Kurzy NYS-RYA
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
A kolik % Tvých účastníků kurzů, windwarde, neuspěje při zkoušce na české papíry?
Nebo to udělají všichni?
Jdou někteří (i přes Tvé doporučení udělat si HR-papíry) na české "C"?
Nebo to udělají všichni?
Jdou někteří (i přes Tvé doporučení udělat si HR-papíry) na české "C"?
Naposledy upravil(a) Renda dne úte čer 30, 2009 8:56 pm, celkem upraveno 1 x.
Odpovidam na Rendovy otazky.
Rendo,
bylo by velice smutne, kdyby nekdo z mych zaku neobstal u zkousky. Ja si takovou "kvalitu" nemuzu dovolit.
Kdyz chystam zaky na ceskou zkousku, tak to s nima piluji tak, ze absolutne vyloucene, aby neudelali zkousku. Zkusebni komise se zklada z nim. 4 clenu a ja bych zemrel ostudou, kdyby u nejakeho komisare muj zak blekotal nesmysly.
A pokud zkousim treba sveho zaka, tak je to presne to, ceho se vetsina z nich boji jako smrti. Protoze vi, ze se po nich budu vozit, jako po vlastnich. Rekneme, ze nektere veci muzu prominout cizimu zakovi, ale svym vlastni - ani za nic. Nepomuze ani krabice doutniku.
Tak napriklad, kdyz ciziho zaka zkousim meteo, tak mi staci ustni vyjadreni k pokladanym otazkam. Ale kdyz zkousim sveho zaka, tak ten dostane WeFax, tuzku a trojuhelnik, a musi mimo jine pedvest analyzu, abych vedel presne a v cislech, kdy nastane ktery jev.
Odpoved na tvou otazku je: ano, vsichni moji zaci udelaji zkousku vzdy.
Druha otazka. Ano, nekteri i pres me doporuceni jdou udelat ceske "C". Abych rekl pravdu, tak znam jeden nebo dva takove pripady. Jeden ze zminovanych dvou byl ve financni tisni a vypocital, ze je levnejsi udelat C+B, nez HR+B. Druhy byl fanda do ceskeho jachtingu a MDCR.
Rendo,
bylo by velice smutne, kdyby nekdo z mych zaku neobstal u zkousky. Ja si takovou "kvalitu" nemuzu dovolit.
Kdyz chystam zaky na ceskou zkousku, tak to s nima piluji tak, ze absolutne vyloucene, aby neudelali zkousku. Zkusebni komise se zklada z nim. 4 clenu a ja bych zemrel ostudou, kdyby u nejakeho komisare muj zak blekotal nesmysly.
A pokud zkousim treba sveho zaka, tak je to presne to, ceho se vetsina z nich boji jako smrti. Protoze vi, ze se po nich budu vozit, jako po vlastnich. Rekneme, ze nektere veci muzu prominout cizimu zakovi, ale svym vlastni - ani za nic. Nepomuze ani krabice doutniku.
Tak napriklad, kdyz ciziho zaka zkousim meteo, tak mi staci ustni vyjadreni k pokladanym otazkam. Ale kdyz zkousim sveho zaka, tak ten dostane WeFax, tuzku a trojuhelnik, a musi mimo jine pedvest analyzu, abych vedel presne a v cislech, kdy nastane ktery jev.
Odpoved na tvou otazku je: ano, vsichni moji zaci udelaji zkousku vzdy.
Druha otazka. Ano, nekteri i pres me doporuceni jdou udelat ceske "C". Abych rekl pravdu, tak znam jeden nebo dva takove pripady. Jeden ze zminovanych dvou byl ve financni tisni a vypocital, ze je levnejsi udelat C+B, nez HR+B. Druhy byl fanda do ceskeho jachtingu a MDCR.
- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
Windwarde, prosím ťa, prečítaj si to čo som napísal pozornejšie. Za prvé so reagoval na Simona. Vôbec ťa nedávam za príklad, len píšem realitu ako ju vidím ja. Je to môj pohlad. Ty máš iný. Nič proti nemu nemám. Českých záujemcov o skúšku je vždy pred kapitanátom v HR celá kopa.
