Petice za odstranění omezení v průkazech MVRP - ICC

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod jakubsipek » čtv zář 16, 2010 3:43 pm

to jsekera:
- dík za nabídku pomoci určitě se bude hodit
- petice zatím nikde není neboť to co tu je jsou návrhy, ale udělá se stránka kam se umístí i
s podpisovými archy

to hula-m:
- adresáta tam můžeme napsat
- jojo odstavec o zkouškách je diskutabilní, ale např. myslím že stávající zkoušky na MPZ neobsahují noční
námořní navigaci; dal jsem to tam proto aby bylo vidět že žádáme nejen zrušení omezení ale i kvalitu průkazů,
klidně to ale můžem dát pryč :-)
- určitě bych poděkoval - považuju to za slušnost; není to ponížené poděkování vrchnosti,
ale obyčejné poděkování lidem co se budou peticí zabývat, ikdyž je to jejich práce a oni se
jí zabývat musí, tak bych poděkoval, je to podle mě podobné jako když si jdu něco koupit
a když zaplatim tak poděkuju ikdyž jsem za to obchodníkovi dal co chtěl tj. peníze :-)

to Stanislav:
žádat změnu zákona bych se nebál, sice nevíme jeslti nám vyhoví ale taky nevíme že nám nevyhoví;
a když to nezkusíme tak nám na 100% nevyhoví

[hr]
Takže jsme asi na rozcestí zda zvolit petici jen o českém ICC a nebo o všech (dvou) českých rekreačních průkazech
Každá varianta má své pro a proti - CO VY NA TO ŽE BYCHOM UDĚLALI TEJDENNÍ HLASOVÁNÍ KTEROU VYBRAT?

Já osobně PODPOŘÍM JAKOUKOLIV z obou variant, ale víc se mi líbí ta co obsahuje oba průkazy.

Umíte někdo prosím udělat to hlasování?
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv zář 16, 2010 3:49 pm

Nabídku na hlasování ti to tu udělá pokaždé, když zakládáš nové vlákno. Jen zadáš otázky.
Zkus to a kdyby se nedařilo, dej vědět. ;)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv zář 16, 2010 3:52 pm

Hlasování si může udělat každý zakladatel vlákna, tedy autor prvního příspěvku v patřičném vlákně, nebo na požádání dodatečně moderátor / admin.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv zář 16, 2010 3:52 pm

Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv zář 16, 2010 4:15 pm

Anketa zavedena, platnost od konce září.

edit: platnost DO konce září, prsty byly rychlejší než hlava :oops:
Naposledy upravil(a) Felix dne čtv zář 16, 2010 5:36 pm, celkem upraveno 1 x.
jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jakubsipek » čtv zář 16, 2010 4:39 pm

díky za to hlasování
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv zář 16, 2010 4:56 pm

Felixi myslíš do konce září, předpokládám ;)

A chybí mi tam ještě 1 tlačítko....jako to poslední, ale v opačném smyslu.
Já jsem ochoten podpořit kteroukoliv variantu, která zvítězí v anketě... :) (mimo současné poslední)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv zář 16, 2010 5:09 pm

Libor píše:A chybí mi tam ještě 1 tlačítko....jako to poslední, ale v opačném smyslu.
Já jsem ochoten podpořit kteroukoliv variantu, která zvítězí v anketě...

Ehm... když ona jaksi... jak to je taktně naznačit... ona by ta anketa měla zjistit, která varianta má podporu, takže podpora všem variantám je při tomto zjišťování poněkud na... tedy jaksi kontraproduktivní :D
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv zář 16, 2010 5:22 pm

Tož počkám od konce září a podpořím tu nejnadějnější... ;)
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » čtv zář 16, 2010 7:50 pm

opět malá připomínka k rekreačním jachtám. V současné době je v ČR registrována 1, slovy jedna rekreační jachta. Pro registraci rekreačních jachet jsou vyhláškou dána omezení do 12 Nm od břehu (jako průkaz k vedení rekreační jachty) a tak nikdo neregistruje. Rekreační jachty tady nejsou.

