Přeškolení z chorvatských průkazů na průkaz MDČR

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pát lis 14, 2014 10:15 am

Domáhať sa niečo na majitelovi lode namôžeš. On si kladie podmienky a tak je to správne. Teda ak si objednám loď v Taliansku, alebo Španielsku, tak majitel lode, alebo osoba oprávnená mi oznámi podmienky. Ak nie som schopný akceptovať jeho podmienky, tak sa kšeft nezrealizuje. Nedostane moje peniaze a kapitalizmus je sviňa, konkurencia velká, nedá jeden, idem k druhému.

Druhá vec je, či nejakým spôsobom zasahuje do slobody zmluvného konania štát, teda Taliansky, alebo Španielsy. Pokial nebolo Chorvátsko v EU, tak mali na to právo, dnes nemajú. Situácia sa zmenila.

Je jasné, že klient ťahá za kratší koniec, ale jeho výhoda je, že má peniaze ;)

Tým nespochybňujem potrebu zvyšovania si odbornej spôsobilosti.
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod tosotoso » pát lis 14, 2014 10:20 am

Pokiaľ dobre čítam, tak chorváti na svojich papieroch píšu , že platia 12 míľ od pobrežia alebo ostrova v jadranskom mori . Taliani a španieli sa môžu jednoducho držať toho, čo je na preukaze.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát lis 14, 2014 10:26 am

Samozrejme že platia obmedzenia, ktoré sú na jednotlivom doklade napísané. Ak máš papiere ČR a máš tam dĺžka lode 12 m, tak je to jasné, ak je v Chorvatských len Jadran, tak je to tiež jasné. Chorvatske papiere sa nejako vyvíjali a ja to obmedzenie čo spomínaš nemám. Bral som si loď v Taliansku, naschval som dal HR papiere a nebola žiadna pripomienka a bolo to v čase pred vstupom HR do EU.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pát lis 14, 2014 10:27 am

K navigačnímu příkladu:

Používají dvě mapy. Jedna je z kanálu oblast mezi Calais a Dover. Druhá mapa je okolí Gibraltaru.

Na céčko se počítají deklinace a snos. Deviace se od roku 2014 přestala počítat.
Příklady jsou postaveny tak, že máš určit polohu lodě ze dvou náměrů na objekty na břehu.(počítáš deklinaci)
Pak dostaneš kompasový kurz, máš z něj spočítat kurz, který vykreslíš do mapy (deklinace, snos). Pluješ na bočák.
Dostaneš čas, kdy máš udělat obrat RE. Takže musíš do mapy vynést, kde loď v daném čase bude.
Další zadání je cílový přístav, kam máš doplout. Musíš jej najít na mapě, odečíst kurz v mapě, přepočítat na kompasový kurz (snos, deklinace).
Poslední úkol je určit v kolik hodin budeš v cílovém přístavu.
To je typové zadání, může mít odchylky. Možná jsem i něco zapomněl nebo popletl. Není to nic světoborného, ale musíš do zažít. Je to aritmetika a geometrie základní školy.

Přílivy, odlivy a proudy jsou až u "B".

Je to logické. Není třeba z toho dělat strašáka. Ale musíš tomu věnovat čas. Pokud neděláš něco podobného profesně.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 419

Příspěvekod lynx » pát lis 14, 2014 11:17 am

To zní rozumně.
Jen mi nejde do hlavy, proč se deviace nezkouší. Kompasy pořád odchylky vykazují. Při každé plavbě se o tom přesvědčím.
Je ale fakt, že na většině lodí, které jsem měl, deviační tabulka nebyla. :(
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » pát lis 14, 2014 12:49 pm

Pratele, s rozborem kompasu prosim pekne sem :offtopic:
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod FordPerfect » pát lis 14, 2014 8:47 pm

