Jachtarska prax - kolko uplavanych mil?

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

dumber
1. DONÁTOR
1. DONÁTOR
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Jachtarska prax - kolko uplavanych mil?

Příspěvekod dumber » úte črc 07, 2009 7:44 pm

Ahojte,

pre ucely zdokladovania jachtarskej praxe si vsetky uplavane mile zapisujem do jachtarskej knizky. Doteraz som k tomu vzdy pouzival denny udaj "TRIP" z pristrojov na lodi. Po tohtorocnej plavbe sa mi zdalo, ze som uplaval nejako malo, a tak som nameranu trasu porovnal s udajom, ktory som ziskal odpichovatkom na mape.

Zistil som, ze rozdiel medzi TRIPovym udajom, a "odkrokovanym" udajom je asi 30% v prospech odpichovatka. Napriklad trasa Vela Stupica(Zrije)-Komiza(Vis) mi podla tripu vysla 33,45NM, zatial co s pomocou odpichovatka to bolo cca 44NM. Umyselne som zobral tuto trasu, lebo po ceste nie su ziadne ostrovy a teda namerana chyba by mala byt minimalna.

Ma niekto podobnu skusenost?
Podla coho si pisete prax?
Nema niekto v denniku zmeranu trasu Zirje-Vis?

Dakujem

Tomas
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » úte črc 07, 2009 7:50 pm

Pokud ten trip je z logu, nikoliv z GPS, tak rozdil mluvi o tom, ze neni zkalibrovany. Nebo neukazuje kontinualne, tj. vrtulka obcas stoji. Pokud zkalibrovany je a neni porucha, tak se musi zvazit proud. Rekni datum a a cas a ja ti reknu, jaky tam byl proud.
dumber
1. DONÁTOR
1. DONÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dumber » úte črc 07, 2009 7:55 pm

-prud ma napadol, ale tych 30% sa mi zda byt vela na prud.
-s blokovanim vrtule som sa tiez uz stretol, ale to si obycajne vsimnem, lebo vtedy je aj rychlost na nule

bolo to 15.6.2009 - 6:15 sme startovali z Vela Stupica, 15:12 sme sa privazovali v Komiza
windward
moderátor

Příspěvekod windward » úte črc 07, 2009 8:04 pm

Jen z toho, co jsi rekl, mne vychazi, ze rozdil distanci je 10.5 za 9 hodin. To je 1.2 knt. Proud by to byt mohl. Ted to ale nespocitam, musim odjet, tak to odlozim na zitra.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte črc 07, 2009 8:12 pm

"Rychloměr" a tím pádem i čítač uplutých mil je na lodi jeden z nejméně přesných přístrojů. Jednoduše: ukazuje naprosté nesmysly. Proud neproud, i když ten jej samozřejmě také ovlivňuje. Možná snad na vlastní lodi, ale když vystřídám za sezonu cca 10 lodí, tak vím o čem mluvím.

Dle MapSource je vzdálenost mezi V.Stupicou a Komižou přesně 40 mil. Něco prokormidluješ i když pluješ na přímý směr. Aby jsi podle kompasu držel lajnu +/- 50m jako při navigaci s GPS, na to asi nikdo nemá.
BTW: Své majle si samozřejmě sčítám dle uplutých mil na GPS. ;)
Mám za archivované všechny své dosavadní plavby a uložené na třech HDD. :lol:
dumber
1. DONÁTOR
1. DONÁTOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dumber » úte črc 07, 2009 8:25 pm

dakujem obom.
Velmi ste ma potesili ;)

teraz uz len urobit teoreticku skusku na slovenske B-ecko ;)
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » stř črc 08, 2009 9:42 am

Ahoj, taky si myslím, že i ta "nejblbější" GPS dneska zvládne načíst míle celkem přesně. Nicméně mám zkušenost i s GPS (Raymarine E 120), že když si píšu každý den trip, který mi tento plotr ukazuje, výsledný součet mi nesedí s nárůstem mil v kolonce "log" na stejném přístroji za stejné období :( . Takže ať si píšu jakkoli přesný deník, kdyby někdo opravdu chtěl šťourat, udělá ze mne mílového podvodníka tak jako tak. I když je pravda, že ta odchylka zase není 30 % jako ve Tvém případě a je řádově v mílích / 100 mil.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř črc 08, 2009 1:05 pm

Ona GPSka je vlastně pouze přijímač signálu a malý počítač. Nic jiného. Algoritmus výpočtů by měl být u všech ve své kategorii stejný, záleží jen na provedení a zprovozněných funkcích. Od tohoto se pak odvíjí její cena.