Zopakujem to znovu, ak by boli české papiere ok, tak by tam v HR nebolo tolko čechov a nad aktivitou Čany by ste sa len pousmiali, prípadne im blahoželali k dobrému nápadu. Inak je mi to šumafuk.
Čo sa týka rozširovania znalostí každého jachtára, tak s tebou vrelo súhlasím. Ale dúfam že uznáš, že zaplatiť si v cestovke preplavbu s kapitánom nie je jediná cesta k zdokonalovaniu. Excelentnú ukážku tu predviedol Mišák a s ním potom aj Lakomec. Taká cesta sa mne páči viacej, teda ja radšej pôjdem s Mišákom na plavbu, toglesy mu kúpim.
Mojim cielom je jazdiť na vlastnej lodi a v súvislosti s mojou loďou ma nezaujíma Slovenská a tobôž nie Česká vlajka, takže vaše problémi na vašu hlavu. A moje na moju.
Zopakujem to znovu, ak by boli české papiere ok, tak by tam v HR nebolo tolko čechov a nad aktivitou Čany by ste sa len pousmiali, prípadne im blahoželali k dobrému nápadu. Inak je mi to šumafuk.
Čo sa týka rozširovania znalostí každého jachtára, tak s tebou vrelo súhlasím. Ale dúfam že uznáš, že zaplatiť si v cestovke preplavbu s kapitánom nie je jediná cesta k zdokonalovaniu. Excelentnú ukážku tu predviedol Mišák a s ním potom aj Lakomec. Taká cesta sa mne páči viacej, teda ja radšej pôjdem s Mišákom na plavbu, toglesy mu kúpim.
Mojim cielom je jazdiť na vlastnej lodi a v súvislosti s mojou loďou ma nezaujíma Slovenská a tobôž nie Česká vlajka, takže vaše problémi na vašu hlavu. A moje na moju.

Odpovidam na Denisovu otazku.
Zkouska se dela kumulovane = nekolik stredisek se dohodnou, ze jejich zaci budou vyzkouseni v jednom dni. U zkousky je pritomno 4-5 komisaru, kteri zkousi ruzne obory. Ja mam opravneni zkouset plavebni nauku, navigaci a meteo a obvykle to i zkousim. Mam na mysli ustni cast. Jinak pisemnou ulohu kontroluje vzdy predseta komise, jmenovany ministerstvem. U zkousky je pritomen statni dozor.
Ptej se, prosim.
Zkouska se dela kumulovane = nekolik stredisek se dohodnou, ze jejich zaci budou vyzkouseni v jednom dni. U zkousky je pritomno 4-5 komisaru, kteri zkousi ruzne obory. Ja mam opravneni zkouset plavebni nauku, navigaci a meteo a obvykle to i zkousim. Mam na mysli ustni cast. Jinak pisemnou ulohu kontroluje vzdy predseta komise, jmenovany ministerstvem. U zkousky je pritomen statni dozor.
Ptej se, prosim.
- Achlamarin
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Kamaradi, ahoj! Helejte, sice trochu off topic ale
13. zari jedu zas so Skotska na vycvik a 18.9 bude zas zkouska (pripominam ze jsem minule dostal jen Coastal Skipper) -- nechcete se nekdo pripojit jako sranda?
Necam to na Vas, kontakt je http://www.westcoastsailing.co.uk/ lod HR 342, podle mne muze jeste byt nejake miisto, mozna dva? je tam misto pro 4+instrukter
Bude sranda !
Muze ale nemusii zrovna pro tu zkousku, treba jen na tyden vycvik na krasnem miste, urcite supr vitr a teple pivo
13. zari jedu zas so Skotska na vycvik a 18.9 bude zas zkouska (pripominam ze jsem minule dostal jen Coastal Skipper) -- nechcete se nekdo pripojit jako sranda?
Necam to na Vas, kontakt je http://www.westcoastsailing.co.uk/ lod HR 342, podle mne muze jeste byt nejake miisto, mozna dva? je tam misto pro 4+instrukter
Bude sranda !
Muze ale nemusii zrovna pro tu zkousku, treba jen na tyden vycvik na krasnem miste, urcite supr vitr a teple pivo
Naposledy upravil(a) Achlamarin dne úte čer 30, 2009 9:59 pm, celkem upraveno 1 x.