Pro zahraniční subjekty půjčující lodě jsou čitelnější průkazy ICC.

Jazykové úpravy bych dělal až po dohodě o duchu a náplni. Jestli si s tím ale někdo chcete dát práci už teď, tak je to kolektivní dílo a já osobně tuto snahu vítám. Tož pište a jazykově cizulejte.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát zář 17, 2010 6:42 am

Čerstvý seznam států, které přijaly rezoluci 40 EHK OSN:
http://www.unece.org/trans/doc/2010/sc3 ... 10-14e.pdf

Článek o ICC od RYA:
http://www.rya.org.uk/infoadvice/boatin ... s/icc.aspx

Pro zajímavost, německá verze průkazu vůbec nemluví o pobřežních vodách, ale o "vodních cestách splavných pro námořní lodě" - seeschifffahrtsstrassen :mad: možná v tom nějaké písmenko chybí), the waterways navigable by sea-going ships.
capo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod capo » pát zář 17, 2010 9:08 am

Pro zajímavost. Trochu starší seznam, ale s uvedením, jaké jsou národní průkazy a jaká mají omezení.
Příznačné je, že ČR má uvedeny průkazy vydávané MD. Tak nevím, jakou to má informační hodnotu.
http://iwm.index.be/uploads/99644_Note_ ... _update_(2).pdf
PS: hledal jsem, jak to mají vyřešeno nepřímořské státy, (rakousko, maďarsko, slovensko, švýcarsko ....)

EDIT: redakční systém si neví rady z odkazem, vadí mu tam závorka. Tak ještě jednou jinak. seznam států s národními průkazy
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát zář 17, 2010 12:30 pm

Díky za odkaz na dokument EBI. Je to informační nářez, jestli mají všechny údaje stejně přesné jako ty o ČR, tak bych se s pachatelem textu rád poznal osobně, musí to být pozoruhodný exemplář se složitou diagnózou.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát zář 17, 2010 12:49 pm

Jen jestli v tom pachatel není nevinně – třeba jen použil to, co mu dodali naši milí úředníci. :-(
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát zář 17, 2010 3:41 pm

Trochu jsem se zajímal o možnosti petice, zajímavé materiály jsou např
http://obcan.ecn.cz/index.shtml?w=u&x=130356
http://www.lupa.cz/clanky/piseme-petice/

Narazil jsem také na otázku, nakolik je rezoluce EHK OSN vlastně vymahatelná. Zatím se v tom moc neorientuji a tajně doufám, že se mezi čtenáři objeví někdo znalejší. Pokud se mi zatím podařilo zjistit, tak směrnice EHK OSN jsou doporučeními a státy svůj souhlas s nimi vyjadřují pouze tím, že je zčásti nebo zcela převezmou do svého právního systému. Není to nadnárodní právní dokument, k němuž by se státy přihlašovaly podpisem nebo ratifikací, není součástí národního práva a jeho plnění nelze vymáhat, Pochopil jsem to správně nebo je to jinak?

Co by z toho pro nás vyplývalo: pokud by směrnice byla závazná, můžeme se domáhat jejího dodržování anebo naplnění. Pokud závazná není - jakože asi není - považuji za vhodné trochu přesměrovat adresáta a cíl petice, např. ve smyslu návrhu poslancům, aby rezoluce byla v plném rozsahu implementována do českého práva.

Nezávisle na tom jsem si uvědomil, že Stanislavův text - stručný, jasný a výstižný - předpokládá dosti vysokou míru obeznámenosti s problematikou. Myslím, že přece jenom musíme počítat i s tím, že mezi případnými adresáty budou lidé, kteří o problému vědí v nejlepším případě jen to, že existuje. Zkusil jsem tudíž dát navrhovanému textu trochu epické číře, aby se z něj dalo lépe pochopit, "která bije". Zde je, bez formálních náležitostí vyžadovaných pro petici:

Přihlášením k rezoluci č. 40 EHK OSN se Česká republika zavázala vydávat svým občanům, splnivším požadavky popsané v rezoluci, mezinárodně platné doklady o způsobilosti k vedení rekreačního plavidla. Rezoluce vyžaduje, aby žadatelům byl mezinárodní průkaz vydáván jedině po splnění požadavků, mezi které patří, kromě jiného,
- znalost předpisů a nautické a technické znalosti potřebné pro bezpečnou plavbu v pobřežních vodách
- znalost dopravních pravidel pro pobřežní vody, zejména "Pravidel pro zabránění srážkám na moři".
Mezinárodní průkaz následně dokládá způsobilost jeho držitelů k vedení rekreačního plavidla na vnitrozemských vodních cestách a v pobřežních vodách.

