Kurzy NYS-RYA

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 7

Příspěvekod Renda » stř črc 01, 2009 6:51 pm

Richarde, jsi netrpělivý. Samozřejmě jsem viděl, že přímý odkaz na tabulku nefunguje a tak jsem zjišťoval proč.
Bylo to tím, že v adrese mají mezeru a tu náš Nuke nebere. Nevadí. Teď tam je tam postup, kterým to funguje.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » stř črc 01, 2009 6:51 pm

richardm píše:stránky neexistuji (The page cannot be found).

Musíš si zkopírovat celý řádek a ten vložit do prohlížeče ;-)
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 7

Příspěvekod Renda » stř črc 01, 2009 7:10 pm

Richarde, na zadní straně průkazu (sluší Ti to ;) ) máš napsáno, že s ním dle chorvatských státních orgánů můžeš plout kam chceš, akorát rádio můžeš používat jenom v jejich vodách.
Četl jsi to? To je docela sranda, žádná omezení pokud jde o oblast plavby na průkazu nejsou... i když - kdo ví, co je napsáno v těch jejich článcích, co zmiňují.
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » stř črc 01, 2009 7:29 pm

Zadni strana prukazu jiz davno neplati. Protoze nabylo platnosti nove zneni. A to rika, ze muzes se svym prukazem ridit (to co nas zajima) jachtu do 30 GT v oblasti III a IV, coz je do 12 Nm od pobrezi pevniny nebo ostrova (kdyz to prelouskame).

Pokud jsem se nezmylil, a je to ten stejny prukaz VB-B v puvodnim zeni. Ja uz z tech prukazu mam v hlave samy plastovy srot. :lol: Ale si myslim, ze sje mse nezmylil.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř črc 01, 2009 7:34 pm

MartinB píše:Vyzval jsem osobu, která se RYA v ČANY zabývá, aby se k diskuzi vyjádřila s tím, že to sem vložím.

Dekuji, Martine,

je to presne to, co vsichni potrebovali.
richardm
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod richardm » stř črc 01, 2009 8:00 pm

windward píše:Odpovidam Richardovi.

Richarde,

nemuzou di papiry VB-B propadnout. To je nemozne, protoze nemaji dobu platnosti. Nebo mas v tom prukaze napsane neco jineho? Jaky je nazev prukazu?

Seznam zemi, kde plati papiry MDCR, podle mne zadny neexistuje. Nikdo se tim nkdy nezabyval, pokud je mi to zname. Spise bych se MDCR pisemne zeptal, na zaklade jakych mistnich a mezinarodnich zakonu jsou papiry MDCR vystavovany. V tom state, kde maji platny stejyn zakon, budou platne i papiry MDCR. Promluv s pravnikem a rozhodne se svou pojistouvnou, nikoliv s nejakym windwardem. Ja bych to neresil, protoze vim jak to je, ale ty jsi si promluv s "urady cinnymi" osobne. Rozumime si? :)

K paltnosti ceskych papiru na palube chorvatske lodi. Precti prosim pozorne, co jsem napsal drive. :) Fakt to udelej a pak se mne zeptej, kdyz budes mit na co. :)

A jeste jedna dulezita vec. Kdyz bys potreboval ceske papiry, tak potrebujes mit protokol o prakticke zkousce od instruktora jmenovaneho MDCR. Kdokoliv z instruktoru te samozrejme rad vyzkousi, ti m vice, ze mas svou vlastni lod. A take na pruakz B MDCR potrebujes vseobecny prukaz radiotelefonisty namorni pohyblive sluzby (nebo jak se to nove jmenuje), tj. musis skladat zkousku na telekomunikacnim urade (CTU). Jen pro doplneni, aby pozdeji neoslo k omylu. Zkousku muzes delat i bez radiopruakzu, ale dostanes prukaz B teprve, az predlozis to radio.

windwarde, myslel jsi tím přečtením tvé dřívější poznímky ohledně platnosti českých papírů na palubě chorvatské lodi tuto tvou poznámku?:
Podle mne, pokud lod zustane registrovana v HR, tak potrebujes pouze pisemne u chorvatskych zjistit, zda smis s konkretnim ceskym prukazem ridid danou lod. Chorvatsky zakon je o tom, ze chorvatskou lod lze ridit na zaklade chorvatskeho prukazu, anebo narodniho odpovidajiciho rozsahu. Vem to pisemne z kapitanatu a je po problemech. (Pokud se zakon nejak nezmenil. Ale nevim o tom, ze by ano.).

pokud jsi myslel tuto, tak si nejsem jistý že odpověděla na můj původní dotaz, který byl zaměřen na posouzení platnosti papírů při nehodě v mezinárodních vodách, s českými papíry a na lodi pod chorv vlajkou. Už s tím tady ale nechci otravovat, zítra se na to pokusím doptat na našem MD, i když to možná taky vědět nebudou. Určitě sem dám vše co se dozvím.

