Sullaco píše:Bohužel většina kurzů je jen o výkladu...
a bohužiaľ, má asi pravdu. Zo skúseností absolventov "kurzov na VMP" tu v Bratislave, ktorých poznám, ide o formalitu a zabitý čas a peniaze ....
BRUT píše:U nas sa ceny kurzov pohybuju okolo 10000 Sk,
... ceny "kurzov renomovaných firiem" sú fest premrštené
Našťastie, je aj v Bratislave pravda všetko čo tvrdí winward:
windward píše:1. papiry lze ziskat velice jednoduse, staci pouze zavolat na mistne prislusnou plavebni spravu, domluvit si zkousku (jsou nesmirne ochotni), zaplatit maly poplatek a dostat papir.
2. zkusenosti s praktickym ovladanim plavidla se ziskavaji tezce ...
Ja som to pred pár rokmi riešil tiež takto jednoducho, ad bod 1. - telefonátom a následnou návštevou na kapitanáte. Vysvetlili mi úradný postup, predali za cca 150Sk skriptá a pripísali ma na najbližší skúšobný termín.
Keďže som zastupoval aj niekoľko daľších kamarátov chtivých papierov, nebol problém dohodnúť súkromné školeníčko, kde nám skúsený kapitán za pár hodín zdôraznil najdôležitejšie veci a vysvetlil nejasnosti.
Na skúške sme prešli všetci bez problémov a podstatne lepšie pripravení ako frekventanti 10000Sk kurzu ....
Ale pozor! Skúška a papiere je jedna vec, skúsenosti druhá!
Preto odporúčam aj s ostatné doporučenia, ktoré múdro spísal winward.
BTW, kapitánsky kurz a získanie papierov v Chorvátsku bol úplnne inou skúsenosťou, podobne ako Baharis, strávil som príjemný a aktívny týždeň na jachte zavŕšený skúškou na kapitanáte. Praktická výuka dominovala, nikto nám neprednášal traktáty zo skrípt. Nebolo to lacné,ale cena zodpovedala kvalite!