Současná situace je taková, že Česká republika neumožňuje svým občanům získat doklad o způsobilosti v plném rozsahu. Ačkoliv zkoušky, potřebné k jeho získání, požadavkům rezoluce plně odpovídají, dostává se žadatelům pouze dokladu o částečné způsobilost k vedení rekreačního plavidla v pobřežních vodách, konkrétně
- nejvýše do vzdálenosti 1389 metrů (0,75 nm) od břehu
- při větru o rychlosti nejvýše 28 km/h (4 Bft)
- při výšce vlny do 1,2 metru
- pouze za denního světla.
Pro ilustraci, jde o podobné omezení, jako kdyby v mezinárodně platném řidičském průkazu českého občana byla uvedena způsobilost pouze pro jízdu vpravo a a rychlostí do 130 km/h. Jistě by se s takovým dokladem mohl do zahraničí vydat, ovšem jeho schopnost řídit vozidlo například v Británii nebo v Německu by takový průkaz spíše zpochybňoval než dokládal - a ve stejné situaci se vinou uvedených omezení ocitají držitelé mezinárodního průkazu způsobilosti vůdce rekreačního plavidla, vydaného v České republice. Jiný průkaz, splňující náležitosti mezinárodně platného dokladu o způsobilosti k vedení rekreačního plavidla, nelze v ČR získat.

Žádáme proto, aby Česká republika zrušila omezení, právně zakotvená ve vyhlášce MD 224/1995 Sb., § 10, odst. 3, pís. b), a umožnila svým občanům přístup k získání plnohodnotného dokladu ve smyslu rezoluce.

edit: překlepy a stylistické neobratnosti
Naposledy upravil(a) Felix dne pát zář 17, 2010 4:37 pm, celkem upraveno 1 x.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát zář 17, 2010 4:15 pm

Výborná formulace!
Pojďme zkusit pokročit do dalšího stádia.
K tomu mě napadly dvě věci:
  • Podle průběžného stavu hlasování to vypadá, že největší podporu má právě změna průkazu ICC. Pokud tady dosáhneme hmatatelného výsledku, nic nám nebrání pokračovat s dalšími body.
  • Vzpomněl jsem si, že před několika lety jsem se (se skupinou jiných lidí spojených společným zájmem – koníčkem) podobně angažoval a tenkrát jsme se obraceli na senátory, každý konkrétně na toho za svůj obvod. Udělali jsme to emailem a musím konstatovat, že asistentka senátorky Roitové mi poslala dva nebo tři maily, ve kterých mi tlumočila postoj paní senátorky. Ten byl poměrně vstřícný.
    Mohli bychom tedy tenhle způsob také použít. Stačí, když si každý zjistí kontakt na svého senátora/ku a s krátkým úvodem mu/jí text petice (či žádosti) pošle. Tím ale samozřejmě nevylučuji jakýkoli jiný (rozumný) způsob.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » pát zář 17, 2010 7:00 pm

Felixi napsal jsi to parádně. :good: Teď je skutečně na místě otázka jak dál. Petici bych rozhodně nezavrhoval, jen je otázka komu adresovat. Možná by byla i verze otevřeného dopisu ministrovy dopravy. Rýsují se i další možnosti, ale to není zatím na publikování. Oslovit poslance či senátory, asi až po volbách - nevíme kdo obhájí a kdo ne.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát zář 17, 2010 7:39 pm