Navíc dlouhodobě z CH odplouvám, a pokud to nebude nutné (např kvůli povinné technické kontrole) tak zpět do CH neplánuji. A plavba např s českými papíry na lodi pod chorvatskou vlajkou kdekoliv ve středozemním není problém (samozřejmě pokud jsou v dané zemi české papíry uznávany), a protože mi opravdu až tak moc nejde o CH vody, tak to snad ani se stanoviskem chorvatů k českým papírům nesouvisí.

ať sme si rozuměli správně nebo ne, tak díky, navíc tvé rady ohledně českého B padly na úrodnou půdu. Myslíš že bych je stihl zmáknout do poloviny srpna? Radiotelefonistu i kap. průkaz? Jen nemám těch 1500NM pod vedením instruktora... Nezabýváš se tím, že bych nastoupil k tobě?
richardm
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod richardm » stř črc 01, 2009 8:10 pm

Renda píše:Richarde, jsi netrpělivý. Samozřejmě jsem viděl, že přímý odkaz na tabulku nefunguje a tak jsem zjišťoval proč.
Bylo to tím, že v adrese mají mezeru a tu náš Nuke nebere. Nevadí. Teď tam je tam postup, kterým to funguje.

dík, mám to!
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » stř črc 01, 2009 8:14 pm

windward píše:Zadni strana prukazu jiz davno neplati. Protoze nabylo platnosti nove znení.

Na základě čeho už neplatí ...a vůbec, co je tohle za nesmysl ... na tom by si právníci smlsli. To se má Richard neustále průběžně ujišťovat, že získaný průkaz s deklarovanou neomeznou platností i v čase, stále ještě platí?! Že se ho nějakej nablblej byrokrat nepokusil změnit? A v jakých intervalech je povinen to činit? Denně nebo stačí jednou za týden?

Není to zdaleka ojedinělý případ, kdy si státní úředníci přizpůsobují zákony podle svého a prochází jim to jen do té doby, než se někdo ozve nebo než se to v nějaké souvislosti projednává před soudem.

Nové znění klidně mohlo platnosti nabýt, ale od data vyhlášení dopředu, nikoli zpětně !!! Ostatně Chorvati tu změnu udělali především díky nátlaku českých lobistických skupin spjatých s naším MD, resp. s těmi, kteří mají z nesmyslné recyklace našich oprávnění pohodlný doživotní byznys!

Wlady
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » stř črc 01, 2009 8:19 pm

To Richard :

No to mně podrž...Když Ti ofotím můj Hr.průkaz ze zadní strany,tak je úplně stejnej.Včetně místa vydání a datumu.To musel být toho 28.5 2004 na kapitanátu v Zadaru nával....Cpt.Crvarič se asi mohl upsat.... :D

howk
Monty
richardm
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod richardm » stř črc 01, 2009 8:21 pm

Monty píše:To Richard :

No to mně podrž...Když Ti ofotím můj Hr.průkaz ze zadní strany,tak je úplně stejnej.Včetně místa vydání a datumu.To musel být toho 28.5 2004 na kapitanátu v Zadaru nával....Cpt.Crvarič se asi mohl upsat.... :D

howk
Monty

no tak čau brácho! Je překvápko že jsme ještě na živu, po takové době... :D
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř črc 01, 2009 8:30 pm

K tomu novemu zneni prukazu. Je t otak, ze nove zneni se uplatnuje nasledujici vetou (jako napriklad):

"stary vyraz do 20 GT, s platnosti od bla-bal, cist do 30 GT". A pokud nejaky zakon, na zaklade ktereho prukaz byl vystaven, pozbyl platnosti a byl nahrazen novym, tak uz vubec neni zadna diskuze. Prukazy se proste vymenuji za novou variantu. A pravnici si mohou jit mlsat leda tak do rakve. :)
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » stř črc 01, 2009 8:34 pm