- Achlamarin
- návštěvník fóra

Ahoj Windwarde! rad ti vidim take
Jasan , budu psat, bude to jednoduche -- bud to udelam, nebo ne
Ale ano,, ten log je ted v poradku, jeste zaedu do Skotska v Srpnu na tyden cartrovat a chci tam ve stejne oblasti udelat jeste vice nocnich plaveb. Strasne se na to tesim.
Tento patek jdem do Chorvatska.
Hele - dam vedet !
Jasan , budu psat, bude to jednoduche -- bud to udelam, nebo ne
Ale ano,, ten log je ted v poradku, jeste zaedu do Skotska v Srpnu na tyden cartrovat a chci tam ve stejne oblasti udelat jeste vice nocnich plaveb. Strasne se na to tesim.
Tento patek jdem do Chorvatska.
Hele - dam vedet !

Windwarde, děkuji za upřímnou odpověď. Věřím.
Nepochybuji o kvalitě Tvé přípravy uchazečů, protože bude pravděpodobně stejně pečlivá jako Tvé příspěvky zde. Jde mi o to, jestli jsi přesvědčen, že skutečně KAŽDÝ, kdo Ti přijde do kurzu je schopen stát se kvalitním kapitánem? Ty to prostě za týden naučíš každého?
Nezlob se, prosím, že se takto ptám, ale už mi to delší dobu vrtá hlavou a Tvého názoru si vážím.
Nepochybuji o kvalitě Tvé přípravy uchazečů, protože bude pravděpodobně stejně pečlivá jako Tvé příspěvky zde. Jde mi o to, jestli jsi přesvědčen, že skutečně KAŽDÝ, kdo Ti přijde do kurzu je schopen stát se kvalitním kapitánem? Ty to prostě za týden naučíš každého?
Nezlob se, prosím, že se takto ptám, ale už mi to delší dobu vrtá hlavou a Tvého názoru si vážím.
- Strycek_Bidlo
- zkušený harcovník

- Reputace: 11
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím Achlamarina a prosím ho, aby si v odkazu odmazal čárku na konci, pak ten odkaz bude fungovat.
Jinak je to zajímavé srovnání s cenou praktického kurzu od NYS-RYA.
Achlamarinův pětidenní kurz "originál RYA" ve Skotsku stojí Ł395 včetně plné penze, paliva, plynu a všech vyvazovacích a kotevních poplatků. Při dnešním kurzu je to 12 tisíc.
Ve stejném termínu pořádá NYS-RYA sedmidenní kurz "ve spolupráci s RYA" v Řecku, cena je 19.850,-Kč a nezahrnuje naftu spotřebovanou na lodi, poplatky za kotvení a jídlo a pití vč. jídla a pití pro instruktora.
Jinak je to zajímavé srovnání s cenou praktického kurzu od NYS-RYA.
Achlamarinův pětidenní kurz "originál RYA" ve Skotsku stojí Ł395 včetně plné penze, paliva, plynu a všech vyvazovacích a kotevních poplatků. Při dnešním kurzu je to 12 tisíc.
Ve stejném termínu pořádá NYS-RYA sedmidenní kurz "ve spolupráci s RYA" v Řecku, cena je 19.850,-Kč a nezahrnuje naftu spotřebovanou na lodi, poplatky za kotvení a jídlo a pití vč. jídla a pití pro instruktora.
Naposledy upravil(a) Strycek_Bidlo dne úte čer 30, 2009 10:04 pm, celkem upraveno 1 x.
- Achlamarin
- návštěvník fóra

No ahoj Rendo, Strycek_Bydlo
Upravil jsem ten odkaz a prave vidim ze tam zkutecne jsou dve mista volnych v tom terminu.....
Jeste dodam, ze jsem logbookovych milu doplnil, a jeste budu naplnovat v lete. Byl jsem na Kanarech v rijnu. Nic moc, uprimne, ale, tech milu to dalo... Chybela delsi plavba jedna, a to je vse.
Upravil jsem ten odkaz a prave vidim ze tam zkutecne jsou dve mista volnych v tom terminu.....
