Trochu jsem se zajímal o možnosti petice, zajímavé materiály jsou např
http://obcan.ecn.cz/index.shtml?w=u&x=130356
http://www.lupa.cz/clanky/piseme-petice/
Narazil jsem také na otázku, nakolik je rezoluce EHK OSN vlastně vymahatelná. Zatím se v tom moc neorientuji a tajně doufám, že se mezi čtenáři objeví někdo znalejší. Pokud se mi zatím podařilo zjistit, tak směrnice EHK OSN jsou doporučeními a státy svůj souhlas s nimi vyjadřují pouze tím, že je zčásti nebo zcela převezmou do svého právního systému. Není to nadnárodní právní dokument, k němuž by se státy přihlašovaly podpisem nebo ratifikací, není součástí národního práva a jeho plnění nelze vymáhat, Pochopil jsem to správně nebo je to jinak?
Co by z toho pro nás vyplývalo: pokud by směrnice byla závazná, můžeme se domáhat jejího dodržování anebo naplnění. Pokud závazná není - jakože asi není - považuji za vhodné trochu přesměrovat adresáta a cíl petice, např. ve smyslu návrhu poslancům, aby rezoluce byla v plném rozsahu implementována do českého práva.
Nezávisle na tom jsem si uvědomil, že Stanislavův text - stručný, jasný a výstižný - předpokládá dosti vysokou míru obeznámenosti s problematikou. Myslím, že přece jenom musíme počítat i s tím, že mezi případnými adresáty budou lidé, kteří o problému vědí v nejlepším případě jen to, že existuje. Zkusil jsem tudíž dát navrhovanému textu trochu epické číře, aby se z něj dalo lépe pochopit, "která bije". Zde je, bez formálních náležitostí vyžadovaných pro petici:
Přihlášením k rezoluci č. 40 EHK OSN se Česká republika zavázala vydávat svým občanům, splnivším požadavky popsané v rezoluci, mezinárodně platné doklady o způsobilosti k vedení rekreačního plavidla. Rezoluce vyžaduje, aby žadatelům byl mezinárodní průkaz vydáván jedině po splnění požadavků, mezi které patří, kromě jiného,
- znalost předpisů a nautické a technické znalosti potřebné pro bezpečnou plavbu v pobřežních vodách
- znalost dopravních pravidel pro pobřežní vody, zejména "Pravidel pro zabránění srážkám na moři".
Mezinárodní průkaz následně dokládá způsobilost jeho držitelů k vedení rekreačního plavidla na vnitrozemských vodních cestách a v pobřežních vodách.
Současná situace je taková, že Česká republika neumožňuje svým občanům získat doklad o způsobilosti v plném rozsahu. Ačkoliv zkoušky, potřebné k jeho získání, požadavkům rezoluce plně odpovídají, dostává se žadatelům pouze dokladu o částečné způsobilost k vedení rekreačního plavidla v pobřežních vodách, konkrétně
- nejvýše do vzdálenosti 1389 metrů (0,75 nm) od břehu
- při větru o rychlosti nejvýše 28 km/h (4 Bft)
- při výšce vlny do 1,2 metru
- pouze za denního světla.
Pro ilustraci, jde o podobné omezení, jako kdyby v mezinárodně platném řidičském průkazu českého občana byla uvedena způsobilost pouze pro jízdu vpravo a a rychlostí do 130 km/h. Jistě by se s takovým dokladem mohl do zahraničí vydat, ovšem jeho schopnost řídit vozidlo například v Británii nebo v Německu by takový průkaz spíše zpochybňoval než dokládal - a ve stejné situaci se vinou uvedených omezení ocitají držitelé mezinárodního průkazu způsobilosti vůdce rekreačního plavidla, vydaného v České republice. Jiný průkaz, splňující náležitosti mezinárodně platného dokladu o způsobilosti k vedení rekreačního plavidla, nelze v ČR získat.
Žádáme proto, aby Česká republika zrušila omezení, právně zakotvená ve vyhlášce MD 224/1995 Sb., § 10, odst. 3, pís. b), a umožnila svým občanům přístup k získání plnohodnotného dokladu ve smyslu rezoluce.
edit: překlepy a stylistické neobratnosti