Windwarde a jsi si jistej,že zadní strana neplatí...???Jak mohla nabýt jiného znění.To by bylo proti základům práva.(I když v Hr.není nic nemožné.)To je jako kdyby tě v roku 2000 chytli jak žvejkáš žvejkačku a v roce 2005 by Tě zato soudili,bo od roku 2004 se žvejkat na ulici nesmí.Já nabyl průkaz z neomezenou platností a ten taky tak zůstane.To že v roce 2005 přišla nová koncepce vydávání průkazů na tenhle průkaz nemá myslím nijaký vliv.I když by si to soudruzi z Hr asi mooooc přáli.V případném soudním sporu by tohle asi těžko obhájili.Myslím u mezinárodního soudu,bo o Chorvatských si iluzi nedělám.Bylo by to asi jako kdybych si udělal řidičák na auto a za 5 let někdo řekl že platí už jenom na koloběžku.

howk
Monty
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř črc 01, 2009 8:34 pm

Richarde, ja jeste jednou rikam, ze ridit lod pod chorvatskou vlajkou je mozne na zaklade narodniho dokladu stejneho rozsahu, jako je pozadovany chorvatsky. Nebo si mylsis, ze kdyz si pujcis lod v HR do Malty a prokazes se prukazem MDCR B, tak ti ten prukaz prestane platit v mezinarodnich vodach? mam o tom pochybnost...

Pokud potrebujes odpovedet konkretni otazku k tomu, co se umne da delat s prukazy, tak mi prosim napis mail.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř črc 01, 2009 8:36 pm

Decka,

nekteri z vas jsou asi uplne mimo. Nic ve zlem samozrejme. :lol:

Nikdo dobu platnosti chorvatskych prukazu nemenil. Menilo se zneni prukazu. Myslte si o tom muzete co chcete, ale zenni starych prukazu pozbylo platnost. Proste si poctete nejaky moderni prukaz a je to presne to, co plati ted.

A prukazy se stabym znenim vymenuji na kapitanatech za prukazy s novym znenim za mirny poplatek. Kdyz si je nenechate vymenit, neznamena, ze mate nejaky trumf. Stejne plati nove zneni, nikoliv stare.

Lepe to vysvetlit asi neumim.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » stř črc 01, 2009 8:46 pm

Nerozčilujte se chlapci, prdne vám cévka a co potom :D
Naše starý růžový skládací řidičáky na auto taky neměly omezenou platnost, ale vyšel novej zákon že se musej vyměnit, tak jsme si je museli vyměnit.
Kdo si ho nevyměnil, je bez řidičáku, protože ten starej růžovej už mu neplatí.
Tak proč vám to u chorvatskýho řidičáku na parník přidapá divný?
richardm
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod richardm » stř črc 01, 2009 8:46 pm

windward píše:Richarde, ja jeste jednou rikam, ze ridit lod pod chorvatskou vlajkou je mozne na zaklade narodniho dokladu stejneho rozsahu, jako je pozadovany chorvatsky. Nebo si mylsis, ze kdyz si pujcis lod v HR do Malty a prokazes se prukazem MDCR B, tak ti ten prukaz prestane platit v mezinarodnich vodach? mam o tom pochybnost...

Pokud potrebujes odpovedet konkretni otazku k tomu, co se umne da delat s prukazy, tak mi prosim napis mail.

jj, já tě tak i pochopil, a hlavně ti všechno věřím! bez joke!
Jediné co si nejsem ale vůůůbec jistý je jak se budou chorvati vyjadřovat k nehodě lodi pod jejich vlajkou v mezinárodních vodách, a s českým oprávněním kapitána (kterej to vše způsobil). Jediné co jsem k tomu zatím nalovil je že platnost oprávnění při nehodě v mezinárodních vodách se řeší v zemi registrace lodě, u mě tedy v CH. Asi by měli i v tomto případě potvrdit platnost českých papírů, stejně jako jí akceptujou pro ch vody. Ale co když ne... nevím kde to hledat.
Nejde mi tady o akademické kecy, prostě jen chci vědět max pro případ průšvihu kdekoliv, nechci se dožít že pojištovna odmítně plnit. To bych radši ani nenafukoval ostrůvek ;)
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř črc 01, 2009 8:50 pm

Richarde,

ja ti presne rozumim, po cem jdes. ja taky jsem takovy vrtak. Ja ti vsak takto dopodrobna nepomuzu. Ja jenom znam "na vlastni bulvy" nejaka ustanoveni chorvatskych zakonu, nic vic. Ostatni si musis vyzjistit sam na svou vlastni zodpovednost. Ptej se Ministerstv, pojistovacich spolecnosti a pravniku. :)
Naposledy upravil(a) windward dne stř črc 01, 2009 8:55 pm, celkem upraveno 1 x.
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » stř črc 01, 2009 8:52 pm

Strycek_Bidlo píše:Nerozčilujte se chlapci, prdne vám cévka a co potom :D
Naše starý růžový skládací řidičáky na auto taky neměly omezenou platnost, ale vyšel novej zákon že se musej vyměnit, tak jsme si je museli vyměnit.
Kdo si ho nevyměnil, je bez řidičáku, protože ten starej růžovej už mu neplatí.
Tak proč vám to u chorvatskýho řidičáku na parník přidapá divný?