Jeste dodam, ze jsem logbookovych milu doplnil, a jeste budu naplnovat v lete. Byl jsem na Kanarech v rijnu. Nic moc, uprimne, ale, tech milu to dalo... Chybela delsi plavba jedna, a to je vse.
Renda píše:Windwarde, děkuji za upřímnou odpověď. Věřím.
Rendo,
neni duvod dekovat.
Navic, mne by nevadilo, kdybys myslel, ze ja skolim spatne, protoze cizi nazory mne nevadi. Vim, co umim, vim, kde se mam zlepsovat, a tak proste znam hodnotu toho, co delam.
A neustale pracuji na sobe, aby byl lepsi instruktor.
Tva otazka je vlastne jednoducha. Podle mne jachting je o splnenych detskych snech a pranich. Spousta lidi od detstvi sniva, ze bude jednou na jachte, a nakonec je schopna si to splnit.
Nedelam kapitanske kurzy. Asi to bude znit divne. ja delam kurzy jachtingu. Uchazece delim na tri kategorie:
- nikdy nebudou kapitani
- budou kapitani s casem
- jsou zrozeni jako kapitani
Je to jako v hudbe. Nekdo si vystuduje hudebni skolu a nikdy na nastroj nehraje. Jiny vystuduje a trva par let, nez zacne opravdu hrat. Jiny ten talent vstrebal s mlekem sve matky a je z nej hudebnik jeste drive, nez vstoupi do skoly.
Cilem vycviku je umet ovladat lod tak, aby clovek mohl vykonat jednoduchou plavbu. Rekneme pujcit si lod v Sukosanu, dovest ji zdarne na Vis a pak neposkozenou vratit do Sukosanu. Je to jednoducha uloha, ktera nechce, kdyz se podivame do dusledku, nejakou enormni znalost. Chce to pouze trichu discipliny a chuti se ucit a k tomu instruktora, ktery je pes v prvni rade na sebe. Kdyz instruktor je takovy lazo-plazo, tak pak je to pruser.
Vycvik u mne je postaven tak, aby lide mohli co nejdrive ovladat lod samostane. Pokud pocasi nebrani poradi vycviku, tak zhruba od utery-stredy ja se do rizeni nemicham. A kazdopadne, ty ukony, ktere se jiz naucili, nechavam na nich. Naucili jsme se dnes pristavat na mooring? Budte tak laskavi a zbavte men teto neprijemne povinnosti.
Nechavam zaky, aby si sami zajizdeli, vyjizdeli, tahali plachty a kasali, navigovali aplanovali trasu na zaklade udaju o pocasi. Ja je pouze hlidam, aby nedelali hrube chyby, a neustale ucim, ale do rizeni nijak nezasahuji. Vsechno si musi delat sami. Je pochopitelne, ze nezbytne ukony musi ovladat, jinak jim lod nechat nemohu. S kazdym zakem pracuji individualne: lestim jednotlive ukony s kazdym jednotlivcem do te doby, dokud se nepresvedcim, ze to podle mneho nazoru umi. Rikam tomu, ze manevr musi byt cisty. Mne nestaci udelat manevr dobre. Musi byt do detajlu cisty. Absolutne bezvadny.
Jak to teda vypada s tremi kategorijemi zaku?
Prvni kategorie nechce ridit lod. Muze napriklad chtit byt dobrym plavcikem. To je caste u zen, kterych je na palube cca 30%. Nebo u jednoho ze dvou kamaradu, kteri hodlaji se plavid spolu. Nebo je to casto tak, ze clovek si proste chte dokazat, ze vycvikem projde a zkousku udela. I to je pekny cil. Muze pak svym prukazem se chlubit doma nebo v praci. A opravnene, portoze ziskat takovy prukaz stoji obrovske usily.
Druha kategorie - jsou ti, co chteji ridit lod, ale v zivot enejsou tak sebejisti, aby si ji ihned pucili. Jsou to lide, kteri veci prvne musi dukladne v hlave a v duchu zpracovat, a teprve pak maji jistotu, ze vse umi spravne. Tito lide obvykle delaji jeste nejakou kondicni plavbu (jako jedou na kurz po druhe), nebo vykonavaji dalkovou plavbu a teprve po dvou trech letech jsou si jisti, ze muzou pujcit lod.
