Příspěvekod Felix » pon kvě 13, 2013 4:12 pm
Přátelé, z vašeho rozhořčování soudím, že jste si nepřečetli více, než ten článek v novinách. Ačkoliv vůči novele mám sbírku výhrad (nebere v potaz přístavy pro rekreační plavidla, neřeší rušení nepoužívaných přístavišť/úvazišť/kotvišť, která blokují možnost zřídit ve stejném místě něco funkčního, upřednostňuje pramičkáře v zájmu o úvaziště atd), tak věci, nad nimiž se pohoršujete, mi zrovna příliš pohoršlivé nepřipadají:
ad blokové pokuty: doposud to bylo tak, že Policie mohla přestupek konstatovat, ale k vyřízení ho musela předat Státní plavební správě, kde proběhlo klasické přestupkové řízení, a to i v případě, že "pachatel" s konstatováním přestupku souhlasil a pokutu byl ochoten zaplatit. Možnost nesouhlasit s blokovou pokutou zůstává zachována, takže se pouze rozšiřují možnosti přistiženého - buď zaplatí na místě a nikam už kvůli přestupku nemusí, nebo se chce přít, zda si pokutu zaslouží, a v tom případě blokovou odmítne a vše proběhne jako dosud;
ad povinná plavební praxe a praktické zkoušky: tady hodně záleží na prováděcí vyhlášce, zatím se uvažuje o povinnosti absolvovat alespoň část praxe na lodi ovládané kormidelním kolem a na lodi plující ve skluzu. Stojím za názorem, že je v zájmu mé bezpečnosti, aby kormidelníci lodí plujících kolem mne alespoň tušili, jak se jejich loď chová a ovládá, takže to považuji za rozumný nápad;
ad lyžaři a skútraři: jsem trochu na pochybách, zda pachatelé novely zvolili nejlepší možnou cestu, nicméně návrh je takový, že nikoliv dle druhu plavidla, nýbrž dle způsobu plavby se bude určovat, kdo smí plout všude a kdo jen ve vyhrazených místech. Obecně tedy plavba, při níž vůdci plavidel nejsou schopni vzhledem ke způsobu plavby zaručit dodržení ŘPB za všech okolností, bude smět jen do vyhrazených úseků. Zajímavé to bude s veslaři, kteří zatím nejspíš netuší, že se jich to, vzhledem k nemožnosti zajistit nepřetržité pozorovaní, týká také;
ad navýšení poplatků: novela je zvyšuje jen velmi mírně, v řádu stokorun. Opravdovým nebezpečím byl přechod technických kontrol od SPS do soukromých rukou, který se podařilo zrušit.