Nerozumiem, co stale s tymi preukazmi riesite. Ta ponuka je podla mna fajn. Mozes si urobit ceske C alebo rovno B a mas navzdy vyriesene vsetky problemy. Krajiny na zaklade medzinarodnych alebo bilaterlanych dohod vyzaduju a uznavaju nejaku formu kvalifikacie. U rekreacnych morskych plavidiel su to v pripade CR preukazy vydavane MDCR. S papiermi od MDCR naplnis literu zakona. Majitel lode moze mat dodatocne podmienky - je majitel a moze prenajimat lod komu chce, napriklad vylucne svedskemu bikini tymu (*). Kup si vlastnu lod, zaregistruj v CR a prestane to byt problem. Pokial sa chces plavit v cudzej krajine na lodi ktora patri niekomu inemu a respektuj ich pravidla a podmienky. Alebo neber, nechaj si chorvatkse B. V CRO ine nepotrebujes a ten adrenalin ci ti pozicaju lod inde a ci nebude problm - priceless.

A co sa tyka toho, ci sa na C uci deklinacia kompasu, urcite sa uci. Otazka je, ci pre C-ckara v Europe v dnesnej dobe ma velky vyznam trapit sa s prikladmi. Europa a okolite moria ma hodnoty deklinacie okolo +-4 stupne. Rocna zmena je niekde v rozsah 5-8 sekund. (**) Presnost kormidlovania vacsiny ludi je daleko daleko horsia, nehovoriac o tom co lodny kompas ukazuje. Namery neskusenych tiez za vela nestoja, najme pri vzdialenejsich objektoch. Naviac, velka cast ludi si robi C lebo sa chcu prehanat na gumaku alebo skutri v Chorvatsku. Ziadnu mapu, kompas a podobne panske huncutstva na plavidle nemaju.

(*) Bohuzial nemoze, lebo mame EU Gender Equality Strategy... :-(
(**) Aby sme sa vyhli dohadovaniu sa o cislach, pochadzaju z tohoto modelu http://ngdc.noaa.gov/geomag/WMM/image.shtml - hned prva mapka. Je tam aj kalkulacka ktora vam ukaze hodnoty pre konkretne datumy aj tie napriklad medzirocne zmeny.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát lis 14, 2014 11:35 pm

FordPerfect píše:Otazka je, ci pre C-ckara v Europe v dnesnej dobe ma velky vyznam trapit sa s prikladmi.

Rekl bych, ze to je srovnatelne s ochutnavanim Tiramisu. Mam to rad a muzu se tim ujist k smrti. :lol: Asi konecny cil je plout po morich s ležerní decentnosti. Aby to bylo jednoduche a krasne.

Neni to pekne? :)
Cernoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Cernoch » pát lis 14, 2014 11:36 pm

Otázka ale nebyla, zda má smysl dělat si české papíry, když mám chorvatské. V tom mam jasno. Původně jsem se tázal, jaká je vaše zkušenost s kurzy u YachtNetu a co soudíte o jeho zkráceném časovém průběhu. U většiny kurzů, na které jsem koukal, byl několikatýdenní odstup zkoušky od školení. Jistě, pro nováčky nové čtení, více času na učení... proto asi jen jeden den na doučení a šup ke zkoušce. Vypadá to ale, že nepůjde jen o nějaké opáčko a něco navíc k tomu, ale bude to pěkná námořnická matura!
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pát lis 14, 2014 11:59 pm

Ahoj, Cernochu,

tvuj dotaz ma nazev "Preškolení z chorvatskych průkazů". Jinymi slovy se predpoklada, ze:

- mas slozenou chorvatskou zkousku
- v dusledku toho mas chorvatsky prukaz
- s chorvatskym prukazem mas odkapitanovano 500Nm

Jinymi slovy, preskoleni predpoklada jistou predchozi zkusenost.

Samozrejme, zadna forma kreci nema vyznam. :) Pokud mas pochybnosti, zda jednodenni preskoleni bude dostacujici, pak proc si lamat hlavu? :lol: Nedobra zprava je, ze asi krome tebe sama nikdo nevi, co ty si vlastne z puvodniho vycviku pamatujes. :mad: Jestli mohu poradit, nespechej, urcite bude dalsi moznost. Mezitim si muzes klidne oprasit puvodni znalosti a treba pocist/pocvicit si neco navic.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob lis 15, 2014 12:28 am

Když v tom máš jasno, tak si ich sprav.
Neviem však, či tým máš vyriešené všetky problémy, 1000 x sa to tu preberalo, ale možno tie obmedzenia zrušili.
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FordPerfect » sob lis 15, 2014 8:18 am

windward píše: Asi konecny cil je plout po morich s ležerní decentnosti. Aby to bylo jednoduche a krasne.
Neni to pekne? :)

S tymto sa neda nesuhlasit. :-)

Co sa tyka prikladov, nechcel som povedat, ze vsetky priklady su nanic, akurat to ze vzhladom na plavebnu oblast a momentalnu geomagneticku situaciu su dolezitejsie veci ako to ci rychlo vies kedy deklinaciu pripocitat a kedy odpocitat. A pod pojmom rychlo myslim naozaj rychlo, nie s 10 minutovym premyslanim ako to vlastne v tych skriptach bolo. :)
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FordPerfect » sob lis 15, 2014 8:25 am

Cernoch, nie je to skuska z matematickej analyzy III, dokonca ani maturita z matematiky. Hovorime o prikladoch na urovni fyziky/geometrie zo 7-8 rocnika zakladnej skoly. Ak vies o com je rec, tak si to rychlo
zopakujes na kurze a kym to mas cerstvo v hlave ides na skusku. A ak nevies, stale je sanca ze to urobis, nemusis predsa mat plny pocet bodov / najlepsiu znamku.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » sob lis 15, 2014 12:04 pm

Pratele drazi, prosim pekne, rozbor relevantnosti prukazu jsem si dovolil vyclenit sem :)
Lakomec

Romane, Romane

Příspěvekod Lakomec » sob lis 15, 2014 1:01 pm

Romane, to přece nemusíš. Já žádné vlákno nechci, nepotřebuji ho. jen jsem si dovolil shrnout fakta. Na vašich stránkách píšete, že již několik let ten problém je. Nemyslel jsem že i Ty máš zapotřebí věci zkreslovat. Ale asi jo. Nejlépe bude, když to celé smažeš, protože jsem napsal názor, který se vám nehodí. Je smutné, že soukromá firma začína cenzurovat fórum.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » sob lis 15, 2014 1:44 pm

Ahoj, Lakomce.

Kamarade, netreba mne nasazovat kozli hlavu. :lol: Tvuj nazor je samozrejme respektovan. Nic mene z obsahu tveho prispevku jsem predpokladal (a take jsem mel pravdu), ze prirozene vyvola diskuzi o prukazech. Takovych diskuzi ze tu jednostopettisic + jeste dva babiliony. Takze jsem to prirozene oddelil do samostatneho vlakna, ve kterem muzes svuj nazor ozrejmovat i nadale. Nema problema. :)

Zadna cenzura. Mas plny prostor.
Lakomec

kurzy MDČR

Příspěvekod Lakomec » sob lis 15, 2014 1:45 pm

Romane, když odhlédnu od relevantnosti průkazů, je super, že Yachtnet se rozhodl organizovat pro zájemce široké jachtařské veřejnosti zkoušky u MDČR. Mohl bys prosím ty, jako zkušební komisař MDČR na straně jedné, spolupracovník Yachtnetu na straně druhé a moderátor tohoto fóra na straně třetí uživatelům tady přesně napsat, kolik jsou správní poplatky za vydání průkazu u MDČR, jestli MDČR může účtovat nějaký poplatek za zkoušku atd., aby čtenáři tohoto fóra přesně věděli, kolik to stojí?
V prvním příspěvku je odkaz na stránky Yachtnetu a já se domnívám, že tam jsou informace záměrně zkreslené :?
Prosím, buď tak hodný.
Děkuji
Lakomec

předpoklad, ale špatný

Příspěvekod Lakomec » sob lis 15, 2014 1:49 pm

Romane, tak to jses netrefil. Já reagoval na ty informace na stránkách Yachtnetu a o jejich, řekl bych to česky, vyčůranosti. O průkazech jsem se bavit nechtěl, to je zbytečné. Měj se
windward
moderátor

Re: předpoklad, ale špatný

Příspěvekod windward » sob lis 15, 2014 3:01 pm

Lakomec píše:O průkazech jsem se bavit nechtěl, to je zbytečné.