Treti kategorie - to jsou naprosti magori. Je problem je udrzet na suche zemi. Vetsina z nich ma obvykle jiz pujcenou lod a absolutne nepripousti, ze by treba nebyly chopni ji ridit. Zkousku berou jako samozrejmost, protoze jsou totalne odhodlani uspet. Takove lidi je nutne spise hodne hlidat, aby si nechte neublizili.
To bylo moje deleni zaku na zakladni kategorie. Nic mene ty jsi se ptal, zda kazdy z nich muze byt dobrym kapitanem. Musel jsem vypravet o kategoriich, abych moh odpovedet na tvou otazku.
kdyz jdes na kurz anglictiny, tak tam jdes s tim, ze po zkousce budes umet mluvit v rozsahu, pozadovanem zkouskou. Stejne tak, kdyz jdes na kurz jachtingu, tak je zarucene, ze te naucim ridit lod v pozadovanem objemu, jinak by to nebyla z me strany stoprocentni prace. Takze kurz jachtingu ti da nezbytnou zlanost a zkusenost k tomu ,abys byl chopen bezpecne vykonat jednoduchou plavbu a vedel, jak se dale vzdelavat. Neudela vsak z nikoho kapitana-experta. Predstavitele vsech trech kategorii zaku jsou po kurzu schopni bezpene ridit lod. kazdy se vsak rozhodne pro svou cestu, ktera mu vyhovuje nejlepe. A netvrdim, ze ti enormne talentovani maji vetsi sanci byt dobri kapitani. Naopak, podle mne nejlepsi kapitani jsou ze druhe kategorie zaku. Obzvlast, pokud je kapitanem zena. Protoze zeny na rzodil od muzu, jsou nesmirne dukladne a obezretne. jsou proste tak stvoreny Bohem. Holt my - muzi - mame zjevny handicap.
To nejtezsi, co musim naucit sve zaky, je enormni smysl pro nebezpeci a chopnost samostatneho uvazovani a jednani. Neustale je tyram, aby cinili rozhodnuti a analyzovali. Aby se vyjadrovali ke vsemu, co delam, aby neustale na mne a na sobe sama vyhledavali chyby. Kdyz chteji neco podniknout, trvam na tom, ze musi znat duvody, proc tak jednaji. No atd. Je to na hodne dkouhe povidani.
Musi proste delat ouze to, co je bezpecne, nikoliv to, co delaji ostatni. Delam pouze to, v cem jsem si jist, ze udelam dobre a zaroven je to bezpecne pro lod.
Moje zaci jsou jako studenti nejake univerzity: maji splecnou skolu, ale kazdy jde svou cestou. Tak hodne uspechu!...
Nevim, jestli mluvim srozumitelne, ale snazil jsem se ti, Rendo, odpovedet na otazku, jak nejlepe umim.
Kdykoliv se ptej.
dan píše:vsichni jsou zainteresovani ve vystavovani ministerskych papiru,ti NYS podporovat nebudou.
To je velky omyl, Dane. Ja bych treba NYS podporoval velice rad. Duvod je prosty - oni, na rozdil od ostatnich, ceny zvedaji, nikoliv talci dolu. A pokud trh ma vyssi ceny, jsou z toho pro skolitele vyssi prijmy. Takze z obchodniho hlediska ja mohu NYSacke zjeveni jedine uvitat. Plus k tomu, kdyby vzniklo jeste treba pet takovych skol jako NYS, tak ti, kteri kvuli uchylne nizke cene nejsou chopni poskytovat normalni servis, by odumreli. Pak by cena se o neco zvedla obecne a tak vsichni by jedine ziskali: skolitele by meli vice penez na rozvoj skolici cinnosti, zakaznici by meli kvalitnejsi sluzby. Prote vyssi ceny zanemnaji lepsi servis.
At kvetou skoly NYS. At rostou ceny.
(To nic nemeni na faktu, ze jejich vyjadrovani o ceskych jachtarich je nepripustne. Ja jen vysvetluji, ze jsou pro cesky trh prinosem. A obrovskym.)
