo odznova...
Velky rozdiel medzi SRC a radiom na vnutrostatne vody, je to ze na vnutrostatnych komunikacia prebieha v reci krajiny, v ktorej sa nachadzate, takze tu to bolo po nemecky, a potom je tam par zaludnosti v hlaseni...

Kadopadne to mam za sebou, bol to dost stres a panika, rpetoze ja nie som ziaden lingvista a ked som videl ako ludia so zvesenymi hlavami opustali skusobnu, tak mi nebolo vsetko jedno...

Kolega, co bol so mnou a nespravil, tak o dva tyzdne siel na reparat a prisiel vysmiaty ako leco, lebo ze to bol brnkacka. mal inych skusajucich a ti to brali s nadhladom.. takze ostrasne zalezi na skusajucich.

Celkovo skuska na SRC moria stala 84Euro, a vnutorstatne cesty 74Euro

predtym som absolvoval intenzivny 18hodinovy vikendovy kurz 200Euro (so zlavou.. inak stoju 250 - 300)

Kazdopadne musim povedat, a aj na kurze nam to zdoraznovali, ze tie hlasenia co nas teraz ucia a na skuske na presnom hlaseni baziruju, je potrebne hlavne pre skusku, pretoze prax byva vzdy o niecom inom... Smile
Karlos2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Karlos2 » pát čer 06, 2014 3:27 pm

Tý jo, tak to gratuluju. Prosím, pošleš mi SZ s kontaktem, kde jsi ty zkoušky dělal ?
Dík Jarda
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » pát čer 06, 2014 3:48 pm

Také gratuluji.

Potom dostanete na papiery nejaku spravu v nemcine a musite ju prelozit do nemciny..

S tou němčinou bych to nedal, ale na tohle jediné bych asi měl ... ;)
fusakel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod fusakel » sob čer 07, 2014 8:08 am

:) dakujem za gratulacie. ano preklad z nemciny do nemciny(ako som napisal) fakt neznie zlozito :-) samozrejme tam malo byt" z nemciny di anglictiny".. ono to taktiez nebolo nic strasne, lebo tie texty su verejne zname. a ide o to aby sa clovek naucil tie zakladne pojmy. no vzhladom k tomu, ze ani po 13 rokoch v nemecku mi nemcina nahovori pane, tak som sa musel učiť nemecke ako aj anglocke pojmy...

Zpět na