České průkazy VMP pro cizí st příslušníky - hlavně Slováky
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
- halladin
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 2
České průkazy VMP pro cizí st příslušníky - hlavně Slováky
Jak jsem se dnes dozvěděl při tel. rozhovoru se SPS Přerov, již pár měsíců je možné, aby skládali zkoušky VMP i cizí státní příslušníky. Včetně kategorie C.
To by mohlo být zajímavé hlavně pro ty, kteří jezdí do Chorvatska s malými motorovými čluny, a pohybují se v příbřežním pásmu, k čemuž nějaký průkaz k obsluze motoru potřebují. Z velmi povrchního prohlédnutí webu slovenké SPS jsem nabyl dojem, že kategorie C u slovenské verze VMP chybí, a také chybí uznávání slovenských VMP z chorvatské strany.
U cizích státních příslušníků je ale omezena doba platnosti na 5 let.
Pokud to tu někde bylo již zmíněno, omlouvám se, asi mi to ušlo.
To by mohlo být zajímavé hlavně pro ty, kteří jezdí do Chorvatska s malými motorovými čluny, a pohybují se v příbřežním pásmu, k čemuž nějaký průkaz k obsluze motoru potřebují. Z velmi povrchního prohlédnutí webu slovenké SPS jsem nabyl dojem, že kategorie C u slovenské verze VMP chybí, a také chybí uznávání slovenských VMP z chorvatské strany.
U cizích státních příslušníků je ale omezena doba platnosti na 5 let.
Pokud to tu někde bylo již zmíněno, omlouvám se, asi mi to ušlo.
- Neny
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
Ahoj Haladin. Neviem či som to pochopil správne,pretože ty píšeš o kategórii C a Andrei o oblasti C. Pred rokom a pol som robil skúšky na SPS v Bratislave a mám kat. A,B,C. Kat. A - od 4 do20 Kw, Kat. B- nad 20 Kw a Kat. C- nad 12 m2 plocha plachiet. Pri odovzdávaní preukazu ma upozornili že zatiaľ môžem na mori plávať v pobrežných vodách do 0,75 Nm od akejkoľvek pevniny. Na rozšírení platnosti sa údajne malo pracovať. Ako to však dopadlo, som už nesledoval, nakoľko som si spravil Chorvatské B.
- maximilian
- návštěvník fóra

- Reputace: 5
Žiaľ nič sa nezmenilo. Na Slovensku za nedá získať preukaz vodcu rekreačného plavidla (VRP), kat. C. Preto som včera absolvoval skúšku na tento typ oprávnenia v SPS Přerov. Robil som to kvôli tomu, že v Chorvátsku na pobrežnú plavbu po mori, ak má čln akýkoľvek strojný pohon, treba mať preukaz voditelja brodice kat. A, čo zodpovedá českému VRP kat. C. Ale, aby som bol pripustený na skúšku na kat. C, musel som na SPS absolvovať skúšku na kat. M (do 100 kW), hoci ju nepotrebujem, pretože mám čln s motorom < 4 kW. Na škodu to však v žiadnom prípade nebolo. Navyše som sa cez predĺžený víkend povozil po Morave od Kroměříže až po Tovačov. Je pravda, že ako cudziemu štátnemu príslušníkovi mi preukaz platí iba na 5 rokov, ale snáď sa to za tých 5 rokov zmení, keď sme už v EÚ. Zaujímavá je cena: V ČR stojí skúška na VMP kat. M 350 Kč (+ 100 Kč na VRP kat. C) a opravná skúška je do 4 mesiacov zadarmo, v SR je to 33 € na VMP a opravná za 16 €. Ešteže máme priemerné platy na Slovensku výrazne vyššie než v ČR. 

- halladin
- vytrvalý návštěvník
maximilian píše: Ale, aby som bol pripustený na skúšku na kat. C, musel som na SPS absolvovať skúšku na kat. M (do 100 kW), hoci ju nepotrebujem, pretože mám čln s motorom < 4 kW.
Jo, kamaráde,
speciální kategorie pro příbřežní plavbu s motorem do 4 kW neexistuje
, A kromě toho, to M je úplný základ, kterej musej i hadráři.
Na výšku se bez maturity taky nedostaneš.
Ostatně, brzy tě tvůj malej motor omrzí, seženeš si silnější, a papíry nebudeš muset dělat znovu

- Ozzie
- zkušený harcovník

- Reputace: 42
To Maximilian: gratulujem k získaniu preukazu, na druhej strane som veľmi skeptický, že sa niečo stane za tú dobu kým Ti platí preukaz.
Ono prakticky, doteraz za 21 rokov sa nič nestalo, keď si nepočítam, že nás policajti šikanujú ako v severnej kórei, ale zato môžme my všetcia.
tak nám treba! pomaly budeme chodiť robiť si vodičáky do ameriky za drahé peniaze a nebudú platiť nikde.
Ono prakticky, doteraz za 21 rokov sa nič nestalo, keď si nepočítam, že nás policajti šikanujú ako v severnej kórei, ale zato môžme my všetcia.
tak nám treba! pomaly budeme chodiť robiť si vodičáky do ameriky za drahé peniaze a nebudú platiť nikde.
- maximilian
- návštěvník fóra

- halladin
- vytrvalý návštěvník
no jo, to Céčko tu chybí..
Proto asi v tohhle seznamu http://www.mmpi.hr/UserDocsImages/TABLI ... oU6_10.pdf chybí doklady vydané slovenskou SPS, zatímco doklady české SPS tam jsou.
Hlavní rozdíl je v tom, že ten český průkaz se odvolává na Rezolucí EHK č. 40 a 14 – tj. Mezinárodní průkaz vůdce malého plavidla.
Proto asi v tohhle seznamu http://www.mmpi.hr/UserDocsImages/TABLI ... oU6_10.pdf chybí doklady vydané slovenskou SPS, zatímco doklady české SPS tam jsou.
Hlavní rozdíl je v tom, že ten český průkaz se odvolává na Rezolucí EHK č. 40 a 14 – tj. Mezinárodní průkaz vůdce malého plavidla.
- maximilian
- návštěvník fóra

- avalon
- aktívní jachtař

- Reputace: 10
myslim, ze Slovakov ktori budu chciet ziskat preukaz VMP v CR bude stale viac a viac. Na Slovensku totiz od 1.1.2011 plati novy zakon spojeny zo ziskanim preukazu VMP - v skratke povedane, musis absolvovat kurz ako v autoskole + prakticku cast !!! www.plavidla.sk/clanky/osvedcenia-kurzy-paragrafy/
- maximilian
- návštěvník fóra

Je to smutné, ako štát zdiera svojich občanov. Čo sa týka papierov na VMP môžeme našim českým priateľom iba závidieť. Kým poplatok za VMP je v ČR iba 350 Kč, čo je nejakých 14 €, na Slovensku to bolo až 33 €. Opravna skúška je v ČR bez poplatku, na Slovensku za 16,50 €. Koľko to bude teraz s povinne absolvovaným kurzom? Zatiaľ sa to na stránke ŠPS neuvádza, ale iste to bude mnohonásobne viac než doterajších 33 €.