průkaz radiotelefonisty

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, windward, vilma

Uživatelský avatar
boso
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: pát dub 22, 2011 2:00 am
Reputace: 1

Re: průkaz radiotelefonisty

Příspěvekod boso » čtv kvě 18, 2017 3:58 pm

Pred rokom som si robil na Slovensku všeobecné osvedčenie rádiotelefonistu (o stupeň viac ako obmedzené) a žiadna morseovka ani Q-kódy na skúške neboli. Najväčší problém bol s rádiokomunikačnými predpismi :crazy: . Tam ma pani chytala na slovíčkach.
Uživatelský avatar
pavelmicek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 171
Registrován: pon čer 06, 2016 3:05 pm
Reputace: 17
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: průkaz radiotelefonisty

Příspěvekod pavelmicek » pát zář 01, 2017 12:50 pm

Na jaře jsem byl na zkoušce Obmedzené osvedčenie rádiotelefonistu plavebnej pohyblivej služby v Bratislavě (dříve STÚ nyní Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb). Zašlete přihlášku poštou a za dva měsíce dorazí oznámení o termínu. Zkouška je společná i pro piloty i pro všeobecné průkazy.

Výhod oproti ČTÚ - časově neomezená platnost průkazu
Nevýhody - podstatně náročnější než české testy

Ústní otázky, jejich znění je přesně jako v odkazu, dostanete jich pět z každého tématu. Průběh jako u maturity. Půlhodinová příprava na papír, pak to můžete prakticky zkoušejícímu přečíst. Pro mě děsný stres. Je potřeba to umět poměrně přesně, nicméně zkoušející vám případné mezery rádi doplní. Když si prolezete jejich web pečlivě narazíte na informaci, že zkoušejí angličtinu, Q-kódy a morzeovku, naštěstí to neplatí.
Učit se to dá z tohoto zdroje, jen neplatí číslá zákonů, pokuty (ty jsou zde ještě v SK), pár drobností a prohodíte leteckej za plavebnej. Jednu nebo dvě otázky jsem tam nenašel vůbec. Jak na potvoru jsem ji dostal.

V praxi nejdůležitější okruh : Rádiokomunikačná prevádzka, bylo dle mého zkoušeno nejbenevolentněji
Uživatelský avatar
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: ned led 26, 2014 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Re: průkaz radiotelefonisty

Příspěvekod Jard1k » pon úno 11, 2019 11:59 pm

Ahoj námořníci
stojím před rozhodnutím, kde absolvovat zkoušku na operátora VHF k MDČR B. Vzhledem k tomu, že si neumím představit jak překládám odborné texty z angličtiny na ČTÚ, rád bych zvolil cestu do Bratislavy na Omezený průkaz ale s neomezenou platnosti a použitelností do 200Nm od pobřežní linie.
Jelikož je to jiná organizace (Úřad pro regulaci elektronických komunikací...)nemáte někdo zkušenost z čeho čerpat vědomosti, event.nemáte někdo zkušební slovenské testy? A zda a jak je možné zkoušku provést. Je nutné posílat přihlášku předem a čekat na termín zkoušky?
Díky Jarda
Uživatelský avatar
pavelmicek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 171
Registrován: pon čer 06, 2016 3:05 pm
Reputace: 17
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: průkaz radiotelefonisty

Příspěvekod pavelmicek » úte úno 12, 2019 1:01 pm

Ty to tady moc nečteš co? Prakticky všechny tvé otázky jsou zodpovězený v příspěvku hned nad tebou. Jestli se nepletu na všeobecný je tam taky angličtina.
Zde je aktuální odkaz na zkušební otázky.
Uživatelský avatar
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 257
Registrován: čtv led 24, 2013 1:00 am
Reputace: 22

Re: průkaz radiotelefonisty

Příspěvekod stani119 » úte úno 12, 2019 1:39 pm

Pokud někdo plánuje plout 200Nm od pobřežní linie tak by asi měl znát alespoň ty základy komunikace v angličtině co na ČTU požadují :?
Můj osobní názor ;)
Uživatelský avatar
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: ned led 26, 2014 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Re: průkaz radiotelefonisty

Příspěvekod Jard1k » úte úno 12, 2019 9:14 pm

Čtu pozorně vše, ale já píšu že chci OMEZENÝ průkaz NE všeobecný. A na ten ani na ČTÚ se z angličtiny nezkouší. Je to pouze forma testu. Bohužel ale platí jen 5 let a max 20Nm od pobřežní linie na rozdíl od slovenského kde platnost je neomezená a použitelnost do 200Nm. Stránky ŠTÚ (dneska se jmenuje jinak) si umím také najít, hledal jsem spíš něco podobného co je na Aeronetu (zkušební testy). A zvládnutí komunikace v angličtině pro tísňová volání je naprostá samozřejmost, nad tím není nutné polemizovat.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8847
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 123
Kontaktovat uživatele:

Re: průkaz radiotelefonisty

Příspěvekod Libor » úte úno 12, 2019 9:58 pm

Okamzity napad.
Co tak udelat cesky a pak pozadat o slovensky ekvivalent?
Sam uvazuji o tom nez obnovovat co 5 let ten cesky nechat si vystavit slovensky.
Nejde mi o poplatek ale o to ze na to zapominam.
Kdyby me kamarad neupozornil tak mi propadne HAREC.
Uživatelský avatar
Jard1k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: ned led 26, 2014 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Re: průkaz radiotelefonisty

Příspěvekod Jard1k » stř úno 13, 2019 9:39 am

Libore já český omezený mám. Šlo mi hlavně o to,že na Všeobecný český nemám tak dobrou angličtinu abych překládal odborné anglické texty, a zásadní rozdíl mezi českým omezeným a slovenským je v : 200Nm a neomezená platnost. To si myslíš že jde s odkazem na český omezený zažádat o slovenský instituci ŠTÚ ?
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8847
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 123
Kontaktovat uživatele:

Re: průkaz radiotelefonisty

Příspěvekod Libor » stř úno 13, 2019 10:43 am

Nezjistoval jsem tak nevim.
Treba nekdo ze Slovenska bude vedet.
Vychazim z toho ze kdyz CTU na zaklade prukazu z jine zeme EU vyda cesky ( mam vyzkouseno s RYA SRC), bude to stejne i u STU.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2288
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 12
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Re: průkaz radiotelefonisty

Příspěvekod Beda » stř úno 13, 2019 3:01 pm

Libor píše:Okamzity napad.
Co tak udelat cesky a pak pozadat o slovensky ekvivalent?
Sam uvazuji o tom nez obnovovat co 5 let ten cesky nechat si vystavit slovensky.
Nejde mi o poplatek ale o to ze na to zapominam.
Kdyby me kamarad neupozornil tak mi propadne HAREC.


Libore Harec je jen osvedceni o zkousce a ten nikdy neporopadne, propadne jen licence OK. Tak bys zazadal znova a priplatil bys tri stovky oproti prodlouzeni. Tak u OK neni nestesti kdyz propadne.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti