Vedení jachtařské knížky

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

lisak.petrik
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 1

Vedení jachtařské knížky

Příspěvekod lisak.petrik » pon črc 04, 2022 11:38 am

Jak správně vést jachtařskou knížku ve smyslu jak podrobně, jestli je nutné nechat podepsat kapitánem, pokud jsem jen člen posádky, jestli zpisovat podrobnosti k plavbě a pod.
Má smysl zapisovat i plavby na vnitřních vodách (Orlík, Lipno)?
vili69
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 28

Re: Vedení jachtařské knížky

Příspěvekod vili69 » pon črc 04, 2022 5:58 pm

Myslím si, že to bude podle hlášky "To bude záviset na vkusu každého soudruha, soudruzi". Mělo by to pro tebe mít nějakou přidanou hodnotu. Zažil jsem kolegu, který si nechal zapsat každý "prd". Mi osobně to nepřišlo nijak extra přínosné. Takže pokud se obecně nebavíme o povinném vyplňování čehokoliv ( o tom nechci polemizovat, to je na nekonečnou debatu), dej na pocit. Chceš mít památku? Potřebuješ něco jako "tréninkový deník"? Chceš něco jiného? Pak proč ne. Po mě jacht. knížku nikdy nikdo nechtěl. Ale třeba takoví jsou a ozvou se tu...
lisak.petrik
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod lisak.petrik » úte črc 05, 2022 9:14 am

Chápu, že se pohybuju na tenkém ledě :) jachtařskou knížku bych chtěl mít jak jako památku, tak i formálně správně, abych mohl nějak doložit upluté míle, pokud bych potřeboval na průkaz (mám chorvatský, ale rád bych rozšířil). Předpokládám, že se dokládají míle pouze na moři, takže vnitrozemské plavby psát smysl nemá?
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » čtv črc 07, 2022 5:58 pm

Ahoj,
nejlépe uděláš, když si koupíš vytištěnou jachtařskou knížku a prostě vyplníš kolonky.
Mě se zalíbila nejvíce ta, co se prodává na eshopu jachting.info, také proto, že je pro 20 plaveb a ty, co jsem měl dříve, byly každá jen na 10 plaveb.
Ano, nechat podepsat kapitánem.
Když si beru loď sám, nechám si dát do knížky razítko charterovky.
Jen námořní plavby.
Jen občas dávám nějakou poznámku, když je to skutečně pro mne důležité, například "úplně zespodu zarostlá loď".
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 419

Příspěvekod lynx » čtv črc 07, 2022 8:43 pm

Ahoj,
další možností je pořídit si jachtařskou knížku britské RYA. Kromě samotných záznamů jednotlivých plaveb a tzv. kvalifikačních přeplaveb obsahuje osnovy pro získávání jednotlivých kvalifikací RYA. Pokud bys uvažoval o kvalifikaci RYA, je určitě výhodné mít jejich logbook.

Odkaz sem nedám, bylo by to jistě proti pravidlům. Ale jmenuje se to RYA Yachtmaster Scheme Syllabus and Logbook.
lisak.petrik
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod lisak.petrik » pát črc 08, 2022 10:51 am

lynx píše:Ahoj,
další možností je pořídit si jachtařskou knížku britské RYA. Kromě samotných záznamů jednotlivých plaveb a tzv. kvalifikačních přeplaveb obsahuje osnovy pro získávání jednotlivých kvalifikací RYA. Pokud bys uvažoval o kvalifikaci RYA, je určitě výhodné mít jejich logbook.

Odkaz sem nedám, bylo by to jistě proti pravidlům. Ale jmenuje se to RYA Yachtmaster Scheme Syllabus and Logbook.

výborný tip, k RYA Dayskipperovi bych se časem rád dopracoval. Knižku už bohužel koupenou mám, snad bude stačit.
Pokud by někdo hledal přímo RYA Yachtmaster Scheme Syllabus and Logbook, tak buď na stránkách RYA (problém s poštou po Brexitu) a nebo německý amazon, snad lze bez linku navést :shock: .
Libor
bez hodnocení
Reputace: 192
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob črc 09, 2022 9:55 am

Ono je to asi jedno. Forma není předepsaná.
Chápu to na charter lodích...

Já mám raději lodní deník, kde je více kolonek, např. i počasí a také více volného místa na poznámky. Jako "deník vzpomínek se mi jeví lepší.
Píšu všechny plavby i teď momentálně po řekách. Jen jsem bojoval se zápisem zda vnitroplavby psát v km, když se vše na řekách udává v km.

Napluté míle mám v excel tabulce: datum, typ lodě, z - do, navštíven přístav, oblast plavby A-D, celkem Nm (z toho v noci) fce na jachtě (skipper nebo nic). To je vše. Co plavba to jeden řádek.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » sob črc 09, 2022 5:19 pm

Hlavně aby bylo co do té jachtařské knížky zapisovat :D
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pon črc 11, 2022 11:44 am

Jachtařská knížka mám velký smysl při prodlužování platnosti českých průkazů MDČR.
Každé školící středisko má svůj systém, který považuje za nejlepší. Doporučuji při českých papírech zvolit systém školícího střediska, u kterého děláš průkaz. Pomoc při prodlužování průkazu patří ke standardním bezplatným službám. Pokud jsi klientem a bereš přes ně loď.

Zpět na