Pokud se shodneme na textu, můžeme začít se sběrem podpisů, tím rozhodně nic nezkazíme a ono to bude nějakou chvíli trvat. Určitě to není jediné, co bychom měli udělat. Není potřeba vymýšlet třakař, techniky lobbingu jsou dávno vymyšlené, nás spíše čeká zamyšlení, co z nich dokážeme realizovat svépomocí. Pro základní informaci doporučuji příručku
www.dbm.cz/pfile/2pruvodce_lobbovanim_cz_lowres.pdf
jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jakubsipek » sob zář 18, 2010 1:15 am

Vypadá to, že vše směřuje k tomu, že se budeme soustředit na změnu českých ICC. Každopádně před tím než
rozjedeme petici a podpisovou akci, tak bych počkal na konec hlasování - buď do konce září nebo bych ho
klidně ukončil už dřív.

Text:
- myslim, že text jak Stanislava tak Felixe je super
- u Stanislavova textu bych z denní plavby udělal samotatný bod
a taky nevim zda se odvolávat na rezoluci 14, já mám totiž např. průkaz
vydaný podle rezoluce 40, která je novější; mám někde v Yachtu článek o těch rezolucích
tak ho zkusim najít a podívat se na to

Adresát:
U všech návrhů textu petice co jsem psal jsem predpokládal, že adresátem bude Ministerstvo dopravy.
U Stanislavova textu mi přijde, že je ve stejném duchu. Pokud by adresátem byl někdo jiný, tak bych použil
určitě text Felixe, který se mi zatim líbí ze všech návrhů nejvíc, takže bych ho asi použil vždy :)
Každopádně toho adresáta musíme promyslet.

"Technika" petice: myslel bych to zhruba takhle:
- udělá se jednoduchá stránka na webu kam se dá v pdf první strana s textem petice a vzor strany
podpisového archu s kolonkami pro jména a podpisy; z této stránky si petici bude moci kdokoliv stáhnout
a začít sbírat podpisy ve svém okolí
- někdo z nás - dobrovolník - dá na uvedené stránky svojí adresu a na tu
budou lidé posílat podepsané petice a po určené době nebo až budeme mít hodně podpisů
tak ji odešleme adresátovi
- musíme určit jak realizujeme web stránku - můžeme udělat stránku samostatnou + koupit třeba doménu
www.jachtarske-prukazy-petice.cz (je to pár set kč) nebo třeba požádat server jachting.info o její umístění zde
atd.

Petiční výbor a jednatelé: musíme ho nominovat a dohodnout se na něm tj. zvolit :-)

[hr]
Určitě jsem pro všechny další způsoby jak podpořit naše snažení.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob zář 18, 2010 9:59 am

Prostor zde máme a text, soubor může být vystaven během pár minut...
Psal jsem, že podpořím jak budu moc ;)
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » sob zář 18, 2010 11:06 am

to Jakubsipek, asi by jsi se měl ujmout organizace petičního výboru a jednatelů, petice byl tvůj nápad. Jestli to dělat nemůžeš nebo nechceš dej na vědomí. Samo se to neudělá.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » sob zář 18, 2010 6:18 pm

to mi řekli loni na výstavě v Brně přímo zástupci MD, když jsme diskutovali o podmínkách provozování námořních a rekreačních jachet. Podávali to tak, že by se rekreační jachty měli úplně zrušit, protože o ně není zájem. Na moji argumentaci, že s těmi omezeními která jsou dána vyhlaškou se nelze divit, mi bylo řečeno "tak vidíte že není zájem". Kdo nevěří, má v Brně už brzy možnost vyzkoušet, stánek MD tam pravidelně bývá.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » sob zář 18, 2010 6:18 pm

měla by to být veřejně přístupné, ale já to taky nikde neobjevil. Zbývá možnost využít práva na informace a rejstřík si vyžádat.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » sob zář 18, 2010 9:28 pm

Stanislav píše: jen je otázka komu adresovat. Možná by byla i verze otevřeného dopisu ministrovy dopravy.

Mám předběžně dohodnutý osobní kontakt přímo na ministra dopravy, až bude vše připraveno.

Zpět na