- dan
- s/y Hannah
- Reputace: 2
Winwarde,ja ten clanek necetl,tezko se k nemu mohu vyjadrovat.co se tyka RYA papiru ani ja nejsem natolik naivni abych si myslel ze britske papiry delaji lepsi jachtare.a ani nepochybuji o kvalite ceskych kurzu,dneska uz ne. jenze sam pises,ze treba Cecko je uplne o nicem.mam na mysli samotny prukaz.licence je natolik omezena ze proste nema smysl do toho investovat cas ani penize.to se s Day skipperem od RYA neda srovnat.pritom zrovna tahle zakladni licence by podle me mela umoznit lidem zacit jachtarit.nahrazovat to chorvatskym prukazem je trochu na hlavu.Ma vubec MDCR nejake info stranky kde by bylo uvedeno kde napriklad jejich prukazy plati? Co s nimi muzu a co uz ne? neodpovedel jsi Denisovi:Nakolik je podle ceskych zakonu legalni ridit lod pod cizi vlajkou s ceskymi papiry? RYA takove stranky samozrejme ma.
Jak je to s NYS se snad brzy dozvime.Pokud ovsem nabidnou zajemcum stejne moznosti jake maji drzitele prukazu RYA a budou to mit legalni tak silne pochybuji o tom ze to skolitelum MDCR zvedne plat.
mimochodem jakou cenu za kapitansky kurz povazujes za uchylne nizkou?
Jak je to s NYS se snad brzy dozvime.Pokud ovsem nabidnou zajemcum stejne moznosti jake maji drzitele prukazu RYA a budou to mit legalni tak silne pochybuji o tom ze to skolitelum MDCR zvedne plat.
mimochodem jakou cenu za kapitansky kurz povazujes za uchylne nizkou?Dane,
i ty, i ostatni mate pravdu v tom, ze je to z ceskymi prukazy misty na stiru. Tomu nikdo neodporuje. Ano, prukaz "C" je uplne mimo realitu. Uz to, ze je to pro lod 12m max, ho dela vcelku zbytecnym. A navic - mluvime o profesionalnich prukazech. Ceska republika nema radu rekreacnich prukazu, tj. nema to, o co usiluje CANY. Kdyby aspon se vetsil rozsah prukazu "C", uz by se cast problemu vyresila. A do te doby zbude nam stary dobry Voditelj brodice.
O tom, ze by MDCR melo nejake stranky se seznamem, kde plati prukaz, ja nevim.
Omlouvam se, ale nevsiml jsem si ,ez by Denis se na neco takoveho ptal. Jinak je zde nekde vlakno s rozsahlou diskuzi na toto tema. Ja jsem si to overoval u pravniku: lze s ceskymi prukazy ridit lod pod cizi vlajkou. Zadny cesky zakon to nezakazue a z zadneho neplyne, ze by to nebylo mozne. (Kdo mluvi opak - je zarputilym clenem antiministerskeho lobby.
)
Ohledne platu. Ja nemam plat a uz dlouha leta. Plat jsem mel cca tak behem 5 let za cely zivot dohromady. Ja mam prijmy. Pokud se NYS prosadi a bude aktivni, tak muj prijem stoupne, nikoliv klesne. Takze NYS je vitanou drazsi (!) konkurenci na ceskem trhu (pokud budou kvalitni).
Bylo by nefer ode mne vtelit svuj vyraz "uchylne nizka cena" do konkretni ciselne predstavy.
Muj nazor je vsak takovy, ze ceny za kurz v dnesni dobe jsou neunosne nizke.
Doufam, ze jsem odpovedel na vsechno.
i ty, i ostatni mate pravdu v tom, ze je to z ceskymi prukazy misty na stiru. Tomu nikdo neodporuje. Ano, prukaz "C" je uplne mimo realitu. Uz to, ze je to pro lod 12m max, ho dela vcelku zbytecnym. A navic - mluvime o profesionalnich prukazech. Ceska republika nema radu rekreacnich prukazu, tj. nema to, o co usiluje CANY. Kdyby aspon se vetsil rozsah prukazu "C", uz by se cast problemu vyresila. A do te doby zbude nam stary dobry Voditelj brodice.
O tom, ze by MDCR melo nejake stranky se seznamem, kde plati prukaz, ja nevim.