Presne tak jsem to pochopil, ze jsi to nechtel, ale jak jsem rikal, tvuj prispevek diskuzi o prukazech vyvolal. Jsi v tom nevinne, ale poklidit se to muselo.

Lakomec píše:V prvním příspěvku je odkaz na stránky Yachtnetu a já se domnívám, že tam jsou informace záměrně zkreslené :?

Cteme Termín přípravy a zkoušky a zjistujeme, ze jsou nasledujici moznosti, jak postupovat.

Pokud nemam zadny prukaz.

1. Pripravuji se samostatne a skladam zkousku C. Celkova utrata je 1500,- Kc. Z toho 1000,- poplatek za zkousku, 500,- Kc kolek za vystaveni prukazu.
2. Absolvuji pripravu C + zkousku C. Celkova utrata je 3100,- (1600 priprava, 1000 zkouska, 500 kolek).

Pokud mam cesky prukaz C.

3. Pripravuji se samostatne a skladam zkousku B. Celkova utrata je 1500,- Kc (1000,- zkouska + 500,- kolek)
4. Absolvuji pripravu B + skladam zkousku. celkova utrata je 3500,- Kc (2000,- priprava, 1000,- zkouska, 500,- kolek)
5. Absolvuji pripravu C+B + skladam zkousku. Celkova utrata je 5100,- (1600,- priprava C, 2000,- priprava B, 1000,- zkouska, 500,- kolek)

Pokud mam chorvatsky prukaz B.

6. Pripravuji se samostatne a skladam zkousku C. Celkova utrata je 1500,- Kc (1000,- zkouska, 500,- kolek)
7. Absolvuji pripravu C + skladam zkousku C. Celkova utrata je 3100 (1600 priprava, 1000 zkouska, 500 kolek).
8. Pripravuji se samostatne a skladam zkousku B. celkova utrata je 2500,- (1500 zkouska C+B, 2x500 kolek)
9. Absolvuji pripravu na B + zkousku B. Celkova utrata je 4500,- (2000 priprava, 1500 zkouska C+B, 2x500 kolek)
10. Absolvuji pripravu na C+B + skladam zkousku B. celkova utrata je 5600,- (1600 priprava C, 2000 priprava B, 1500 zkouska C+B, 2x500 kolek)

Vsechny ceny jsou vcetne DPH 21%.

Podle mne je vsechno jasne, srozumitelne a pruhledne.
Naposledy upravil(a) windward dne sob lis 15, 2014 4:40 pm, celkem upraveno 1 x.
Lakomec

Ceny

Příspěvekod Lakomec » sob lis 15, 2014 3:42 pm

Romane, nerozumím tomu, asi jsem natvrdlý.

bod 3 - pokud mám české C, pak podle tohoto bodu v tvém vysvětlení platím za zkoušku B kolek 500,- Kč
bod 5 - proč mám platit přípravu C - 1600 Kč, když už české C mám?
bod 8 - Mám chorvatské B, proč platím najednou kolek na zkoušku 2 x 500 Kč, když v bodu 3 platím kolek za české B jen 500 Kč?
bod 10 - Budu chtít české B, proč mě budete připravovat na C za 1600 Kč? -

bod 1,3,6 a 8 - Když nepotřebuju školení a připravuju se sám, komu platím poplatek 1000 Kč za zkoušku? A proč mám něco platit, když platím správní poplatek?