To znamená, že každý i pitomý kalkulátor by součty měl umět dělat spolehlivě. Nebude to třeba tím, že večer odečteš stav a do rána naběháš na kotvě/bóji ještě něco? Já každý večer přenáším data do NTB a nuluju všechny počítadla. Vzdálenost, čas plavby, průměrnou rychlost, maximální rychlost, atd. A do rána mám vypozorované, že upluji ještě 0,5 - 2 míle. Maximum mám v Řecku 4,5 míle za jednu noc.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř črc 08, 2009 2:03 pm

Dumbere,

presne udaje nemam.

Vysoka voda v Zadaru mela byt cca v 14:30. Na urovni mezi Sibenikem a Visem asi o dve hodiny drive, tj. ve 12:30. Mesic byl v posledni ctvrti, tj. priliv byl ve stavu neap. Jadran ma v tomto pripade jednu vysokou vodu za 24 h, tj. nizka voda mela nastat nekde kolem pulnoci. To znamena, ze jste pluli v odlivovem proudu s maximem kolem 18:00.

Sam o sobe odlivovy proud v neapu neni velky, tak do 0.5 knt. Ale mohl byt ovlivnen zvysenym pritokem vody kvuli destum nebo vetrem. Vitr z pobrezi nebo od zapadu shcopen zvysit povrchovy proud do 1.5 knt.

Jine "prirodni" vysvetleni mne nenapada. Pokud se v necem mylim, pak odpoved je nutne hledat skutecne v technice.

Jaky jste meli vitr?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř črc 08, 2009 3:49 pm

Jestli mohu rozvinout diskuzi v problematice příliv/odliv.
Kontroloval jsem Windwarde tvé informace s přílivovými tabulkami MapSource a mě vychází max. příliv 16.6. v 14:30. A o to mě právě jde, kde?
Já používám pro oblast středního Jadranu přílivovou stanici Ortona, tam mám +37 cm. Ancona má maximum v 18:00 a to +47 cm. Chorvati mají jen Pulu (17:30 - 62cm), ale to nepovažuji směrodatné pro oblast středního Jadranu.
Takže co bude nejvhodnější? Používat italské stanice na přibližné rovnoběžce kde se pohybujeme? Je chronicky známo že příliv se postupem do jaderského zálivu zvětšuje. Ale jak to je s východním versus západním pobřežím?
Třeba v Raveně, je maximum o cca hodinu později než v Pule, zhruba na stejné úrovni. Ale více srovnání nemám...
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř črc 08, 2009 5:27 pm

Ja prilivove tabulky z MapSource neznam, takze k nim nic nereknu. Zkusim se podivat, pokud mne trochu navedes. Mela by tam ale nekde byt uvedena stance, ke ktere se udaj o prilivu vztahuje.

Prilivy na jadranu jsou smeseneho typu. Kolem uplnku nebo novu (tzv. spring) jsou dve vysoke vody za den (vysoka-nizka-vysoka-nizka za 24h). V tomto pripade prilivova vlna postupuje kolem jadranu proti smeru hodinovych rucicek, cele kolecko udela za 12h, a priliv nenastava na vychodnim a zapadnim pobrezi ve stejnem okamziku. Kolem prvni a poslendi cvrte (tzv. neap) je jedna vysoka voda za den (vysoka-nizka za 24h). Zde se prilivova vlna proste nahrne od Otrana do Benatek a pak odliva zpet. Prilivy nastavaji na obou brezich priblizne ve stejnou dobu.

Na tvou otazku neni jednoznacna odpoved. Ve springu priliv nenastupuje na obou brezich ve stejnem okamziku, ale v neapu ano. Poradit stanici ti ted nemohu, protoze nestihnu to prozkoumat. Snad pozdeji. Povrchnim nastrelem se da rict, ze bylo by mozna vyhodne pouzivat stanici Zadar. Otazka vsak je, zda to v Mapsourcu mas. Jinak lepsi je jakakoliv chorvatska stanice co nejvice k jihu misto italske, pokud mluvime o chorvatsku.

Pokud jsem ti nepomohl, tak se ptej. Ja rad odpovim. :)
kurt6464
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod kurt6464 » pát říj 30, 2009 11:23 pm

Baharis píše: Já každý večer přenáším data do NTB a nuluju všechny počítadla.

Mohl bych se zeptat, jak to přenášíš? Já ten plotr nikdy nezkoumal, používám ho pouze orientačně... Vím že tam bývá slot na karty, ale vždycky na jiné... Nebo to sosáš přes USB? Co z toho vlastně leze? Jenom čísla, nebo i trasa už v mapě? Je třeba to zpracovávat přes nějaký software? Díky...
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob říj 31, 2009 8:46 am

Já ten plotr také nikdy nezkoumal. :)
Mám vlastní GPS. Mapové podklady, wayponty, naplánované a propluté trasy se mazi přístrojem a PC přenáší v prostředí programu MapSource, pomocí USB.
Leze z toho soubor *.gdb. Ten je použitelný zase pouze v programu MapSource.

Zpět na