Omlouvam se, ale nevsiml jsem si ,ez by Denis se na neco takoveho ptal. Jinak je zde nekde vlakno s rozsahlou diskuzi na toto tema. Ja jsem si to overoval u pravniku: lze s ceskymi prukazy ridit lod pod cizi vlajkou. Zadny cesky zakon to nezakazue a z zadneho neplyne, ze by to nebylo mozne. (Kdo mluvi opak - je zarputilym clenem antiministerskeho lobby.
)
Ohledne platu. Ja nemam plat a uz dlouha leta. Plat jsem mel cca tak behem 5 let za cely zivot dohromady. Ja mam prijmy. Pokud se NYS prosadi a bude aktivni, tak muj prijem stoupne, nikoliv klesne. Takze NYS je vitanou drazsi (!) konkurenci na ceskem trhu (pokud budou kvalitni).
Bylo by nefer ode mne vtelit svuj vyraz "uchylne nizka cena" do konkretni ciselne predstavy.
Muj nazor je vsak takovy, ze ceny za kurz v dnesni dobe jsou neunosne nizke.
Doufam, ze jsem odpovedel na vsechno.
- Strycek_Bidlo
- zkušený harcovník

- Reputace: 11
- Kontaktovat uživatele:
V tom co napsal Winward je možná zakopaný pes.
České ministerské papíry jsou v C k ničemu a B je pro profíky, ne pro rekreační jachtaře.
A proto řada lidí, kteří nechtějí plout jen v Chorvatsku, hledá nějaké jiné papíry a proto vznikly ty různé průkazy ČANY, ČUNJ a nyní NYS, které ovšem nemají legislativní oporu.
Abych mluvil za sebe – já osobně to Chorvatska jezdit nechci. Myslím že existuje řada jiných pěkných a navíc výrazně levnějších jachtařských oblastí. Zatím žádné kapitánské papíry nemám, protože kdybychom byli všichni kapitáni, kdo by nám pak dělal posádku
, ale až si je jednou budu chtít udělat, asi budu mít také tenhle problém.
České ministerské papíry jsou v C k ničemu a B je pro profíky, ne pro rekreační jachtaře.
A proto řada lidí, kteří nechtějí plout jen v Chorvatsku, hledá nějaké jiné papíry a proto vznikly ty různé průkazy ČANY, ČUNJ a nyní NYS, které ovšem nemají legislativní oporu.
Abych mluvil za sebe – já osobně to Chorvatska jezdit nechci. Myslím že existuje řada jiných pěkných a navíc výrazně levnějších jachtařských oblastí. Zatím žádné kapitánské papíry nemám, protože kdybychom byli všichni kapitáni, kdo by nám pak dělal posádku
, ale až si je jednou budu chtít udělat, asi budu mít také tenhle problém.-
Lakomec
papíry
"censored" chlapi, už toho je snad dost. Je to škoda času, co se tady propíše to je lepší si zajachtit. Achlamarin to má v hlavě fajn, jede dělat zkoušku, teda ono to není zkouška, jde zjistit, zda-li má na to, aby plul a jestli od minula udělal pokrok. Tak to udělejte taky a někam vyražte. Nechte na každém jednotlivci, ať se rozhodne, jaký papír chce, však jachtaři přece nejsou pitomci. Anebo když se někdo bojí, že tím, že je tady ČANY s NYS ztratí práci, tak ať je začne pomlouvat jako to dělají oni, zainvestuje do reklamy a nabídne lepší a kvalitější produkt než konkurence.
Tak já jsem včera v Aténách jachtil s někým, kdo má v NYS prsty a je autorizovaným zkoušitelem od RYA. Pochopil jsem problematiku, dozvěděl jsem se spoustu věcí a jsem v pohodě, protože tady se fakt jen kecá.
Tak já jsem včera v Aténách jachtil s někým, kdo má v NYS prsty a je autorizovaným zkoušitelem od RYA. Pochopil jsem problematiku, dozvěděl jsem se spoustu věcí a jsem v pohodě, protože tady se fakt jen kecá.
- JardaF
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Re: papíry
Lakomec píše:a jsem v pohodě, protože tady se fakt jen kecá.
To je sice fakt, ale tady se keca mimo jine i protoze se zatim setri a vydelava, aby se mohlo plout
(a taky se tise tesi, az se popluje