Strýčku,jsi trochu mimo.Když mi měnili růžového pantera,tak v novým jsem měl ty stejné štemple.Oprávnění pro A,B,C a T.Tohle je jako kdyby jsi si šel vyměnit řidičák a v novým by jsi měl jeno A a T.To by Ti asi přišlo divné,nebo ne...???

howk
Monty
Naposledy upravil(a) Monty dne stř črc 01, 2009 8:56 pm, celkem upraveno 1 x.
richardm
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod richardm » stř črc 01, 2009 8:56 pm

souhlas windwarde. Když už chci vědět maximum k zamezení průseru, a tady nikdo netuší jak na to, tak se začnu pídit u zdroje. Ale skoro jsem si jistej, že z ch úřadků odpověď žádná nedojde. Tipni na kolik % myslíš že odpovědí..?
Problém je že koncem srpna vyplouvám na 3,5 měsíce, útěk z CH do řecka, na kypr, sýrie, severní egypt... a pokud to jde, rád bych už plul s MD-B. Děláš to? bych se pokusil nacpat na zkoušky k tobě.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř črc 01, 2009 8:58 pm

Richarde,

ja jsem ti odpovedel jiz vyse, ze pokud potrebujes informace o me cinnosti, tak se ozvi pres mail. Forum neni k tomu vhodne misto. Neni to tady vitane.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » stř črc 01, 2009 9:04 pm

Winwarde,

vysvětluješ to srozumitelně a dostatečně polopatě :mad:

Jenže Monty, já a možná i někteří další jsou toho názoru, že takovýto postup je v zásadním rozporu s právními principy civilizované společnosti. Monty to myslím na příkladech dostatečně osvětlil. To, že nějaký postup doporučují či dokonce nařizují ministerští úředníci, ještě neznamená, že je v souladu s právem!

Ale o tom se asi nemá cenu přít na jachtařském fóru, i když se to většiny z nás bytostně dotýká. Ani případný právní rozbor nijak moc nepomůže.Tohle rozsekne až soud při projednávání nějaké nehody a nám nezbývá než doufat, že před ním nebude sát nikdo ze zde zúčastněných.

Wlady
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » stř črc 01, 2009 9:52 pm

Keď som chodil do kurzu tak sme tam okrem kollregu brali aj námorné právo, nechce sa mi vyťahovať skripta a študovať to znovu. Podla mňa platí niekolko zásad:
Neexistuje aby nejaký štát uznával, alebo neuznával český preukaz, vydaný štátom poverenou organizáciou. Je to doklad Českej republiky ktorý vydal oprávnenej osobe. Teda ak to zákony ČR umožňujú, tak taký doklad môže vydať aj cudzincovi. To isté platí aj pre iné preukazy, ak ti napríklad Brazília umožní získať ich oprávnenie na vedenie plavidla, tak je to medzi Brazíliou a tebou a orgány Botswany, alebo Zimbabwe je do toho prd.

Som presvedčený že ak máš oprávnenie na vedenie príslušného plavidla, tak to plavidlo nemusí byť registrované pod vlajkou krajiny, ktorá ti vydala oprávnenie. Je to bežná prax že slovenský kapitán riadi loď vo vlastníctve nemeckej firmy pod Libérijskou vlajkou. Teda ak máš český preukaz, tak s ním môžeš riadiť loď pod HR vlajkou v rozsahu oprávnenia toho preukazu. V tvojom prípade teda potrebuješ jednoznačne B. Ak budeš jazdiť so starým HR preukazom, tak to je mierny problém, ale ty jazdíš v dobrej viere že to čo je tam napísané je aj platné. Teda neporušil si zákon úmyselne a na prípadnú haváriu to potom nemá žiadny vplyv.

Posudzovanie havárie lode. Príslušné vyšetrovacie orgány v prvom rade posudzujú či si porušil pri vedení plavidla zákon a to ich krajiny a medzinárodný Collrege. To je dôležite a smerodajné pre posúdenie zavinenia.Či si porušil v Turecku český, alebo chorvátsky zákon ich vonkoncom nebude zaujímať. To či máš preukaz, alebo nemáš je irelevantné a max. môžeš za to dostať pokutu. Samozrejme iné je poistné plnenie, poisťovňa môže vychádzať s ustanovenia Collregu že musíš viesť plavidlo v súlade s dobrou námornou praxou a kludne si to môžu vysvetlovať tak, že dobrá námorná prax je mať príslušné oprávnenie.