Na stránkách MDČR mají tyto správní poplatky:
Obrázek

A poslední věc, oni mají chorvati průkazy C a B? já na svém nic takového nemám.
Lakomec

ceny ještě jednou

Příspěvekod Lakomec » sob lis 15, 2014 3:55 pm

na vašich stránkách píšete, že ceny za zkoušku C je 1000,- Kč a po předepsaných podmínek možno zkoušku C+B za cenu 1500,- Kč. Je to míněno tak, že když někdo udělá zkoušku C a pak ještě zkoušku B bude mít slevu? To bych pak chápal, že chcete po někom dva kolky, ale neumím si představit, kdo by si nechal dělat papíry C, když bude mít B.
A ve Tvém rozsáhlém vysvětlení je jen 1000,- Kč za jakoukoliv zkoušku. Tak jak to vlastně je?
windward
moderátor

Příspěvekod windward » sob lis 15, 2014 5:34 pm

Lakomec píše:na vašich stránkách píšete

:) To nejsou nase stranky, ale stranky YachtNetu. Vztah mezi nami pouze takovy, ze YN u mne objednal sluzbu - prednes na skoleni.

Lakomce, diky za upozorneni na chybu v mem vypisu. Dopustil jsem se preklepu, protoze jsem jsem musel odejit, ale chtel jsem dokoncit sovu odpoved. Mas pravdu, v pripade zkousky C+B cena za zkousku je 1500. Uz jsem to vyse opravil.

K tvojim otazkam.

Otazka nutnosti prirpavy. Je to na tobe. Muzes se pripravovat sam, muzes jit na prirpavu - je to jen tvoje dobrovolne rozhodnuti. Krome toho, muzes take zvolit, jake prirpavy se zucastnis podle vlastniho uvazneni, co by bylo pro tebe prospesne. Varianty jsou pouze C, pouze B, dohromady C+B. Ovsem, pokud bys se rozhod pouze pro pripravu B, pak musis si byt jisty, ze navigacni ulohu C zvladas bez problemu. Jde o to, ze behem pripravy na B v zadnem pripade neni cas rozebirat zaklady, ktere den pred tim byli rozebrany behem pripravy na C.

Otazka zkousky C+B, poplatku 1500 a kolku 2x500. Pokud nemas cesky prukaz C, avsak mas naplavane potrebne mile s chorvatskym prukazem "Voditelj brodice, kategorija B", pak muzes ziskat cesky prukaz B. Proto budes muset slozit fakticky dve zkousky a budou ti vystaveny dva prukazy - cesky C + cesky B. Protoze cesky prukaz B muze byt vystaveny pouze drziteli ceskeho prukazu C. Protoze obe zkousky se skladaji v jednom dni, misto poplatku za dve zkousky ve vysi 2000,- mas slevu za zkousku a platis 1500. To je vyhoda pro tebe. A protoze se vystavuji fakticky dva prukazy, platis take dvakrat kolek 500,- Kc.

Otazka kdo co komu plati. YachtNet organizuje pripravu a zkousku, proto YachtNetu platis za pripravu a za zkousku. Dale pak, MDCR ti vystavuje prukazy proto kolky platis ministerstvu.

Lakomec píše:Když nepotřebuju školení a připravuju se sám, komu platím poplatek 1000 Kč za zkoušku? A proč mám něco platit, když platím správní poplatek?
Tak ted pro zmenu nechapu ja... :) Jak bys to chtel provest jinak? Normalne jakekoliv skolici stredisko oznamuje ministerstvu, ze chce zorganizovat zkousku v konkretnim terminu, a navrhuje obsazeni zkusebni komise - jemonivte zkusebni komisare a predsedu zkusebni komise. Ministerstvo oznamuje, ze v tomto terminu muze vykonat statni dozor a tim je mozne zkousku provest. Poplatek 1000,- Kc se plati skolicimu stredisku za organizaci zkousky.