V tvojom prípade by som sa vynasnažil získať príslušné oprávnenie niektorého štátu európskej únie, najlepšie asi české B, alebo Chorvatska. V každom prípade by som požiadal poisťovňu o podanie vysvetlenia. Kludne im napíš, že textu v Anglickom jazyku si neporozumel. oni už budú vedieť čo to znamená že textu zmluvy si neporozumel. S tým vyhráš každý súd.

Ešte otázočka do pléna, potrebuje Angličan pri plavbe na vlastnej lodi pod Britskou vlajkou preukaz ak sa plaví mimo vôd Británie? Neviete?
dan
s/y Hannah
Reputace: 2

Příspěvekod dan » stř črc 01, 2009 9:58 pm

Winwarde,zde je zneni prislusneho odstavce zakona o namorni plavbe
§ 49
Průkaz způsobilosti velitele námořní jachty
(1) Námořní jachtu smí vést při provozování námořní plavby pouze osoba, která je starší 18 let a je držitelem průkazu způsobilosti k vedení námořní jachty.

(2) Úřad vydá průkaz způsobilosti k vedení námořní jachty, prokáže-li žadatel zdravotní a odbornou způsobilost k vedení námořní jachty. Průkaz způsobilosti se vydává na dobu určitou.

(3) Odbornou způsobilost k vedení námořní jachty v oblasti povolené námořní plavby prokáže žadatel doložením předepsané praxe a složením zkoušky před komisí složenou ze zkušebních komisařů jmenovaných Úřadem.

(4) Zdravotní způsobilost velitele námořní jachty zjišťuje a osvědčení o zdravotní způsobilosti vydává na základě výsledku lékařské prohlídky a dalších potřebných vyšetření posuzované osoby posuzující lékař pověřený Úřadem podle § 48 odst. 2. Osvědčení o zdravotní způsobilosti nesmí být v době podání žádosti o vydání průkazu způsobilosti nebo v době před vyplutím námořní jachty na moře starší než tři měsíce.

(5) Podrobnosti o výcviku, způsobu prokazování praxe, zkušební komisi a provádění zkoušek, požadavky na znalosti žadatele, druhy, vzory, platnost, rozsah oprávnění průkazů způsobilosti a podmínky jejich vydávání, jakož i platnost dříve vydávaných průkazů způsobilosti stanoví prováděcí předpis.

terminem Urad se samozrejme mysli Namorni urad nasel jsi tam nekde jedinou zminku o uznavani prukazu jinych zemi? ja ne.vyklad je podle mne jednoznacny a sice na ceske lodi cesky prukaz.problemy s ceskou registraci lode jsou vseobecne zname a vydali by na dalsi topic.pakarna.co se ceny kurzu tyka,ja si nemyslim ze by byly nejak zoufale nizke.Uplne chapu,ze instruktor ktery vlastni lod si muze dovolit nasadit polovicni ceny nez nekdo kdo si musi lod pronajmout,ten jeste zivi charter.mimochodem kdyz si najmu treba remeslnika tak po nem taky vyzaduji vlastni naradi :) .Navic je to ve spouste zemi nelegalni, instruktori MDCR porusuji mistni zakony uz jen pronajmem lodi za ucelem poskytnuti placenych sluzeb,na to jim jsou papiry MDCR k nicemu,Lakomec zminil francii,stejne je to v anglii a predpokladam ze i chorvatsku.Meli by mit i prukazy mistni.tak nechapu proc se vsichni tak ohaneji dodrzovanim zakonu,kdyz nakonec z volnejsiho pristupu primorskych statu k jachtingu tezi nejvice sami? co se tyce platnosti drive vydanych prukazu souhlasim s Montym,v civilizovanych zemich je to normalni.mam kolem sebe spoustu pripadu hlavne ridicaky.
to Denis: ne
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » stř črc 01, 2009 10:08 pm

To Denis:
Třeba v Hr.Jo...A i v krajinách,kde se povolení k vedení plachetnice vyžaduje( moc jich není)...Ale jinak nikde,ani v Hr. to po nich nikdo chtít nebude,pokud se nic nestane. :blink:

howk
Monty

P.S.:To je myšleno samo sebou že jenom když se plaví v teritoriálních vodách těchhle států.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř črc 01, 2009 10:34 pm

Jenom v teto pozdni hodine poznamenam, ze nikde jsem netvrdil, ze ceskou lod je mozne ridit s nimy prukazem, nez s ceskym. Ano, pouze s ceskym a ne jinak. :)

Zpět na