Lakomec píše:oni mají chorvati průkazy C a B? já na svém nic takového nemám.
Vitej v 21. stoleti. :lol:
Prvne paragraf 49. Pokud nebude neco jasne, pak s dotazy o prukazech prosim sem
Lakomec

21. století

Příspěvekod Lakomec » sob lis 15, 2014 7:34 pm

Romane, vítat mě nemusíš. Mám HR průkaz z 21. století a nic takového tam nemám. Já to mám ještě bez omezení.
A teď k těm zkouškám u MDČR. To mi chceš říct, že v jeden den budu dělat dvě zkoušky? Nejdřív tu na C a pak v zápětí teprve tu na B? No to snad ne. Zkoušky se dělají v jeden den a pokud se pamatuji, testy se dělají společně, jen ti co dělají B mají jiné příklady oproti těm co dělají C. Taky pak ústní zkoušky před různými komisaři - navigace, COLREG, meteorologie, angličtina, zdravověda či jak se to jmenuje atd.
Přece nechcete lidem tvrdit, že vše absolvují na C a pak ještě jednou ty všechny zkoušky na B. To je kravina.
Stejně jako to, že když máš napluty míle a máš k tomu chorvatské B, můžeš dělat české B. Ministerstvo vůbec nezajímá, jestli nějaký chorvatský nebo jiný průkaz máš. Jsme sice národ Švejků, ale až tak nás zase houpat nemůžete. To by MDČR muselo hlídat, že zájemci, který v jeden den udělal dvě zkoušky muselo v den X vystavit průkaz C a až v den X+1 vystavit průkaz B, aby průkaz B nebyl vystaven dřív, naž průkaz C, protože podle Tvého výkladu to není právně možné.
Romane, žijeme ve 21. století, co takhle uznávání kvalifikace? Mám s chorvatským dokladem napluto třeba 25 tis. mil, přeplul jsem třeba víckrát Atlantik, doložím to jachtařskou knížkou, myslíš to vážně, že po mně budou chtít v jeden den nejdřív zkoušku C a pak v zápětí zkoušku B?
Však jste se do toho zamotali sami jen proto, že nejednáte na rovinu.
windward
moderátor

Re: 21. století

Příspěvekod windward » sob lis 15, 2014 9:17 pm

Jinymi slovy, nasledujici uz je naprosto pruhledne a srozumitelne:

1. Nemuzes vpochodovat na ministerstvo s kolkem v ruce a pozadovat prukaz "za spravni poplatek". Musis pred tim nekde slozit zkousku, kterou nekdo musi zorganizovat, pricemz ministerstvo musi jak schvalit zkusebni komisi v jemovitem slozeni tak i poskytnout statni dozor.

2. Kolky platis ministerstvu. Nikoliv YachtNetu nebo windwardovi, ale primo do rukou statniho dozoru behem zkousky nebo primo na ministerstvu pri osobni navsteve.

3. Organizator zkousky si uctuje poplatek za jeji organizaci.

4. S chorvatskym prukazem nemuzes primo obdrzet cesky prukaz B. Musis prvne mit cesky prukaz C a teprve pak muzes ziskat cesky prukaz B. Aby to bylo pro uchazece casove mene narocne, umoznuje ministerstvo slozit obe zkousky v jednom dni. Za vystaveni dvou prukazu si bere dvarkat spravni poplatek.

5. Na zkousku muzes se pripravovat samostatne.
Naposledy upravil(a) windward dne sob lis 15, 2014 9:43 pm, celkem upraveno 1 x.
Lakomec

zase nic

Příspěvekod Lakomec » sob lis 15, 2014 9:35 pm

Romane, nejsem debil, abych si myslel, že Yachtnetu se platí kolkem. Pokud jsi přesvědčený o tom, že uchazeč o české B nejdřív udělá zkoušku (celou, u všech komisařů) např. v 10:00 hodin na C a pak vzápětí třeba ve 14:00 ještě jednou na B, tak OK. Já tomu nevěřím a myslím si, že to tak není.

Zpět na